webasto |
Autor |
Wiadomość |
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2010-08-31, 10:29 webasto
|
|
|
Czy ktoś zakładał w swiom kamperze ogrzewanie webasto ? myślę założyć ale nie wiem jakie i gdzie go umieścić . |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
 |
|
|
|
 |
Marcin_75
trochę już popisał

Twój sprzęt: VW T3
Nazwa załogi: Agnieszka i Marcin
|
Wysłany: 2010-08-31, 11:17
|
|
|
Poszukaj na forum danego typu samochodu - na pewno fabrycznie były gdzieś montowane. Możesz też podjechać do zakładu montującego takie ustrojstwo - na pewno powiedzą Ci gdzie by to montowali. |
|
|
|
 |
krisenter
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: chwilowo brak
|
Wysłany: 2010-09-01, 20:25
|
|
|
Umieszczasz zasadniczo tam gdzie Ci wygodnie i rozprowadzasz ciepłe powietrze rurami dalej. Zwróć tylko uwagę na zasysanie zimnego powietrza jeśli będzie to w pobliżu żródła jakiegoś zapachu to będziesz miał go w całym kamperze. Niby drobiazg a potrafi zdenerwować . Wersje Webasto są różne ważne czym jest zasilane benzyna czy diesel. Poszukaj strony Webasto Petemar tam powinieneś znaleźć wersje Webasto.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
artyst
trochę już popisał

|
Wysłany: 2010-09-01, 21:13
|
|
|
Można gdziekolwiek, ale polecam na zewnątrz. Kolega zamontował kiedyś wewnątrz pod łóżkiem i nieco hałasowało w nocy |
|
|
|
 |
Kamil_K
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hobby 495 Exclusive
|
Wysłany: 2010-09-29, 14:16
|
|
|
Warto jeszcze rozróżnić czy mokre czy suche ...
chociaż sama nazwa Webasto jeśli mówimy o producencie a nie o typie urządzenia (adidasy to nie zawsze Adidas) jest suche
W skórcie pewno większość z Was wie ale może komuś się przyda?
- Webasto - suche ogrzewa powietrze i wwiewa je rurą do miejsca gdzie chcemy je mieć
Ogrzewanie postojowe EBERSCHPRECHER (też typ producenta) podgrzewa płyn chłodniczy w układzie (może służyć do dogrzewania silnika w zimne dni) i ogrzewanie kabiny następuje poprzez włączenie nawiewów w kabinie (tych samych co ogrzewanie w czasie jazdy)
mokre raczej nie nadaje się do zastosowań w kamperze - ale jakby ktoś się uparł to czemu nie
Ot tyle z mojej strony
A żeby było na temat gdzie montować, zgadzam się z przedmówcami ... tylko na zewnątrz i raczej w komorze silnika...
gdzieś trzeba z niego odprowadzić spaliny ... samo urządzenie się grzeje więc istnieje ryzyko poparzenia... do grzałki musi być doprowadzone paliwo a doprowadzać je do kabiny to raczej nie jest najlepsza opcja |
|
|
|
 |
Kamil_K
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hobby 495 Exclusive
|
Wysłany: 2010-09-29, 14:34
|
|
|
No właśnie o mokrym "webasto" pisałem ... EBERSCHPRECHER jest standardowo montowany w wielu autach VAG, w niektórych Fiordach itd... najczęściej wystarcza dokupić do niego sterownik i mamy zdalenie sterowane ogrzewanie postojowe...
EDIT
już się doszkoliłem
Adi masz rację "WEBASTO" jako firma produkuje tez wersje mokrego "webasto" czyli ogrzewania postojowego |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/603 Skąd: z głębokiego buszu

|
Wysłany: 2010-09-29, 21:02
|
|
|
Kamil_K napisał/a: | Ogrzewanie postojowe EBERSCHPRECHER (też typ producenta) podgrzewa płyn chłodniczy w układzie |
Ogrzewanie tej firmy jako "suche" jest seryjnie montowane w kamperkach marki DEHLER |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2010-12-04, 20:11
|
|
|
Ja mam webasto airtop 3500 diesel. Najlepiej gdzieś pod podwoziem bo w nocy słychać i potem rozprowadzić rurami tak jak w Trumie, można też wmontować trójnik i wspólnymi rurami z truma rozprowadzić ciepełko. |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2010-12-05, 08:36
|
|
|
Większe samochody dostawcze oraz ciężarowe w przeważającej większości mają zamontowane ogrzewanie kabinowe - suche Webasto pod kanapą za siedzeniem pasażera. Jest wielkości butelki 3/4 l i wcale go nie słychać. Konserwowałem, naprawiałem. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

|
Wysłany: 2010-12-05, 08:38
|
|
|
No to ja mam diabelny słuch bo słysze delikatny szum powietrza. Ale to nie ma znaczenia, chodzi o duuuuużo ciepełka |
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
|
Wysłany: 2010-12-05, 16:09
|
|
|
Adi Cytat: | Podczas naprawy czy konserwacji pewnie, że nie słychać |
Poproś kierowcę ciężarówki na postoju aby zaprezentował webasto na chodzie. Może czegoś się dowiesz a może i nauczysz. |
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 281/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-12-05, 16:15
|
|
|
lepciak napisał/a: | Poproś kierowcę ciężarówki na postoju aby zaprezentował webasto na chodzie. Może czegoś się dowiesz a może i nauczysz. |
No nie jest to tak do końca , że nie słychać. Ja mam webasto w moim nowym Iveco i słychać go i to dość dobitnie stojąc na zewnątrz auta.
Mniej słychać w sypialce (gołębniku). |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
|
Wysłany: 2010-12-05, 17:41
|
|
|
Andrzej 73 Cytat: | Ja mam webasto w moim nowym Iveco i słychać go i to dość dobitnie stojąc na zewnątrz auta. |
Rura wydechowa webasto wychodzi na zewnątrz kabiny i nie jest wyciszana bo po co? |
 |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2010-12-05, 17:55
|
|
|
widze że temat się odświerza
mam seata alhambre z eberspracherem - super bajer po przerobieniu na sterowanie z pilota
ALE zjada szybko akumulator i hałasuje
teraz mam kampera z podobnym ogrzewaniem ale suchym no i wydawało mi sie że nie jest źle - do pierwszego nocowania
słychać samo urządzenie oraz pompke !!!
co prawda po włączeniu na początku wyje strasznie ale jak temperatura się unormuje to obroty się zmniejszają i jest znośnie
podstawowa zaleta - nie braknie ci ropy a gaz może się skończyć |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

|
Wysłany: 2010-12-08, 22:05
|
|
|
Tak mi się wydawało ,że bezgłośne jest wtedy...... kiedy nie działa |
Jarek
 |
|
|
|
 |
|