Przesunięty przez: janusz 2009-02-02, 00:20 |
Pompka czystej wody |
Autor |
Wiadomość |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2008-10-05, 21:22 Pompka czystej wody
|
|
|
jak działa ta pompka?...czy w momencie zakręcenia kranów wzrasta jej ciśnienie po stronie wyjścia i pompa się wyłącza( jest tam na samym przodzie taki mikrowyłącznik)... czy ta pompa sama zasysa sobie wodę ze zbiornika czy trzeba ją w jakiś tam sposób zalać? |
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-10-06, 08:52
|
|
|
Powinna działać tak jak opisałeś - w automatyce wyłącznika ciśnieniowego. Jeśli nie jest wyniesiona nad zbiornik powinna zadziałać bez dodatkowego zalania (ma niewielką wysokość ssania), ale przy zużytej membranie w "przechodzonej" pompie może być konieczne zalanie i odpowietrzenie - możesz to sam sprawdzić. Zastanawia mnie, skąd się wzięły połączenia węży na szybkozłączki ogrodowe - normalnie są króćce gwintowane i solidne cybanty pewniejsze ze względu na szczelność - przecieki (kapanie wody) spowodowane drganiami podczas ruchu pojazdu. Ponadto, nie widać na zdjęciu filtru na zasilaniu (dopływie wody ze zbiornika) - może poprzednik przy tej pompce majstrował? |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2008-10-06, 08:58
|
|
|
Złączki nówka - jeszcze są naklejki z kodami paskowymi. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-06, 09:22
|
|
|
No właśnie, chyba niedawno zamontowane . |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
Ostatnio zmieniony przez Kamperfan 2008-10-06, 19:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-10-06, 11:44
|
|
|
Witam! Przypomina to pompke ogrodowa.Stad i zlaczki takie. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-06, 12:03
|
|
|
kiedy była podłączana to nie wiem , ale widnieje na niej(pompie) rok produkcji 1979... szybko-złączki są wszędzie , pod kranem w łazience i pod kranem przy zmywaku... też myślę, że zrobiono to całkiem niedawno ,ponieważ pachnie mi ta robota amatorką...
...pompę rozebrałem, szkoda że nie porobiłem fotek ale wśrodeczku nówka, gumki, siateczki - miodzik...
...po złożeniu wsadziłem jedną końcówkę do michy z wodą, podłączyłem do aku, pompa zaciągnęła sama wodę (trwało to parę sekund) i potem zaczęła dawać - ciśnienie takie, że palcem nie mogłem utrzymać...
...czy można pompę zamontować w różnych pozycjach? np. tym zaworkiem ciśnieniowym w dół?...w innym przypadku pompa zawsze będzie powyżej zbiornika... |
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-06, 21:38
|
|
|
Było trochę o tym tu:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2501 |
Ostatnio zmieniony przez Kamperfan 2008-10-06, 21:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-06, 21:48
|
|
|
Witam! Kamperfan napisał/a: | Było trochę o tym tu: | -a TAM-
Taki post lub temat nie istnieje, być może został przed chwilą usunięty, wróć i spróbuj ponownie-a bylbym poczytalbym... Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-06, 21:50
|
|
|
ja również |
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-06, 21:55
|
|
|
Link poprawiony |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-06, 22:07
|
|
|
Witam! Poczytalem i odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie"CZY WYLACZNIK CISNIENIOWY MOZNA REGULOWAC" nie znalazlem...Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-10-06, 22:18
|
|
|
W tego typu pompkach ciśnieniowych najprawdopodobniej nie ma możliwości regulacji ciśnienia.Jedne mają ciśnienie ok.2,2-2,4 bar inastępne coś ok4bar./mam na mysli pompki stosowane w kamperach/,różnią się one też wydajnością i najczęściej przykręcane są do podłogi pojazdu. |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-06, 22:19
|
|
|
a ja znalazłem"...czy można pompę zamontować w różnych pozycjach? np. tym zaworkiem ciśnieniowym w dół?..."...odpowiedź- raczej nie można |
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-06, 22:31
|
|
|
Witam! Tak tylko ze glownie chodzi mi nie o cisnienie tylko zakres miedzy cisnieniem maksymalnym(wylaczenie) a minimalnym(zalaczenie) pompki.Miom zdaniem jest zbyt maly co powoduje zbyt czeste(butelke od coli juz mam) wlaczanie pompki. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-06, 23:25
|
|
|
a widzisz, tu sprawa jest prosta (chyba )
...sprężoną wodę masz ale tylko taką ilość jaka zmieści się w przewodach itp. częściach układu za pompą... jest to ilość bardzo mała... ale jakbyś sprężył ok. 20-30l wody ... napewno więcej wody wykorzystałbyś bez załączania pompki...ale to tylko tak po laicku;)
...podobnie dziala hydrofor w domach...im mniej wody za pompą tym hydrofor włącza się częściej |
|
|
 |
|