|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 22:28 |
przetwornica 12/230v |
Autor |
Wiadomość |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-08-16, 14:18
|
|
|
mi tylko chodziło czy przypadkiem w zestawie nie są za cienkie przewody a jakie daje truma to ja tego nie wiem czy on po zewnątrz wygląda jak 35mm2 a środku żyłka 6mm2.
Oczywiście jak w sklepie kupujemy 35mm2 to nas nie interesuje średnica zewnętrzna ale jak dostajemy gotowe przewody to trudno określić co kryją pod osłoną końcówki |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
eeik
Kombatant "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lut 2007 Piwa: 13/7 Skąd: Śląsk-Wodzisław Śl.
|
Wysłany: 2007-08-16, 15:59
|
|
|
Ja jako lamer* elektryczny mam pytanie
*(lamer - zupełnie nie znający się na rzeczy)
rozumiem że cyfra oznacza grubość tej nitki miedzianej i ona ma 35 mm2 ???
(to dla mnie 3,5 cm w przekroju),
czy 3,5 mm2 ??
czy kwadrat liczy się inaczej ???? i wychodzi przekrój ???
Proszę o odpowiedź i nie denerwowanie się że wtrącam się , a pojęcia nie mam.
No bo nie mam , a chciałabym choć troszke mieć .
Proszę także o niekomentowanie moich wtrąceń nie na temat w tym wątku. |
_________________ Ewa
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2007-08-16, 16:41
|
|
|
Eeik - 35mm2 to powierzchnia przekroju przewodu - czyli Pi * r (kwadrat) - by wyliczyć średnicę musisz przekształcić wzór na d=2r=2* pierwiastek (35/Pi) = czyli to wychodzi około 6,6mm średnicy :-)
Trochę ciężko się pisze jak nie ma wzorów do dyspozycji
Zrozumiałe? |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2007-08-16, 17:04
|
|
|
Ano mm2 jest mm2.Podając przekrój przewodu /w mm2/mamy do czynienia z powierzchnią czy też polem bezpośrednio na "drutach" a więc tym co jest "czynne" co pracuje w kablu.Biorąc przykład z innej dziedziny; jeżeli modelka ma w talii80 cm to czy ubierze cienką bluzkę czy też grube futro obwód talii pozostanie ten sam.
Odpowiedż dla kol. EEIK.Przekrój kabla to nie jest średnica kabla.Przekrój kabla oblicza się tak jak pole powierzchni np przy kablach z "okrągłym drutem" będzie to Pi x r 2/ pi razy r do kwadratu/ gzie stała Pi=3,14 r to jest promień pojedyńczego druta.Jeżeli jest to kabel składający się z kilkunastu pojedyńczych drutów to otrzymany wynik mnożymy przez ilość drutów.W przybliżeniu kabel o przekroju 35mm2 ma 35mm2: 3,14=r2 to r2=11 z tego wynika promień kabla/przy pojedyńczym drucie/gdzieś w granicy 3,5mm a średnica ok.7mm Przepraszam za wymądrzanie ale średnica kabla o przekroju 35mm2 to tylko 7 mm .Jeżeli byłaby to wiązka to średnica troszkę by się zmieniła ale nie za dużo.Miłego dnia |
|
|
|
 |
eeik
Kombatant "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lut 2007 Piwa: 13/7 Skąd: Śląsk-Wodzisław Śl.
|
Wysłany: 2007-08-16, 18:02
|
|
|
Ok dzięki, o to mi chodziło.
Wzory na pole pow. "koła" znam.
Chodziło mi o zależność w nazewnictwie . |
_________________ Ewa
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
jelo71
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Duży, ciężki i kochany
|
Wysłany: 2007-08-17, 22:52
|
|
|
eler1,
witam, nie umiem jeszcze wtrącać cycatów. W kwestii tej klimy to mam saphira trumy z pełnym wyposażeniem. Na pierwszym biegu potrzebuje 31 A i jest OK lecz lekko chłodzi, na drugim biegu idzie już 61 A i po jakimś czasie przetwornica odłącza cały układ bo chroni akumlator swój i rozruchowy przed zbynim rozładowaniem ( tak w instrukcji jest napisane). Najkrótszy czas pracy ma jak stoję w korkach, myślę iż to wszystko tłumaczy. Tak więc mam nadzieję iż zamontowanie 120 A jak pisał kolega Janusz będzie odpowiednim rozwiązaniem. Zaczynam działać. Serdecznie dziękuję za wskazanie kierunku. Zdam relację jak się zklimatyzuję jak należy.
pozdrawiam wszystkich Jelo |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-08-18, 08:35
|
|
|
jelo71 napisał/a: | nie umiem jeszcze wtrącać cycatów | jeżeli kolego chcesz wkleić część wypowiedzi, to zaznaczasz ją na niebieski (przeciągasz ją) i klikasz na taki mały dymek z ["]w prawym górnym rogu posta z którego będziesz cytował, jak chcesz zacytować całość wypowiedzi to wystarczy że klikniesz na klawisz ["cytuj] wtedy odwołasz się do całego posta |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
|
|
|
 |
jelo71
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Duży, ciężki i kochany
|
Wysłany: 2007-08-18, 16:09
|
|
|
Paweł P. napisał/a: | jelo71 napisał/a: | nie umiem jeszcze wtrącać cycatów | jeżeli kolego chcesz wkleić część wypowiedzi, to zaznaczasz ją na niebieski (przeciągasz ją) i klikasz na taki mały dymek z ["]w prawym górnym rogu posta z którego będziesz cytował, jak chcesz zacytować całość wypowiedzi to wystarczy że klikniesz na klawisz ["cytuj] wtedy odwołasz się do całego posta |
i okazało się bardzo proste. dziękuje |
|
|
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2008-02-13, 22:12 przetwornica 12/230v
|
|
|
witam ponieważ mój post o przetwornicy do odkurzacza umarł żadna firma ze znalezionych w polsce nie wie nie umie nie chce podłaczyc odkurzacza do przetwornicy i sprawdzić czy będzie działał
więc postanowiłem zrezygnować z takiej opcji ale szukam przetwornicy potrzebnej do obsługi urządzeń max do 1000w
czy koledzy mają jakieś sprawdzone sugestie rekomendowanego producenta
pozdrawiam |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2008-02-13, 22:54
|
|
|
fasol68 napisał/a: | ale szukam przetwornicy potrzebnej do obsługi urządzeń max do 1000w |
fasol68 napisał/a: | czy koledzy mają jakieś sprawdzone sugestie |
aby móc korzystać z niewielkich odbiorników prądu typu mixer, wszelkiej maści ładowarki ,laptop,nabyłem przetwornicę o mowy 800/1600W firmy Powerw cenie ok 200zł) ,..................było prawie dobrze, odkurzacz o mocy 1300W poszedł ale do "ciagłej" pracy musiałem ograniczyć moc bo się przetwornica rozłączała ale np telewizor 15"LCD o poborze 40W nie ruszył
aby działał musiałem podłaczać dodatkową np 40W żarówkę- powodem była niepasująca sinusoida, po wymianie z kolegą na słabszą 600/1200- telewizor chodzi |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2008-02-13, 23:12
|
|
|
fasol68 napisał/a: | czy koledzy mają jakieś sprawdzone sugestie |
Powodujące zawrót głowy migające diody, wyprowadzone na front kaloryfery radiatorów w celu uzyskania drapieżnego, pseudo profesjonalnego wyglądu, szastające na prawo i lewo maksymalną mocą symbole, malowane na korpusach itd, itp... to wszystko fundują nam producenci większości popularnych przetwornic. Natomiast w opisach, bardzo boją się poruszania tematu tzw. sinusoidy. Ostatnio, co poniektórzy, zmuszeni zapewne przez prawa rynku, w opisie zamieszczają hasło „sinusoida modyfikowana” ...jeśli kwadrat uznać za modyfikowane koło.
Przetwornica to nic innego, jak zwykły generator napięcia sinusoidalnego 230V / 50 (60) Hz. Sprawa mocy oraz związanego z nią bilansu energetycznego w układzie akumulator – przetwornica była już omawiana na tym forum. Teraz chcę zwrócić uwagę na powszechnie niedoceniany aspekt kształtu przebiegu napięcia wyjściowego.
Z punktu widzenia użytkownika, nie wdając się w szczegóły konstrukcyjne, popularne przetwornice są urządzeniami, w których napięcie generowane jest z wykorzystaniem silnie schładzanych półprzewodników, które wraz z transformatorem stanowią końcówkę mocy o napięciu 230V . Ta właśnie końcówka mocy a dokładnie mówiąc jej klasa, ma zasadniczy wpływ na kształt przebiegu napięcia wyjściowego. Niestety w spotykanych na rynku przetwornicach, finalna cena determinuje standard, w jakim są one wykonane...
Otóż, w tych popularnych przetwornicach, przebieg wyjściowego napięcia przemiennego z prawdziwą sinusoidą ma niewiele wspólnego. O ile przy minimalnym obciążeniu można przyjąć, że jest to coś na kształt sinusoidy, to wraz z jego wzrostem, przebieg zmienia się w rodzaj poszarpanego prostokąta, który następnie przechodzi w niby piło kształtny, aż przy dużych obciążeniach zaczyna być symetrycznym ciągiem nieregularnych pików o częstotliwości 50 (60) Hz.
Można zadać pytanie, czym to skutkuje? Odpowiedź zależy od tego, co zasilamy takim napięciem; jeżeli są to odbiorniki oporowe, jak żarówki, grzałki itp., nie grozi to niczym. Podobnie będzie z silnikami elektrycznymi. Jeżeli chodzi o odbiorniki stricte transformatorowe, jak np. lutownica lub ograniczana dławikiem indukcyjnym świetlówka, objawem będzie słyszalne, ostre buczenie i wzmożone wydzielanie ciepła z odbiornika, dotyczy to (wydzielanie ciepła) również niektórych ładowarek do kamer, telefonów i zasilaczy do laptopów.
Równie kłopotliwe może okazać się zasilanie taką przetwornicą urządzeń z natury wrażliwych na napięcie przemienne o zniekształconym przebiegu , jak telewizory, tunery satelitarne i inne, z których większość posiada niestety, dość uproszczone stopnie zasilania. W tych przypadkach na ekranie mogą się pojawiać poziome pasy z morą i buczenie w głośnikach.
Jednym ze skutecznych sposobów na zminimalizowanie powyższych niedogodności jest zakup przetwornicy o sporym naddatku mocy np, jeśli planujemy czerpanie z niej ok. 200 W, niech ma napisane na korpusie 600-800 W - i tak wiadomo, że jej „poprawna” charakterystyka skończy się na poziomie 300-400 watów. Przy takim zapasie mocy, w dolnych partiach obciążenia, kształt przebiegu napięcia wyjściowego można będzie z dużym wysiłkiem woli, nazwać sinusoidą („modyfikowaną”, hehe!).
Praktyczną wskazówką świadczącą o klasie przetwornicy jest jej ...ciężar. Z dużą pewnością można założyć, że przetwornica podejrzanie lekka nie będzie spełniać wysokich wymagań. Natomiast im większy ciężar, tym prawdopodobnie większy transformator końcowy i solidniejszy układ chłodzonych półprzewodników - a z tym się wiąże klasa urządzenia.
...dodano:
W miarę niezłą sinusoidę może mieć to urzadzenie: http://www.conrad.pl/glowna.php?art=511270 |
Ostatnio zmieniony przez Jerzy 2008-02-14, 01:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2008-02-14, 00:26
|
|
|
super dziekuje za wyjaśnienie
rzeczywiście to wiem że dobre urządznie musi być ciężkie jeżeli chodzi o przetwornice
ale poprosze jakąś sugestie jakiej uzywasz co niz ładujesz telefon, laptop itp bardzo to pomorze gdyz jak sam napisałeś sprzedawcy maja wywalone i nie podłączą celem udowodnienia przynajmniej w necie |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
|
Wysłany: 2008-02-14, 00:39
|
|
|
fasol68 napisał/a: | ale poprosze jakąś sugestie jakiej uzywasz |
Aż wstyd się przyznać ale używam przetwornicy jakiegoś nieznanego producenta, która ma ok. 20 lat. Moc znamionowa 300 W, efektywna ok. 150 W. Ciężka, jak licho. Sinus - w miarę lecz nie idealny. Zaawansowana elektronika na niej chodzi i tylko do tego ją wykorzystuję. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2335 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2008-02-14, 00:59
|
|
|
Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałem wyjaśnienie Jerzego na temat przetwornic. A to dlatego, że w gronie żeglarzy od dawna ten problem niektórym spać nie daje. Ja osobiście już dawno machnąłem na przetwornice ręką i to właśnie z powodów o których mówi Jerzy. Cieszę się, że Jerzy podjął ten temat i to tak obszernie. Z moich doświadczeń z przetwornicami wyniosłem wyłącznie negatywne odczucia. Przedewszystkim jest to urządzenie nieekonomiczne. Ogromny procent energii ucieka wraz z wydzielanym ciepłem (stąd radiatory do jego odprowadzania). Po drugie jakość prądu. Na jachcie bardzo szybkie rozładowywanie akumulatorów jest ogromnym problemem.
W ubiegłym roku zasilałem laptop z akumulatorów za pomocą przetworniczki 12 V/ 19 V.
Mam na jachcie ponadto kilka punktów świetlnych halogenowych, radio samochodowe i telewizorek 12 V. Wieczorami dosyć długo czytałem przy świetle sztucznym.
Czułem się wręcz komfortowo, gdyż moje trzy baterie ( w sumie 200 Ah ) ładowałem co mniej więcej 2 tygodnie, czasem co 10 dni.
Zaopatrzyłem się w agregat 1100 W, wyciszony ( 54 dB ), czterosuwowy, klasy dygital, dający prąd najwyższej jakości, bezpośrednio zasilający laptop i inne wymagające urządzenia. Posiada wbudowany prostownik do ładowania akumulatorów prądem 8,3 A.
Oprócz tego wożę jeszcze dwa prostowniki i wszystkie 3 baterie ładuję jednocześnie, każdą odpowiednim dla niej prądem. Od tego momentu skończyły się dla mnie wszystkie problemy z energią na jachcie.
Acha! Mój agregat pali pod obciążeniem 0,4 l / h benzyny. Po 10 godzinach pracy wypala 4 l za całe 18 zł.
Piszę o tym, bo trwały dyskusje na forum o praktyczności agregatów. Nie mam doświadczenia camperowego, żeby się na ten temat wymądrzać. Przedstawiłem moje doświadczenia jachtowe. Wy, Koledzy osądźcie, na ile one przystają do Waszych doświadczeń camperowych. :-D |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
Ostatnio zmieniony przez Tadeusz 2008-02-14, 16:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
|
Wysłany: 2008-02-14, 01:14
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Zaopatrzyłem się w agregat 1100 W, wyciszony ( 54 dB ), czterosuwowy, klasy dygital, dający prąd najwyższej jakości, |
Jestem tym zainteresowany. Czy mógłbyś podać producenta i model? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|