|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Ile kosztuje zbudowanie kampera?
skóra - 2015-07-14, 13:26
Tolo61 a możesz napisać jeśli to nie tajemnica ile kosztował blaszak? I jak myślisz w jakiej kwocie się zamkniesz z cała zabudową?
Pytam bo chodzi mi pogłowie budowa takiego blaszaka i zastanawiam się czy jeżeli sam znalazłbym auto to ile musiałbym wydać kasy na zabudowę jeżeli chciałbym ją zlecić jakiejś firmie?
Budżet to 50-60k całość, myślicie że to realne?
[ Komentarz dodany przez: koder: 2015-07-14, 15:47 ]
Wydzielono z tego tematu
grzegorzalex - 2015-07-14, 14:04
Ta kwota starczy tylko na opłacenie firmy która będzie robiła zabudowę
skóra - 2015-07-14, 14:54
To mnie trochę zmartwiłeś, no ale powiedzcie proszę jeżeli chciałbym wykonać taką zabudowę sam to zmieszczę sie w tej kwocie?
Karas - 2015-07-14, 15:06
60 tyś jest do osiagnięcia.
grzegorzalex - 2015-07-14, 18:02
skóra napisał/a: | To mnie trochę zmartwiłeś, no ale powiedzcie proszę jeżeli chciałbym wykonać taką zabudowę sam to zmieszczę sie w tej kwocie? |
Jeśli sam to powinno starczyć
CORONAVIRUS - 2015-07-14, 18:07
skóra nie napisał/a/ na jakim blaszaku by chciał/a/ budować ... jeśli na trojaczku do 2006 to może się zmieścić razem z firmą
inhalt - 2015-07-14, 19:05
Dwa dni temu starałem się dla siebie wstępnie skalkulować koszty zabudowy Ducato L4H3. Nie mam pojęcia czy dodałem do listy wszystko co trzeba, bo pewnie w czasie roboty wyszło by wiele drobiazgów, które też zsumowane zrobią jakąś kwotę. W każdym razie wyposażenie wnętrza wyszło mi za około 32 tys. zł kosztorysowo. W tym mieszczą się zarówno elementy takie jak markiza czy solary, ale też podstawowe, bez których ciężko się obyć (np. izolacja wnętrza, sklejka, siedzenia itp.).
Wobec ceny ponad 30 tys. nie dziwi, że firma może wziąć 60 tys. Do tego trzeba doliczyć ze 40 tys. za auto. No i wychodzi kamper na blaszaku za 100 tys. zł, co nie każdemu pasuje. Ja bym tyle nie dał więc będę się starał obniżyć koszt wykonując co się da samodzielnie. Coś za coś - wówczas minimum 1000 roboczogodzin trzeba poświęcić.
A póki co szukam ładnej bazy w rozsądnej cenie. Ma ktoś na zbyciu?
tolo61 - 2015-07-14, 22:28
Witam
Skóra...
Blaszaka kupowałem w Niemczech od pierwszego właściciela
Dostał na rękę 7990Euro przy wyjściowej 8500
Do tego koszty przejazdu ok 1000zł itp itd
Po przyjeżdzie wymiana wszystkiego , od klocków począwszy na pompie wody skończywszy .
Blacharz , lakiernik itd... Powiem tylko że samo auto ....dużo oj dużo
Muszę jeszcze tylko gdzieś wydębić czujnik poziomowania zawieszenia bo cena za nowy to kosmos a jeden raz działa raz nie .
Przy założeniach ze chcesz zrobić porządnie i z dobrych materiałów nie ma mowy o zmieszczeniu się wraz z zakupem auta w kwocie 60tyś .
Oczywiście zależy też jakiego typu wyposażenie chcesz kupić ./ mam tyko na myśli lodówkę ogrzewanie zlew kibelek etc bez sklejek okuć itp /
Ja za same śrubki obejmy taśmy listewki dałem coś około 2tyś
Jeżeli ma być nowe wyposażenie to 30tyś będzie mało.
Dziesiątki metrów przewodów , bezpieczniki złączki
Od grosza do grosza a...... kurde lepiej było kupić gotowego kampera...
koder - 2015-07-15, 10:47
Koledzy, mamy już wątek o tym "czy warto budować", więc przeniosłem posty na temat "czy warto" właśnie tam, od tego miejsca.
W tym wątku zadano bardzo interesujące pytanie: ile to kosztuje? Może dacie się namówić, ci którzy zbudowali już kamperki, na podzielenie się kosztami? Tak skrótowo.
Baza: <model> <rocznik> <cena>
Zabudowa: <cena>
Robocizna: <godziny własne w przybliżeniu> <cena>
W sumie: <cena> <godziny własnej roboty>
...i może dwie fotki poglądowe? To na pewno by sporemu gronu zastanawiających się nad budową pomogło zdecydować się w jedną albo drugą stronę. Mamy już na forum kilkanaście przebudowanych kamperków, można zebrać już sensowną próbkę, by mówić o "typowej przebudowie". Z góry dzięki.
EDIT: może nawet zrobimy sobie przyklejoną galerię - podsumowanie budowy?
rysiol - 2015-07-15, 11:33
Także myślę, że warto trochę uporządkować temat zabudowy blaszaków. Poszczególne opisy są bardzo ciekawe, lecz mnóstwo w nich tak zwanych luźnych gadek i trudno przebrnąć przez nie wszystkie gdy szuka się konkretnych rozwiązań. Może otworzyć tematy na przykład izolacja, instalacje sanitarne, instalacje elektryczne, wykończenie ścian, meble. Oczywiście nie namawiam do rezygnacji z indywidualnych opisów całych zmagań z przebudową, lecz proponuję aby każdy budowniczy wpisał krótką informację do poszczególnych tematów. Na przykład: do izolacji użyłem styroduru plus klej sikaflex zaleta tego rozwiązania to cena a wada to trudna obróbka.
toscaner - 2015-07-15, 12:22
Raczej wątpię, że ci co zbudowali, napisali o tym relację, niektórzy już sprzedali i teraz będą grzebali w pamięci albo własnym wątku budowy, żeby to podzielić dla leniwych, którym się nie chce szukać?
Jak ktoś chce mieć taniej kampera i sam go zbudować, to musi trochę wysiłku w to włożyć.
Mnie by się nie chciało, chyba, że ktoś mnie pyta jak coś zrobić, to inna sprawa. Zawsze jak tylko mam czas i dostęp do neta, to pomagam. Zwłaszcza z elektrownią, czy izolacjami, ogrzewaniem itd.
Gdy ja planowałem budowę, to na forach, tu i karawaning były ze 2-3 sensowne relacje i musiało wystarczyć.
koder - 2015-07-15, 12:24
Toscaner - a na jakieś krótkie podsumowanie można liczyć?
toscaner - 2015-07-15, 12:34
Podsumowanie:
W moim przypadku kamper idealny to kamper zbudowany przez siebie.
Mam wszystko tam gdzie chciałem mieć i wszystko takie jak chciałem mieć.
Dosłownie uszyty na miarę pod wzrost, wagę i preferencje, np. duża kuchnia, bo lubimy gotować, łazienka z kabiną jak w domu, bo kamper jest w podróży naszym domem. Żadne imitacje nie wchodziły w grę.
Najważniejszym argumentem w moim przypadku jest to, że mam nówkę kampera z 2015 roku (pomijam blachę i resztę żelastwa, bo mają kilka lat). 2015, bo zaczęliśmy nim jeździć w tym roku i całość zbudowana w 100% z nowiutkich gratów, stworzonych przez nas od zera. Wiem, że można szczepić z cepek, ale moim celem było mieć wszystko 100% nowe jakbym kupił w styczniu 2015 kampera z fabryki i do tego stworzonego przez firmę specjalnie dla mnie.
Nie muszę dodawać, że cena niższa niż z fabryki? Ale nie zdradzę publicznie ile. Ci co mieli wiedzieć wiedzą.
Nie pamiętam czy tu czy gdzieś ktoś pisał o 2-3 fotkach
rysiol - 2015-07-15, 13:12
Jest takie powiedzenie o wyważaniu już raz otwartych drzwi. Twierdzenie ja to miałem pod górkę to i ktoś niech się pomęczy, niech coś spieprzy, moim zdaniem jest co najmniej trochę samolubne. Oczywiście nie ma obowiązku pomagania innym to tylko dobra wola. Forumowicze piszący w jakimś temacie, często znający się używają tak zwanych skrótów myślowych i czasami trudno się połapać co autor miał na myśli. Myślę, że tak naprawdę każdy kto budował kampera ( chyba, że zbudował ich setki) nie musi wertować swoich zapisków, aby napisać : ja to używałem do ocieplenia pianki dwuskładnikowej i jestem z tego zadowolony. Pewnie wszyscy moglibyśmy się wiele nauczyć na błędach innych. Chyba taka jest idea forum aby wzajemnie korzystać ze swoich doświadczeń.
toscaner - 2015-07-15, 13:30
Eee nie, no przesada. Samolubnym jest chcieć dostać wszystko gotowe na tacy. A założę się, że i tak nie będą rozwiązania pasować kolejnemu budowniczemu. Ileż razy już tłumaczyłem obecnie budującym, żeby nie popełnili błędu, który np. ja zrobiłem. Z jakimś klejeniem albo połączniem albo czymś. To też nic nie daje. Każdy i tak wie najlepiej. Zaraz ktoś do tego dopisze ideologię, że teraz wiem wszystko.
Nie wiem też czy doczytałeś, że jeśli ktoś mnie pyta o coś co przerobiłem, to ja jeśli tylko mam jak to pomagam, wygrzebuję fotki sprzed roku itd.
Samolubnym jest "stwórzcie mi dział z podziałem na izolacja, elektryka i wrzućcie tam wszystko piszcie jeszcze raz, ale uporządkujcie, żebyśmy mieli łatwo i nie trzeba było szukać.
Ok jestem za powstaniem działu, kto będzie chciał to będzie wrzucał w poszczególne kategorie. Nawet i ja czasem coś wrzucę. Coś co się sprawdziło. Ale nie na zasadzie, że co raz zrobiłem teraz będę rozdzielał, bo komuś się nie chce czytać. A co Świstak ma zrobić?
Z mojej budowy mam ok. 4500 fotek, więc nie ma szans na dublowanie.
Teraz to mam zaległości w relacji "na dziko....", bo mi się nie chce fotek obrabiać. Wolę łazić po górkach.
BTW pod górkę chyba miał Kogut, bo jak on budował kampera, to zdaje się nie było wtedy nic.
rysiol - 2015-07-15, 13:55
Toscaner no to mam chyba na ciebie sposób. Ponieważ przymierzam się powolutku do zabudowy blaszaka będę zakładał kolejne tematy z nadzieją na Twoje między innymi zdanie. Z tym samolubstwem to trochę taki kij w mrowisko, prowokacja do dyskusji.
toscaner - 2015-07-15, 14:00
Jak będę miał jak to wiadomo.
rysiol - 2015-07-15, 14:01
Przerabiałem już kiedyś kapitalny remont kampera co może trochę nieudolnie opisywałem na forum i popełniłem sporo błędów. Teraz wolałbym być mądrzejszy mądrością tych co już coś spieprzyli lub zrobili dobrze.
tom-cio - 2015-07-15, 20:55
to cholibka i ja sie odezwe
i powiem tak Pier....dolicie Hipolicie
Przyczepka dawca 3500zl,auto baza wartosc 3500zl,doprowadzenie bazy do stanu blacharsko (podwozie odbudowa podluznic,wymiana polowy zawiechy,4 lozyska),nadwozie pas3k rozrzadu rolki itp -okolo 3000z.Mebelki wykoname samemu z plyty wiorowej,calosc wyizolowana alufoxem ,podloga styropian 3cm,zbiorniki 90l z baniek,wygluszenie -papa bitumiczna-koszt 3000zl.zmieniono automatycznie na - opowiadaj,ktore mialem w garazu,wkrety,plyry osb itp ok-2000zl.Calosc max 15 000zl,ale to max maxow.Jak masz 60 to kup baze za 30 a 30 przywiez do mnie,wyjedziesz kamperem(warunek-kibelek,lodowka i bojler z przyczepki z roku powyzej 2000,z tejze rowniez okna).Zdjecia na dowod ponizej,kamper zrobil od momentu zabudowy ponad 40tysi,zaliczyl 5 razy czechy,2 razy slowacje,raz grecje ,za tydzien jedzie do chorwacji
zdjecia strzelone tabletem przed chwila,oprocz srodka,ktory robilem wczesniej
tom-cio - 2015-07-15, 21:15
i prosze sie tylem nie sugerowac,niestety moj musi byc rozbieralny w minute ,bo czasem europalete "czegos",np pustaka trzeba na budowe na szybko podrzucic,wiec .....wyglada jak wyglada,jak kamper do kamperowania tylko to tyl poszedl by w obiciu kratkowym na bialo,tak jest szara wykladzina ,co pol roku do wyp....rdzielenia,i nowa laduje
IAAN - 2015-07-15, 22:12
Mój baza auto 14000 zabudowa max 7000 wszystko,lekka sklejka nie kamperowa ,używana lodówka za 1000 zł ,zlew nowy 1 komorowy ,kuchenka nowa 2 palniki z marketu ,kibelek turystyczny za free ,
nie mam wysokiego połysku jak niektórzy z was jednak 4 sezon w pełni w tym roku wymieniłem tapicerkę z tyłu na nową bo była brudna ,rozebrałem całego od podszybia po część sufitu i wyłożyłem alufoksem
W aucie wymiana końcówek sworzni wachacza ,i po pierwszym wyjeździe remont skrzyni biegów 1800 zł ,nowe sprzęgło i docisk ok 600zł wysprzęglik 300 zł
Mavv - 2015-07-16, 01:55
Dorzuce swoje trzy grosze
Baza pod zabudowe 2750e
Koszty budowy ok. 3000e do momentu przerejestrowania na kampera i sadze, ze jakies 500e po (a to naklejki, a to poleczki itp). Jeszcze troche bedzie, bo srodek bedzie wykonczony tapicerka roznego rodzaju - pewni i na to pojdzie ze 200, 300 euro.
Nie licze kosztow naprawy auta, bo to inna bajka. Naprawa zawieszenia, hamulcow, rorzad, pompa wody i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy dalo kwote ok 1500e.
Zdjecia sa w moim watku o budowie - link w stopce.
silny - 2015-07-16, 07:03
Dlaczego nikt nie wycenia wlasnych roboczogodzin .
Forumowe 1000 jest jak najbardziej ok.
Jedni zrobili szybciej , inni w 1000 h się nie wyrobili.
1000 * powiedzmy xx netto - xxxxxx zł.
Moja baza 16000+7000 przyczepka+malowanie i inne= pewnie 35 dobiłem
U mnie mam wszystko w busie -tylko składać do kupy ale nie mam tych ok. 100 h bo przy moich dochodach te 100 h kosztowałoby mnie za drogo.
Budowanie kosztowało więcej niż podzespoły .
To przyszli budowniczowie powinni brać pod uwage.
Mavv - 2015-07-16, 07:24
silny, problem taki, że nie liczyłem, ile czasu spędziłem budując kampera. Nawet nie potrafię oszacować rzędu wielkości.
toscaner - 2015-07-16, 14:24
Bo to chyba jest tak, jeden Michał Anioł wymaluje sufit w 2 dni, a drugi robi to 10 lat. Ten który robił 10 lat, miał przez 10 lat utrzymanie, no i do dziś go podziwiają. Ten co w 2 dni, to musiał pomalować sufitów z 500.
Może to o to chodzi. Nie wiem.
Jedno jest pewne, kosztu (godzin) budowy, o ile nie buduję na handel, nie liczę, tak samo jak nie liczę godzin spędzonych przy np. bilardzie z piwem, bo mnie budowanie sprawiało przyjemność. Jeśli kiedyś sprzedam i będę na plus, to tym lepiej, bo za moją przyjemność ktoś mi zapłacił, a może jeszcze będzie podziwiał.
koder - 2015-07-16, 18:32
Koledzy.
Nikt nie wycenia własnej pracy w złotówkach i nie powinien w niniejszym wątku, bo to nie niesie informacji. W końcu każdego praca jest inaczej warta, jeden traktuje siedzenie nad kamperem jako hobby i zabawę, dla drugiego to będzie strata gotówki. Być może istotnym przekazem jest - jeżeli budowanie Cię nie bawi, to kup gotowego.
Tak czy siak, informacja "wydałem 20.000 na auto i spędziłem nad nim 100 godzin" jest przydatna dla czytelników, a informacja "nie spędziłem nad autem 100 godzin, bo wolę w tym czasie zarobić" już nie bardzo. Bo niesie tylko informację, że autorowi wypowiedzi budowanie kampera nie sprawia przyjemności i traktuje je jako harówkę, no i ewentualnie można przy odrobinie złej woli wyczytać z niej podtekst "ale wy jesteście biedacy". Tak czy siak proponuję ten wątek uciąć, bo niewiele wnosi.
Za to sporo wnoszące chyba byłyby podsumowania, o które prosiłem tutaj, przytoczę:
koder napisał/a: | Może dacie się namówić, ci którzy zbudowali już kamperki, na podzielenie się kosztami? Tak skrótowo.
Baza: <model> <rocznik> <cena>
Zabudowa: <cena>
Robocizna: <godziny własne w przybliżeniu> <cena>
W sumie: <cena> <godziny własnej roboty>
...i może dwie fotki poglądowe |
BIORCA, Tom-cio, Grzegorzalex, Toscaner - macie zrobione już po co najmniej jednym kamperku, może podzielicie się w skondensowany sposób takimi informacjami? To na pewno pomoże komuś zastanawiającemu się nad konwersją podjąć odpowiednią dla niego decyzję.
EDIT: Offtopic wydzieliłem TUTAJ.
toscaner - 2015-07-16, 19:51
Koder tego nie przeliczysz, bo jeden zna się na tym inny nie. Mnie np. zajmuje wymiana klocków 5x albo 10x dłużej niż każdemu mechanikowi, ale ja np. zbuduję od zera elektrownię w kamperze szybciej i dokładniej + zero błędów niż ktoś kto się na elektryce nie zna, ale np. podłączanie rurek w hydraulice zeszło mi wieki.
Budowa kampera od zera (zakładam, że z cepki inaczej), to wyzwanie w wielu dziedzinach. I tu Adam ma rację, trzeba mieć albo warunki, albo niesamowitą determinację. Ja budowałem wszystko 100% pod chmurką. Lało to nie mogłem okien wstawiać itd.
U mnie było dużo więcej niż 1000h, ale budowałem sam i jeszcze sobie lakierek nowy strzeliłem. Zeszło oj zeszło, bo pogoda nie rozpieszczała. Najpierw pora deszczowa, a później po +46C w cieniu nawet dobijało.
Ale ile frajdy było przy tym, to tylko wiem ja i ci co nas odwiedzali.
Ile piwa, grilli i innych napitków.
CORONAVIRUS - 2015-07-16, 19:55
Koder ...równolegle biegnie ta sama dyskusja chyba w trzech oddzielnych tematach ... ile można się dzielić i dlaczego w każdym temacie pisać to samo ??? Ja mam juz przesyt ...
toscaner - 2015-07-16, 19:59
To się nazywa moderowanie.
Tu ile kosztuje budowa, tam czy się opłaca budować, a gdzieś jeszcze ile moto czy "robotogodziny".
Ja bym założył "Czy opłaca się jechać na 2 tygodnie na wakacje?". Wg mnie nie opłaca się, lepiej pojechać na np. 6 miesięcy bo taniej.
Przeliczając na 12 dwutygodniówek, to każda wychodzi duuuuużo taniej.
A ile się zobaczy.
koder - 2015-07-16, 20:06
BIORCA napisał/a: | Koder ...równolegle biegnie ta sama dyskusja chyba w trzech oddzielnych tematach ... ile można się dzielić i dlaczego w każdym temacie pisać to samo ? |
Przecież nie pisz. Tu jest wydzielone konkretne pytanie, "ile to kosztowało". Bo wydaje mi się, że jest to bardzo istotna informacja dla kogoś, kto się chce za taką zabawę zabrać. A "czy to się opłaca" to już każdy sobie odpowie sam - jednemu 60.000zł + 200h się opłaca, dla drugiego 15.000 będzie drogo, ale może poświęcić 1000h... nie rozmydlajmy tematu "ile" tematem "czy się opłaca". Do "czy się opłaca" mamy temat.
toscaner - 2015-07-16, 20:16
Włos rozdzielony, skleić się nie da.
jarek73 - 2015-07-16, 20:19
Koder rozumiem twoje intencję, że temat jest taki ile naprawdę kosztuje zbudowanie campera i dla tego wydzielasz kolejny off topić.
To nic nie da bo poziom zbudowanych samodzielnie kamperów jest bardzo różny dla tego różnica w cenie spora.
Bo filozofia budowniczych też jest różna jeden liczy swoją pracę ,drugi nie i każdemu można przyznać rację bo jeden to lubi a drugi nie
Bo nie wypada powiedzieć że zapłaciłem tyle bo na frajera wyjdę i nie umiem zaoszczędzić.
Więc ja postaram się odpowiedzieć bez zciemniania ile mnie kosztował camper.
- roleta 4500 płn
- bagażnik 1000 płn
- antena 3500 płn
- klimatyzacja 6500 płn
- poduszki zawieszenia 1500 płn
- telewizory, uchwyty 2000 płn
- kamera cofania 1000 płn
- obracany fotel , obszyte foteli, podłokietniki 2500 płn
- czipowalem 1200 pl
- dodatkowe oświetlenie 1000 płn
- wymiana okien na nie chalasujace 1000 płn
- co zapomniałem parę złotych na pewno
razem
Ok. 25000
Bazy nie liczę bo mi żona na urodziny kupiła
koder - 2015-07-16, 20:27
Jarek73 - i to jest bardzo konkretna informacja. Jakbyś miał do tego ochotę dorzucić fotkę lub dwie, jak wygląda wynik, to już by każdy myślący o konwersji mógł sobie odpowiedzieć: oho, na takie coś się mogę rzucić. Ewentualnie "oj, za tyle to efekt kiepski", albo z drugiej strony "ło, luksusy, to za połowę tego zrobię coś co mi wystarczy".
toscaner - 2015-07-16, 20:41
Zbudowanie, ale jakiego? Dla 2 czy 4 osób, na bazie 15 letniego czy 2-3 letniego blaszaka? Z 1 czy 3 panelami? Z aku 100Ah czy 300Ah np. żelowe? Ze sklejki lekkiej czy płyty wiórowej? Z oknami używanymi czy nówkami? Ile okien? Z klimą na zabudowie czy nie? Z lodówką 45 litrów czy 150litrów? Przetwornica do laptopa 150W za 60zł czy jakaś konkretna? Kibelek z Lidla za 200zł czy porcelana? Kabina prysznicowa, czy prysznic solarny za 20 zł? Materace szyte na zamówienie, czy z allegro? Skóra czy zwykła tkanina?
Ludzie, tego się nie da określić.
Każdy może wymieniać, ale i tak każdemu wyjdzie co innego.
Ostatnio spotkaliśmy kampera z blachami UK, posiedzieliśmy 2 dni, popiliśmy, gadając oni widzieli naszego, a ja ich i co? W tamtym deska z tyłu na tym materac domowy, pod spodem walizki, a na ścianie na wprost (lewa, bo drzwi odsuwane z prawej), decha na której była przykręcona kuchenka. "Kuchnia" większa niż u nas.
Pod spodem butla i w skrzynkach pewnie żarcie inne pierdoły i z boku słynny kibelek za 50E przenośny, więc kamper.
No i mieli okno dachowe, a ja wtedy nie miałem. Na upały mieli chłodniej. Tu mnie przebili. haha.
Ale zero izolacji, w dzień mieli piekarnik w środku. Koszt zakładam... 1000 zł ale... już 5-ty miesiąc jeżdżą po Europie. I to się liczy. Im wystarczył, teraz zwiedzają.
Cena zależy tylko i wyłącznie od tego co chcemy w kamperze mieć i jakiej jakości. Dodatkowo zależy od tego czy potrafimy sami zrobić, czy część zlecimy komuś, wtedy oni sobie doliczą swoje stawki i już będzie inaczej niż u poprzednika.
koder - 2015-07-16, 20:43
Ależ to własnie dlatego proszę o te fotki, bo one bardzo szybko mówią, czego za daną inwestycję można się spodziewać.
jarek73 - 2015-07-16, 20:54
koder napisał/a: | Jarek73 - i to jest bardzo konkretna informacja. Jakbyś miał do tego ochotę dorzucić fotkę lub dwie, jak wygląda wynik, to już by każdy myślący o konwersji mógł sobie odpowiedzieć: oho, na takie coś się mogę rzucić. Ewentualnie "oj, za tyle to efekt kiepski", albo z drugiej strony "ło, luksusy, to za połowę tego zrobię coś co mi wystarczy". |
Koder bardzo chętnie zdjęcia wrzucę tylko przy swoim kompie nie jestem ,ale w temacie nordcapp czy warto ?
i camper dla 5 osobowej rodziny są zdjęcia Weinsberg 700 dg w necie tez sporo tego.
jarek73 - 2015-07-16, 21:10
Zdjęcia wrzucę ale mój to nie blaszak tylko budżetowa alkowa Weinsberg 700 DG i zobaczcie ile jeszcze trzeba wrzucić żeby jako tako to funkcjonowalo
G
tolo61 - 2015-07-17, 00:24
Witam
Nie miałem pisać ale cóż ...
Wkładam kij w mrowisko , ale nie jestem hipokrytą ...
Po ostatnim remoncie mojego kamperka który kosztował małe co nieco i później w momencie sprzedaży ktoś tutaj na forum / można prześledzić posty i będzie wiadomo kto / zarzucił mi że cena za moje maleństwo jest z kosmosu / może nie dosłownie ale coś podobnego /
Że za te pieniądze to umrze wraz ze mną ,że wie jak dużo zrobiłem, ale muszę się liczyć z tym że to co włożyłem nie zostanie mi zwrócone.
Ze za połowę mniejszą kasę jest masa podobnych kamperków w stanie podobnym do mojego
I tutaj się absolutnie zgadzam . Ale jest słowo klucz...PODOBNYCH w PODOBNYM STANIE
Nie ma takiego jak mój i nie będzie , tak jak nie będzie drugiego takiego samego jak ten którego robię w chwili obecnej . Będą lub są PODOBNE....
Ale ile jest rzeczy zupełnie innych od sprzętu , materiału ,po wykończenie .
No i oczywiście jedno z podstawowych pytań . Jak siebie szanujemy w tym co robimy przez pryzmat wynagrodzenia za to co robimy
...na ile oceniamy swoją pracę przy budowie , rozbudowie , remoncie.
Generalnie wcale jej nie oceniamy .
Nie myślimy ile czasu , cennego czasu poświęcamy na pracę a w wielu przypadkach na twórcze myślenie / to za myśl techniczną najwięcej się płaci / to na deskach powstają projekty warte góry złota.
A w naszym przypadku ????
Tracimy czas który moglibyśmy poświęcić najbliższym / tego nigdy za wiele / a on jest w tym momencie bezcennym
Godzina pracy w autoryzowanym serwisie w zależności od marki kształtuje się w granicach od 80-250 zł r/h
Ile kosztuje godzina pracy , pracy twórczej ?
Dlaczego koszty budowy w specjalistycznym warsztacie są tak wysokie ????
Dlaczego my nie liczymy podobnie swojego wysiłku???
Bo to dla nas, dla rodziny...a w przypadku sprzedaży????? Ma to być spisane na straty? Z jakiej racji???
Nie będę pisał ile mnie wyniesie moje auto / myślę , wiem że nie jestem sam który zachowa to dla siebie , na tym forum znam przynajmniej jedną osobę która zrobiła ten błąd i więcej myślę go nie popełni /
Dlaczego???
Dlatego że w momencie sprzedaży każdy , no może nie każdy ale większość zacznie liczyć ile to gość przycina na swoim kamperku. Ile będzie do przodu / ale nie liczy patrz wyżej, bo to nie jego czas , nie jego rodziny to co mu tam ..../
E nie na kamperku , na blaszaku przerobionym w garażu, domowym sposobem, po godzinach z materiałów kupionych na wyprzedaży , używanych , starych Z płyty wiórowej nie ze sklejki kamperowej
Nie fachowiec , złota rączka tylko , a może po prostu cwaniak
Cwaniak który chce wcisnąć swoje wypociny za horrendalnie wysoką kasę porządnym ludziom.
Niestety takie jest podejście większości .
Dlatego też ,mając na uwadze swój spokój w momencie sprzedaży, powstrzymam się od udzielania tego typu informacji na forum.
Pozdrawiam Wszystkich tych którzy zrobili lub robią coś z niczego lub z małego czegoś
Dla Was wielki szacun za całokształt
A reszcie do przemyślenia w momencie liczenia
|
|