|
Kupiłem dawce :) |
| Autor |
Wiadomość |
sarin7
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: szukam kampera 6
|
Wysłany: 2010-10-07, 15:44 Kupiłem dawce :)
|
|
|
Witam grono kamperowiczów.
Kupiłem dawce- znaczy się przyczepkę kempingową angielkę która posłuży do budowy kampera , elementy które chce wykorzystać to przede wszystkim okna, sprzęt agd, oraz ogrzewanie z boilerem. Przyczepka niestety nie może się poruszać po polskich drogach , w związku z powyższym pytanie.
Jeśli przyczepka ma szerokość 2.20, to jaki może być rozstaw kół ? Pytam , bo szerokość załadunku autolawety to 2.10, i mam obawy czy wejdzie. drugie pytanie czy można transportować autolawetą przyczepki ? czy tylko auta ? pozd
Marek |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2010-10-07, 15:54
|
|
|
Po pierwsze witam cię.
Myślę, że będzie miała rozstaw większy od auto-lawety. A myślę tak bo kiedyś wiozłem taką kombinację, nie zmieściła się na szerokość, postawiłem ją na samych bębnach hamulcowych. Druga trudność to było umocowanie jej na lawecie, Przyczepa ma jedną oś i nie chce sama stać prosto. Ja przywiązałem dyszel przyczepy do dyszla lawety i wtedy cały zestaw miał pewnie z 5 metrów wysokości bo tył zadarł się do góry. Pewnie nie zmieści się ani do promu ani do tunelu. Są firmy które przywożą samochody z Anglii koszt jednak będzie chyba większy niż wartość przyczepy. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 16:10
|
|
|
| janusz napisał/a: | Po pierwsze witam cię.
Ja przywiązałem dyszel przyczepy do dyszla lawety i wtedy cały zestaw miał pewnie z 5 metrów wysokości bo tył zadarł się do góry. Pewnie nie zmieści się ani do promu ani do tunelu. . |
Problem w tym, iż nie mam prawka B+E i transport odbędzie się autolawetą , rzeczywiście jak ją przymocować ? dyszlem chciałem do tyłu , ale nie będzie do czego jej przywiązać . Ale mi dałeś do myślenia . |
|
|
|
 |
akissjg
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: przyczepa TEC TM2 za Skoda YETI 4x4 140km
Nazwa załogi: AKissjg
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Maj 2009 Piwa: 3/2 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2010-10-07, 16:20
|
|
|
Witaj
W sprzedaży są kule do mocowania przyczep w quadach pokombinuj z przymocowaniem takiej do konstrukcji lawety i przynajmniej zaczep będziesz miał stabilny a pasami przyczepisz ramę do konstrukcji lawety i będziesz miał w miarę stabilnie przymocowaną cepkę. |
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 16:51
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | po co chcesz wozić całośc ??????????????????????? rozkręć ja tam i wszystko zmieścisz w małym transicie ... rozwalić przyczepę na kawałki to jeden dzień i po kłopocie |
wynajęcie dostawczego , a autolawety podobna cena, a skorupka możę się przydać, albo pójdzie jako barak na budowe za 200zeta, gdyż zostawiam kuchenke zlew i meble.
| Cytat: | Witaj
W sprzedaży są kule do mocowania przyczep w quadach pokombinuj z przymocowaniem takiej do konstrukcji lawety i przynajmniej zaczep będziesz miał stabilny a pasami przyczepisz ramę do konstrukcji lawety i będziesz miał w miarę stabilnie przymocowaną cepkę |
witaj milo, czy możesz mi podać jakiegoś linka, gdyż nie zabardzo rozumiem o jakie kule chodzi . Dziękuje |
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 17:08
|
|
|
żebyśmy się dobrze zrozumieli, chce po nią wyjechać czyms takim autolawetą i starczy kat B
najmniejsza laweta do której mam dostęp to DMC 2000 + minimum auta Dmc 2000 , przekracza 3,5t, czyli kat. b_E
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 17:13
|
|
|
zapomniałem dodać
wynajecie autolawety 300brytto
dostawczego 244 brutto
w sumie różnica znikoma |
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 17:17
|
|
|
| to mała przyczepka 3,60 długość plus dyszel (strzelam 1.20) cirka 4,80 |
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 17:20
|
|
|
sorki pomylka 3.80 plus 1.20 dyszel, w razie czego bede ciął dyszel
demontować koła ? kal wówczas zabezpieczyć taśmami koła ? |
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 17:22
|
|
|
| a wymiar lawety 4.5 , a nie może wystawać poza obrys dyszlem do tyłu, z czerwoną flanelcią ?:) |
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 18:21
|
|
|
kogut , przyczepka jest w Pl, obrócę w jedną dobę . Tak wiec nie ma tak źle, sorki moze źle to opisałem , co nie zmienia faktu że musi być "lawetowana"
tylko czy samo ściągniecie kół , załatwi temat .
przedstawiam foto cepki, w sumie kupiłem ją dla okien bo ma regularne , co mi bardzo w przypadku zabudowy typowego dostawczaka "iveco daily 3 " odpowiada . Okna uchylne w całości w czasie postoju, a w czasie podróży , uchylamy góry okien jak w pociągu
Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 18:28
|
|
|
okno z bliska
|
|
|
 |
akissjg
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: przyczepa TEC TM2 za Skoda YETI 4x4 140km
Nazwa załogi: AKissjg
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Maj 2009 Piwa: 3/2 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2010-10-07, 19:11
|
|
|
| Cytat: | | czy możesz mi podać jakiegoś linka, gdyż nie zabardzo rozumiem o jakie kule chodzi . Dziękuje |
Witaj miałem na myśli coś takiego |
|
|
|
 |
sarin7
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-07, 19:21
|
|
|
akissjg
mało kumata ze mnie bestia, i nie wiem jak to wykorzystać |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-07, 19:30
|
|
|
wkrecasz kule zaraz za kabiną w podloge i do niej zapinasz przyczepe. Masz wtedy stabilnie zamontowaną przyczepe.Poten to tylko calosc przypiącpasem by do gory na dolkach nie podskakiwalo i wioo do domu. Na samych bebnach jak ją ustawisz to powinno być ok. |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
|
|