|
|
|
kamper 4x4 na bazie ciezarowki |
| Autor |
Wiadomość |
dexterek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: w poszukiwaniu...
|
Wysłany: 2014-10-28, 21:34
|
|
|
@swistak: bardzo ciekawe rzeczy piszesz o tym ogrzewaniu podlogowym, ile cm trzeba by przeznaczyc na takie rozwiazanie? izolacja podlogi, grzejniki, miedzy nimi rama i na to sklejka. pewnie 10cm to minimum. wysokosc sarny to 180cm, od podlogi do sufitu, a ze zdecydowalem, ze w tylnej czesci bedzie na stale na gorze jedno dwuosobowe lozko, a pod nim kanapa w ksztalcie "C" z opuszczanym stolem w srodku, by i na dole byly dwa miejsca do spania, to musze podniesc sufit wraz z oknami o 20cm. w takiej sytuacji sarna bedzie wystawac 60cm nad dach mana, a cala konstrukcja bedzie miec 335-340cm, jednak jesli bedzie trzeba, moge podniesc i 30cm, o ile taki rodzaj ogrzewania jest wart zachodu. i kolejne pytania do kolegi @swistaka: ile glikolu jest w takiej instalacji? czy trzeba wymuszac jego obieg? dlaczego akurat glikol a nie np. borygo?
a co do izolacji natryskowej... robi to sie we wlasnym zakresie? czy trzeba targac bude do jakiegos fachury? jaki koszt? i dlaczego uwazasz, ze to rozwiazanie typu "mercedes"?
ad. p.s. pisalem do admina, by wyluskal z tego tematu nowy temat zaczynajac od postow, gdzie wspomnialem o kat 1, ale brak odzewu. a jesli zaloze sam nowy temat, to raczej nasze dotychczasowe dyskusje pozostana tutaj.
@maszakow: mozesz podeslac linka do tej nitokretarki? ja jutro bede u znajomego handlujacego Yato, mam sporo kluczy tej firmy, jestem zadowolony. a topex? tez znam, maja siekiery z olowiu i mlotki jednouderzeniowe. a co do totka, to niestety, same dwojeczki sie trafiaja... |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2014-10-28, 21:58
|
|
|
Dexterek zakładasz nowy całkiem Twój temat i dajesz stąd link do niego (tymczasowo), a admin jak dokopie się do Twojego maila to już sobie z tym poradzi.
Jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe, to ja mam u mnie w Jumperze zrobione + 2 grzejniki- nagrzewnice do których będą nadmuchy. Jeden na tylną podkowę, drugi na biuro.
Wszystko będzie sterowane czymś. Może atmegą, a może termostatami, którymi obdarował mnie kolega Koder. Niestety do tej pory nie udało mi się znaleźć zaworków i tymczasowo zrobię zawór zima-lato.
Podłoga u mnie ma 5cm grubości (styrodur + alufox + sklejka) i szacunkowo w całym układzie mieści się ok. 3-3,5 litrów płynu. Z tym, że ja mam obieg napędzany pompką z webasto. Lada dzień odpalam podłogówkę pierwszy raz, bo pomimo, że ciepły kraj, to dziś umarzłem się okrutnie przy aucie. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-10-28, 22:25
|
|
|
Dexterku - CO do wypowiedzi Świstaka...w dużym uproszczeniu można przyjąć że glikol=borygo
A wracają c do mego wątku - Tu masz narzędzie identyczne z moim.
http://allegro.pl/nitowni...4717909437.html
ale radze po prostu wpisać w allegro ODPOWIEDNIE HASŁO - I zobaczysz znacznie więcej.
Yato też ma nitowkrętarki. od małej badziewnej po całkiem słuszną za prawie 460 PLN.
Ja uważam że zrobiłem dobry zakup I to jest moja nieobiektywna opinia - jak ją kupiłem to radochę miałem więksą niż moje dzieci w Wigilię.
Trzeba się zastanowić czego będziesz najwięcej montował bo jak M12 to wszystkie te mniejsze nożycówki też nie spełnią swojego zadania.
Technika montażu:
Polecam sześciokątne nitowkrętki. Z okrągłymi zawsze jest ryzyko ze się zaczną kręcić jeśli tolerancja otworu będzie za duża. sześciokątne nakrętki zwykle stosuje się do fabrycznie wcinanych otworów, ale ja wierciłem otwory dobierając wiertło tak by sześciokątne wchodziło z dużym oporem - nawet jeśłi to oznaczało szukanie wierteł z ze dziesiętnymi średnicami. Niemal musiałem wbijac nitowkrętkę - jest to męczące i upierdliwe ale daje stuprocentową gwarancję że nie przekręcisz czegoś takiego w blasze. NO chyba że naprawe fatalnie zaciśniesz ale to inny problem .
polecam przeważnie nitonakrętki otwarte - zamknięte ograniczają długośc stosowanych śrub - sa dobre jak chcesz coś mocować np na przelot do podłogi. Zamknięta nierdzewka w takim miejscu to pewnośc połączenia na długie lata - chociaż nie zwalnia od zabezpieczenia połączenia od spodu bo rdza przecież wyżre wszystko obok jak się tego nie zrobi
I ostatnia uwaga... jak jest możliwość a masz dużo nitowkrętek do obsadzenia - szukaj znajomych z pneumatycznymi mnitowkrętarkami. pożyczyć może się da a czas montażu skraca się 10-15 krotnie
Wada to niemożność szybkiego przezbrojenia takiego sprzętu na inne rozmiary.
I chyba starczy tych wynurzeń:) |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
dexterek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-10-28, 22:27 kamper 4x4 na bazie ciezarowki
|
|
|
| witam wszystkich! ten temat jest swego rodzaju rozwinieciem watku o budowie mojego kampera na bazie mana kat 1 5t gl. watek ten zostal rozpoczety tu: http://www.camperteam.pl/...r=asc&start=195 a bedzie kontynuowany w obecnym temacie. zapraszam wszystkich do dyskusji i wymiany pogladow:) |
|
|
|
 |
dexterek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-10-28, 22:41
|
|
|
@toscaner: zastanawia mnie troche skutecznosc takiej podlogowki, a wlasciwie przewodzenie ciepla przez sklejke. nie bedzie przypadkiem tak, ze powiedzmy przy temperaturze zewnetrznej na poziomie 0 stopni, sklejka bedzie miala 20 stopni, a pod sklejka bedzie ogien piekielny?
@maszakow: na allegro raczej nie szukam takich rzeczy, bo bardzo lubie pomacac przed zakupem:)
@WSZYSCY: TEMAT O MANIE KAT 1 PRZERZUCONY TU: http://www.camperteam.pl/...p=456444#456444 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-10-28, 22:43
|
|
|
ee...Cierpliwości młody paddawanie...admini się pojawią to ci przeniosa wątek, spokojnie
Będzie wszystko w kupie. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
dexterek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-10-28, 22:50
|
|
|
admin adminowi nierowny. jestem tez zarejestrowany na pewnym forum rolniczym, tam admini w ogole nie ogarniaja sprawy laczenia i rozdzielania tematow. stad taki, moze glupi nawyk:)
a co do wypowiedzi @swistaka domyslilem sie, ze chodzi o niezamarzajacy plyn do ukladow chlodzenia/ogrzewania, ale skoro napisal gliko,l to glikol. stad pytanie.:) |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2014-10-28, 23:04
|
|
|
Dexterek tego nie wiem, ale skorzystałem z wielu rad kolegi Kodera. Doradził mi również zrobienie promienników (?) z dodatkowej folii aluminiowej. Oczywiście na podłogówkę będzie szedł obieg o niższej temperaturze. Planuję to tak "zaprogramować", aby nie przekraczało określonej temperatury X, którą dobiorę eksperymentalnie. Teraz nie wiem czy to będzie np. 30C czy ile. Zima tuż tuż, więc będzie zabawy.
Nie wiem też jak to się sprawdzi, ale na pewno nie będę miał lodowatych zakątków kampera, bo obieg idzie też po samych brzegach naokoło
Nawet gdyby podłoga miała nie być głównym źródłem ciepła, to w ogólnym rozrachunku będzie efekt na plus wspomagający dwa grzejniki. Zobaczymy
Jeśli chodzi o nitonakretki, to Maszakow dobrze radzi. Mam dokładnie ten sam sprzęt co na fotce, ale z tego co ogarnąłem, to są 2 wersje wymiany na inne końcówki. Ja mam wersję z jednym kluczem i trwa tyle co nakręcenie 2 nakrętek. Instrukcja wymiany końcówek nie pasowała, bo się okazało, że mam inaczej, szybciej.
Po za tym niemal wszytko co mocowane do blach mam u mnie na nitonakrętkach. Po prostu rewelacja. A kupiłem właśnie dzięki Maszakowi, bo podrzucił mi kiedyś pomysła w którymś temacie u mnie. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
Karas
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
|
|
|
|
 |
dexterek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-10-29, 20:05
|
|
|
@karas: fajne w tym pomysle jest tylko auto, i to i tak zadne cudo. ciezki, 3-osiowy kamaz. a urzadzenie wnetrza? jakbym mial takie zrobic, to zamiast jezdzic, bym ze wstydu zakopal auto w zamykanej kopalni wegla kamiennego... choc nie ukrwam, ze w swoim pomysle po czesci korzystalem z filmow o innym kamazie, czesc 1: http://www.youtube.com/watch?v=JUThpC-_BVw i czesc 2: http://www.youtube.com/watch?v=NR0b-t2RSpc
dzis metoda kupna nabylem taka nitownice: http://www.narzedziak.pl/...2-yt-36119.html . zakupilem tez po 100 stalowych nitonakretek M8 i M10 ze strefa zgniotu 1,5-4mm. jutro pierwsze proby dzialania tego ustrojstwa.
@toscaner i @swistak: wstrzymuje sie z ogrzewaniem podlogowym, bude i kabine bede grzal mokrym "webasto" a ewentualne dogrzanie oraz ogrzewanie wody uzytkowej to jakis nieduzy junkers. ale bede izolowal podloge styrodurem 40mm i 10mm sklejka. mam jednak problem z oknami, z cala pewnoscia musza byc zrobione na wymiar, macie moze jakies doswiadczenia z firmami zajmujacymi sie takimi sprawami? mozecie kogos polecic? kolejna sprawa, to rampa pod motocykl z tylu mana podobna do takiej: http://www.youtube.com/watch?v=wdDYl6NTA1Q |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2014-11-02, 08:46
|
|
|
W czwartej minucie pokazane zamocowanie kontenera do podwozia. Z przodu dwa punkty stałe, z tyłu kołyska. Bardzo typowe dla unicata.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=egZFfFm6uVk[/youtube] |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
|
|
|
 |
dexterek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-11-04, 14:57
|
|
|
| fajne rozwiazanie, zastanawialem sie nad nim, jednak odpuscilem sobie przede wszystkim z powodu obowiazku podniesienia budy wzgledem ramy o co najmniej 12cm. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2016-02-19, 18:36
|
|
|
odświeżę temat
powstaje pojazd na bazie Mitsubishi Fuso 4x4
zabudowa budowana od podstaw,na podstawie zdjęć , oczywiście z pewnymi modyfikacjami, typu boczne wejście otwierane do góry a nie w dół, inne klapy , inne wnętrze itd itd..
podrzucam kilka fotek jak to wygląda na dzień dzisiejszy
fuso 1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 34 raz(y) 105,7 KB |
fuso2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 27 raz(y) 93,31 KB |
fuso3.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 27 raz(y) 78,03 KB |
fuso4.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 26 raz(y) 116,08 KB |
fuso5.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 32 raz(y) 96,8 KB |
fuso7.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 34 raz(y) 135,29 KB |
fuso8.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 29 raz(y) 126,51 KB |
fuso9.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 25 raz(y) 87,22 KB |
|
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|