Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zabudowa Miller Winnipeg
Autor Wiadomość
jacek stec 
stary wyga

Twój sprzęt: Laika
Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2009-10-19, 23:16   

podchwycili pomysł hamulca od Ducato,nie wiedziałem-ale i tak Ducato było pierwsze-upieram się przy walorach estetycznyh wargi nowego Ducato :szeroki_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2009-10-19, 23:19   

Warga w kamperze dodaje niepotrzebnie długości, Tam nic nie ma pod spodem, a na promie podnosi taryfę.

jacek stec 
stary wyga

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2009-10-19, 23:26   

Taryfa taryfą ,fantazja też się liczy-zakopujemy topór wojenny :spoko

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2009-10-19, 23:29   

Jaka tam fantazja. Projektantowi ołówek się omsknął. :-P

jacek stec 
stary wyga

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2009-10-19, 23:32   

W dobrą stronę : :-P

mondeo
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: adria coral sport
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-10-20, 07:28   

dla mnie nowe Ducato śliczne ,wiem też że jest specjalnie robione pod campery (ma szerszy rozstaw tylniej osi co go bardziej stabilizuje )
Co do Transita to kolegi już zardzewiał a ma 4-lata ? :wyszczerzony:
Oglądałem Transita z allegro z 2007 r zabudowa CHallenger i miał poważne ogniska korozji .

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2009-10-20, 08:05   

dołączając się do dyskusji dodam:
Ford jest żwawszy, mocniejszy i mniej pali
..........dużo mniej (2-3 l/100km
chociaż w metryce mają podobne masy, moce i pojemności.
co do pytania czego nie ma w tańszych kamperach?
porządne materace,
wysokogatunkowe siedziska
aranzacja wnętrza firanki, zasłonki, lampki,
brak koła zapasowego tylko zestaw naprawczy
brak dużych okien dachowych,
mniej rozbudowane rozprowadzenie ciepła
brak rozbudowanej drewnianej stolarki w łazience, jeno plastik
proste przyłącze gazowe, bez jakiś duo, secu itp.
więc jak się to zliczy do kupy to uzbiera się duża sumka
z tych oszczędności większych i mniejszych
mondeo napisał/a:
nowe Ducato jest specjalnie robione pod campery (ma szerszy rozstaw tylniej osi

nic podobnego, poszerzana tylna oś nie występuje w seryjnym blaszaku czy panoramie (nadwoze osobowe) a nawet nie widziałem tego w Poslach (kampery na bazie blazaków)
to dodatek na użytek kamperów
- fakt, poprawia zachowanie auta na drodze

i odwrócę teraz pytanie:
brak czego doskwiera(ł) nam najbardziej w tanim kamperze?
kiepski materac- tu ratowałem się nakładką lateksową, znacznie pomogło
okno w drzwiach- przemyśliwuję nad założeniem
proste, surowe, niewyszukane oprawy i oświetleniowe świetlówkowe- zmieniłem

Jarosław69 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: LMC Finish 640
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-10-20, 08:42   

Dyskusja poszła trochę niepotrzebnie w stronę gadżetów.W droższych autach gadżety są lepszej jakości i jest ich więcej .To fakt.Ale nie w tym jest problem.Jeśli ktoś poważnie chce sprawdzić czym się różni drogi od taniego to radzę pojechać na prawdziwy szrot rozbitych kamperów i obejrzeć rozwalone ściany a raczej i wnętrzne.Jak jest to w całości to nie widać z czego jest to zrobione albo inaczej z czego nie jest to zrobione.W których ścianach jest już szaro a które zabudowy są czyste.Termika ścian.Sztywność konstrukcji.
Nie wymienię marki ale widziałem auto które miało trumę w bardzo prymitywny sposób zamocowaną centralnie w szafce kuchennej.(roboczogodziny- oszczędność).Tylko co z tego kiedy normalnie powinny tam być szuflady i półki.
Ktoś powie - po co?
Jeśli z tego założenia wyjdziemy to najlepszy będzie ten najtańszy gdzie w środku nie będzie nic,materac dmuchany,stół w formie chińskiej maty i plastikowe jednorazowe sztućce.Do tego mała przenośna butla gazowa i menażka harcerska i farelka zamiast ogrzewania.
Wtedy dopiero będzie tanio!
Nawet zamków nie musi być bo ze środka nie będzie co wynieść.
A tak na poważnie.
Wszystko ma swoją cenę.Cena jest składową użytych elementów i czasu pracy wykonawcy.Joint nigdy nie będzie kosztował 100 tys Eryków jak i nie kupimy Hymera za 25 tys Euro (mowa o fabrycznie nowych pojazdach).

A najważniejsze jest to :

:kamp plus :pifko

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2009-10-20, 10:42   

Jarosław69 napisał/a:
W których ścianach jest już szaro a które zabudowy są czyste.

Fajna dyskusja. Szczególnie że polega na obiegowych opiniach i porównaniach wyrobów w różnych klasach cenowych. Szarą ścianę widziałem w uszkodzonym półrocznym kamperze znanej niemieckiej firmy. Powód? Wkręty mocujące listwę aluminową z jednej strony nie były uszczelnione - wkręcił je niemiec (?) na sucho. Z drugiej strony były wkręty wkręcone na kit. Przy naprawie wkręty zostały dokładnie uszczelnione. To tez zadaje kłam że auta po naprawie są nieszczelne.
W innym kamperze włoskiej taniej marki, ale wyższy model, łączenie ścian z dachem jest kryte zatrzaskowymi listwami tworzywa dodatkowo uszczelnionymi na całym obwodzie. Ten kamper na pewno wytrzyma dłużej od wyżej opisanego wyrobu niemieckiego. Ponadto podłoga w wyrobie tańszym a właściwie jej zewnętrzna warstwa wykonana została z warstwy włókna szklanego a nie ze sklejki. A sama podłoga jest grubsza, bo ma 7 cm.
Nie polegajmy na obiegowych opiniach a raczej dokładnie przyjrzyjmy się temu co mamy zamiar kupić. Zakup taniego nowego to możliwość wybrania takiego układu jaki nam odpowiada. Prostsze meble to łatwiejsza ich ewentualna naprawa. Podwozie na 2 leniej gwarancji to też zaleta. Okna w dachu z czasem wymienić na lepsze.
Używany droższy , lepszej firmy - tu raczej musimy polegać z na tym co się "trafi" - nie zawsze jest to dokładni to co dla nas jest najodpowiedniejsze. Często za to dostaniemy auto z bogatym i kosztownym wyposażeniem dodatkowym (solary, satelity). Podwozie już po gwarancji, zawsze więc pewne ryzyko.
Dylemat jak zawsze przy kupnie jakiegokolwiek pojazdu. Mam 50 tysiecy , lepiej kupić nowego kompakta "golasa" czy wypasioną paroletnia limuzynę?

kaimar 
weteran
kaimar

Wysłany: 2009-10-20, 11:14   

Właśnie sobie przypomniałem. Przecież na targach w Dusseldorfie był kamper który wszystkich pogodzi. Nawet dawałem go jako zagadke na forum ale nikt nawet nie próbował zgadnąć.
Jest to wyrób szacownej niemieckiej firmy w cenie włoszczyzny. Idealne rozwiązanie.

g1.JPG
Plik ściągnięto 10305 raz(y) 45,84 KB

g2.JPG
Plik ściągnięto 10305 raz(y) 48,28 KB

g3.JPG
Plik ściągnięto 10305 raz(y) 42,79 KB

g4.jpg
Plik ściągnięto 267 raz(y) 82,2 KB

Andrzej_M 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Roller Team, Transit
Otrzymał 3 piw(a)
  Wysłany: 2009-10-20, 11:53   

kaimar napisał/a:
Podwozie już po gwarancji

Z tą gwarancją na samochód (nie zabudowę) to i w nowych jest problem. Jakiś czas temu gdzieś czytałem dyskusję na ten temat. Jeżeli książka serwisowa nie jest podstemplowana przesz dilera samochodu (fiat, ford itp.) tylko przez firmę/dilera kamperów, to w serwisie nie chcą tego honorować (nie mówię o akcjach serwisowych, tylko o świadczeniach gwarancyjnych). Dyskusja, którą czytałem dotyczyła fiata; ja pytałem w serwisie forda w Warszawie i niestety potwierdziło się.

papamila napisał/a:
Ford (...) pali ..........dużo mniej (2-3 l/100km

Jeżdżę samochodem z zabudową z alkową, całość 7,2m długości na fordzie 140KM na bliżniakach- pali 14-18l/100km. Czy ja wiem, czy to jest mniej....? ;) Włoski to może dlatego taki kiepski. :lol: A tak na poważnie, to rzeczywiście jakość wykonania delikatnie mówiąc nie powala na kolana (Trigano- wypuszczają to na rynek w dwoćh wersjach: jako RollerTeam i jako CI)

kaimar 
weteran
kaimar

Wysłany: 2009-10-20, 12:58   

Kupowałem nowego kampera na podwoziu fiata. Po zarejestrowaniu pojazdu sprzedawca (niemiecki) wysyła do fiata odpowiednie formularze. Z fiata otrzymałem certyfikat gwarancyjny z datą pierwszej rejestracji w postaci zielonego druku na papierze ze znakami wodnymi. Byłem z tym papierem w serwisie fiata w Katowicach i tam dowiedziałem sie że ich nie interesuje książka gwarancyjna ale ten właśnie zielony papierek.
W przypadku renaulta , którego kupiłem półrocznego, problem był większy, bo książka gwarancyjna nie była podbita, a w systemie renault jako data biegu gwarancji przyjęta była data przekazania podwozia do producenta zabudowy a ta poważnie różniła sie od daty wyprodukowania kampera jako całość. Renault Polska rozkładało ręce i nie bardzo chciało pomóc. Ale wystarczyły moje, a właściwie mojej córki, dwa maile do Renault Niemcy i w systemie jako data rozpoczęcia gwarancji jest data pierwszej rejestracji.

Andrzej_M 
trochę już popisał

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2009-10-20, 13:49   

@ Kaimar
Dyskusja n/t realizacji gwarancji w Polsce, na którą się powoływałem skończyła się wnioskami podobnymi do tych podanych przez Ciebie. Samochód, z którego korzystam został kupiony u polskiego przedstawiciela włoskiej marki dwa lata temu, zanim o tym wszystkim dowiedziałem się. Mam nadzieję, że nadal nie będzie się psuł (mam na myśli forda, bo reszta już się psuła) i nie będę musiał przechodzić tej drogi z przesyłaniem dokumentów od dillera czy producenta do forda- na samą myśl słabo mi się robi (od wiosny próbuję sprowadzić tylny zderzak- podobno koło Gwiazdki są jakieś szanse; to tak na marginesie o dostępności części zamiennych do tanich włoskich marek).
Pozdrawiam.

mondeo
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: adria coral sport
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-10-20, 14:06   

:shock: :shock: to teraz wiem dlaczego camperek którego oglądałem (nobel-art )
był cały poklejony srebną taśmą ,po prostu nie ma częsci zamiennych to kicha i to straszna a co będzie za pare lat ???? :shock:

Andrzej_M 
trochę już popisał

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2009-10-20, 18:23   

@mondeo
Nie chcę być posądzony o bezpodstawne generalizownie na temat włoskich tanich produktów, dlatego chciałbym podkreślić, że ja mam dwuletnie doświadczenie w użytkowaniu kampera firmy Trigano. Z częściami zamiennymi jest w tej firmie tak jak napisałem wcześniej. Dotyczy to także wszelkiej drobnicy typu: klamka do okna. Niektórych rzeczy z założenie nie można kupić- np. uchwyt słuchawki prysznicowej, dostępny tylko w komplecie z całą ścianą łazienki (czy całą łazienką?- jak to usłyszałem to przestałem wnikać :) ).

Odpowiedz do tematu