Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
SPOKO MAROKO
Autor Wiadomość
Michal 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Pickup4x4+Terrano+?????
Nazwa załogi: Michal Alicja AnnaMaria JanGustaw
Piwa: 1/2
Wysłany: 2011-01-10, 12:39   SPOKO MAROKO

Witam,
w koncu ruszylismy sie do Maroka. Z Girony mielismy ok 1250km do Algeciras.
Bilety na prom kupilismy w Agencia Viajes Normandie - tu kupuja wszyscy ktorzy nie chca przeplacic czyli np.kamperowcy - cynk z forum hiszpanskiego. Bilet 4 os. plus autocaravana 280 € , a moglo byc jeszcze taniej o ok 30€. No ale i tak duzo mniej niz w porcie. Ta agencja miesci sie przy Carrefour w Algeciras 3 km przed portem.
Trasa Algeciras- Tanger nowy port ( Port Med) i po godzince plyniecia bylismy w Maroku. Troche papierkow na pokladzie do wypelnienia, plus papierek auta (b.wazny) i na ladzie maly kontrol i po dodatkowych 45 min moglismy jechac juz w traske. Bez chaosu i nerwow, wrecz cywilizowanie.
Marok- temat rzeka , mielismy 2 tygodnie , plany szerokie, chcielismy liznac temat. I plany wykonalismy w 90 %.
Kraj do ktorego juz przy wyjezdzie sie teskni..... tyle tematow, krajobrazow,zapachow.
Troche fotek postaram sie dorzucic dzis.
Trasa: Asilah-Moulay Busselham-Rabat-El Jadida-Safi-Essaouira-Agadir-Tifnit-Marrakes...
Postaw piwo autorowi tego posta

Michal 
trochę już popisał

Wysłany: 2011-01-10, 12:53   

Potem z Marrakeshu bez mapy i po ciemku na polnoc i z powrtotem Moulay Busselham nad oceanem. Ok 1600-1700 km w samym Maroku. Ceny paliwa 1€-11dh ropa 7,3 dh benzyna 10,32 dh. Pogoda jak w Polsce latem , dlatego do maroka jak dla mnie tylko od listopada do marca , potem ukrop. Od Agadir to juz murowane lato.
Autostrady dosc drogie (ceny dla kampera) jak w hiszpanii, wiec jezdzilismy lokalnymi ktore sa do porownania z polskimi , miejscami - w 1 odcinku ostre dziurestwo, ale ogolnie ok. Aby dobrze sie czuc, lub w nocy zapytac o droge we wsi warto znac francuski lub jego podstawy, potem hiszpanski a na koncy angielski. Zonka zna francuski wiec bylo dobrze. Zaskoczylo nas ze ludzie sa b.przyjazni i uprzejmi, policja nas nie zatrzymywala, maja chyba przykaz zeby dobrze traktowac turystow,dzieci machaja z oddali- ja sie czulem b.dobrze w tym kraju , moze dlatego ze dorastalem pare lat w krajach muzulmanskich (czarnej afryki) ale tu bylo juz podobnie jesli chodzi o klimaty na ulicy. Ogolnie zycie toczy sie na ulicy. Te rozpiski nie sa moze zbyt uporzadkowane ale pewnie sie przydadza jesli ktos sie wybiera. Sam korzystalem z hiszpanskiego forum i dlatego nie bylo zle. Cdn niebawem.

Michal 
trochę już popisał

Wysłany: 2011-01-10, 13:08   

TRASA , mapka ta jest stara gdyz autostrady sa tam duzo dluzsze- az do Agadir.

mapa-maroka-trasa.jpg
Plik ściągnięto 882 raz(y) 103,18 KB

Camp77 
zaawansowany

Twój sprzęt: PILOTE Fiat Ducato 1,9 TD, 2000r.
Piwa: 6/1
Wysłany: 2011-01-10, 13:34   

Bardzo interesujące. :lol: Prosimy o więcej szczegółów z trasy.
Pozdrowionka :spoko :spoko :spoko

MER-lin 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Ewa i Marek
Piwa: 44/9
Wysłany: 2011-01-10, 18:52   

Już nabrałem smaku. Czekamy na relację, fotki i dużo szczegółow ( ceny paliwa bardzo cenne ).

Michal 
trochę już popisał

Wysłany: 2011-01-10, 19:19   

kilka fotek/ zdjecie 1 /widac zatoke i kampery na kempingu w Moulay Busselham /super kemping za 7 euro za wszystko, przy morzu

P1070742.JPG
Plik ściągnięto 18844 raz(y) 88,89 KB

P1070799.JPG
Plik ściągnięto 18844 raz(y) 42,4 KB

P1070830.JPG
Plik ściągnięto 18844 raz(y) 39,28 KB

P1070855.JPG
Plik ściągnięto 18844 raz(y) 47,53 KB

P1070953.JPG
Plik ściągnięto 18844 raz(y) 48,84 KB

P1070974.JPG
Plik ściągnięto 18844 raz(y) 97,47 KB

P1080031.JPG
Plik ściągnięto 18844 raz(y) 33,71 KB

P1080065.JPG
Plik ściągnięto 18844 raz(y) 67,08 KB

P1070936.JPG
Plik ściągnięto 563 raz(y) 73,55 KB

P1070937.JPG
Plik ściągnięto 595 raz(y) 63,75 KB

Wyświetl szczegóły
kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2011-01-10, 19:49   

Wybieram się do Maroko jesienią tego roku. W planach na przyszłość mam całą Afrykę Północną. Ćwiczę twardo arabski.
Pisz proszę, pisz i foty jakieś wklejaj od czasu do czasu...pochłaniam każdy Twój post z prawdziwą przyjemnością żądny wiedzy i Twojego doświadczenia.

Pozdrawiam serdecznie.
Kazek (ten z prawej).

Zbieram bakszysz na Północną Afrykę pozując do zdjęć.jpg
Plik ściągnięto 18816 raz(y) 41,13 KB

rajder 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato EURA MOBIL B644
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-10, 19:59   

kazbar napisał/a:
Ćwiczę twardo arabski.

Mam podobne plany ,jak Ci idzie nauka

kazbar 
weteran

Wysłany: 2011-01-10, 20:31   

rajder napisał/a:
kazbar napisał/a:
Ćwiczę twardo arabski.

Mam podobne plany ,jak Ci idzie nauka

Dostałem pod choinkę: "Arabski. Kurs podstawowy".
Książeczka+2 płyty audio CD.

Powiem szczerze...kiepsko mi idzie. Jakoś nie mogę przełknąć tych gardłowych głosek.
Przeczytam coś z książki i wydaje mi się że już umiem. Odsłucham lekcję na CD i...już mi się tak nie wydaje.
Lektor mówi zupełnie coś innego :gwm (czasem myślę, że to On nic nic nie kuma a tylko udaje, że kuma :haha: )

Ręce opadają.
Mam jednak nadzieję, że łyknę choć kilka słówek i literek do wiosny. Później, to już tylko lato i słońce, które mam nadzieję oświeci mój głupi, zwapniały mózg.

:spoko

rajder 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-10, 21:19   

kazbar napisał/a:
Jakoś nie mogę przełknąć tych gardłowych głosek

W Jordanii podszedł do mnie Arab ,słyszał że rozmawiam po polsku i spytał grzecznie po angielsku co znaczy;tu cytuję jego słowa , mucha ru... karalucha ,nawet gdybym znał arabski to wątpię czy byłbym w stanie to przetłumaczyć :-/

Michal 
trochę już popisał

Wysłany: 2011-01-10, 22:34   

foty cz2

P1070652 (1).JPG
Plik ściągnięto 18705 raz(y) 63,09 KB

P1070652 (2).JPG
Plik ściągnięto 18705 raz(y) 81,24 KB

P1070652 (3).JPG
Plik ściągnięto 18705 raz(y) 78,2 KB

P1070652 (4).JPG
Plik ściągnięto 18705 raz(y) 78,02 KB

P1070652 (6).JPG
Plik ściągnięto 18705 raz(y) 81,23 KB

P1070652 (5).JPG
Plik ściągnięto 580 raz(y) 162,19 KB

P1070652 (7).JPG
Plik ściągnięto 563 raz(y) 187,56 KB

Ostatnio zmieniony przez Michal 2011-01-11, 08:54, w całości zmieniany 2 razy  

kazbar 
weteran

Wysłany: 2011-01-10, 22:36   

rajder napisał/a:
mucha ru... karalucha

Eeee..to proste: :haha:
صرصور يطير نقل رجل

Ale oddajmy już głos Michalowi bo całkiem zaśmiecimy jego relację i jak się wkurzy, to niczego nowego już się od niego nie dowiemy.
Buźka w kubeł, czytamy i oglądamy.

Michal- czekamy na dalszy ciąg opowieści.
Przepraszamy za dotychczasowe wcinki i obiecujemy solennie, że to przedostatni raz. :bigok

rajder 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-11, 09:29   

Michał gratutacje wyprawy,świetne fotki ,szkoda że nie opisujesz gdzie zrobiona łatwiej będzie wyobrazić sobie gdzie co i jak.Super fotka nr 7, pewnie było tak ;We wrorek ok 17 przejeżdzaliśmy blisko wyschniętego koryta rzeki,nagle z prawej strony zauważyliśmy grupę ludzi którzy widząc polską rejestrację machali do nas bardzo mocno.Zatrzymać się czy nie,przeszła mi myśl ,aj zatrzymam się.Rdzenni Arabowie podeszli do naszego auta i zaczęli coś tłumaczyć ,okazało się że znają francuski więc Alicja bez problemu magła się z nimi dogadać.Okazało się że chcieli nas poznać :bigok
No cóż zaczęliśmu się poznawać,najpierw oni wyciągneli z torby swoją miejscową naleweczkę ,gdy butelka wyschła koledzy przecierali oczy za zdumienia :shock: :shock: że się tak dobrze trzymam,spoko maroko powiedziałem.Przyszła kolej na gości więc z lodóweczki wyjąłem zimną prawdziwą polską .Boże mój kochany co się działo jak oni to wypili,ja oczywiście zahartowany w boju bawiłem się dalej ,ale dwóch kolegów z afryki próbowało utrzymać pion,niestety bez powodzenia.Pierwszy poszedł się załatwiś(to ten na zdjęciu z lewej w głębi)próbował do nas wrócić lecz nogi odmówiły posłuszeństwa,natomiast ten drugi ( na zdjęciu z prawej) jak usłyszał że w lodówce coś jeszcze mam ,to zabawił się alpinistę i próbował wspiąć się na najwyższą górę w okolicy ok 3 metrów,niestety zeszła lawina i go zabrała .Zostałem na placu z ostatnim zawodnikiem z którym powitanie zakończyłem w przyjacielskiej atmosferze.Będzimy ich długo wspominać.

Michal 
trochę już popisał

Wysłany: 2011-01-11, 11:18   

Brawo ! Prawie prawie tak bylo. Wiec walimy na Marakesh zmeczeni upalem 30 sto stopniowym w okolicach Agadiru , krajobraz suchy i polpustynny . Zaczelismy nowa autostrada ktora juz dociagneli do Agadiru, ale ze nie lubie autostrad platnych to po 30km zjazd na nacionalke i wio. Po drodze karawany na osiolkach, pozdrawiajace dzieci i wjechalismy do malowniczej wiochy o nazwie....Imintanout , tam dostrzeglem te warsztaty mechaniczne z drogi i mowie do Ali Babki ze musze tu naprawic tlumik bo cos halasuje no i wjechalismy w te warsztaty a tam to juz byla Afrika ye Dzika (jak za mlodych latek)czyli niemozliwe staje sie mozliwe za niewielka kase. I po 2 godzinkach Bodzio ma juz naprawiony caly wydech- naprawiony Super dobrze, wyjeli caly wydech i do spawacza , po godzinie przyjechal na pickupie i po 10 min byl zalozony. szefem byl murzyn z domieszka krwi arabskiej . Pytam czy mozliwe naprawa , obejrzal i mowi ze 3000dh ja mowie ze niech to napisze , napisal na kartce 300dh(slabo z maty u niego bylo) a ja mowie ze mam 200dh i dwie laleczki Barbie dla jego dzieci -Zgoda!
Nadmieniam ze w kwesti cyfr lepiej karteczka i dlugopis lub palce.
Zaraz sie zeszlo pol wioski zobaczyc widowisko, no i Abdullah ugoscil nas w trakcie naprawy Whiskey Marroki czyli mienta z czyms jeszcze i geste jak olej silnikowy.
Trzeba uwazac troche z higiena, gdyz jak ja skonczylem moja szklaneczke to ktos inny sobie nalal i wypil a potem Abdullah dobrodusznie zalal ja i podal mi......
Warto zabrac ze soba sprzety male agd,stare ubrania, buty ,telefony- oni tu chca sie wymieniac za souveniry lub pieniadze. Rowery sa w cenie, itd. Allah Akbar

LANDEK 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: MIKRO KAMPER NISSAN PATROL V8 6.5 TD
Nazwa załogi: LANDEK TEAM
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-11, 16:57   

Fajna wyprawa.
Do Maroka ciągnie mnie od dłuższego czasu, ale jeszcze rok musi poczekać :ok

Odpowiedz do tematu