|
zabudowa Miller Winnipeg |
| Autor |
Wiadomość |
jacek stec
stary wyga
Twój sprzęt: Laika
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Mszczonów/Tylicz
|
Wysłany: 2009-10-19, 23:16
|
|
|
podchwycili pomysł hamulca od Ducato,nie wiedziałem-ale i tak Ducato było pierwsze-upieram się przy walorach estetycznyh wargi nowego Ducato |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-10-19, 23:19
|
|
|
| Warga w kamperze dodaje niepotrzebnie długości, Tam nic nie ma pod spodem, a na promie podnosi taryfę. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
jacek stec
stary wyga
|
Wysłany: 2009-10-19, 23:26
|
|
|
Taryfa taryfą ,fantazja też się liczy-zakopujemy topór wojenny |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-10-19, 23:29
|
|
|
Jaka tam fantazja. Projektantowi ołówek się omsknął. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
jacek stec
stary wyga
|
Wysłany: 2009-10-19, 23:32
|
|
|
W dobrą stronę : |
|
|
|
 |
mondeo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: adria coral sport
|
Wysłany: 2009-10-20, 07:28
|
|
|
dla mnie nowe Ducato śliczne ,wiem też że jest specjalnie robione pod campery (ma szerszy rozstaw tylniej osi co go bardziej stabilizuje )
Co do Transita to kolegi już zardzewiał a ma 4-lata ?
Oglądałem Transita z allegro z 2007 r zabudowa CHallenger i miał poważne ogniska korozji . |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2009-10-20, 08:05
|
|
|
dołączając się do dyskusji dodam:
Ford jest żwawszy, mocniejszy i mniej pali
..........dużo mniej (2-3 l/100km
chociaż w metryce mają podobne masy, moce i pojemności.
co do pytania czego nie ma w tańszych kamperach?
porządne materace,
wysokogatunkowe siedziska
aranzacja wnętrza firanki, zasłonki, lampki,
brak koła zapasowego tylko zestaw naprawczy
brak dużych okien dachowych,
mniej rozbudowane rozprowadzenie ciepła
brak rozbudowanej drewnianej stolarki w łazience, jeno plastik
proste przyłącze gazowe, bez jakiś duo, secu itp.
więc jak się to zliczy do kupy to uzbiera się duża sumka
z tych oszczędności większych i mniejszych
| mondeo napisał/a: | | nowe Ducato jest specjalnie robione pod campery (ma szerszy rozstaw tylniej osi |
nic podobnego, poszerzana tylna oś nie występuje w seryjnym blaszaku czy panoramie (nadwoze osobowe) a nawet nie widziałem tego w Poslach (kampery na bazie blazaków)
to dodatek na użytek kamperów
- fakt, poprawia zachowanie auta na drodze
i odwrócę teraz pytanie:
brak czego doskwiera(ł) nam najbardziej w tanim kamperze?
kiepski materac- tu ratowałem się nakładką lateksową, znacznie pomogło
okno w drzwiach- przemyśliwuję nad założeniem
proste, surowe, niewyszukane oprawy i oświetleniowe świetlówkowe- zmieniłem |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC Finish 640
Dołączył: 29 Lis 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Praszka-opolskie
|
Wysłany: 2009-10-20, 08:42
|
|
|
Dyskusja poszła trochę niepotrzebnie w stronę gadżetów.W droższych autach gadżety są lepszej jakości i jest ich więcej .To fakt.Ale nie w tym jest problem.Jeśli ktoś poważnie chce sprawdzić czym się różni drogi od taniego to radzę pojechać na prawdziwy szrot rozbitych kamperów i obejrzeć rozwalone ściany a raczej i wnętrzne.Jak jest to w całości to nie widać z czego jest to zrobione albo inaczej z czego nie jest to zrobione.W których ścianach jest już szaro a które zabudowy są czyste.Termika ścian.Sztywność konstrukcji.
Nie wymienię marki ale widziałem auto które miało trumę w bardzo prymitywny sposób zamocowaną centralnie w szafce kuchennej.(roboczogodziny- oszczędność).Tylko co z tego kiedy normalnie powinny tam być szuflady i półki.
Ktoś powie - po co?
Jeśli z tego założenia wyjdziemy to najlepszy będzie ten najtańszy gdzie w środku nie będzie nic,materac dmuchany,stół w formie chińskiej maty i plastikowe jednorazowe sztućce.Do tego mała przenośna butla gazowa i menażka harcerska i farelka zamiast ogrzewania.
Wtedy dopiero będzie tanio!
Nawet zamków nie musi być bo ze środka nie będzie co wynieść.
A tak na poważnie.
Wszystko ma swoją cenę.Cena jest składową użytych elementów i czasu pracy wykonawcy.Joint nigdy nie będzie kosztował 100 tys Eryków jak i nie kupimy Hymera za 25 tys Euro (mowa o fabrycznie nowych pojazdach).
A najważniejsze jest to :
plus |
_________________ Jarosław |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2009-10-20, 10:42
|
|
|
| Jarosław69 napisał/a: | | W których ścianach jest już szaro a które zabudowy są czyste. |
Fajna dyskusja. Szczególnie że polega na obiegowych opiniach i porównaniach wyrobów w różnych klasach cenowych. Szarą ścianę widziałem w uszkodzonym półrocznym kamperze znanej niemieckiej firmy. Powód? Wkręty mocujące listwę aluminową z jednej strony nie były uszczelnione - wkręcił je niemiec (?) na sucho. Z drugiej strony były wkręty wkręcone na kit. Przy naprawie wkręty zostały dokładnie uszczelnione. To tez zadaje kłam że auta po naprawie są nieszczelne.
W innym kamperze włoskiej taniej marki, ale wyższy model, łączenie ścian z dachem jest kryte zatrzaskowymi listwami tworzywa dodatkowo uszczelnionymi na całym obwodzie. Ten kamper na pewno wytrzyma dłużej od wyżej opisanego wyrobu niemieckiego. Ponadto podłoga w wyrobie tańszym a właściwie jej zewnętrzna warstwa wykonana została z warstwy włókna szklanego a nie ze sklejki. A sama podłoga jest grubsza, bo ma 7 cm.
Nie polegajmy na obiegowych opiniach a raczej dokładnie przyjrzyjmy się temu co mamy zamiar kupić. Zakup taniego nowego to możliwość wybrania takiego układu jaki nam odpowiada. Prostsze meble to łatwiejsza ich ewentualna naprawa. Podwozie na 2 leniej gwarancji to też zaleta. Okna w dachu z czasem wymienić na lepsze.
Używany droższy , lepszej firmy - tu raczej musimy polegać z na tym co się "trafi" - nie zawsze jest to dokładni to co dla nas jest najodpowiedniejsze. Często za to dostaniemy auto z bogatym i kosztownym wyposażeniem dodatkowym (solary, satelity). Podwozie już po gwarancji, zawsze więc pewne ryzyko.
Dylemat jak zawsze przy kupnie jakiegokolwiek pojazdu. Mam 50 tysiecy , lepiej kupić nowego kompakta "golasa" czy wypasioną paroletnia limuzynę? |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
Wysłany: 2009-10-20, 11:14
|
|
|
Właśnie sobie przypomniałem. Przecież na targach w Dusseldorfie był kamper który wszystkich pogodzi. Nawet dawałem go jako zagadke na forum ale nikt nawet nie próbował zgadnąć.
Jest to wyrób szacownej niemieckiej firmy w cenie włoszczyzny. Idealne rozwiązanie.
g1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 10303 raz(y) 45,84 KB |
g2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 10303 raz(y) 48,28 KB |
g3.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 10303 raz(y) 42,79 KB |
g4.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 267 raz(y) 82,2 KB |
|
|
|
|
 |
Andrzej_M
trochę już popisał

Twój sprzęt: Roller Team, Transit
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Paź 2009 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-10-20, 11:53
|
|
|
| kaimar napisał/a: | | Podwozie już po gwarancji |
Z tą gwarancją na samochód (nie zabudowę) to i w nowych jest problem. Jakiś czas temu gdzieś czytałem dyskusję na ten temat. Jeżeli książka serwisowa nie jest podstemplowana przesz dilera samochodu (fiat, ford itp.) tylko przez firmę/dilera kamperów, to w serwisie nie chcą tego honorować (nie mówię o akcjach serwisowych, tylko o świadczeniach gwarancyjnych). Dyskusja, którą czytałem dotyczyła fiata; ja pytałem w serwisie forda w Warszawie i niestety potwierdziło się.
| papamila napisał/a: | | Ford (...) pali ..........dużo mniej (2-3 l/100km |
Jeżdżę samochodem z zabudową z alkową, całość 7,2m długości na fordzie 140KM na bliżniakach- pali 14-18l/100km. Czy ja wiem, czy to jest mniej....? Włoski to może dlatego taki kiepski. A tak na poważnie, to rzeczywiście jakość wykonania delikatnie mówiąc nie powala na kolana (Trigano- wypuszczają to na rynek w dwoćh wersjach: jako RollerTeam i jako CI) |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
Wysłany: 2009-10-20, 12:58
|
|
|
Kupowałem nowego kampera na podwoziu fiata. Po zarejestrowaniu pojazdu sprzedawca (niemiecki) wysyła do fiata odpowiednie formularze. Z fiata otrzymałem certyfikat gwarancyjny z datą pierwszej rejestracji w postaci zielonego druku na papierze ze znakami wodnymi. Byłem z tym papierem w serwisie fiata w Katowicach i tam dowiedziałem sie że ich nie interesuje książka gwarancyjna ale ten właśnie zielony papierek.
W przypadku renaulta , którego kupiłem półrocznego, problem był większy, bo książka gwarancyjna nie była podbita, a w systemie renault jako data biegu gwarancji przyjęta była data przekazania podwozia do producenta zabudowy a ta poważnie różniła sie od daty wyprodukowania kampera jako całość. Renault Polska rozkładało ręce i nie bardzo chciało pomóc. Ale wystarczyły moje, a właściwie mojej córki, dwa maile do Renault Niemcy i w systemie jako data rozpoczęcia gwarancji jest data pierwszej rejestracji. |
|
|
|
 |
Andrzej_M
trochę już popisał

|
Wysłany: 2009-10-20, 13:49
|
|
|
@ Kaimar
Dyskusja n/t realizacji gwarancji w Polsce, na którą się powoływałem skończyła się wnioskami podobnymi do tych podanych przez Ciebie. Samochód, z którego korzystam został kupiony u polskiego przedstawiciela włoskiej marki dwa lata temu, zanim o tym wszystkim dowiedziałem się. Mam nadzieję, że nadal nie będzie się psuł (mam na myśli forda, bo reszta już się psuła) i nie będę musiał przechodzić tej drogi z przesyłaniem dokumentów od dillera czy producenta do forda- na samą myśl słabo mi się robi (od wiosny próbuję sprowadzić tylny zderzak- podobno koło Gwiazdki są jakieś szanse; to tak na marginesie o dostępności części zamiennych do tanich włoskich marek).
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mondeo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: adria coral sport
|
Wysłany: 2009-10-20, 14:06
|
|
|
to teraz wiem dlaczego camperek którego oglądałem (nobel-art )
był cały poklejony srebną taśmą ,po prostu nie ma częsci zamiennych to kicha i to straszna a co będzie za pare lat ???? |
|
|
|
 |
Andrzej_M
trochę już popisał

|
Wysłany: 2009-10-20, 18:23
|
|
|
@mondeo
Nie chcę być posądzony o bezpodstawne generalizownie na temat włoskich tanich produktów, dlatego chciałbym podkreślić, że ja mam dwuletnie doświadczenie w użytkowaniu kampera firmy Trigano. Z częściami zamiennymi jest w tej firmie tak jak napisałem wcześniej. Dotyczy to także wszelkiej drobnicy typu: klamka do okna. Niektórych rzeczy z założenie nie można kupić- np. uchwyt słuchawki prysznicowej, dostępny tylko w komplecie z całą ścianą łazienki (czy całą łazienką?- jak to usłyszałem to przestałem wnikać ). |
|
|
|
 |
|
|