|
|
|
Szwecja I |
| Autor |
Wiadomość |
Bies13
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5 TD
|
Wysłany: 2010-11-27, 17:50 Szwecja I
|
|
|
Witam,
zapraszam do lektury pierwszej części wspomnień z tegorocznego wypadu do Szwecji:
http://www.konrad-mw.home.pl/szwecja.html
Nie kamperem, ale mam nadzieję, że może stanie się inspiracją do zwiedzenia tego pięknego kraju- " zaniedbywanego" przez polskich turystów.
Pozdrawiam
Konrad |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2010-11-28, 01:12
|
|
|
Witaj Bies13.
Wspaniała relacja i piękne foty.
Bardzo ciekawie opisujesz, czytałam jednym tchem.
Czekam na dalszy ciąg podróży.
Pozdrówka dla całej załogi. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-11-28, 01:52
|
|
|
Konradzie, z przyjemnością przeczytałem Twoją relację z podróży po Szwecji. Interesująco podana wiedza o odwiedzanych miejscach i z podaniem pewnych istotnych szczegółów, czyniących ten opis naprawdę wartościowym.
Teraz będę czekał na dalszy ciąg.
Mam jednak pytanie dotyczące opisu zwiedzania niektórych obiektów Goteborga. Znalazłem taki fragment:
Największą atrakcją jest lokalna twierdza wzniesiona w XIII wieku, gdy wojska duńskie i szwedzkie walczyły o to miejsce górujące nad wyjątkowo wąską cieśniną oddzielającą oba kraje.
Kattegat jest cieśniną co prawda wąską, ale w porównaniu z Sundem to niemal bezmiar wody. Mówię to oczywiście półżartem, ale znając Danię i zupełnie nie znając Szwecji, chciałbym dowiedzieć się od Ciebie, czy wzdłuż tego ciągu cieśnin jest po stronie szwedzkiej wiele twierdz i warowni. Średniowiecze było wszak na tych terenach polem częstych wojen z racji ekspansywnośći Dunów.
Ciągnie mnie do Szwecji od dawna i czekam na lepsze czasy, kiedy to będę mógł wreszcie zrealizować kilka moich marzeń. Dotyczą one podróży z moją towarzyszką życia między innymi do Szwecji i Norwegii. Podróżując lubię jednak najpierw poznać historię i kulturę odwiedzanych krain, aby potem móc poznać pejzaż i ludzi.
Właśnie dlatego podoba mi się Twój opis podróży, że zawiera cenną dawkę wiedzy.
Dziękuję i pozdrawiam. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-29, 14:09
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-08-16, 18:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-02, 17:47
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-08-16, 18:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2010-12-04, 10:13
|
|
|
| WHITEandRED napisał/a: | | Poznałem ich zwyczaje, miejsca zbiorów, wiele sekretów potrzebnych do sukcesu w osiąganiu rekordowych zbiorów |
Patrząc z boku wydaje się to wszystko takie proste ale jak juz człowiek się tym zajmie to widzi,że nawet najprostsze sprawy mogą sprawić wiele problemów....zresztą to temat rzeka i kiedy jestem w Szwecji i mam ochote to idę sobie pozbierać albo grzyby albo borówkę albo jagody tylko juz nie ma tej presji zarobienia tylko czysta przyjemność
| WHITEandRED napisał/a: | | jeśli ktoś jeszcze przy okazji robi to co Ty Darboch, to mam wtedy dla niego pełny szacun |
dziekuję
| WHITEandRED napisał/a: | | Znam kilku którzy ten rodzaj pracy traktują jako możliwość wyjazdu i zwiedzania Skandynawi i tylko w tym celu podejmują tam wysiłek zbierania malin i jagód, nie każdy bowiem ma tyle kasy żeby tylko odpoczywać i zwiedzać ........... |
do dziś utrzymuję kontakt z wieloma osobami które jeżdżą zbierać runo bo to bardzo ciekawi ludzie i wiem ,że dla wielu mozliwość przebywania w Szwecji a nie zbieranie jest sensem ich pobytu...następny temat rzeka
| WHITEandRED napisał/a: | | kiedy moja córcia ukończy studia to może przekroczę któregoś roku magiczne sześć miesięcy pobytu w Skandynawii i wówczas takie zajęcie bardzo by mi w tym pomogło. |
służę praktycznymi radami jak coś
pozdrawiam Darek |
_________________ Darek
Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|