| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Cytryna Jumper 2018 L4H3 [TSA]
tsaconsult - 2018-11-26, 18:01 Temat postu: Cytryna Jumper 2018 L4H3 [TSA] Czy znajdzie się tu drobny funclub, który zabudowywał ten model i te gabaryty?
Ja startuję w piątek.
6 miesięcy planowania ale jak już pisałem na fku im mniej godzin do pierwszej
godziny pracy tym więcej wątpliwości co i jak zastosować.
Może pochwalicie się swoimi układami wnętrza dla rodzinki 2+2?
silny - 2018-11-26, 18:33
| Cytat: | | 6 miesięcy planowania ale |
Nieźle naprawdę.
Miałeś wcześniej kampera
Idaho - 2018-11-26, 22:13
Jaka ładowność ma ta cytryna L4H3? Nie obawiasz się nadwagi?
Woj-tek - 2018-11-26, 22:44
Witaj w klubie 😉
jarko_66 - 2018-11-26, 22:56
witaj
KASZUB - 2018-11-26, 23:01
O jest i kolega z CamperMajstrow.
No to czekam na relacje i sto pytań napewno wiekszosc chętnie pomoże. Powodzenia!
Mavv - 2018-11-27, 06:05
Jest tu kilka trojaczków L4H3, napewno ktoś podlinkuje swoje budowy
KACPERKI 2 - 2018-11-27, 09:02
| tsaconsult napisał/a: | | 6 miesięcy planowania |
Czy 6 miesięcy temu zaplanowałeś że zaczniesz w ten piątek ?
O której dokładnie będzie ta pierwsza godzina pracy?
Jak dokładnie będzie wyglądała ta pierwsza godzina? Albo dokładniej pierwszy kwadrans?
Jakoś dziwnie dla mnie ale może dlatego że mało wiem...
I chyba najdziwniejsze początki/powitanie na forum... a nie - nie było nawet zwykłego "cześć"...
... co wcale nie wyklucza że będzie fajna zabudowa...
tsaconsult - 2018-11-27, 11:48
| Agat napisał/a: | | tsaconsult napisał/a: | | 6 miesięcy planowania |
Czy 6 miesięcy temu zaplanowałeś że zaczniesz w ten piątek ?
O której dokładnie będzie ta pierwsza godzina pracy?
Jak dokładnie będzie wyglądała ta pierwsza godzina? Albo dokładniej pierwszy kwadrans?
Jakoś dziwnie dla mnie ale może dlatego że mało wiem...
I chyba najdziwniejsze początki/powitanie na forum... a nie - nie było nawet zwykłego "cześć"...
... co wcale nie wyklucza że będzie fajna zabudowa... |
Ok, może za bardzo się zapędziłem
Jednak coś czułem, że pojawią się "uszczypliwe" uwagi
To od początku. Tomasz z Tarnowskich Gór.
od 8 lat związany z prywatnym caravaningiem (Subaru + wynajmowana przyczepa).
3 lata temu działałem tutaj na forum ponieważ zakładałem i przez 2 lata prowadziłem
wypożyczalnię nowych przyczep Hobby - EtnaCamp.pl. Byłem również w fabryce Hobby
na 2 szkoleniach ale jak się domyślacie dotyczyły instalacji w ich przyczepach.
Niestety nie udało mi się odtworzyć loginu, hasła, stąd rejestracja od zera.
A dlaczego teraz campervany? Ponieważ przez 2 lata widziałem z jakimi problemami
technicznymi, prawnymi, mentalnymi borykają się rodziny przed wyjazdem.
Dzisiajsze busy bez problemu poprowadzi kobieta, podróżuje się ciut szybciej i pewniej.
Odpowiadając na kolejne pytanie, tak ponad pół roku powstał pomysł na budowę busa.
Najpierw miała być to używka ale po dwu miesięcznych poszukiwaniach odpowiedniego
i pewnego samochodu w ramach akcji "desperacja" i okres zimowy gdzie można przyjemnie
spożytkować czas w garażu padła decyzja o zakupie nowej sztuki. A dlaczego w piątek?
A dlatego, że jest odbiór samochodu w salonie ))
I teraz mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem "moim wejściem" i odpowiecie mi na jakieś
pytanka. Tak, mam wszystko zaplanowane ale wszystko się zmienia, tendencje, trendy,
ceny i też (chyba najbardziej) chciałbym zweryfikować podejście handlowe hurtowni z
doświadczonymi użytkownikami
tom-cio - 2018-11-27, 12:15
Hej,
Na l4h3 to najlepsze rozplanowanie ma wg mnie globetraveller, lacznie z patentem drugiego lozka spuszczanego nad przednie fotele. Co do rozplanowania - jesli nie jestes za wysoki to lozko w poprzek jest idealna sprawa, ale wiecej jak 186 - 188cm na szerokosci nie uzyskasz. Jak nie masz wiecej jak 175cm to spi sie luksusowo.
Zreszta jak chcesz to masz do mnie rzut beretem, mam duzo starsze auto, ducato maxi z przed lifta, ale jakis poglad bedziesz mial jak da sie w tym obracac. Jakby co to pisz PW
KACPERKI 2 - 2018-11-27, 13:36
| tsaconsult napisał/a: | | I teraz mam nadzieję, że |
No teraz to już wszystko gra i buczy i nawet ja wiem o co Ci kaman
Uszczypliwy? Może troszkę ale od teraz już życzliwy.
Bendem siem przyglondał
tsaconsult - 2018-11-27, 14:03
Thx za odbiór
Fakt do Bytomia rzut beretem
Ale ja już mam załamkę na dzień dobry.
"Ktoś z Bierunia" wciskał mi kit, iż mogę u nich kupić sobie szkielet kanapy z pasami,
zainstalować ją samodzielnie (tzn. w podłodze niby istnieją fabryczne otwory, oczywiście odpowiednimi śrubami itd.) A POTEM ZAJMOWAĆ ODBIOREM, PRZEREJESTROWANIEM) a wg bieżącego info jest to najtrudniejszy element modyfikacji i nie ruszę z izolacją podłogi, ścian póki nie będzie tego stelarzu ogarniętego ;(
Dla mnie to było podejrzane, ponieważ nie zakłądam aby tych otworów na montaż było
tak wiele (do regulacji montażu) w aspekcie zabudowy. Chodzi mi o to czy przy stoliku będzie kanapa "odwrócona do tyłu" czy obracane fotele kapitańskie.
Nie wyobrażam sobie częściowych prac z ominięciem miejsca do montażu siedziska.
Dziś załamka.
Owszem w sobotę wymontuję przednie fotele, dziś zamówię obrotnice, spotkam się z tapicerem
ale ogólnie dzisiaj dół...
Fakt, firma z Krakowa jest dla mnie dzisiaj wzorcem. Oglądałem ich postępy na przełomie
3 corocznych targów pod Wawą ale oni dzisiaj są już profesjonalną fabryką z niesamowitym finansowaniem Zasady. Nie ta liga.
Wybierając wersję H3 marzyłoby mi się łóżko podwójne nad przednią częścią ale to wymaga
mega patentu ;(
KASZUB - 2018-11-27, 14:40
Co do łóżka nad głową to nie jest to aż tak skomplikowane. Kilka zdjęć z neta.
Co do kanapy rozkladanej to gdzieś widziałem takie nowe. Z pasami. To ułatwia ogarnięcie zmiany przeznaczenia. Z tym, że była strasznie droga...
O znalazłem coś...
https://www.allcamp.pl/fo...502-p-2046.html
https://www.allcamp.pl/fo...ana-p-2043.html
No nie tanie to to...
tsaconsult - 2018-11-27, 15:47
Thx, efekt finalny podwieszanego łóżka jest powalający ale widziałem właśnie rozwiązania polegające albo na podwieszaniu łóżka (i jak to się zachowuje podczas jazdy?) albo mechanizmy obniżające platformę sypialnianą za pomocą elektroniki (sterownik/silniki/pasy).
Generalnie tak.
Zakładając moje założenia i układ 2+2 (niezależnie, że są to 2 os. dorosłe + 2 dzieci lub 2 os. dorosłe + 2 os. dorosłe) to bazując na moich doświadczeniach konieczna jest przestrzeń uniwersalna czyli właśnie ta wolna kanapa + stolik (na poranną kawę). Wiem, że jej zagospodarowanie na część sypialną jest najłatwiejsza do wykonania ale... Po co masz wić się w łóżku póki reszta śpi. Nie piszę strichte o mnie ponieważ ja budzę się zawze o 5-6'tej i śmigam czy autem czy na rowerze do portu po mule czy ryby... Ale łóżko podwieszane rozwiązuje MEGA WIELE problemów. Stąd decyzja o H3... tylko czy sporam ?
KASZUB - 2018-11-27, 16:40
tsaconsult, nie pękaj. Ja mam drzwi do wymyślenia i zrobienia i nie s ram kawalkami. Dobrego złe początki. Zostałeś zje bany, zaakceptowany chwilkę później, masz sto pomysłów na minutę, plan który na nic się nie zda jak to zwykle bywa, fajna bazę, kupę ludzi do doradzanie i kasę. I mam nadzieję dwie sprawne ręce. Więc dasz sobie radę ze wszystkim
Dlam nie najgorzej jest wystartować. Potem jakoś idzie. Przychodzi zawiecha. Znowu pracę stają i myślę. Jak się odpale to idzie jak burza i wtedy przychodzi przesilenie. Trzeba zrobić reset na jakiś czas. U mnie akurat praca jest taka przerwa. Nie będzie łatwo. Obyś bazy nie spier dukal. Bo szkoda.
Co do łóżek fajna opcja jest łóżko wzdłuż piętrowe. Z tym, że one wsakie wtedy wychodzą. Jakieś 115cm. Wysłać się da. Ja jestem kawał konia ale jakoś się mieszcze z żoną.
Druga opcja dwa piętra z tyłu ale to znowu ciasno bo kibel idzie wzdłuż.
Trzecia opcja lozko na przednich fotelach a drugie wzdłuż. Zostaje pół "salonu" na poranna kawę i można kampera z gracją opuścić.
decumanus - 2018-11-27, 16:59
| tsaconsult napisał/a: |
Ale ja już mam załamkę na dzień dobry.
"Ktoś z Bierunia" wciskał mi kit, iż mogę u nich kupić sobie szkielet kanapy z pasami,
zainstalować ją samodzielnie (tzn. w podłodze niby istnieją fabryczne otwory, oczywiście odpowiednimi śrubami itd.) A POTEM ZAJMOWAĆ ODBIOREM, PRZEREJESTROWANIEM) |
Kit wciskał połowicznie, bo podłoga trojaczków nie miała nigdy żadnych otworów, co prawda combi ma montowany drugi rząd w mocowania w podłodze ale tych nie będzie w wersji van którą jak rozumiem kupiłeś. Panoramy miały już dołożone szyny podłogowe.
Natomiast rzeczywiście są stelaże, posiadające certyfikat do zabudowy w trojaczkach, stoi jak wół że to zabudowy X250 - twoja już chyba X290, ale może nie będzie ważne. Są uznane nawet przez niemieckie i skandynawskie urzędy.
Osobiście mam jeden https://www.vsr-systeme.d...economy_protect - ciężkie to bydle, ledwie po schodach wniosłem... zamocowane obejmami do podłużnicy, myślę że w razie "W" wszystko inne wyleci a to zostanie. Niestety drogie. Jest polski producent OKB tez mam certyfikat od nich, bo rozważałem, niestety norweski urząd zwlekał z odpowiedzią i kupiłem ten który wcześniej już zatwierdził. Jest włoski FAST, też już mają dedykowane certyfiaty. Moge ci podesłać na maila co mam.
Problem jest taki ,że bodajże w 2014 unia wydala rozporządzenie z którego o ile pamiętam wynika ,że nie można montować foteli o ile nie ma fabrycznych mocowań, Certyfikaty pod konkretne modele załatwiają sprawę. Nie wiem czy polska wydała ustawę uwzględniającą te głupoty.
A jeśli szukasz planów dwg do swojego auta, to pewnie starszy jegomość Wilhelm Klinke zmierzył i wprowadził do komputera swoje L4H3. sprzedaje to w 2 wersjach - 25 i 100 euro. Droższe zawiera szczegółowe wzory pod zabudowę którą on wykonał, ale na bank ci nie podejdzie, wiec ta za 25 zawierająca rysunki i trochę obrazów podstawowych systemów wod kan itp (dokladnie nie pamiętam) będzie akurat
https://www.juboduselbstausbau.de
Loguje się do tematu i życzę powodzenia :D
R
tsaconsult - 2018-11-27, 17:38
| KASZUB napisał/a: | tsaconsult, nie pękaj. Ja mam drzwi do wymyślenia i zrobienia i nie s ram kawalkami. Dobrego złe początki. Zostałeś zje bany, zaakceptowany chwilkę później, masz sto pomysłów na minutę, plan który na nic się nie zda jak to zwykle bywa, fajna bazę, kupę ludzi do doradzanie i kasę. I mam nadzieję dwie sprawne ręce. Więc dasz sobie radę ze wszystkim
Dlam nie najgorzej jest wystartować. Potem jakoś idzie. Przychodzi zawiecha. Znowu pracę stają i myślę. Jak się odpale to idzie jak burza i wtedy przychodzi przesilenie. Trzeba zrobić reset na jakiś czas. U mnie akurat praca jest taka przerwa. Nie będzie łatwo. Obyś bazy nie spier dukal. Bo szkoda.
Co do łóżek fajna opcja jest łóżko wzdłuż piętrowe. Z tym, że one wsakie wtedy wychodzą. Jakieś 115cm. Wysłać się da. Ja jestem kawał konia ale jakoś się mieszcze z żoną.
Druga opcja dwa piętra z tyłu ale to znowu ciasno bo kibel idzie wzdłuż.
Trzecia opcja lozko na przednich fotelach a drugie wzdłuż. Zostaje pół "salonu" na poranna kawę i można kampera z gracją opuścić. |
KASZUB moja głowa pęka od pomysłów Jak zostanę z nimi sam to nie śpię po nocach...
Jak się podzielę to się boję, że ktoś skrytykuje A ja wolę konstruktywnie
Fakt jest taki, że chcę uzyskać 2 łóżka w miarę pełnowymiarowe
Stary już jestem (41l) i wstaję wcześniej aby coś poklikać... 3 "dziołchy" niech śpią do śniadania
tom-cio - 2018-11-27, 17:42
Co do lozka jak nie chcesz z przodu to przy h3 spokojnie wszerz wchodzi lozko dolne i mam chyba fajny patent na gorne, tylko u mnie na gorze nie usiadziesz, w h3 bedzie super.
Co do zmiany miejsc nie mozna w ciezarowych, wiec najloerw na sztuke lozko, zlew kuchenka na stale, chyba Reawen22 tak robil, i do diagnosty, paier, i do wydzialu komunikacji zmienic na spec kampingowy. A potwm montaz dowolnych foteli na podkladki, bo trojaczki miejsc fabrycznych nie maja, wpis od firmy majacej odpowiednie pkd i na stacje diag, bo w osobowych i specjalnych ilosc miejsc mozna zmieniac, a dopiero potem w pierony te szafke i umywalke i zaczac zabudowa jak nalezy
KASZUB - 2018-11-27, 18:09
tsaconsult, o rowiesnik... Jaki stary jaki stary?
Wal jak dym i nie patrz na krytykę. Gdyby tak robili odkrywcy to byśmy do tej pory w lepiankach mieszkali. Nie ma głupich pytań...
A z tym planowaniem i myśleniem to też tak miałem. Stałem się monotematyczny. Musiałem walczyć ze sobą żeby ludzi nie zanudzac wkołko... także to jak najbardziej normalne. Nie wiem czy czytałeś tematy innych. Warto nawet jak długie. Ja bardzo dużo wyciągnąłem z czytania. Później miałem mniej pytań
tsaconsult - 2018-11-27, 18:28
Czytam
reaven22 - 2018-11-27, 22:13
| tsaconsult napisał/a: | | Fakt jest taki, że chcę uzyskać 2 łóżka w miarę pełnowymiarowe |
Co oznacza w miarę ?
U mnie weszło w poprzek 1 łóżko 193x130cm, a wyżej dla juniora 160x80. Przy czym dolne łatwo wydłużyć do 200cm montując nakładkę poszerzającą, z górnym już może być problem,
Łóżko dla 4 osoby planuje w razie potrzeby w poprzek na przednich fotelach auta, lub ostatecznie poszerzenie górnego łóżka do pełnej szerokości 130cm, ale wówczas wchodzenie do łóżek może być nieco utrudnione.
Co do półrocznego planowania to zamiast planować w pół roku zbudowałem swojego planowanie w większości wynikowe trakcie.
Wcześniej tylko ogólne założenia, koncepcja i zgrubne zaplanowanie przestrzeni.
Przestrzeń wydaje się być duża, jak pusta blacha stoi ale jak zaczniesz planować to się jakoś dziwnie kurczy
tsaconsult - 2018-11-28, 13:25
Myślę, że finalne decyzje odnośnie układu zapadną jak bus będzie na placu.
A wczoraj zadzwonili, że jeszcze rejestracja trwa, ubezpieczenie i poprosili abym przyjechał w poniedziałek ;(
Podpowiecie mi jeszcze proszę w jakich hurtowniach (oprócz Klaja, S-Camp, Smolicz) robiliście
zakupy?
stan1april - 2018-11-28, 21:29
Ja ostatnio zrobiłem dwa pełnowymiarowe łózka i bez problemu zmieściły się
zobacz na zdjęciach , może się przyda .
Loguje się do tematu i życzę powodzenia
romgol - 2018-11-28, 22:16
Witaj
Ja już jestem prawie po " pełnieniu" zabudowy Jumpera ,zostały jeszcze solary i ewentualne
ulepszenia i modernizacje n.p antena sat.
Załączam link .może coś do podpatrzenia?
Pozdrawiam
Romek
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=30373
Kombinator - 2018-11-29, 10:57
Witaj, loguje się do tematu. Budowałem na takiej bazie ja twoja tylko o 10 lat starszej. Z jednej strony zazdroszczę nówki sztuki ale ja mam staroświeckie podejście do silników i ekologi, wolałem starszy ale 3 litrowy niewyżyłowany silniczek.
Wielkość wozu zacna ale....jedynie na początku jak jest pusty . Jak zaczniesz graty wstawiać to kurczyć się będzie w tempie astronomicznym. Co do planowania i budowy: to ja cztery miesiące z miarą i papierem milimetrowym latałem, a po ścianach kleiłem taśmę malarska żeby łatwiej było wizualizować. Tylko że ja strasznie kombinowałem
Blaszanka to jest mnóstwo krzywizn i to co fajnie wygląda na rysunku w rzeczywistości wcale nie będzie pasowało bo nie zauważyłeś że jest jakiś słupek konstrukcyjny który akurat wystaje dwa centymetry więcej niż zakładałeś, albo nie przepuścisz przez podłogę czegoś w tym miejscu gdzie byś chciał bo pod spodem jest podłużnica lub rura wydechowa (to gorzej )
Po pierwszych moich wyprawach mogę potwierdzić że blaszanka to idealny wóz dla dwojga (nic odkrywczego ofkors). Przy większej załodze trzeba nauczyć się trudnego słowa na k .....kompromis Po porostu jest ciasno i tego nie przeskoczysz.
W tej zabudowie jeżeli mają być cztery siedzenia i cztery spania to miejsca na nowatorstwo nie ma za wiele. Łóżka piętrowe na końcu to właściwe jedyne rozsądne rozwiązanie a przy okazji można mieć całkiem duży garaż pod spodem. Ponadto po to kupuje się trojaczki żeby wykorzystać ich szerokość
Też myślałem o łóżku z przodu na wzór Globe‑Traveller ale dałem sobie spokój bo oni modyfikują dach i robią własną nakładkę na dach zwiększając gabaryty auta. W autach o fabrycznych blacha dają łyżko na dole w miejsce stolika. Moim zdaniem to bez sensowne bo wieczorem trzeba toto rozkładać i już na pewno nie ma gdzie posiedzieć jakby wszyscy naraz nie szli spać. A wakacje to nie wojsko ze wszyscy na komendę do wyraka
Na pocieszenie: obejrzałem trochę fabrycznych kamperów typu półintegra czy alkowa i w 3,5 tony to naprawdę nigdzie szału z miejscem nie ma jak mają jechać cztery osoby (subiektywne me odczucie). A kampervanem możesz się jednak sprawnej przemieszczać, parkować.........(wypowiedź z cyklu każda sroczka swój ogonek chwali )
tsaconsult - 2018-11-30, 09:41
To ja jeszcze chciałbym zadać głupie pytanie...
Hmm... choć w zasadzie nie ma głupich pytań
Czy ktoś wstawiał fabryczną szybę w przesuwne drzwi blaszaka?
Chodzi mi o to pełne z zewnątrz widoczne ciemne przeszklenie...
amples - 2018-11-30, 09:51
Co prawda nie w cytrynie a w masterze ,
wycinałem blache i wklejałem orginalne szyby .
RadekNet - 2018-11-30, 12:17
Czy ktoś wstawiał fabryczną szybę w przesuwne drzwi blaszaka?
Chodzi mi o to pełne z zewnątrz widoczne ciemne przeszklenie... |
Co prawda nie własnoręcznie, ale ... to prosta operacja.
frólik - 2018-11-30, 13:09
Cześć Tomku , śledzę i ja
m4in77 - 2018-11-30, 17:07
Okno nie stanowi problemu a raczej jego wstawienie, wstawialiśmy sami. Wystarczy wyciąć otwór i przykleić szybę. Można dużo filmików obejrzeć na youtube z relacji - "operacji" wstawiania szyby.
Nie jest to nic trudnego, jak jesteś manualny to dasz radę.
Kombinator - 2018-11-30, 18:58
| tsaconsult napisał/a: | Podpowiecie mi jeszcze proszę w jakich hurtowniach (oprócz Klaja, S-Camp, Smolicz) robiliście
zakupy? |
Zapraszam do Krakowa:
Sklejka - Zagłoba
Aluminium profile do fotowoltaniki i inne metale KBH (tu można kupować przez internet)
Stal wszelaka konsorcjum stali
Nie mogę odnaleźć adresu do firmy ze śrubami wzmacnianymi jakby ktoś potrzebował to na PW podam
Hurt w necie
Laminaty, kleje pur, areożel i inne ocieplenia ciekawe Izomat
Kleje mega specjalistyczne do wszystkiego co da się kleić Ataszek
Na zdrowie
groniar - 2018-11-30, 19:32
Ja sam wklejałem z dwóch stron. Kupowałem w Ciechanowie mają też klej. wysyłają specjalną spedycją za rozsądne pieniądze.
tsaconsult - 2018-12-02, 09:59
Odnośnie szyb... podpowiedzcie proszę (na PW aby już tu nie zaśniecać) skąd wzieliście wymiary otworów w drzwiach przesuwnych, 2 szyby? Jak wykańczaliście montaż?
Szperałem w specyfikacjach technicznych gdzie samochód jest zwymiarowany ale nie ma tam info
co i jak wyciąć aby móc zainstalować to okno w drzwiach.
Tak AuroSzyby/NordGlass ma zewnętrzne szyby, może je ściągnąć i wkleić. Sam natowmiast chciałbym wyciąć otwór.
SlawekEwa - 2018-12-02, 10:27
| tsaconsult napisał/a: | | co i jak wyciąć aby móc zainstalować to okno w drzwiach. |
Otwór wycinasz po krawędzi wzmocnienia wewnętrznego, a szybę ze szkła naklejasz z zewnątrz natomiast od środka należy wkleić szybę z pleksy, bo pojedynczy termicznie to jak dziura w ścianie.
reaven22 - 2018-12-02, 11:31
Pare fotek a sporo wyjaśnia.
https://www.camperteam.pl...p=714774#714774
8 otworów nawierconych od środka i już masz zarys do wcięcia.
tsaconsult - 2018-12-02, 11:43
SławekEwa, Raven bardzo dziękuję...
Teoretycznie temat prosty...
To teraz kolejne pytanie...
Czy pomiędzy tymi szybami (gdy wytniemy otwór, wkleimy szybę z zewnątrz i wewnątrz) nie zrobi się jakieś dziadostwo w przyszłości? Kurz, bród, para wodna, skropliny?
tom-cio - 2018-12-02, 11:57
Jak nie uszczelnisz na poczatku to sie zrobi. Musisz dopolerowac obie szyby przed wklejeniem drugiej, zastosowac ramki (najlepiej znalezc producenta okien w okolicy) i za przyslowiowa flaszkę załatwić oryginalne ramki. Potem ramki posmarowac np klejem do szyb samochodowych i wkleic druga szybe po
wewnetrznej np z plexi albo poliwęglanu
tom-cio - 2018-12-02, 12:02
I z wlasnej inicjatywy ci cos podpowiem. Pomysl o zamykaniu drzwi przesuwnych elektrycznym, to najbardziej upierdliwa czesc kampera na blaszaku, domykanie tych drzwi od srodka. Ja teraz juz nie zmieszcze, ale gdybym budowal nastepnego to bylby priorytet, bo to walenie drzwiami naprawde potrafi denerwowac
groniar - 2018-12-02, 13:53
tom-cio ma rację, ja w pierwszej kolejności zakupiłem i zamontowałem napęd, to super sprawa, wyłączyłem też buzera i chodzi idealnie - cichutko.
KACPERKI 2 - 2018-12-02, 14:04
Moje wstawianie szyb... Może Ci się przyda...
Samo wklejenie zleciłem ludziom z doświadczeniem bo bałem się że może coś zrobię nie tak i będzie zaciekać itp...
Otwory wycinałem zwykłą wyrzynarką zaopatrzona w brzeszczot do stali. Jeśli nie jesteś na 100% pewny gdzie ciąć to podjedź do takiego zakładu montażu szyb i Ci podpowiedzą... tak sądzę... Ja tak zrobiłem i nie było problemu.
tsaconsult - 2018-12-03, 09:44
Hej, thx wszystkim za rady i porady
Niestety NordGlass oddział w Bytomiu nie ma i nie może sprowadzić takiej szyby.
Nie rozumię ale cóż... trzeba szukać dalej.
Otwór wytnę sam, jednak ze względu na brak doświadczenia tą pierwszą szybę niech wklei jakiś warsztat. Głupio by było zgubić taką szybę po drodze ))
Tak o mechaniźmie el. otwierania i zamykania drzwi przesuwnych myślałem.
Fakt, rypanie tymi drzwiami jest mało komfortowe ))
Podpowiecie gdzie i jaki mechanizm kupić? Trudny jest montaż?
tsaconsult - 2018-12-03, 15:24 Temat postu: Piękny, nieprawdaż? Taka dziewica
KACPERKI 2 - 2018-12-03, 15:32
No no... Fajnie tak na nowym.
Gratulacje ale i... Do boju !
tsaconsult - 2018-12-03, 15:36
| Agat napisał/a: | | Do boju ! |
Bez Was nie dam rady
KACPERKI 2 - 2018-12-03, 15:40
Tu masz szyby - kupowałem u nich i otrzymałem profesjonalną pomoc w doborze odpowiedniej szyby. Przesyłka również bardzo profesjonalna. Mogę z czystym sumieniem polecić.
https://allegro.pl/nowa-szyba-boczna-bok-citroen-jumper-1400x665-06-i7474722961.html
drFeelGood - 2018-12-03, 15:48
Czuć ten zapach nowości... Kiedy parapetówka? :-)
SlawekEwa - 2018-12-03, 16:12
Taka szyba wychodzi taniej niż jej odpowiednik 5mm grub. z dymionej na brąz plexy
reaven22 - 2018-12-03, 20:51
Z tej firmy kupowałem do swojego dukaciaka, szyby bez zastrzeżeń, spasowane prawidłowo.
MirekKliny - 2018-12-03, 21:02
Tyle ze samo szkło, nie otwierane, na nowe auto zastanowiłbym się czy jednak nie zainwestować w coś bardziej kamperowego, chociaż przesuwną, a takie tez występują jako oryginalne tylko trzeba by z "panoramy" dobrać, ale będzie bez moskitiery i zaciemnienia wiec trochę d...a.
Powodzenia w budowie.
Woj-tek - 2018-12-03, 21:11
Fajniutki😎
tsaconsult - 2018-12-03, 22:16
| MirekKliny napisał/a: | Tyle ze samo szkło, nie otwierane, na nowe auto zastanowiłbym się czy jednak nie zainwestować w coś bardziej kamperowego, chociaż przesuwną, a takie tez występują jako oryginalne tylko trzeba by z "panoramy" dobrać, ale będzie bez moskitiery i zaciemnienia wiec trochę d...a.
. |
Tak, wiem, że będzie to tylko szyba bardzo przewodząca cieło i zimno, bez możliwości termoizolacji. Chodziło mi bardziej o design aby to auto jakoś fajniej fabrycznie wyglądało.
I tak będą jeszcze 2 okna 950x450 jedno po lewej stronie (przy kanapie) i jedno po prawej z tyłu, w strefie sypialnej.
Szkół jest wiele, kompromisów wiele trzeba zawrzeć. Samochód ma i wyglądać i być funkcjonalny.
CORONAVIRUS - 2018-12-03, 22:55
| MirekKliny napisał/a: | trzeba by z "panoramy" dobrać, ale będzie bez moskitiery i zaciemnienia wiec trochę d...a.
. |
muszę zadać kłam temu stwierdzeniu , no muszę ...
budując blaszankę wsadziłem w suwane drzwi okno kamperowe + moskitierę i roletę od dołu , pieknie było tylko do dupyyy a suwane mam z lewej bo to angol z naszą kierownicą
Było do dupyyy bo z tego okna nie było pożytku , żadnego ... los chciał ,że wiatr machnął bramą garażową i okno dostało strzała w samo czółko Nie zapłakałem nawet , mówię gówniane było i mam teraz motywację by poprawić .
Wsadziłem szklane odsuwane , od ducato jakiegoś , do tego ładnie nie roletę tylko harmonijkę od dołu i moskitierę . Da się jak sie chce .
Teraz jest zajefajnie , można sobie w czasie jazdy odsunąć , na postoju to norma , zasłonięte harmonijką i spokój ze skraplaniem i tym całym zamieszaniem na forum co to ludzie staja na rzęsach jak im się wyprodukuje kilka kropel wody na szybie , niektórzy przekonują że POTOP i kampera szlak trafi od razu ale już o szybach w dzwiach przednich i przedniej nic nie mówią , przecież tam woda może wszystko a to tylko jakieś 30 cm jedna od drugiej
m4in77 - 2018-12-04, 14:33
Ja do swojego szyby kupowałem tu https://szyby24.pl/pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=ducato&submit_search=
Wysyłają bez problemu.
MirekKliny - 2018-12-04, 19:18
| MECENAS napisał/a: | | MirekKliny napisał/a: | trzeba by z "panoramy" dobrać, ale będzie bez moskitiery i zaciemnienia wiec trochę d...a.
. |
muszę zadać kłam temu stwierdzeniu , no muszę ...
budując blaszankę wsadziłem w suwane drzwi okno kamperowe + moskitierę i roletę od dołu , pieknie było tylko do dupyyy a suwane mam z lewej bo to angol z naszą kierownicą
Było do dupyyy bo z tego okna nie było pożytku , żadnego ... los chciał ,że wiatr machnął bramą garażową i okno dostało strzała w samo czółko Nie zapłakałem nawet , mówię gówniane było i mam teraz motywację by poprawić .
Wsadziłem szklane odsuwane , od ducato jakiegoś , do tego ładnie nie roletę tylko harmonijkę od dołu i moskitierę . Da się jak sie chce .
Teraz jest zajefajnie , można sobie w czasie jazdy odsunąć , na postoju to norma , zasłonięte harmonijką i spokój ze skraplaniem i tym całym zamieszaniem na forum co to ludzie staja na rzęsach jak im się wyprodukuje kilka kropel wody na szybie , niektórzy przekonują że POTOP i kampera szlak trafi od razu ale już o szybach w dzwiach przednich i przedniej nic nie mówią , przecież tam woda może wszystko a to tylko jakieś 30 cm jedna od drugiej |
Nie neguje, w jednym mam tez szyby stale i zrobione zasłonki jak w domu ( były rolety w ze sklepu z roletami do okien domowych - harmonijka ale po przypadkowym zamknięciu kota w środku ... no cóż już ich nie ma.
Wszystko ma swoje + i --m jednym z + jest cena takiej szyby
Ale jak piszesz odsuwane, nawet na parkingu otworzysz i nie wystaje poza auto a za kobieta zdążysz jeszcze krzyknąć aby nie zapomniała np. drożdżówki Ci kupić
Opisujemy swoje sugestie i spostrzeżenia aby kolega w amoku budowy nie pełnił naszych błędów, miał trzeźwość oceny i wybrał dla siebie najlepsze rozwiązanie lub po przeczytaniu wszystkiego wyłączył komputer strzelił kielicha i odpalił forum po skończonej budowie aby mieć czystość myśli
tsaconsult - 2018-12-14, 14:13
Pierwsze zakupy już są...
Markiza, szkielet tylnej kanapy i wiele innych...
Siedzę jak dziecko nad klockami lego, oglądam, czytam...
tsaconsult - 2018-12-17, 13:53
Cześć wszystkim po weekendzie
Poniedziałek u mnie pracowity.
Samochód na hali gdzie będę spędzał najbliższe tygodnie
Narzędzia i to co przyszło przewiezione, pierwsze zakupy w Castoramie zrobione.
Jednak muszę wrócić do Was o pomoc w rozwiązaniu dwóch kluczowych dla mnie tematów...
Pomożecie?
1. Montaż stelażu tylnej kanapy. Kupiony STELAŻ 3-PUNKT-GURTBOCK B99.
2. Kupno 2 w miarę nowych foteli kapitańskich. I tak będą tapicerowane razem z tylną kanapą, sufitem itd.
Powyższe tematy są dla mnie na chwilę obecną kluczowe ponieważ zakładam, że gdzieś będę musiał z samochodem podjechać. Niestety okolice Tarnowskich Gór mi nie pomogą. A jak zacznę
kroić i wiercić blachę to utknę na tych tematach 1 i 2.
KASZUB - 2018-12-17, 17:28
O chłopie jakie ty masz warunki!
W temacie foteli nie wiele pomogę bo sam użyłem tylko raz od Galaxy. Są średnie ale nie najgorsze. Kupując dobrze sobie zmierz co ci tam wejdzie. I czy będą się obracać. Te od galaxy okrecaly się w miarę ale nie bez problemów. Szczególnie ten dla kierowcy.
decumanus - 2018-12-17, 17:55
Niski ten stelaż. Będziesz jakąś podkładkę robił?
Ale warun masz wyśmienity... Zazdrość mnie zżera.
R.
RadekNet - 2018-12-17, 20:59
1. Montaż stelażu tylnej kanapy. Kupiony STELAŻ 3-PUNKT-GURTBOCK B99.
|
Znasz zakład Krystiana Brylskiego w Nakle Śląskim? Mój ojciec jeżdzi do niego odkąd pamiętam (czyli pewnie z ćwierć wieku) i jesli tylko wtrzelisz się w okres, kiedy ma mniej roboty to dość chętnie robi rzeczy nietypowe. Może zamocuje Ci tą kanapę. Mi podczas ostatniej wizyty w Polsce modyfikował i mocował drabinkę na tylne drzwi.
A jeśli nie masz speca od elektryki to polecam zakład Skupińskiego w Kozlowej Górze. Nie boją się nietypowych tematów.
tsaconsult - 2018-12-17, 21:12
Słuchajcie...
Doświadczony życiem wiem, że w domu lub pod domem nie pójdą prace tak jak mogłyby pójść...
Trzeba wyjść "jak do pracy", wstać rano, wrócić wieczorem najlepiej upoconym...
Gdyby była wiosna to być może budowałbym pod domem...
Wynajęta hala pomieści dwa, max 3 busy więc jeśli ktoś chce wpaść na wspólne prace to zapraszam
tsaconsult - 2018-12-17, 21:15
Nie mam tylko kanału więc nie wiem jak ogarnąć "dolne instalacje" - zbiorniki wody, odpływy...
SlawekEwa - 2018-12-18, 07:49
| tsaconsult napisał/a: | | Nie mam tylko kanału więc nie wiem jak ogarnąć "dolne instalacje" - zbiorniki wody, odpływy... |
Podnośnik / żaba/ pod tylną oś i w górę na jakieś 20 cm tylne koła od podłoża. Podtawić pod belkę na przy kołach dwie solidne podstawki i da się ogarnąć dolne instalacje
reaven22 - 2018-12-18, 09:33
Trojaczek a 16-tkach wysoki, bez lewarka można pod niego wejść a z lewarkiem i zatańczyć się da pod spodem
m4in77 - 2018-12-18, 12:07
I tak będziesz musiał kupić sobie najazdy. Więc zakup od razu - do zaglądania tak jak piszą inni na kołach 16 można bez. Dla większego komfortu podkładam najazdy.
https://allegro.pl/oferta/najazdy-kliny-najazdowe-thule-levelers-camper-7688650888
tsaconsult - 2019-01-03, 09:58
Jutro wycinam otwory na 3 okna S4 i 2 górne.
Podpowiedzcie proszę jakim środkiem zabezpieczyć naruszoną świeżą blachę przed korozją?
Jaki uszczelniacz powinienem mieć?
Kupię to w casto?
reaven22 - 2019-01-03, 20:52
Krawędzie zabezpieczam primerem do wklejania szyb, błyskawicznie schnie. Dobrze trzyma się blachy.
Co do uszczelnienia to w instrukcji dometic-a jest info, że powinien to być uszczelniacz butylowy Sikalastomer 710.
kynios1 - 2019-01-08, 22:40
Tylko uszczelniacz butylowy i jeszcze jedna mała rada nie wstawiaj tych okien dachowych FIAMMA bo to dziadostwo , ja je po roku wymieniłem na Dometic. i do dachu powinieneś zakupić przejściówki bo dach nie jest płaski tylko trapezowy i w żaden sposób tego nie uszczelnisz , prędzej czy później będzie ciekło .
Pozdrawiam i trzymam kciuki za budowę.
SlawekEwa - 2019-01-08, 22:48
| kynios1 napisał/a: | | jedna mała rada nie wstawiaj tych okien dachowych FIAMMA bo to dziadostwo , ja je po roku wymieniłem |
Możesz coś więcej na ten temat.
kynios1 - 2019-01-09, 23:28
| SlawekEwa napisał/a: | | kynios1 napisał/a: | | jedna mała rada nie wstawiaj tych okien dachowych FIAMMA bo to dziadostwo , ja je po roku wymieniłem |
Możesz coś więcej na ten temat. |
Samo wykonanie tych okien to już porażka , rama zewnętrzna miękka , wygina się i odstaje , jak mocniej dociągniesz śrublami od środka to na zewnątrz się deformuje , mam również markizę Fiamma 65 też nie dopracowana , przy składaniu i rozkładaniu trzeszczy niemiłosiernie , potrafi się sama poluzować podczas jazdy , cała ta firma Fiamma to ........
osobiście nic nie kupie już z napisem Fiamma .
tsaconsult - 2019-01-13, 14:46
| kynios1 napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | kynios1 napisał/a: | | jedna mała rada nie wstawiaj tych okien dachowych FIAMMA bo to dziadostwo , ja je po roku wymieniłem |
Możesz coś więcej na ten temat. |
Samo wykonanie tych okien to już porażka , rama zewnętrzna miękka , wygina się i odstaje , jak mocniej dociągniesz śrublami od środka to na zewnątrz się deformuje , mam również markizę Fiamma 65 też nie dopracowana , przy składaniu i rozkładaniu trzeszczy niemiłosiernie , potrafi się sama poluzować podczas jazdy , cała ta firma Fiamma to ........
osobiście nic nie kupie już z napisem Fiamma . |
To mnie załamałeś... bowiem wszystko co na zewnątrz kupiłem ww. firmy. Już mam na hali, rozpakowane... No cóż zobaczę, jak będzie z moimi egzemplarzami.
tsaconsult - 2019-01-13, 14:52
3 okna założone. Jutro markiza i być może bagażnik na rower.
Potem dziury pod solary, pod okna dachowe, komin itp...
Wtedy rozpocznę izolację...
Ale mam mnóstwo pytań... pisać odrębnie w forum czy można wrzucić tu hurtem?
tsaconsult - 2019-01-16, 10:47
Załamka,
Czekałem prawie 2 tygodnie na bagażnik na dwa rowery Fiammy w wersji BLACK.
Chciałem aby był nietuzinkowy, wyróżniający się...
Otwieram karton i mega zdziwienie. BLACK?
Wszystko aluminium i tylko kilka plastików w kolorze czarnym ;(
A miałem nadzieję, że czarne alufelgi i czarny bagażnik podkręcą design vana ;(
kynios1 - 2019-01-16, 22:27
Jeszcze jedna mała rada nie rób dziur pod solary , po prostu je przyklej , kątowniki aluminowe do dachu a do nich przykręć solary , klej do szyb lub sikaflex 252 + primer , u mnie od 3 lat i nie ma szans żeby je oderwać latam po 130 na autostradach ,klejenie to gwarancja że za parę lat nie będzie nic przeciekać w miejscu wiercenia dziur . pozdrawiam
I jeszcze jedna sprawa policz dobrze wagę wszystkiego żeby nie przekroczyło razem z pasażerami wodą itp całkowitej 3500kg bo potem będziesz się martwił np w Austrii na autostradzie , na jesień jak wracałem z urlopu to 2 razy w Austrii mnie ważyli .
KASZUB - 2019-01-17, 07:10
tsaconsult, fajne te okienka. Z tą waga kynios1, ma rację. Sprawdź żebyś nie przedobrzyl. Mnie też wazyli w Austrii zaraz po wjeździe.
A pytania zadawaj tutaj bo po to jest forum. Cokolwiek by to nie było warto pytać.
tsaconsult - 2019-01-17, 11:57
Od wczoraj męczę się z markizą Fiammy. Kupiłem też motor kit. Jak zawsze nie jest łatwo, w miejscach gdzie chciałbym przykręcić adapter montażowy są od środka wzmocnienia i kombinuje z innymi śrubami, montuje adapter do ściany poprzez wykonane przeze mnie otwory a nie fabryczne.
Na bagażnik BLACK mam czekać. Niby pomyłka.
Zaliczyłem zonga ponieważ wpadło mi wiertło w tylnej części samochodu w podwójną ściankę. Zdemontowałem osłony ale okazało się, że musiało wlecieć pod drugą podłogę. Muszę je wyciągnąć ponieważ będzie dzwoniło podczas jazdy.
Tak, po markizie przyjdzie czas na 2 górne okienka (łazienka i salon) i właśnie solary.
Po tym etapie wchodzę do środka i będę docieplał/izolował wnętrze.
I tu znów poruszę po raz któryś moje wątpliwości ponieważ nie znalazłem na forum idealnego rozwiązania dot. a) czym docieplić wnętrze przed położeniem sklejki b) nieszczęsne przerejestrowanie na 4 osoby (montaż ławki, przypominam, że kupiłem oryginalną ławkę z pasami chyba z Reimo). Podpowiedzcie jeszcze proszę jak montowaliście kantówki na ścianach, suficie i podłodze.
tsaconsult - 2019-01-17, 12:16
| kynios1 napisał/a: |
I jeszcze jedna sprawa policz dobrze wagę wszystkiego żeby nie przekroczyło razem z pasażerami wodą itp całkowitej 3500kg bo potem będziesz się martwił np w Austrii na autostradzie , na jesień jak wracałem z urlopu to 2 razy w Austrii mnie ważyli . |
To jakiej wagi netto z Waszej praktyki się trzymać?
4 osoby, bagaże, płyny woda, paliwo - 600-700 kg?
Praktycznie mam teraz założone 3 okna i markizę. Ich wagę wyciągnę gdzieś z dokumentacji.
Trzeba podjechac na jakiś skup złomu na wagę
KACPERKI 2 - 2019-01-17, 13:05
| tsaconsult napisał/a: | To jakiej wagi netto z Waszej praktyki się trzymać?
4 osoby, bagaże, płyny woda, paliwo |
Moim zdaniem waga "na gotowo" po zabudowie, z pełnymi zbiornikami wszystkiego ale bez bagażu i załogi ( 4 osoby ) powinna Ci pozostać w okolicy 2,8t. Tak należy celować a zapewniam Cię że to nigdy nie jest łatwe...
Jest wówczas szansa że jak się spakujecie ( żarełko, ubranka, stoliki i krzesełka, zabawki, akcesoria itp) i do tego 4 osoby to możesz łapać się na pograniczu 3,5t. Oczywiście ludzie różnie ważą - jedni 60 inni 160 więc to też oczywiście ogromna różnica ale to już sam wiesz ile przyjąć na "swoje 4 osoby".
Tak czy owak rada jest taka żebyś na każdym etapie projektu szukał oszczędności w wadze bo na palcach jednej ręki można policzyć tych co im wagi zostaje
tolo61 - 2019-01-17, 18:27
Hej
Przy trojaczku L4H3 i w miarę normalnej zabudowie na lekkich komponentach nie ma opcji by się zmieścić w wadze 2800..ni ma mowy
jak wyjdzie 3000 to już poezja
wlodo - 2019-01-17, 18:52
Ja miałem na starcie 2200, po zabudowie na pusto 2800, załadowany z paliwem i wodą+ 2 osoby - podjechałem po drodze na złom=3450 kg. (ale L3H2 )
KACPERKI 2 - 2019-01-17, 19:03
| tolo61 napisał/a: | | jak wyjdzie 3000 to już poezja |
Wiem że to zawsze jest trudne dlatego napisałem: "Tak należy celować a zapewniam Cię że to nigdy nie jest łatwe... "
Niech Kolega walczy o wagę na każdym kroku
KASZUB - 2019-01-17, 21:22
Znalazłem wpis w mojej poprzedniej budowie:
Cyt "
A teraz najważniejsze. Ważyłem kampera. Sam z zabudowa 2750kg. Już z rampa. Do tego 138 litrów wody. Skuter jakieś 130kg z kaskami. Ja jakieś 100kg. Żona X kilogramów. Wiadomo, że nie napisze...
Czyli w dużym zaokragleniu ważymy 3200kg już załadowani bo narzędzia, część ubrań 20 piw w lodówce (bo kamper robi za magazyn a lodówka chodzi za free) już są na kamperze. Dojdzie koło zapasowe. Ciężkie.
Czyli mamy duży zapas na zakupy "
Przypominam, że golas na początku ważył 2020kg. Obecny 2040kg. I mam nadzieję, że uda mi się zmieścić w 2800-2850kg. No chyba, że zrobię meble ze zwykłej wirówki bo tak planowałem.
reaven22 - 2019-01-17, 23:15
| tsaconsult napisał/a: | | jak montowaliście kantówki na ścianach, suficie i podłodze. |
Kleiłem listwy na Sikaflex-221 lub klej do szyb, (co akurat było pod ręką ), czasem łapałem wkrętem ale po wyschnięciu wkręt wykręcałem.
tolo61 - 2019-01-17, 23:50
Tsaconsult...
Hej
Co do wagi wyposażenia...hmmm
Ciuchy mojej połowicy na wakacje 3-tygodniowe ok 50-60kg
Moje...60-70
Narzędzia i przydasie / w tym roku ,potrzebne takie z których inni się śmiali, a inni dziękowali że miałem/ hmmm cirka 200KG.....+- 50kg
Ale ale.... Mecenas też się już ,w niektóre zaopatrzył ............
Butla gazowa plus gaz w butli 40kg
Zbiornik paliwa 125l / może być napełniony ,,,,,zależy / Woda ...hmmmm to samo / zbiornik 110l /
Gary kubki itp 10kg
Zarełka nie liczę ale gdyby to skromnie 5kg
Rampa na skuter 35 kg skuter 130 kg
Dwa ludki 150 ...tak na oko
Taaaaaak.... sumując na fulll
to skromnie 600 kg
Waga mojego na sucho 3050 ...
Waga całkowita 3650... i to jest super wynik moim skromnym zdaniem
CORONAVIRUS - 2019-01-18, 00:15
Potwierdzam , gdyby nie Tola sprzęty to jeszcze bym w tej Grecji stał i pewnie juz przed kampem bym zbudował werandę
Jarek , mam ale dalej nie kumam jak to działa
tolo61 - 2019-01-18, 00:47
Kombinuj..kombinuj
Dasz radę
Nie takie wyzwania pokonywałeś
tsaconsult - 2019-01-23, 16:23
Mikołaj był, Gwiazdka była... a dzisiaj pod choinką znalazła się Truma
24.01, godz. 8.50: Widzę, że nie cieszycie się tak jak ja ;(
tsaconsult - 2019-01-28, 11:48
A dzisiaj rozpakowałem kolejne zakupy...
Ból głowy narasta
tsaconsult - 2019-01-28, 12:08
Aaaa i jeszcze chciałem podziękować firmom Thule, Fiamma, Dometic oraz ich przedstawicielom za bardzo poważne traktowanie polskiego klienta.
Wydałem ok 25 tys zł na zakupy, są to już dziesiątki urządzeń ale żadno z nich nie trafiło do mnie z polskim manualem/instrukcją ;(
Pomimo ogólnej znajomości EN to w kwestiach technicznych wolałbym bazować na konkretnych wytycznych aby czegoś nie przegapić...
m4in77 - 2019-01-28, 16:45
Dużo zabawek jak przy każdej takiej budowie. Niestety problem instrukcji jeszcze zapewne długo nie zostanie rozwiązany, nadal będą tylko w językach "nie do końca kompatybilnych" z naszym rodzimym Takie życie.
Przetwornica Volt trochę mało szczęśliwy model, nie ma soft start z tego co pamiętam (i ma duży pobór prądu jałowego). A ta opcja przydaje się przy odpalaniu lodówki na 230v - chociaż nie wiem czy będziesz miał taką, może planujesz na 12v.
tsaconsult - 2019-01-28, 21:02
Lodówka 12V od Marcina z Prudnika
m4in77 - 2019-01-29, 20:47
A to co innego
Vzer - 2019-02-04, 18:38
Co tam za Aku nabyłeś?
tsaconsult - 2019-02-13, 11:23
| Vzer napisał/a: | | Co tam za Aku nabyłeś? |
2 szt AGM 95Ah z firmy Sznajder
tsaconsult - 2019-02-13, 11:27
Panowie, dzisiaj pytanie z innej beczki. Chciałbym dzisiaj zamontować obrotnicę fotela kierowcy.
Jak wiecie chodzi o Jumpera, fotel ma pneumatykę. Obrotnica z Reimo standardowa dla Ducato.
Wygląda topornie ale cóż, zakłądam, że jej nie będzie widać
Obejrzałem sobie fotel i niestety jak dla mnie wszędzie tam mało miejsca na grzebanie i będną decyzję
aby zmordować się w odkręceniu źle wybranych śrób. Popowiedzcie mi czy odkręcam 6 śrub gwiazdkowych nad
mechanizmem pneumatyki które są odwrócone (gwint do góry)?
Szukałem na YT ale średnio... Będę wdzięczny za konkretne porady w temacie
tsaconsult - 2019-02-15, 23:25
I stało się... Lipa... Odkręciłem z trudem te 6 śrub, fotel się zwolnił ale nie założę obrotnicy ponieważ mocowanie pasu jest przykręcone do mechanizmu pneumatyki, który jest nieruchomy.
tsaconsult - 2019-02-19, 12:02
Informacyjnie... bo widzę, że wsparcie "umarło". Wszystko co fabryczne w kwestii foteli należy wytzucić i kupić typowe fotele z katalogu, które będą się obracały.
Inne pytanie... montuję teraz okna Fiammy Turbo Vent 40 oraz Vent 50. Jak wiecie dach Jumperka jest wykonany w kształcie blachy trapezowej. Jak lub czym uszczelniacie naturalnie
powstałe szczeliny dolne?
atamtakitam - 2019-02-19, 12:15
Są takie podkładki pod onka, tutaj masz linka: https://www.dometic.com/p...-duc-af-_-24811
reaven22 - 2019-02-19, 13:05
Kupowałem adaptery pod okna do trojaczkow u duniego, cena może nie jest niska ale pasuje i uszczelnia się prawidłowo.
tsaconsult - 2019-02-21, 11:15
Poprosiłem o ofertę dla moich 3 okien Fiamma.
Boję się, że mogę teraz nie trafić z wykonanymi otworami z kształtem podkładki/ułożenia trapezu ;(
drFeelGood - 2019-02-21, 11:54
Ja montowalem bez dapterów, od spodu zrobiłem "adapter"z listwy, drewnianej od zewnątrz sikalastomer 710 w szpary i jest ok. Z przodu przypadowalo w oryginalne wypłaszczenie do szyberdachu.
tsaconsult - 2019-02-22, 08:50
Hej, tu cisza, kupa problemów nierozwiązana, nie marnuję czasu, powoli izoluję
Na tą matę przyjdzie pianta natryskowa.
Na podłogę i sufit dodatkowo maty butylowe.
tsaconsult - 2019-02-22, 08:53
Znów muszę Was o radę zapytać...
Do zestawu 2 solarów dostałem takie końcówki do połączenia kabli.
Zakłądając połączenie dla uzyskania większej pojemności mam je połączyć rónolegle?
Dobrze pamiętam? Jeśli nie to mnie wyprostujcie...
Ale najważniejsze jest to połączenie... Których trójników mam użyć?
Oznakowanie (widoczne na zdjęciach) mnie trochę zakręciło...
amples - 2019-02-22, 09:11
| tsaconsult napisał/a: | | Których trójników mam użyć? | Jeżeli będziesz łączył panele równolegle , to dwa trójniki z lewej lub z prawej
(chodzi o to by na + i - były na odwrót ), zapobiega to pomyleniu przy podłączaniu plusa z minusem .
Jeżeli szeregowo to pojedyncze zasada taka sama . zresztą masz tam napisane + i -
tsaconsult - 2019-02-27, 09:09
Panele musiałem ściągnąć z dachu i ze względu na okrągłość dachu przerobić mocowania ;(
Ale czas na pochwalenie się etapem prac
Próg zainstalowany, przewód sterujący w samochodzie.
Zbiornik na wodę zainstalowany, nie mam jeszcze podłączenia górnego i bocznego spustu.
Co najbardziej cieszy to zainstalowana obrotnica fotela kierowcy z poduszką powietrzną.
Elcamp powiedziało, że się nie da... Mi się udało. Mogę przyjmować zamówienia ))
Norbertp83 - 2019-02-27, 09:30
| tsaconsult napisał/a: | Co najbardziej cieszy to zainstalowana obrotnica fotela kierowcy z poduszką powietrzną.
Elcamp powiedziało, że się nie da... Mi się udało. Mogę przyjmować zamówienia )) |
No i gratki . Musisz do tego przywyknąć . Zauważ, że w większości osób przy zabudowie robi to, czego teoretycznie powinno się nie dać zrobić :D, ale... Ty montowałeś zestaw dedykowany. Pomyśl teraz o tych, co montują "wydumki" z innych pojazdów .
tsaconsult - 2019-02-27, 10:54
| Norbertp83 napisał/a: | Ty montowałeś zestaw dedykowany. Pomyśl teraz o tych, co montują "wydumki" z innych pojazdów . |
Norbert, tak obrotnica była od Klaji dedykowana do Ducato. Niby te same samochody ale
musiałem rozwiercać, dopasowywać otwory, przerobić mocowanie pasa itd... Jeszcze nic nie
włożyłem do tego samochodu tak bezproblemowo
Woj-tek - 2019-02-27, 12:42
Tak bywa.
Kupiłem okna do Jumperka na tylne drzwi a tu zawiasy nie pasują i muszę zmieniać zawiasy i ograniczniki.
Norbertp83 - 2019-02-27, 21:16
| tsaconsult napisał/a: | Norbert, tak obrotnica była od Klaji dedykowana do Ducato. Niby te same samochody ale musiałem rozwiercać, dopasowywać otwory, przerobić mocowanie pasa itd...
Jeszcze nic nie włożyłem do tego samochodu tak bezproblemowo |
Czyli wszystko w normie . Tak trzymaj!
tsaconsult - 2019-03-08, 11:58
A ma ktoś z Was polską instrukcję do elektrobloku EBL 211?
atamtakitam - 2019-07-18, 09:14
co tam się dzieje z Twoją cytrynką?
m4in77 - 2019-07-26, 13:47
Na targach w Październiku zobaczysz
|
|