Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Zderzak "kamperowy" do Ducato sprzed 94

GregdeWal - 2011-04-18, 14:03
Temat postu: Zderzak "kamperowy" do Ducato sprzed 94
Witam

Wiem, że temat był już jakiś czas temu wałkowany, jednakże od dłuższego czasu ucichł, więc odnawiam.

A mianowicie chodzi o znana kwestię masywnej, kamperowskiej wersji zderzaka przedniego do Ducato I generacji. Czy coś się w temacie zmieniło - ma ktoś może formę/namiary na formę/namiary na wykonawcę? Bo mój zderzaczek - ojojoj bidny,bidny... :-/

Jeśliby miał kto jakiekolwiek informacje na temat możliwości zdobycia tegoż zderzaczka, byłbym wielce wdzięczny.

ps. Nie byłem pewien, czy temacik do zabudów, czy też podwozi... A w końcu zderzak przedni to część "ciągnika" no nie? :bajer

roger - 2011-04-18, 14:06

Kopyto miał swego czasu znajomy Jacka BIM-a ...... ;) do niego się zgłoś .....
MILUŚ - 2011-04-18, 14:46

roger napisał/a:
Kopyto miał swego czasu znajomy Jacka BIM-a ...... ;) do niego się zgłoś .....

Miał................ jak pisał BIM popłyneło w trakcie zeszłorocznej powodzi :gwm :gwm :gwm

gino - 2011-04-18, 15:07

a co sądzicie o takim zderzaku...
koszt na allegro ok 150pln...

tego kampera kiedys widziałem na allegro....
i wiedzialem ze zderzak jest od czegos ''znajomego'' w końcu sie domysliłem od czego...

ja, montowałbym go bez takich beznadziejnych srub....ale ogólnie..wygląda niezle w/g mnie..

GregdeWal - 2011-04-18, 15:54

Na allegro cosik takiego jest?? Możesz mi Gino jakiś bliższy namiar podrzucić??
roger - 2011-04-18, 16:01

To wygląda jak zderzak od Lublina ......
gino - 2011-04-18, 16:26

roger napisał/a:

dokładnie tak...

uważam, że pomalowany w kolorek autka...moze prezentowac sie niezle..
ja, juz mam...jutro/moze pojutrze/ bede go przymierzał..i powiem, czy pasuje od reki...czy trzeba cos przerabiac

MILUŚ - 2011-04-18, 16:47

gino napisał/a:
......
ja, juz mam...jutro/moze pojutrze/ bede go przymierzał..i powiem, czy pasuje od reki...czy trzeba cos przerabiac

Napisz czy można go zabudować na stary ........... i czy dużo trzeba rzeżbić by go zamontować :mrgreen:

:spoko

Bim - 2011-04-18, 20:07

roger napisał/a:
Kopyto miał swego czasu znajomy Jacka BIM-a ...... do niego się zgłoś ....

Tak jak koledzy wspominali nie ma już możliwości kolega który to robił zawiesiła działalność wszystkie formy jakie posiadał zabrała mu woda.

Pomogłem paru potrzebującym w reanimacji przedniego zderzaka .
Może jest wród naszej braci ktoś kto zajmuje się laminatami zrobienie formy na pewno by się zwróciło bo chętnych jest sporo.

jedrek49 - 2011-04-19, 08:37

witam
Wl;asnie mnie tez pomogl Bim w zaltwieniu zderzaka do Fiata I .Zderzak jest super i dziekuje mu jeszcze raz za to
Pozdrawiam Jedre49

MILUŚ - 2011-04-19, 21:03

jedrek49 napisał/a:
witam
Wl;asnie mnie tez pomogl Bim w zaltwieniu zderzaka do Fiata I .Zderzak jest super i dziekuje mu jeszcze raz za to
Pozdrawiam Jedre49

Jędruś :evil: po co wkurzasz kolegów ? Nam właśnie brakuje superowych zderzaczków do naszych autek :gwm

Samen - 2011-04-22, 10:16

gino napisał/a:
roger napisał/a:

dokładnie tak...

uważam, że pomalowany w kolorek autka...moze prezentowac sie niezle..

Gino, powiedz czy udało Ci się zainstalować ten zderzak ? Czy musiałeś dokonywać jakiś większych przeróbek i jak mocowanie ? Ten zderzak to może być dobra alternatywa :)
Pozdrawiam

gino - 2011-04-28, 16:53

sluchajta...
roboty z tym sporo...
własnie uzeram sie z tym zderzaczkiem..
narazie powiem tyle że...
trzeba pociąc stary zderzak..i to w paru miejscach../ wieczorkiem wkleje fotki/

ale..ogólnie w/g mnie efekt będzie fajny...

zaraz go maluje w kolor autka i rano montuje... :bigok

Dziabong - 2011-04-28, 17:27

gino napisał/a:
sluchajta...
roboty z tym sporo...
własnie uzeram sie z tym zderzaczkiem..
narazie powiem tyle że...
trzeba pociąc stary zderzak..i to w paru miejscach../ wieczorkiem wkleje fotki/

zaraz go maluje w kolor autka i rano montuje... :bigok

To będziesz miał nieaktualne zdjęcie w avatarze :spoko

Bogusław i Ewa - 2011-04-28, 18:44

Mam aktualne zdjęcie w awatarze.Zderzak z halogenami.Jest fajny.Ale trzeba z nim jak z jajkiem! :spoko :spoko :spoko
Bim - 2011-04-28, 21:29

gino napisał/a:

zaraz go maluje w kolor autka i rano montuje..

Grzesiu
Popatrz na uchwyt zaczepowy z przodu ten do ciągnięcia kamperka w razie czegoś nie przewidzianego czy nie koliduje ze zderzaczkiem :spoko

gino - 2011-04-28, 22:11

no...cały dzień roboty z tym zderzaczkiem...

i i tak nie będzie tak...jak bym chciał..
a to ze względu, iz nie chciało mi sie jechac do siebie do warsztatu..lakierowac go w kabinie..

jutro rano wyjazd..więc, na szybko polakierowałem sprayem....
jak kiedys złapie wene..to polakieruje ''jak Bóg przykazał'' :-P

tak jak pisałem wcześniej..oryginalny zderzak, trzeba troche pociąć, lub...dorobic blache, ktorą mozna przykrecic na oryginalne mocownia, i na niej powiesić nowy zderzaczek...

wstepnie roboty wyglądaja tak..
jutro jak skończe..i wszytsko juz polakierowane zmontuje..wrzuce fotki ''skończonej'' roboty...

bonusik - 2011-04-29, 10:55

Kooooooooozacki.. :gratulacje :dobrarob
Grześ....wrzucaj foty,potrzebna będzie chyba kilku z nas jakaś instrukcja montażu i przeróbki.... :szeroki_usmiech

gino - 2011-04-29, 12:06

dzieki za dobre słowo Bonusik :ok
no dobra...skończone..
tzn..zrobione na szybko, bo zaraz wyruszam w trase..a jak wróce....będą pewnie poprawki.. :-P
ale..jak sie człowiek spieszy..to sie ...diabeł cieszy :diabelski_usmiech

48a-ELANKO - 2011-04-29, 12:09

Noooo, Grzesiu... śliczności !
bonusik - 2011-04-29, 12:10

Grześ...
Ile płaciłeś za zderzaczek?
Pytam bo rozrzut cenowy dość spory :-/

gino - 2011-04-29, 12:11

Dziabong napisał/a:

etam...juz mam aktualny :bigok

bonusik - 2011-04-29, 12:16

Normalnie zadałeś mi ćwieka .....
Teraz będę kombinował kiedy się zabrać za robotę i założyć zderzak... :haha:
No i zostaje tylny,cholercia z deczka popękany,a nie mam talentu do laminowania :gwm

gino - 2011-04-29, 12:18

koszty...

1) zderzak uszkodzony-szrot STRAŻACKA 30pln./dzieki TOMMI :)

2) naprawa/klejenie zderzaka-/ul. SPORTOWA w Zielonej-Wesołej- 30pln

3)szpachla,2 rodzaje z włóknem i normalna, 2m róznych papierów,nitro 1l-benzynka ekstrakcyjna 1l , -50pln/ sklep mieszalnia-w Falenicy

4)dobierany pod kolor autka lakier+nabicie w spray+zmiekczacze, przyspieszacze schniecia itd-45pln- sklep mieszalnia lakierów-w Falenicy

czyli 155pln+ 1 wolny dzień pracy...

nie żałuje.. mnie sie podoba..mimo że też twierdze iz ''przeróbki są do dupki '' :haha: :haha: :haha:

Dziabong - 2011-04-29, 15:56

gino napisał/a:
Dziabong napisał/a:

etam...juz mam aktualny :bigok

Bo inaczej bym nie poznał, dobra robota. Gładkiej drogi życzę :-P

andreas p - 2011-04-29, 17:31

Suuuuuuuuuuuuuuuppppppppppppppppeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrr :dobrarob :dobrarob :dobrarob
WINNICZKI - 2011-04-29, 18:09

Gino.....wyrazy uznania :) :) Pięknie Ci wyszedł ten zderzak. Ja co prawda mam taki ,o którym Wy marzycie,ale ten Twój wygląda jak fabryczny,bardzo Mi sie podoba :spoko
gino - 2011-05-04, 10:03

Bim napisał/a:

Popatrz na uchwyt zaczepowy z przodu ten do ciągnięcia kamperka w razie czegoś nie przewidzianego czy nie koliduje ze zderzaczkiem :spoko

przetestowane....nie koliduje... :szeroki_usmiech
jak będe juz miał normalny dostep do netu..wkleje fotki z holowanka mojego kamperka....po padnieciu silniczka w majowy week. :-P

martini44 - 2011-05-04, 12:05

gino napisał/a:
po padnieciu silniczka
co Ci się stało ?? :bajer
darek 61 - 2011-05-04, 19:53

Na alledrogo do lublina są zderzaki ale z żywicy.Czy są do lublina zderzaki z tworzywa?
Swój zimą uszkodziłem i zastanawiam się czy go reanimować czy może ten od lublina,tylko wolałbym z tworzywa.

MILUŚ - 2011-05-04, 20:16

Grześ - co masz na myśli pisząc " zderzak powinien być tak pocięty " ?
Chodziło Ci o stary zderzak ........ jako podstawę pod nowy ?

P.S.: Ty to potrafisz ............... przekonywać do przeróbek :ok

gino - 2011-05-05, 01:32

miluś,tak,oryginalny metalowy zderzak trzeba troche powycinać,ja mam zderzak plastkowy-orygiAL, TEN Z ZYWICY TO RZEMIOSLO, obawiam sie, ze moze byc problem z jego montazem..
w oryginalnym trzeba wyciąc plastkowe elementy montazowe, i w plastiku,latwo to zrobic, w zywicy..moze byc gorzej...

co do silnika,strzelil pasek/przebieg 10tys/ i sporo nabroil... :-/

jak ktoś chce, sprzedam tanio kamperka :(

Donat - 2011-05-05, 07:28

gino napisał/a:

co do silnika,strzelil pasek/przebieg 10tys/ i sporo nabroil... :-/

jak ktoś chce, sprzedam tanio kamperka :(

Gino bądź dobrej myśli, jeśli masz silnik 2,5 litra to na 95 procent poleciały tylko popychacze, a tylko 5 procent szans że uszkodzeniu uległy zawory. Wyciągnij popychacze wyprostuj na kowadle :-) załóż z powrotem, zamontuj nowy pasek i sprawdź czy zapali. Obstawiam że będzie ok.
A tak swoją drogą to ile za tego kamperka :-)

kimtop - 2011-05-05, 08:09

Mnie w zeszłym roku strzelił pasek w VW LT46 2.5tdi.
Koszt naprawy (głowica +robocizna)1100zł

WINNICZKI - 2011-05-05, 10:51

Gino a może jednak Citroen ? Na kase moge poczekać :) :spoko
IAAN - 2011-06-04, 20:57

dzięki uprzejmości jednego z kolegów jestem w trakcie przygotowywania formy zdeżaka ze spoilerem do starego modelu ducato /peugot j5
myślę ze na koniec czerwca forma będzie gotowa jesli ktoś chciałby zakupic taki zdezak zapraszam
zdezak będzie w całości choc w orginale był 3 elementowy ,stan do lakierowania ,zelkot bialy
ktoś gdzieś pisał że z tym zdeżakiem trzeba obchodzic się jak z jajkiem
myslę ze jest to spowodowane tym że plastik z którego jest on zrobiony kruszeje z wiekiem kampera i tu jest problem
mój będzie wykonany z żywicy

GregdeWal - 2011-06-04, 22:05

Jaka +/- będzie cena?? W każdym razie w przypadku potraktowania zainteresowanych po chrześcijańsku ja jestem takim zainteresowanym :)

Pozdrawiam

pagand - 2011-06-04, 23:01

Też będę czekał na taką informację...
WINNICZKI - 2011-06-05, 03:15

Oryginał jest z ABS.
IAAN - 2011-06-05, 08:15

a jaka cena jest orginału :mrgreen:
i czy wogóle jest do kupienia :gwm

gino - 2011-06-05, 09:45

moze tysiąc...a moze dwa tysiace..
:-P ale, co to za róznica jaka jest cena oryginalu... :?:
podaj cene...i albo będa zamówienia....albo nie..
prawo rynku :bigok

IAAN - 2011-06-05, 12:28
Temat postu: zdeżak
WINNICZKI napisał/a:
Oryginał jest z ABS.

co z tego ze orginał jest z ABS
jak raczej nikt go nie kupi
cena z żywicy do 400 zł nie więcej

Tadeusz - 2011-06-05, 14:42

Irek napisał/a:

Oczywiście z montażem, prawda? :ok

gino - 2011-06-05, 14:46

Tadeusz napisał/a:
Irek napisał/a:

i lakierowaniem :ok

MILUŚ - 2011-06-05, 15:04

gino napisał/a:
Tadeusz napisał/a:
Irek napisał/a:

i lakierowaniem :ok

A w promocji jeszcze mycie i pucowanie autka :bigok no bo jak tak nowomontowany ,świerzolakierowany zderzaczek a camperek brudniutki ? :haha:

Tadeusz - 2011-06-05, 15:28

MILUŚ napisał/a:
A w promocji jeszcze mycie i pucowanie autka :bigok no bo jak tak nowomontowany ,świerzolakierowany zderzaczek a camperek brudniutki ? :haha:

Brawo, MILUŚ. Jak widać jesteś estetą i do tego praktycznym. :bukiet:

MILUŚ - 2011-06-05, 19:08

Tadeusz napisał/a:

Brawo, MILUŚ. Jak widać jesteś estetą i do tego praktycznym. :bukiet:

Chciałbym ale.............. nie ma sensu kupować do mojej białej łodzi podwodnej takiego pięknie wykonanego i wykończonego zderzaczka .U mnie w promocji musiało by byc chyba lakierowanie całego camperka taki po podróżach poobijany . :(
Jednym słowem nowy zderzaczek pasowałby jak " kwiatek do kożucha " :-/

Tadeusz - 2011-06-05, 19:48

MILUŚ napisał/a:
Jednym słowem nowy zderzaczek pasowałby jak " kwiatek do kożucha " :-/

Eeee...wszyscy patrzeć będą na zderzaczek i nikt nie będzie widział poobijanych boków. :ok

GregdeWal - 2011-06-24, 11:33

Jako, że koniec czerwca się zbliża pragnę odnowić temat. Czy jakieś nowe wieści dotyczące formy zderzaka?

Pozdrawiam

IAAN - 2011-06-24, 14:30

wczoraj zderzak wyszpachlowany i pomalowany został oddany do sciągnięcia formy ,teraz wszystko w kwesti sąsiada który formę zrobi ,myslę że wciagu tygodnia da radę
Banan - 2011-06-24, 15:19

Wygląda obiecująco :ok
To może jakaś lista, bo się później chłopy będą rozpychały bez kolejki :?: :haha:
Ja też bym się skusił ;)

WODNIK - 2011-06-24, 21:02

Ja też bym bym się załapał może nawet na dwa.
Dawaj szczegóły.
Pozdrawiam

Malefisto - 2011-06-24, 22:10

Czekamy na szczegóły , też się zastanawiam albo ten albo taki od lublina.
IAAN - 2011-06-25, 09:23

trzeba jeszcze znaleśc sposób jak to wysłac bo jest w całości i ile taka wysyłka będzie kosztowac
Banan - 2011-06-25, 09:43

Sporo osób pewnie będzie mogło odebrać osobiście :spoko
Bim - 2011-06-25, 09:50

Irek napisał/a:
trzeba jeszcze znaleśc sposób jak to wysłac bo jest w całości i ile taka wysyłka będzie kosztowac

z wysyłką to będzie problem po firmy spedycyjne nie chcą przyjmować takiej przesyłki jak się nie ma podpisanej umowy o współpracy'
Cena ok 70 zł DHL takiej "mumi" po znajomościach z szefem DHL :spoko

GregdeWal - 2011-06-25, 09:52

Ja na pewno osobiście się wybiorę... Przy okazji można trochę Wielkopolski pozwiedzać :)
MILUŚ - 2011-06-25, 13:18

Myślę ,że większość będzie preferować odbiór własny /ewentualnie koleżeński / :ok

IAAN - 2011-06-27, 23:45

moge się pochwalic forma istnieje pierwsza sztuka próbna wyjdzie prawdopodobnie w sobotę po przymiarce na mojego kampera będzie do kupienia ,ja narazie nie myslę o takim mam z przodu kangura i za dużo kombinacji z wycinaniem otworów pod uchwyty po wakacjach pokombinuje
ten zderzak na zdjęciu ma swojego właściciela
a z formy będzie wyglądał tak samo
jest w całości nie w 3 elementach
jesli będzie pasował to po przymiarce mogę go sprzedac cena 400 zł plus wysyłka ew odbiór osobisty jesli ktoś jest zainteresowany zapraszam ,następne sztuki dopiero w sierpniu :(

IAAN - 2011-06-29, 23:05

element gotowy z formy już jest w piątek postaram się go przymierzyc do nadwozia jak będzie pasował jest na sprzedaż
kto chciałby przed wakacjami poprawic wygląd swojego kampera zapraszam ,
myslę ze da radę jeszcze przed połową lipca zrobic nastepnego
koszty zakupu to ????? zł plus koszty wysyłki element jest biały (żelkot )na upartego nie trzeba malowac wyczymałośc zdecydowanie większa niż abs a i przy ewentualnym uszkodzeniu łatwiej go naprawic
wszelkie pytania zapraszam na PW lub meila

jutro jadę zapytac w UPS ile koszty wysyłki

IAAN - 2011-06-30, 12:09

zapraszam
http://www.camperteam.pl/...p=231271#231271

prezes1960 - 2011-09-26, 13:44

Witam
Wszystkim którzy zainteresowani są modernizacją zderzaka naszych "milusińskich" mogę poinformować że właśnie ukończyłem swoją modernizację. Myślę że wygląda to interesująco i jeżeli ktoś wyrazi chęć takiej modernizacji to chętnie podpowiem jak to wykonać ,a jest to wykonalne we własnym zakresie.Do modernizacji użyłem zderzaka "DAEWOO LUBLIN II",oczywiście oryginalnego z plastiku (mój był w fatalnym stanie ,ale kompletny ,czyli z belką metalową) zapłaciłem za niego 90 zł .
Poniżej zamieściłem zdjęcia finalnej modernizacji.

gino - 2011-09-26, 14:39

no to widzę że skopiowałeś mój pomysł z drugiej strony tego tematu :bigok :bigok
http://www.camperteam.pl/...p=221894#221894

fajniutko wyszło...gratuluje ;)

prezes1960 - 2011-09-26, 15:59

gino, oczywiście natchnienie czerpałem z forum!Kupiłem kampera uszkodzonego i z tyłu jak i z przodu dlatego musiałem coś wymyślić w temacie zderzak!.Oryginał a raczej podróba ciężka do zdobycia ,oryginał używka w opłakanym stanie w zasadzie każda bo metal lubi korodować!.Postanowiłem podeprzeć się wiedzą z forum i trafiło za Ciebiegino, ale poszedłem inną drogą ,bo zastosowałem belkę oryginalną od lublina i dokonałem korekty kształtu boku zderzaka.Dzięki temu zderzak wydaje się trochę mniejszy bo jest głębiej schowany ,a przeróbka polegała na dospawaniu tylko uchwytów też przerobionych oryginalnych od lublina,wykorzystałem tuleje mocujące boki od dawcy!.
gino - 2011-09-26, 16:10

no widac ze jest mocniej schowany...
a jak wykonczyłes rant..? jest po prostu obciety, czy zrobiłes zakładke, jak w oryginale..?

ogólnie, moim zdaniem..te zderzaki lpeiej pasuja do fiatów/peugeotów...niz do lublina :wyszczerzony:

IAAN - 2011-09-26, 17:05

prezes1960 napisał/a:
gino, !.Oryginał a raczej podróba ciężka do zdobycia ,oryginał używka w opłakanym stanie w zasadzie każda bo metal lubi korodować!.Postanowiłem podeprzeć się wiedzą z forum i

u mnie już kilka osób kupiło podróbkę i myslę że są zadowoleni a orginał to raczej nie do zdobycia
więdz jakby co to zapraszam

prezes1960 - 2011-09-26, 19:43

gino, wyciąłem klin z boku i pospawałem plastik ,oczywiście zostawiłem oryginalny rant.Myślę ze faktycznie w lublinie wygląda gorzej niż w naszych fiatach!.Myślę ze dopasowanie zderzaka z żywicy buło by chyba łatwiejsze ale sama wytrzymałość użytkowa to chyba gorsza,tak mi się wydaje.
P.S.
Zderzak pomalowałem lakierem strukturalnym do plastiku firmy APP ,ale nie jestem szczególnie tym zachwycony!.Musiałem dorobić kolor bo oryginał za niebieski nie pasował do reszty!

IAAN - 2012-03-28, 21:56

ciągnę dalej temat
posiadam nowy model zderzaka teraz z klapką na hak holowniczy cena bez zmian
ponieważ pojawiło się zapytanie o opinię od osób które nabyły taki zderzak może ktoś kto kupił wypowie się na temat zderzaka

vincent - 2013-05-15, 20:39

gino napisał/a:

ogólnie, moim zdaniem..te zderzaki lpeiej pasuja do fiatów/peugeotów...niz do lublina :wyszczerzony:

przyszło i na mnie, a raczej na mojego peugota. wzorem twoich poczynań (i kilku naśladowców) dorwałem zderzak od lublina i teraz działamy. dzięki gino za zdjęcia - ja już nie musiałem eksperymentować jak pociąć stary zderzak :) ale mam pytanie - jak go zamocowałeś? wydaje mi się że najrozsądniej chyba w miejscu tablicy rejestracyjnej a po bokach? hmm... wykorzystałeś mocowania starego zderzaka?

gino - 2013-05-15, 21:44

Pawle
tak...główne śruby schowałem pod tablicą rejestracyjną, dając duże podkładki
a z boku, od spodu zastosowałem wkręty łaczące gorę zderzaka z dołem błotnika
dzięki temu, nie widać żadnych śrub na zewnątrz :spoko

CORONAVIRUS - 2013-05-15, 21:55

W tym kamperze wsadziłem zderzak od Lublina na zderzak oryginalny/ zielony na holowniku / odpowiednio docięty tam gdzie przeszkadzał , jest idealną ramą dla nowego zderzaka :spoko
vincent - 2013-05-15, 22:57

gino napisał/a:
Pawle
od spodu zastosowałem wkręty łaczące gorę zderzaka z dołem błotnika
dzięki temu, nie widać żadnych śrub na zewnątrz :spoko

a na to nie wpadłem, jutro ostatnia przymiarka i do lakierowania, dzięki za pomoc :spoko

vincent - 2013-05-15, 22:58

No name napisał/a:
W tym kamperze wsadziłem zderzak od Lublina na zderzak oryginalny/ zielony na holowniku / odpowiednio docięty tam gdzie przeszkadzał , jest idealną ramą dla nowego zderzaka :spoko

no wygląda super :ok

darol - 2013-05-15, 23:01

Paweł zakładaj, pochwalisz się w ZD. Jak będzie fajnie to może też sie pokuszę :spoko
vincent - 2013-05-16, 00:12

na zlocie niestety :-/ będę bez kampera (mamy domek) bo brat wyrusza na Włochy, ale jak tylko założę zderzak to wrzucę kilka fotek.

gino - 2013-05-16, 04:26

darol napisał/a:
Jak będzie fajnie to może też sie pokuszę

Darolku, warto ...to prosta robota a wygląd autka zupełnie inny
tu masz foto-relacje z przeróbek

vincent - 2013-05-30, 12:45

a tak to wyszło u mnie :)

Gino, leci piwko za zainspirowanie do odmłodzenia kampera :ok

makdrajwer - 2013-05-30, 12:54

Aż żałuje że moje oryginalne zderzaki w ducatach są w super stanie :lol: Chętnie też bym je przerobił.
gino - 2013-05-30, 16:14

vincent napisał/a:
Gino, leci piwko za zainspirowanie do odmłodzenia kampera :ok

dziękuję
ode mnie też piweczko, za dobrą robotę :spoko

Socale - 2014-03-18, 23:13

Odświeżam bo muszę :)
Koledzy, jestem na etapie pasowania zderzaka tak jak Wy, od Lublina 2/3
U siebie jak przyłożyłem zderzak (sam plastik) tak by lekko schował się pod pas podgrillowy, to patrząc z boku auta na górny narożnik zderzaka nie pokrywa mi się z linią błotnika .
Ciąć i rzeźbić krawędź zderzaka czy mam coś nie halo?
Nie chcę mieć z przodu 1-2 cm szczeliny bo nie ładnie to wygląda.

gino - 2014-03-19, 10:51

na górze, mój post jest ''podlinkowany''
a pod tym linkiem masz odpowiedź na swoje pytanie :spoko

prezes1960 - 2014-03-19, 11:35

Socale, w relacji GINO na dalszych stronach znajdziesz zdjęcie mojej przeróbki gdzie zderzak pasuje do linii nadkola .Jeżeli jesteś tym zainteresowany napiszę ponownie jak to wykonałem,zaznaczam że miałem oryginalny zderzak nie laminat ,choć z laminatu było by łatwiej :-P
Socale - 2014-03-19, 21:58

Wiem, widziałem, dziękuję.
U Grzesia jest (było) tak jak u mnie, patrząc z boku jest zderzak odrobinę w komorze koła.
Jak ustawię bardziej do przodu, to pod reflektorami pojawia się szczelina, podobnie jak u Kolegi tutaj:
http://www.camperteam.pl/...p=351140#351140
Co prawda On ma obniżony ale wysunięcie powoduje podobną szczelinę, troszkę za dużą do zaakceptowania.
U mnie do nie dawna był "zderzak" zamiennik, laminat i drażniło mnie to.
W tym zamienniku belki nie było, tylko "wtopione" stalowe elementy usztywniająco-chwytne a sam zderzak był wyłącznie pokrywką.
Dlatego postanowiłem pójść Waszym śladem i wstawić Lublinowski z ABS.
Zamieszczę może jakąś relację z rzeźby bo jakoś zamontować go muszę a chcę też po nim chodzić.
.
Edit:
No i mam już gotowe :)
Z powodu braku belki wyspawałem sobie solidny nośnik zderzaka. Spasowałem z dokładnością na milimetr.
Lakier położyłem artystycznie. Jest połysk i nie ma żadnego zacieku.
Ktoś doradził mi by w gorącej wodzie rozgrzać puszkę - lepiej będzie się kładł.
Potwierdzam.
Trochę nie wstrzeliłem się z odcieniem bieli, ale za to harmonizuje z fabrycznym szarym pasem dookoła kampera. Jeszcze doprecyzuję szczeliny pasa z grillem, na razie lakier świeży.
Oceńcie
Piwka lecą.

darek 61 - 2014-11-05, 19:21

W tym roku z wakacji wracałem z przygodą,jedna pani przy wyprzedzaniu urwała mi zderzak.Załatwiłem od IAANa i jest,a najważniejsze pasuje.Jest sztywniejszy od oryginalnego,może i lepiej.