Przesunięty przez: janusz 2009-01-24, 19:52 |
Zużycie paliwa czyli ile pali kamper |
| Autor |
Wiadomość |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 311/484 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2014-09-10, 00:16
|
|
|
| joko napisał/a: | | Mojej Mobilvetty na targach nie było więc się nie wypowiadam |
Joko ma racje ...na targach nie było - bo być nie mogło.
Za Mobilivettą "chodzę" już od dwóch sezonów. Ze zrozumiałych względów, chciałem z silnikiem 2,0. Niestety, nie było i nie ma szans. Pierwszą odmowę dostałem w Lipsku. Na targach w Berlinie tak się złożyło był sam szef Korporacji SEA i oświadczył, że w segmencie kamperów Mobilivetta, nie ma ofercie silników 2,0 i zamówić... bo coś tam, coś tam - nawet na Polskę po prostu jest nie możliwe. Kamper z silnikiem 2.0 jest homologowany w ofercie dla McLuisa. To jest oficjalne oświadczenie potwierdzone przez trzech przedstawicieli handlowych tej Firmy w Niemczech.
W Dusseldorfie zamówiłem z silnikiem 2,3 - 150 PS. |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 348/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2014-09-10, 06:16
|
|
|
Nic już nie rozumiem. Posiadasz prawie nowy samochód którego Mobilvetta nie ma w swojej ofercie?
Mam rozumieć , że został wyprodukowany specjalnie dla Ciebie? Napisz jak to jest , bo ciekawi mnie ten temat.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-09-10, 07:56
|
|
|
| joko napisał/a: | | majsterek napisał/a: | Ale mierzyles czy to sie pokrywa z realnym spalaniem |
Tak wielokrotnie na tej zasadzie , że zerowałem licznik przy tankowaniu do pełna i potem przy następnym tankowaniu porównywałem wskazania przebiegu i średniego spalania z tym ile ponownie weszło do baku. Różnica w granicach 0,1-0,2 l/100km więc raczej dokładnie. | A moim skromnym zdaniem, żeby było realnie, to trzeba by licznik kilometrów dać do legalizacji i zrobić prawdziwe litrażowanie tzn. paliwo podawane ze specjalnej menzurki.
Ale nie oto nam chodzi, wystarczy wynik przybliżony. Tej samej nawigacji Garmina, używam w różnych samochodach, we wszystkich oprócz Ducato kilometry i prędkość pokrywają się, wnioskuję że liczniki w Ducato fałszują pomiary, sprawdźcie to w swoich proszę. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Mikesz
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2012 Piwa: 16/134 Skąd: Warszawa Praga.poł
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-09-10, 08:54
|
|
|
| Rawic napisał/a: | | kilometry i prędkość pokrywają się, wnioskuję że liczniki ........... |
m/w w samochodach .niemal wszystkich zawyżają o ok 7 km/h to z moich obserwacji
Mam kumpla .............bogaty gościu ........ miał BMW SIóDEMKĘ w najmocniejszej wersji ...... za kupę kasy ...... ale jego obsesją było oszczędzanie na paliwie ........ zszedł tą "krową" do 5,1 l/ 100 km .. I nie była to jazda na lawecie .
To o wiele bezpieczniejsze od dodawania koni i bicia rekordów szybkości przejazdu
Ps Dla poprawienia nastroju -- V8 5,3 l wolnossący pali 12 l na światłach !!!!!!!
Ciągnie .........oj jak ciągnie .................. i za to się płaci Panowie !!!!!!!
Czasem za przyjemności należy ponieść koszta , chyba , że ma się w domu, za "darmo" ... To darmo to też po podliczeniu kosztów amortyzacji , ( ślub , prezenty, kosmetyki ..) ... ??????????? wątpliwe . |
|
|
|
 |
rado
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat PILOTE Aventura 2.3 jtd 130 multijet
Nazwa załogi: rado - team
|
Wysłany: 2014-09-10, 11:21
|
|
|
| Mikesz napisał/a: | W szczególności ciekawy jest ostatni wpis na 3-ej stronie. |
I to mniej więcej pokrywa się z moimi obserwacjami spalania w camperze. |
_________________ Relacje:
HOLANDIA 2013
RUMUNIA 2014
ALBANIA 2015
 |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2014-09-10, 13:52
|
|
|
Carthago 4,5 tony silnik 2,3 150 PS na odcinku 4000 km trasa po Norwegii ( raz udało mi się jechać na 6 biegu) zaliczona Drabina Troli zjazd jedyneczka + hamulec , Droga Orłów podjazd jedynka -dwójka oraz kawałek po części zachodniej czyli prawie płasko ok 900 km reszta to nieustanne podjazdy i zjazdy
Średnie spalanie całej trasy to 11,6 przy średniej prędkości 38km/h tyle komputer
średni bieg to pewnie była 3 dodatkowy bonus to przypalone sprzęgło i hamulce
Ale i tak wrócę do Norwegii bo warto
Andrzej |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-09-19, 19:55
|
|
|
| Bronek napisał/a: |
m/w w samochodach .niemal wszystkich zawyżają o ok 7 km/h to z moich obserwacji
|
W moim Hymerze różnica to 6 km/h przy 90. |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/110 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2014-09-20, 10:54
|
|
|
Prawidłowe wskazanie szybkościomierza to też sprawa dobrze dobranych opon...
I tak w moim przypadku :
-jeździłem na 195/75/R16C 107/105N i zawsze mnie denerwowały wskazania licznika bo nijak nie miały się do wskazań z GPS (długość drogi po około 300km była różna - raz spisałem licznik i okazało się że wydłużyła się o blisko 25km - a to jakby nie patrzeć około 2-3 l ON )...były też "plusy" rzadko wjeżdżając do miast 65km/h uaktywniałem czerwone światła na przejściach ... jadąc na długich prostych i porównując licznik z GPS wychodziło że jadąc 90km/h GGPS pokazywał mi 83...
- teraz jeżdżę na 205/75/R16C 110/108R... i prędkość oceniam jako "w punkt", te opony są nawet wizualnie większe, jedynym problemem jest delikatne obcieranie o plastykowe nadkola przy manewrach na parkingu. Jadąc i porównując wskazania licznika oraz GPS nie widzę praktycznie różnicy, poprawiło się spalanie bo każdy obrót koła to kilka centymetrów więcej przebytej drogi. Muszę też uważać by nie przekraczać prędkości w miastach bo natychmiast wyzwalam "czerwień" na sygnalizatorach... Testowałem to też w czeskich miejscowościach w których często/gęsto na wjazdach jest radar pokazujący prędkość... przy 40km/h pokazuje idealnie km/h na wyświetlaczu oraz na moim liczniku...
Takie są moje obserwacje |
|
|
 |
Karas
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
|
Wysłany: 2014-09-20, 12:18
|
|
|
po zrobionych 4 tyś km przez 2 tygodnie mogę określić spalanie.
Fiat Ducato L3H2 3.0 160KM. 1tyś km prędkość utrzymywana 130km/h, 1 tyś 110km/h. 1 tyś km krajówki po górach itp (Chorwacja do Czarnogóry krajówkami). Momentami 160 (na liczniku ok 175). Prędkości z GPS, na liczniku przy 130, sporo ponad 140km/h)
średnie z kompa 9,1l/100km. Średnie z przepalonego paliwa i przebytych kilometrów to 10,1l/100km |
_________________ Moja budowa... http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19441 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-20, 13:22
|
|
|
| No to fajnie, ale szkoda że ten blaszakobusik Ducato nie ma nic wspólnego z prawdziwym kamperem i zabudową umożliwiającą chodzenie w wyprostowanej postawie i spanie w poprzek bez podkurczania nóg. Ja piszę o spalaniu półintegrala 7,2 m długości, 2,35 szerokości i 2,9 wysokości, masa zmierzona 3,4-3,7 tony. |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 78/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-09-20, 13:36
|
|
|
| Johny_Walker...Karas ma kamperka jakiego ma - i dzieli się informacją ze wszystkimi. masz 42 strony innych postów, znajdź sobie właściwe odniesienie. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-20, 13:42
|
|
|
| Wypada jednak wskazać różnicę. Blaszak zawsze będzie oszczędniejszy od kanciaka. |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 78/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-09-20, 13:54
|
|
|
Wskazał - podając konkretną wielkość paki
mój LT35 II wysoki i średni - pali ok 9/100. nie porównywać z kanciakami
mógłbym pozmieniać to i owo i zejsć ze spalaniem niestety chwilowo nie mam na taką inwestycję... |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2014 Piwa: 72/94 Skąd: torun
|
Wysłany: 2014-09-20, 14:09
|
|
|
| mój ( alkowa 7.50 m ducato 130 km ) pali ok 12-12,5 l komputer zawsze pokazuje ok. litra więcej a prędkościomierz zawyża 10 % co prawda nie stosuje ecodrivingu ale żeby połintegra paliła 7 litrów to chyba trzeba mieć takie hobby i podczas jazdy non stop o tym myśleć ,obserwować kierunek wiatru ,natężenie ruchu i pod to ustawiać trasę |
|
|
|
 |
|
|