|
blaszanka renault master 2 -opis z budowy |
| Autor |
Wiadomość |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2012-09-03, 22:20
|
|
|
| Neno napisał/a: | | Oooo to i ja muszę pogrzebać przy odpowietrzeniu swojego zbiornika w Masterze. U mnie siedzi 100L zbiornik a pistolet na stacji odbija już po 64L. |
bo odpowietrzenie zbiornika jest w połowie jego wysokości i nie jesteś w stanie nalać więcej bo zbiornik się nie odpowietrza |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2012-09-04, 22:42
|
|
|
dziś dwie dobre wiadomosci dla mnie
skrzynia naprawiona do odbioru
sworznie wymienione wprasowane praską własnej roboty Świstak pisze w swoim wątku że sruby do haka kosztowały po 4 zł sztuka
to pikuś w porównaniu z moimi fi 20 mm długośc 270 mm twardośc 10,8 cena 62 zł za 2 sztuki teraz przyszło znależc czas na wstawienie skrzyni do auta w tym miesiącu może być cięzko
praska.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 6975 raz(y) 18,36 KB |
|
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2012-09-05, 07:41
|
|
|
| IAAN napisał/a: | | cena 62 zł za 2 sztuki |
Ale praska - miodzio! |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2012-09-05, 21:53
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | IAAN napisał/a: | | cena 62 zł za 2 sztuki |
Ale praska - miodzio! |
No co chcesz - narzęzia kosztują ale teraz innym możesz wciskać sworznie i za to kasować |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2012-09-06, 10:52
|
|
|
wydaje mi się że VW też potrzebuje takiej praski
bez praski do wymiany nie podchodz nie sztuką jest nagrzać palnikiem i wybić
z tego powodu nie chciałem tego robic byle gdzie u jakiegoś mechanika |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2012-09-14, 20:56
|
|
|
dziś udało się wygospodarować chwile czasu na łazienkę
po przymiarce odwierciłem otwór od spodu gdzie będzie zamontowany syfon do brodzika następnie wyciołem dziurę w podłodze do gołej blachy położyłem płytkę z laminatu za spodzie i bokach otworu i zalaminowałem będzie to takie wgłębienie w podłodze gdzie zamontuję syfon ,połozyłem tez pierwszą warstwę laminatu na całej podłodze i ok 5 cm na scianach na to przyjdzie jeszcze druga warstwa laminatu
następnie po wysnięciu a może jeszcze przed płyta podłogowa z laminatu pokrytego żelkotem
sciany w całosci z gotowych płyt laminatu łączonych na krawędziach żywicą utworzą jedną skorupę mam nadzieję że szczelną dla wody
w dachu przyjdzie jeszcze okienko dachowe ale z przezroczystą szybą
na scianie u dołu podprowadzę kanał ogrzewania ,całośc wymaluję wałkiem na biało i gotowe
myslę nad sposobem na ciepłą wodę ponieważ nowy bolier gazowy to cena kosmos a używkę jakoś trudno trafić zastanawiam się co zrobić
może założyć zwykły junkers na ciepłą wodę gdzieś u kogoś widziałem w kamperze że miał gazowy junkers czy to dobry pomysł chyba nie wiedz pozostaje szukać normalnego boliera może coś się trafi
Zdjęcie1630.jpg przymiarka |
 |
| Plik ściągnięto 6668 raz(y) 17,46 KB |
Zdjęcie1631.jpg laminat |
 |
| Plik ściągnięto 6668 raz(y) 23,93 KB |
Zdjęcie1634.jpg wylaminowana całość |
 |
| Plik ściągnięto 6668 raz(y) 22,56 KB |
|
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
Wysłany: 2012-09-14, 21:28
|
|
|
| No nieżle Ci to idzie. Polecam Trume gazowa ja mam w Traficu 10 l . i po załączeniu po dziesięciu minutach brałem już przyjemny prysznic. Wiem że cena powala ale w okresie zimowym uchodziłem/wytargowałem/ ze sklepu nowa za pół ceny. Też to nie jest tanio ale świadomość że za 50% przeważyła. |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2012-09-14, 22:12
|
|
|
jaan , ja zdecydowalem sie na webasto . bede grzal w srodku i wezownica w boilerku , 2 zaworki do sterowania wody na boiler lub nagrzewnice a cena urzywki ok.500 zl. |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2012-09-14, 23:40
|
|
|
webasto wodne oczywiście można mieć tez wiele taniej jak dobrze poszukasz to trafisz miałem kiedyś nówkę oddałem za koszty przesyłki była goła i tu jest problem jak kupowałem ebera to nie zwróciłem uwagi podczas demontażu ze ma doś duży sterownik schowany pod tapicerką i tylko uważne przyjrzenie się kabelkom dało mi sygnałże coś nie tak i należy szukac dalej czegoś jeszcze
więdz demontując takie wodne webasto musiałbym szukać po kablach sterownika podejrzewam że takowy byłby gdzieś zamontowany w aucie a okablowanie we wspólnej wiązce więdz było by mi cięzko poznać co wymontować a posiadanie samego urządzenia nie dużo daje raczej nie odpali po podaniu paliwa i zasilania
JJJB niech zgadnę 1200 zł dałeś za nowe czy mniej na targach w poznaniu pytałem chcieli 600 euro za nowe |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2012-09-28, 20:38
|
|
|
na dziś łazienka wygląda tak
sciany pokryte płytami laminatu poklejone na bokach ,żywicą i matą ,do zrobienia jeszcze sciana na któtrej są drzwi ,drzwi chyba pójdą do przerobienia te nie mają ramy lepiej pasowały by z ramą muszę pomyśleć i wrócić do drzwi z pryczepy i poddać je małej przeróbce wykorzystać ramę i trochę ją przerobić ,muszę też kupić okno dachowe do łazienki
jutro częśc mechaniczna wkładam skrzynię i stawiam auto na koła
11 wklejone płyty laminatu.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 6290 raz(y) 21,71 KB |
11a zalaminowane.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 6290 raz(y) 13,96 KB |
1 przygotowanie do szlifowania.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 6290 raz(y) 28,35 KB |
|
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2012-10-01, 08:03
|
|
|
od soboty auto poskładane w całośc
skrzynia pracuje super ,sprzęgło nowe, wszystkie gumowe osłony nowe, sworznie nowe ,pozostało jechać na sprawdzenie zbierzności
teraz kolej na dokończenie łazienki |
|
|
|
 |
WilKas
trochę już popisał

Twój sprzęt: Renault Master II 2.5dci
Nazwa załogi: Paweł i Kasia i Piotruś i Karolek
|
Wysłany: 2013-02-17, 16:52
|
|
|
Witam chciałbym odświeżyć temat kolegi z tego względu że posiadam również mastera tyle ze z 2008r. ale buda ta sama jeśli chodzi o wymiary, IAAN czy mógł byś napisać jaką dokładnie długość łózka z tylu udało Ci się uzyskać ? bo z tego co ja osobiście mierzyłem to na tej wysokości co u Ciebie będzie materac wychodzi i ok 190cm mierząc od blachy do blachy zewnętrznej oczywiście bez żadnej izolacji a jestem strasznie ciekaw ile w rzeczywistości uzyskałeś cm ?? a jak wychodzi planowanie łóżka z przodu zabudowy bo wiem że taki miałeś plan ? i ogólnie wrzucisz jakieś nowe fotki ? jestem bardzo ciekaw jak wyszła Ci łazienka bo do tej pory widzę że włożyłeś ogrom pracy jeśli chodzi o te laminaty i całą resztę. Jeśli z jakiś niewiadomych powodów temat został zamknięty to z góry przepraszam.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2013-02-17, 21:50
|
|
|
łóżko z tyłu mam dzielone na dwie części mam dwa materace na dzień materac idzie na materac wtedy mam do dyspozycji zlew na noc rozkładam łózko i mam po szerokości auta 176 cm a po długości 142 cm
łózko z przodu jest po długości auta nad siedzeniami drugiego rzędu ,stołem i częsciowo przednim fotelem mam do niego dwa materace 42 cm na 110 cm i 74 cm na 180 cm
ponieważ u nie jest 2+2 to dzieci mogą spać w czasie jazdy z tyłu przód rozkładam tylko na postoju wtedy spimy jeden duzy i jeden mały na przodzie oraz tak samo na tyle
wakacje letnie spałem w takim układzie przez dwa tygodnie i nie było żle,mysle tez nad tym aby przednie łózko poszeżyć aż do drzwi wtedy będzie można zabrać jeszcze jednego pasażera ,generalnie auto jest zarejestrowane na 6 osób ale w 6 nie ma szans żeby się wyspać
łazienkę mam skończoną na 90 % nie mam sufitu i odpływu wody do zbiornika zatrzymała mnie zima
w łazience zamontowałem okno dachowe 28 cm /28 cm
Zdjęcie1525.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 5603 raz(y) 22,79 KB |
111.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 5603 raz(y) 8,82 KB |
|
|
|
|
 |
stan1april
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter 313 CDI
|
Wysłany: 2013-02-17, 21:53
|
|
|
IAAN gratuluje ci wytrwałości i cierpliwości przy budowie kampera . Sledze Twoje poczynania ale dopiero teraz postanowiłem napisać ponieważ sam jestem na etapie kończącym adaptacje swojego mini czy mikro kampera ana bazie MB V klasa z 2002 roku.
I tak jak Ty napotykałem na nieoczekiwane dodatkowe niespodzianki typu wymiana amortyzatorów walka z rdza jak to w mercedesach ,czy wymiana siłowników w centralnym zamku itp (ktoś kto budował lub przerabiał takie samochody to doskonale rozumie)
Chętnie zobaczę jak wygląda łazienka o ile jest skończona.
|
|
|
|
 |
WilKas
trochę już popisał

Twój sprzęt: Renault Master II 2.5dci
Nazwa załogi: Paweł i Kasia i Piotruś i Karolek
|
Wysłany: 2013-02-18, 08:56
|
|
|
Fajnie to wygląda dzięki bardzo za cenne informacje jeśli da rade zrobić 176cm do długości łóżko to będzie ekstra ja zastanawiałem sie nad tym żeby w miejscu na łóżko gdzie są te wnęki zrobić po prostu cieńsza izolacje tak żeby zyskać choćby po 2cm z kazdej strony nie ukrywam ze bylo by to dużo ale jeśli piszesz ze można zrobić bez problemu 176cm to myślę ze wystarczy bo sam mam 1.76m wzrostu co do tego łózka z przodu to też fajny pomysł żeby wykorzystać częściowo fotel kierowcy i taki układ również by mi pasował w moim przypadku zabudowa była by pod 2+1 lub 2+2 wiec ciekaw jestem jaki będzie efekt Twojego planu tak jak pisałeś o poszerzeniu przedniego łóżka aż do drzwi wtedy myślę że spokojnie wyśpią się tam dwie dorosłe osoby ?? Oczywiście gratulacje za całokształt Twojego projektu i oczywiście czekamy na dalszy reportaż |
|
|
|
 |
|
|