|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Poszukiwany Fiat Talento
piotrowin - 2016-01-22, 03:06 Temat postu: Poszukiwany Fiat Talento Witam wszystkich ponownie
Potrzeby się wykrystalizowały - poszukiwany jest mały kamperek dla dwojga starszych ludków, planujących zwiedzać Polskę. Najbardziej do gustu przypadł nam Fiat Ducato Talento, mały, można podjechać nieomal pod drzwi muzeum czy innego obiektu, stanąć na miejscu parkingowym dla osobówek.
Niestety w zasobach internetu znalazłem tylko trzy takie kampery, przy czym jeden natychmiast odpadł (już ze zdjęć było widać zmęczenie, a z opisu niewiedza sprzedającego co właściciwie sprzedaje). Pozostały dwa:
Fiat Talento 1 -ma układ wnętrza, który nam pasuje
(sprzedający prowadzi warsztat samochodowy, wątpię żeby nim jeździł, raczej sprowadził i sprzedaje) - i tutaj pojawia się niepewność, czy to będzie zdrowe, czy tylko przypudrowane
drugi to Fiat Talento 2
Do każdego z nich mamy 500 km w jedną stronę, więc ocena pozostaje tylko na podstawie zdjęć.
Z pewnym wahaniem podchodzimy jeszcze do tego Fiat Talento 3 (integra) - nie bardzo mogę połapać się w układzie wnętrza i gdzie są drzwi pasażera?
Doradźcie coś, jeśli możecie, może ktoś pokusi się o orientacyjną opinię?
A może ktoś coś wie o takim kamperze do kupienia w cenie do 25 tysięcy? Niewielka nadwyżka finansowa przeznaczona jest na przegląd, wymianę opon, ewentualne naprawy.
Jeśli do wiosny nie znajdziemy Talento, to (aczkolwiek niechętnie) patrzymy na większe. To co wpadło w oko:
http://olx.pl/oferta/fiat...D5-IDcFwAW.html
http://olx.pl/oferta/fiat...D5-IDbRS91.html
Nie wiem jednak o ile są dłuższe od typowej osobówki, czy zmieszczą się na zwykłym miejscu parkingowym?
Jeśli ktoś miałby jakąś radę, uwagę, będę wdzięczny.
zbyszekwoj - 2016-01-22, 07:27
piotrowin napisał/a: | nie bardzo mogę połapać się w układzie wnętrza i gdzie są drzwi pasażera?
|
W integralach pasażer wychodzi przez okno jak zwinny, albo innymi drzwiami.
piotrowin - 2016-01-22, 10:17
zbyszekwoj napisał/a: |
W integralach pasażer wychodzi przez okno jak zwinny, albo innymi drzwiami. |
Jest dobrze, znalazłem zdjęcia podobnego kampera, już z widocznym rozstawionym łóżkiem. Jak dla nas nie da się pogodzić króciutkiego Talento z wersją integral, wychodzi coś zupełnie nie rozstawnego.
Pozostajemy zatem przy krótkiej alkowie, przy naszych pytaniach i czekaniu na głos doświadczonych wędrowców.
P.S.
Niestety możliwości wyboru się kurczą.
Udało się skontaktować ze sprzedającym
http://olx.pl/oferta/fiat...D5-IDcFwAW.html
tylna szyba była wybita, została wymieniona na tańszą podróbkę
wybrzuszenie u góry po lewej stronie to pamiątka po uderzeniu - trzeba było prostować (ale ponoć jest szczelnie)
w nadkolach dziureczki ("ale bardzo nie widać")
nie działa prędkościomierz
Podsumowując - 1500 możemy opuścić
To tak informacyjnie, gdyby ktoś też był zainteresowany
makdrajwer - 2016-01-22, 15:08
Jeżeli Cie interesuje to włąsnie mam takiego i powinienem go sprzedać.
PS poprzednia moja kaczka też poszła do Radomia
IAAN - 2016-01-22, 15:27
tego w Pobiedziskach mogę obejrzeć gdyby cię interesował ale dopiero w niedzielę ,teraz zimą cięzko obejrzec dokładnie bo raczej nikt nie naleje wody do instalacji
krzysztofCz - 2016-01-22, 15:38
makdrajwer napisał/a: | Jeżeli Cie interesuje to włąsnie mam takiego i powinienem go sprzedać |
Dajesz mi do myślenia czy i ja nie powinienem pomyśleć o zmianie
makdrajwer - 2016-01-22, 17:38
krzysztofCz napisał/a: | makdrajwer napisał/a: | Jeżeli Cie interesuje to włąsnie mam takiego i powinienem go sprzedać |
Dajesz mi do myślenia czy i ja nie powinienem pomyśleć o zmianie |
To tak bardziej: " nie chcem ale muszem "
piotrowin - 2016-01-22, 17:40
IAAN napisał/a: | tego w Pobiedziskach mogę obejrzeć... |
Dziękuję, ale właśnie o tym rozmawiałem ze sprzedającym i wyżej pisałem, czego się dowiedziałem:
tylna szyba była wybita, została wymieniona na tańszą podróbkę
wybrzuszenie u góry po lewej stronie to pamiątka po uderzeniu - trzeba było prostować (ale ponoć jest szczelnie); jednak z jakiegoś względu wymieniono również okna dachowe
w nadkolach dziureczki ("ale bardzo nie widać")
nie działa prędkościomierz
zbyszekwoj - 2016-01-22, 18:47
Od makdrajwera przynajmniej mechanicznie powinien być na 100%. Bo inaczej wstyd.
piotrowin - 2016-01-22, 18:55
zbyszekwoj napisał/a: | Od makdrajwera przynajmniej mechanicznie powinien być na 100%. Bo inaczej wstyd. |
Oczywiście, że mechanicznie bez zarzutów, rozmawialiśmy, ale to jeszcze nie to. Poszukiwania trwają zatem nadal. Gdyby ktoś coś wiedział...
MILUŚ - 2016-01-22, 20:01
piotrowin napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Od makdrajwera przynajmniej mechanicznie powinien być na 100%. Bo inaczej wstyd. |
Oczywiście, że mechanicznie bez zarzutów, rozmawialiśmy, ale to jeszcze nie to... |
Żałuj..........znam tego kampera.....nie wiesz co tracisz
janus - 2016-01-22, 21:55
Potwierdzam
CORONAVIRUS - 2016-01-22, 22:46
mogę polecić tego :
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=22770
piotrowin - 2016-01-23, 01:19
Jest problem, kolejny link prowadzi w nicość
seba1 - 2016-01-23, 09:24
Otwiera się bez problemu, spróbuj jeszcze raz.
ZEUS - 2016-01-23, 18:09
seba1 napisał/a: | spróbuj jeszcze raz |
może chodzi o to, że link zawarty w tym linku nie da się otworzyć bo ogłoszenie nieaktywne, a z samego zdjęcia nic poza urodą samochodu nie wynika
piotrowin - 2016-01-23, 18:16
ZEUS napisał/a: | ...chodzi o to, że link zawarty w tym linku... |
Dokładnie, ale to już sobie z kolegą BIORCĄ wyjaśniliśmy
piotrowin - 2016-01-31, 13:05
Poszukiwania zakończone, mamy to co chcieliśmy - Fiat Talento (z zabudową Frankia A460)
krzysztofCz - 2016-01-31, 13:42
To macie dokładnie to co ja
piotr1 - 2016-01-31, 14:33
Gratulacje
Andrut - 2016-01-31, 15:04
Gratulacje - bardzo ładny! Podeślij foty ze środka
jawi13 - 2016-01-31, 18:36
Andrut napisał/a: | Gratulacje - bardzo ładny! Podeślij foty ze środka | a może nawet więcej informacji ,gdzie kuipiony ,jaki stan,jak cena .Wśród nas jest wielu takich jak Ty,tzn takich których nie stać na furę za kilkaset tysięcy a chcieliby dołączyć do grona szczęśliwych posiadaczy kampera za rozsądną cenę.
piotrowin - 2016-01-31, 20:43
Proszę bardzo.
Kupiony od tego sprzedającego
Trafiłem minuty po ukazaniu się ogłoszenia, telefon, rezerwacja i wyjazd na oględziny
Stan zewnętrzny bez zarzutu, żadnej rdzy czy bąbli, brak wgnieceń. Wszystkie urządzenia gazowo-elektryczne sprawne. Silnik po przestanej nocy zapalił po pierwszym przekręceniu, dymek w normie, hałas też (gorszy klekot słyszałem od kilkuletnich osobówek). Długi podjazd 6% przeszedł na 4 biegu, nie zszedł poniżej 50 km/h. Do setki go rozpędziłem, ale to tylko testowo.
Środek zapuszczony ale suchy (żadnego smrodu ani choinek), trzeba po prostu wszystko domyć, doprać, podokręcać. Niestety, ale "Helmut" był fleja.
Jeśli wierzyć papierom, a jest ich trochę, to przegląd TUV ważny do lipca 2016.
Cena to 18 tys. z papierami od "Helmuta". Wybrałem wersję droższą, czyli 18 tys. plus wszystko opłacone, przetłumaczone, z polskimi badaniami technicznymi, z fakturą od polskiej firmy.
Tak więc był to farcik, gdyż oferty jakie brałem pod uwagę były droższe i na dzień dobry wymagały nakładów, np. przerdzewiałe błotniki czy pas podszybowy, pęknięta szyba, itp.
gino - 2016-01-31, 21:01
Bardzo fajny..gratulujemy
piotrowin napisał/a: | Cena to 18 tys. z papierami od "Helmuta". Wybrałem wersję droższą, czyli 18 tys. plus wszystko opłacone, przetłumaczone, z polskimi badaniami technicznymi, z fakturą od polskiej firmy. |
okazuje się że w helmutowie tez montują zderzaki do Polskiego LUBLINA
piotrowin - 2016-01-31, 21:19
gino napisał/a: | okazuje się że w helmutowie tez montują zderzaki do Polskiego LUBLINA |
Ja tam Panie nie wiem, prosty chłop ze wsi jestem, nie znam się.
Wiem tylko, że mam niemieckie tablice, dwa briefy, dokumenty TUV i ADAC z numerami tego samochodu. A że Niemcy kupują polskie zderzaki to tylko się cieszyć, widocznie sami nie umieją takich zrobić.
MILUŚ - 2016-01-31, 21:33
gino napisał/a: | ..............
okazuje się że w helmutowie tez montują zderzaki do Polskiego LUBLINA ....:spoko |
A wiesz Grześ ..........jak zobaczyłem zdjęcie tego kamperka od razu pomyślałem o Twoim zderzaczku
A kupującemu gratuluję kamperka Niech służy ; bawi i wozi ...........
I życzę cierpliwości miałem poprzedniego kamperka z takim silnikiem ..........
CORONAVIRUS - 2016-01-31, 21:41
stawiam pół litra , że auto /zderzak/ podpicowane już w PL ... nie mam wątpliwości .
link sprzedającego nie działa ... z Koszalina może ?
miciurin - 2016-01-31, 22:00
piotrowin napisał/a: | stawiam pół litra , że auto /zderzak/ podpicowane już w PL ... nie mam wątpliwości .
link sprzedającego nie działa ... z Koszalina może ? |
Pewnie tylko minimalne zewnętrzne wyprawki, kolego piotrowin ciesz się z nowego zakupu
ZEUS - 2016-01-31, 22:15
BIORCA napisał/a: | link sprzedającego nie działa |
myślałem, że tylko u mnie...
piotrowin - 2016-01-31, 22:29
ZEUS napisał/a: | BIORCA napisał/a: | link sprzedającego nie działa |
myślałem, że tylko u mnie... |
Już dobrze, to ja namieszałem, zniknąłem dwukropek po http
powinno być tak: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/2uDkR/
A czy ktoś go po przywiezieniu "podpicowywał" wymieniając zderzak? Mnie nie przeszkadza...
CORONAVIRUS - 2016-01-31, 22:41
ten drugi poobijany też przypadkowo u tego samego właściciela ma zderzak od Lublina i jest świeżo sprowadzony ... to oczywiście przypadek bo gość miał w Niemczech farta i wykupił z tamtego rynku 100 % lublinowskich kamperozderzakowców
http://olx.pl/oferta/kamp...html#6680196035
Andrut - 2016-01-31, 23:03
Chłopaki - dajcie się cieszyć nowemu właścicielowi. Kupił - jest wśród nas, a jego kampera mamy w naszym zacnym gronie! To jest najważniejsze. Jak już kupiony poszukajmy w nim pozytywów, a nie negatywów. Na pewno świeżo upieczony właściciel okaże mu wiele serca i doprowadzi do perfekcji
CORONAVIRUS - 2016-01-31, 23:09
a kto tu jakieś negatywy wskazał ????
Andrut - 2016-01-31, 23:17
No kolega pewnie świętuje, a zaraz pójdzie szukać ile % ma z orginalnego kampera, a ile mu dorobili z Lublina, Żuka i Trabanta
CORONAVIRUS - 2016-01-31, 23:27
przesadzasz... akurat w tym modelu zderzak od Lublina to bajer a nie wada . Sprzedający wie jak podpicować swoje kampery by w oko wpadły Najlepiej pomalować całe kabiny co wychodzi mu na fotach całkiem całkiem .
Andrut - 2016-01-31, 23:36
BIORCA napisał/a: | Najlepiej pomalować całe kabiny co wychodzi mu na fotach całkiem całkiem . |
Tu akurat nie sposób się nie zgodzić
piotrowin - 2016-01-31, 23:39
Andrut napisał/a: | No kolega pewnie świętuje, a zaraz pójdzie szukać ile % ma z orginalnego kampera, a ile mu dorobili z Lublina, Żuka i Trabanta |
Nie, nie pójdę.
Niektórzy opłotkami usiłują dezawuować mój zakup. Mnie natomiast cieszy to, że mam nowy przedni zderzak, cieszy mnie, że z tyłu mam lampy zespolone bez jednej ryski. Cieszy mnie, że mam kampera na którego mnie stać.
Jak napisał kolega jawi13, nie każdego stać na furę za kilkaset tysięcy a chcieliby dołączyć do grona szczęśliwych posiadaczy kampera za rozsądną cenę.
Najlepszego dla wszystkich i więcej empatii. A to dla Was od mojej Pani
Andrut - 2016-01-31, 23:47
I tak trzymać
gino - 2016-02-01, 06:05
piotrowin napisał/a: |
Niektórzy opłotkami usiłują dezawuować mój zakup. |
etam...przewrażliwiony jesteś....
przepraszam że zwróciłem uwagę na Lublinowy zderzak....
po prostu zdziwiło mnie że Niemcy spapugowali mój pomysł
jak pogrzebiesz, to znajjdziesz na forum temat z przed paru lat, pokazujàcy jaki byłem dumny z mojej przeróbki i.....takiego jak Twój zderzaka
krzysztofCz - 2016-02-01, 06:57
piotrowin napisał/a: | Cieszy mnie, że mam kampera na którego mnie stać. |
Nie przejmuj się. Ja jak kupiłem swego to słyszałem, że za te piniendze kamper to nie powinien jeździć
Przejechaliśmy nim już prawie dwukrotnie długość równika, zaliczyliśmy w tym dwukrotnie południe Hiszpanii i Francji i część północy Europy. Inne kampery zimują, a ten tani jeździ na co dzień bez względu na warunki klimatyczne
... dla Twojej Pani
... dla Ciebie
no i... hej przygodo
zbyszekwoj - 2016-02-01, 15:51
Mnie się ta Frania bardzo podoba, w odróżnieniu od tego drugiego " jak nowy" - ma facet wyobraźnie.
Wojciechu - 2016-02-01, 17:28
"Frania" marka. Ogromny sentyment - mimo wieku nigdy mnie nie zawiodła - a ile się działo - "świat nie widział" Będziesz bardzo zadowolony.
samotny wilk - 2016-02-01, 22:12
piotrowin,
Fiat Talento, to na początek dobry wybór. Miałem taki. Plusy: łatwy dostęp do tanich części i materiałów eksploatacyjnych, wysoka niezawodność motorka, wiele czynności obsługowych i napraw można wykonać samemu, był bardzo dzielny nawet w górach, pomimo "kucykowatej" mocy i malutkiego momentu obrotowego motorka. Zawsze dawał radę. 😁 Nie był demonem prędkości, ale spokojnie dało się nim wędrować.
Będę go wspominał z sentymentem. Życzę szerokości i tylko pozytywnych wrażeń z eksploatacji autka. Będziesz Pan zadowolony.
Orzech - 2016-02-02, 10:41
Gratuluję zakupu i życzę miłego kamperowania
piotrowin - 2016-02-04, 19:00
Kontynuując - kamper jest w trakcie wizyty u mechanika i blacharza.
Dla zainteresowanych - zderzak przedni nie jest oryginalny, ale też nie jest od Lublina, tylny zderzak ze światłami też fabryczny nie jest. Ale są to rzeczy nowe i za to mogę sprzedającego pochwalić - dał nowe elementy zamiast szpachli. Kabina też nie jest malowana jak sugerowano, to oryginalna farba.
Kamper blacharsko bez większych zarzutów, kilka dziurek i nadgryziony prawy stopień. Już naprawione, jeszcze tylko konserwacja spodu. Silnik, skrzynia i zawieszenie bez zarzutu, żadnych wycieków. Wykonano tylko wymianę rozrządu i elementów eksploatacyjnych (klocki, uszczelki, szczotki, filtry itp.).
Teraz tylko zrobić przegląd instalacji gazowej i elektrycznej, wyczyścić w środku, pająki wygonić i ruszyć z początkiem sezonu.
Podsumowując, szczęście się do mnie uśmiechnęło i mam kampera, który (według mechanika) długo jeszcze posłuży.
gino - 2016-02-04, 20:29
piotrowin napisał/a: | Dla zainteresowanych - zderzak przedni nie jest oryginalny, ale też nie jest od Lublina |
Piotruś uwierz mi, wiem od czego montowałem taki zderzak..
http://www.camperteam.pl/...p=221894#221894
a i poniżej fotka Twojego kamperka i....Lublina
znajdź chociaż 2 różnice /poza kolorem / etam...znajdź jedną
CORONAVIRUS - 2016-02-04, 20:36
piotrowin napisał/a: |
Dla zainteresowanych - zderzak przedni nie jest oryginalny, ale też nie jest od Lublina. |
Jeśli mechanik kategorycznie stwierdził , że zderzak nie jest od Lublina to pewnie równie fachowo określił z jakiego pojazdu pochodzi i to mnie ciekawi jaki jeszcze pojazd na świecie ma przykręcony zderzak pasujący do ducato jedynki ... poproszę o informację .
własnie dostałem zlecenie na kolejną przeróbkę
piotrowin - 2016-02-04, 20:39
Spierał się nie będę, bo się na tym nie znam. To opinia blacharza, nie moja.
Tylko z trzeciej strony jakie to ma znaczenie? Ważne że nowy, cały i w cenie zakupu.
gino - 2016-02-04, 20:45
piotrowin napisał/a: | Tylko z trzeciej strony jakie to ma znaczenie? | skoro nie miało..to po co o tym napisałeś , dodając Cytat: | Dla zainteresowanych |
ciesz się autkiem ..i zmień blacharza,bo nie zna się na samochodach
CORONAVIRUS - 2016-02-04, 20:53
piotrowin napisał/a: | Spierał się nie będę, bo się na tym nie znam. To opinia blacharza, nie moja.
Tylko z trzeciej strony jakie to ma znaczenie? Ważne że nowy, cały i w cenie zakupu. |
chodzi o to , że może niepotrzebnie szukamy zderzaków od Lublina które wcale nie są tanie ...moglibyśmy montować coś może lepszego z innej parafii , może tańszej a może i lepszej ... od czego masz ten zderzak ?
yogi-27 - 2016-02-04, 21:11
A ja się cieszę, że w Radomiu jest kolejny posiadacz (życzę żeby był szczęśliwym posiadaczem) kampera - widziałem to auto chyba wczoraj lub przedwczoraj w Radomiu na rondzie Kielecka - Maratońska - aleja Solidarności i powiem Wam, że to bardzo ładny kamperek! I jak śmiga - ciężko było go dogonić! Pozdrawiam Właścicieli i życzę udanych podróży!
piotrowin - 2016-02-04, 23:06
Witam krajana, ja spod Kowali, więc rzut beretem.
Jechałem tamtędy, więc pewnie to ja. Wiatr w plecy był porządny, to i autko śmigało
Socale - 2016-02-05, 00:11
piotrowin napisał/a: | Spierał się nie będę, bo się na tym nie znam... |
Piotr, temat zderzaka nie jest przypadkowy. Jest to już chyba kultowa modyfikacja znacznie upiększająca nasze auta.
zaczęło się kiedyś tu i poszło w świat, teraz wykorzystują ten pomysł handlarze ale na forum za to nie dziękują, w zamian radość że w rodzinie
Helmuty takich rzeczy nie robią, zlecają jak już a wątpię że akurat w serwisie Lublin-Daewoo Deutchland Gmbh.
Tak więc nie są to uwagi złośliwe, raczej w zacniejszą stronę.
Zerknij na mój awatar a jak słabo to też tutaj:
http://www.camperteam.pl/...p=414656#414656
piotrowin - 2016-02-05, 00:37
Dlatego też, jak już wcześniej pisałem, cieszę się że zamiast szpachli dostałem nowy zderzak. Dajmy zatem pokój tematowi zderzaka.
Niech Moc będzie z Wami...
CORONAVIRUS - 2016-02-05, 00:54
piotrowin napisał/a: | Dajmy zatem pokój tematowi zderzaka.
Niech Moc będzie z Wami... |
oooooooo nie tak łatwo z nami jak nie od Lublina to od czego ten zderzak ???????
piotrowin - 2016-02-05, 01:07
BIORCA napisał/a: | jak nie od Lublina to od czego ten zderzak ??????? |
Myślę drogi Herkulesie, że powinieneś zacząć od Herr Joachima Ewalda, mieszka w Niemczech, w miejscowości Kiel (Kilonia).
Z mojej strony EOT, miłej nocy...
martini44 - 2016-02-05, 10:03
gino napisał/a: |
znajdź chociaż 2 różnice /poza kolorem / etam...znajdź jedną |
ten na czerwonym ma tablicę rejestracyjną...... stawiasz piwo :P :P
gino - 2016-02-05, 10:27
pewnie że stawiam
drugie w kwietniu, na zlocie
|
|