Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Citroen Jumper II (czyli Ducato). Budowa campera
Autor Wiadomość
Pancio 
trochę już popisał

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2011-07-24, 20:17   Citroen Jumper II (czyli Ducato). Budowa campera

A więc zaczęło się u mnie. Rozpoczyna się przeróbka blaszaka na kampera Tak jak zapowiadałem kupiłem blaszaka i biorę się do pracy. Udało mi się dorwać dość rzadką wersję, mocno podwyższaną. Nie wygląda może sexy, ale za to w środku jest sporo miejsca na jakieś szafki NAD poziomem głowy. Mogłem dorwać jakieś Iveco dłuższe o ponad metr, ale nie chciałem aż tak bardzo poświęcać zwrotności.

Tak wyglądał zaraz po zakupie...

Następnie zabrałem się za usuwanie szkaradnego bagażnika, usuwanie ściany grodziowej, zrywanie podłogi z płyty OSB.

Malowanie podłogi białym Hammeritem.

Ostatnio zmieniony przez Pancio 2015-09-10, 10:32, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 194/151
Wysłany: 2011-07-24, 20:53   

Witaj !!!

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze . Czy zmierzyłeś wysokość konstrukcji podtrzymującej zbiornik na wodę .Mniemam ,że chcesz go zamontować pod samochodem ?
Zrobiłem podobnie , zamontowałem między wręgami nadwozia ale musiałem maksymalnie skracać mocowanie ponieważ wystawało poniżej miski olejowej . Po korekcie zbiornik wisi ok.10 cm wyżej niz miska olejowa i tłumiki .A zeszłotygodniowa nasza wyprawa nad zalew Śląska Harta / CZ/ udowodniła ,że jednak miejscami szorowałem po ziemi " brzuchem " :gwm Jazda po szosie nie stanowi problemu ....... zabawa zaczyna się na wertepach i to nawet tych " branych " powoli :bigok

PZDR> MILUŚ :spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-07-24, 20:55   

Pancio napisał/a:
Jak zaizolować tę przestrzeń?

Może pianką montażową?

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Pancio 
trochę już popisał

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2011-07-24, 21:56   

MILUS, właśnie po to pokazuję co robię, aby można było wtrącać swoje trzy grosze :-)

Moja wersja samochodu jest podobno podwyższana: felgi 16-calowe i dwa pióra na resor. Faktycznie wydaje się raczej wysoko. Nie mierzyłem dokładnie, ale bez problemu wchodzę pod samochód i obracam się z pleców na brzuch nie zahaczając ramionami (no może trochę). Jutro zmierzę ile prześwitu mi zostanie po zamontowaniu tych zbiorników.

Kimtop, myślałem o piance montażowej, ale ludzie straszą, że nasiąka wilgocią i wszystko pod nią rdzewieje. Jednak przed chwilką wpadłem na jeszcze inny pomysł. Kiedyś dużą przesyłkę miałem w środku zabezpieczoną pianką montażową w worku foliowym. Gdybym wrzucił przez otwory worek foliowy i napchał pianki, to ona by się rozprężyła, ale nie przylegałaby do ścian i dzięki workowi nie będzie łapała tak łatwo wody. Muszę tylko znaleźć piankę, która mi wyschnie w worku...

Pancio 
trochę już popisał

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2011-07-24, 22:00   

Aaaa... i jeszcze jedno. Gdzie ja dostanę taki brodzik, jak ten poniżej? Wszędzie tylko znajduję 'zwykłe' brodziki, bez przestrzeni do zamontowania toalety, szafki itd...

_ALU0992.JPG
Plik ściągnięto 219 raz(y) 57,55 KB

DAMIAN.CZ 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato KNAUS 510C
Nazwa załogi: Czołhanki
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-07-24, 22:10   

Pancio będę Ci kibicował i z przyjemnością obserwował postępy. Ja również przymierzam się do przemiany blaszaka w kamperka ale myślę, że przystąpie do tego w 2012.
Co do kwestii umieszczenia zbiorników z wodą-masz zamiar podróżować tylko wiosną, latem?
pozdr

Pancio 
trochę już popisał

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2011-07-24, 23:48   

Raczej planuję uciekać w ciepłe strony, więc nie bardzo przejmuję się mrozami. Poza tym zbiorniki będą zaizolowane, a zbiornik na wodę użytkową będzie ogrzewany z silnika. Przeciągnę przewody z układu chłodzenia i zamontuję jakąś wężownicę w zbiorniku.

Samochód ma być takim pół-camperem, czyli nie nastawiam się na hardcorowe biwakowanie w jednym miejscu, ale raczej liczę, że taki pojazd ułatwi mi sam dojazd do miejsca docelowego. Czyli zamiast gnać jak wariat z Wawy do Dubrovnika non-stop, to będzie można sobie zahaczyć o różne miasta po drodze i przedłużyć podróż o parę dni. Więc woda użytkowa najczęściej byłaby potrzebna po paru godzinach jazdy, czyli byłaby dość ciepła. No a na południu Europy to już mnie temperatura wody nie interesuje, więc camper może stać :-)

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2011-07-25, 01:08   

Pancio napisał/a:
Moja wersja samochodu jest podobno podwyższana: felgi 16-calowe i dwa pióra na resor.

W górę, nie od dołu :) masz wersje 2,10 m na pace z tego co pamiętam. Ogólnie te auta na 16tkach zawsze były wysoko zawieszone to był komfort, że nie trzeba się było specjalnie martwić na wertepach.
Pancio napisał/a:
Muszę tylko znaleźć piankę, która mi wyschnie w worku...

Pianki poliuretanowe 2 komponentowe, czasami w wersji tzw sieciowanej (o porach zamkniętych), mieszane tuż przed użyciem. Sieciowane nie chłoną wody wcale, te pozostałe mogą, jednak nie w stopniu w jakim pije pianka jednokomponentowa.

DAMIAN.CZ 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato KNAUS 510C
Nazwa załogi: Czołhanki
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-07-25, 22:09   

Witaj,

przesyłam link - furgon identyczny jak Twój - bardzo fajnie rozwiązany środek.
pozdr

http://otomoto.pl/peugeot...t-T1746707.html

Pancio 
trochę już popisał

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2011-07-26, 12:19   

Dzięki za ten link. Samochód jest zbudowany normalnie tak jakby ktoś mi plany podkradł :-) Czyli dobrze myślę i da się to zrobić.

Ponawiam jednak pytanie skąd wykombinować taki brodzik z półką na postawienie kibelka?

Aha no i czym są wyłożone od wewnątrz ściany łazienki? Jest to laminat naklejony bezpośrednio na drewno (tak jak w blatach kuchennych) czy może kolejna warstwa jakiejś cienkiej plexy czy coś???

Ducaciak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
Piwa: 10/1
Wysłany: 2011-07-26, 12:50   

nie montuj przypadkiem koła na tylnych drzwiach - nie wytrzymają zawiasy!
łazienek zabudowana modułowo z płyt stosowanych do zabudowy np samochodów chłodziarek dostaniesz taką w firmie robiącej zabudowy np Auto montaż z Sosnowca.

Pancio 
trochę już popisał

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2011-07-26, 13:40   

Koła nie zamierzam montować na drzwiach. Miałem tak w poprzednim samochodzie terenowym i nie jest to wygodne rozwiązanie ani też ładne...

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2011-07-26, 18:03   

to zabudowa z firmy "Astemar" Marka Kamińskiego. firma jest niedaleko Gdańska...Zresztą ot ogłoszenie z ich komisu... Trochę już tych blaszaczków naprzerabiali. WIzualnie bardzo fajne są auta ale opinii użytkowników nie znam. :)

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2011-07-26, 20:22   Re: Citroen Jumper II (czyli Ducato). Budowa campera

Pancio napisał/a:
(...)Udało mi się dorwać dość rzadką wersję, mocno podwyższaną. Nie wygląda może sexy, (...)

A od kiedy to coś, co wysoko stoi nie jest sexy :shock:

Wiem bo takim samym wymiarem jeżdżę :spoko
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

grzesio 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: na razie w głowie
Wysłany: 2011-07-26, 21:48   

Pancio napisał/a:

Ponawiam jednak pytanie skąd wykombinować taki brodzik z półką na postawienie kibelka?

Może to nieładnie się tak reklamować ale mam taki brodzik jako pozostałość z moich planów budowy kampera. Jeśli wyrazisz zainteresowanie to prześlę Ci zdjęcia.

P.S. Brodzik kupiłem nowy za 350 zł. i tyle chciałbym za niego dostać. Ma wymiary szer.100x70cm Przy czym około 30 cm to podwyższenie na które montuje się toaletę stacjonarną.

Odpowiedz do tematu