Webasto VW |
Autor |
Wiadomość |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2009-11-20, 23:19 Webasto VW
|
|
|
Na allegro można nabyć sporo tych urządzeń w atrakcyjnych cenach.
WIększość opisana kodami VW i opisana konkretnie autami rocznikami itp itd.
Pytanie laika:
Rozumiem że to główny moduł ogrzewania postojowego, palnik - być może z pompką. Co jeszcze trzeba nabyć i za ile by mieć z tego ogrzewanie postojowe ?
Czy ma znaczenie czy moduł jest z Tourana czy z T5 ?
Pytanie czy da się zrobić z tego zwykły grzejnik (bez programatora - na zasadzie włącz i grzej ) ?
Webasto.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 16904 raz(y) 87,77 KB |
|
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2009-11-20, 23:28
|
|
|
mam gdzieś takie rozebrane w częsciach nówka ztuka ale raczej nie kompletna jutro zobaczę jest to dewasto wodne
jak interesuje to pisz na pw oddam za darmo |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
maszakow

|
Wysłany: 2009-11-21, 12:36
|
|
|
no te na zdjęciu mają tłumik więc pewnie chodzą ciszej
co do nagrzewania - jestem trochę zdziwiony ... Mój LT relatywnie szybko się nagrzewa - po 2-3 minutach normalnej jazdy z nawiewu zaczyna płynąć miłe ciepełko. Jumper pierwszej generacji (czyli Ducato II) potrzebował ponad 10 minut ...ale sam ich silnik TDI ogólnie miał dość niski reżim teperatury.
Dlatego dla mnie samo ogrzewanie postojowe takie typowe do silnika jest sprawą drugoplanową - ale jak stać mnie będzie na zegar to w znaczący sposób zmieni to komfort jazdy zimą. Najpierw jednak przemyśleć trzeba ogrzewanie paki. Link poczytam. |
 |
|
|
|
 |
Baal
trochę już popisał

Twój sprzęt: Tabbert 570
|
Wysłany: 2009-11-21, 15:32
|
|
|
Webasta są różne.Te wodne tanie od nowych modeli nie uruchomisz bo są na magistrali CAN,sterowane z komputera.Pozatym pobierają dużo prądu.Silnik dmuchawy webasta, pompka paliwa, pompka wody, wentylatory nagrzewnicy.Tak że po paru godzinach pracy akumulator nie żyje.Najleprzym rozwiązaniem jest ogrzewanie powietrzne ale jest dużo droższe. |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2009-11-28, 00:14
|
|
|
Dziękuję Irku za nową zabawkę - rozpoczynam gromadzenie dokumentacji. Piwo oczywiście stawiam. |
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 331/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2009-11-28, 19:29
|
|
|
Witam ,
Ja mam w T4 webasto fabrycznie montowane bo to Caravelle i tak jak kolega Kurczaki napisał chodzi 30min. i koniec .
Tak jest zaprogramowane oryginalnie może jest sposób inaczej go zaprogramować ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Baal
trochę już popisał

Twój sprzęt: Tabbert 570
|
Wysłany: 2009-11-28, 20:50
|
|
|
Webasto w multiwanie t4, t5 działa cały czas.Pobiera ok 25-30w ale jest to webasto powietrzne i ma własne zasilanie z osobnego akumulatora pod siedzeniem kierowcy.
Takie webasto kosztuje niestety powyżej 2000zł.Są na aledrogo. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 331/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2009-11-28, 21:35
|
|
|
Baal napisał/a: | Webasto w multiwanie t4, t5 działa cały czas. |
Pracuje maksymalnie do 30min. i się automatycznie wyłącza . |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2009-11-28, 21:57
|
|
|
nie wiem jak to moje czy dało by się odpalic bez układu elektroniki tak jak pisałem
na pw myslałem nad połączeniem tego ze sterowaniem zagarem pokojowym od pieaca gazowego jest ono kompletne jest dysza iskrownik bimetl który sadze że po nagrzaniu rozłącza według mnie nie może chodzic ono cały czas bo zagotowało by układ musi byc jakiś termostat sądze że przy odrobinie sprytu i pomyslunku dało by coś z tego wysmyczyc fakt jego wada to dewasto wodne i sterowanie musiałoby byc z oddzielnego akumulatora
nie wiem czy ten mały element z dwoma kabelkami to pompka paliwa czy tylko jakiś elektrozawór do paliwa jak będę miał następne to przyjrzę się mu dokładnie
za piwo dziękuję |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2009-11-28, 23:05
|
|
|
Obiecuję sobie co wieczór że najpierw dom potem reszta - i co wieczór teraz grzebię po sieci i patrzę na Twój prezent.
Oto fragment tego co znalazłem. Nich mi tylko niemieckojęzyczni koledzy podpowiedzą ... Umwalzpumpe to chodzi o pompę paliwa ?Nie wydaje mi się by ten model miał wbudowaną.
Biała kostka i przewody - to żarnik.
Czarna kostka i białoczarne przewody - to na pewno elektrozawór (nie ma przedmuchu na układzie paliwowym ) i ...chyba jeszcze obecności paliwa - raczej nie termopara.
Względnie ten elektrozawór to może być prosta pompka membranowa - elektromagnes i kołek stalowy jako element tłoczący. Widziałem takie rozwiązanie w tanim pistolecie natryskowym (wybitnie nietrafione - to był dopiero badziew), ale nie za bardzo jestem w stanie dostrzec tu elektromagnes....
Duża czarna kostka i niebiesko czerwone przewody - to CHYBA czujniki temperatury na wlocie i wylocie płynu
anschluss-thermotop-v.jpg przyłącza |
 |
Plik ściągnięto 16650 raz(y) 138,06 KB |
|
 |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2009-11-28, 23:33
|
|
|
Sorki za jakość fotki - to tylko telefon, jak po remoncie wygrzebię ładowarkę i doładuję aparat fot. to poprawię.
Po rozebraniu i złożeniu stwierdzam że nie ma ani pompy paliwa ani pompy płynu chłodniczego. Ciekawe - trzeba będzie rozeznać jaką maja wydajność i albo kupić drogie oryginały - albo coś wymyśleć w zastęstwie.
Kwestia okablowania też będzie ciekawa bo są dość oryginalne wtyczki... U zachodnich sąsiadów można kupić całe zestawy kablowe.
Zdjęcie0111a.jpg Palnik |
 |
Plik ściągnięto 482 raz(y) 129,5 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Mr.Mclaren
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T3 Westfalia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2008 Piwa: 6/2 Skąd: Pieszyce/Fuerth
|
Wysłany: 2009-11-29, 02:49
|
|
|
maszakow napisał/a: | Umwalzpumpe to chodzi o pompę paliwa ? |
Witaj
"Umwaelzpumpe" to pompa wymuszająca obieg układu wodnego. "Dosierpumpe" to pompa paliwowa.
Pozdrawiam |
_________________ T3Forever |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2009-11-29, 08:45
|
|
|
wtyczki zawsze można wymienic nawet na zwykłą kostkę ciekawe co wjdzie pompka paliwa to ok 130 na allegro widziałem też pompki obiegu wody kiedyś niałem omegę 2,5v6 z 96 roku i ona miała przy chłodnicy dwie elektryczne pompki z przyłączeniem węża o sr ok 2cm może a raczej napewno można by taką wykorzystac a i cena pewnie będzie mniejsza niż orginał
chodzi mi o taką pompkę jak tu
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=803937328 |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2009-11-29, 10:20
|
|
|
Jak juz na pewno sie zorientowales, webasto wodne nie zda egzaminu jesli myslisz o uzywaniu w samochodzie kempingowym - jak juz ktos pisal ze wzgledu na zuzycie pradu
Szkoda czasu i baterii (swoich i auta:)). Powietrzne kpl uzywki kosztuja 1500 zl.
Jest tez inne rozwiazanie. Mozna kupic od starej przyczepy np trumatic 3200. YTo jest taki grzejnik gazowy suchy. Sposob ogrzewania stosowany w wielu przyczepach i kamperach. Do tego jest wentylator i rozprowadzenia ale nie koniecznie trzeba je stosowac. Takie cos kupisz kpl za 300 zl. Jesli auto uzywasz jako kempingowe to gaz tez masz.
Przerabialem ten temat bo w T3 ktos mi wykrecil ogrzewanie.
Proste, tanie , najcichsze - zadnej pompki ani wentylatora - bywa z termostatem, poza regulowaniem wielkoscia plomienia. Jedyna na co trzeba zwrocic uwage przy zakupie to czy dziala iskrownik, zwlaszcza jak jest piazoelektrycczny a nie na baterie.
Powodzenia |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
bawariusz
trochę już popisał Korzystaj z życia póki czas

Twój sprzęt: biwakowóz C4 Grand Picasso
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sty 2008 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: łódź
|
Wysłany: 2009-11-29, 14:29
|
|
|
arrtur napisał/a: | Jak juz na pewno sie zorientowales, webasto wodne nie zda egzaminu jesli myslisz o uzywaniu w samochodzie kempingowym - jak juz ktos pisal ze wzgledu na zuzycie pradu
Szkoda czasu i baterii (swoich i auta:)). Powietrzne kpl uzywki kosztuja 1500 zl.
Jest tez inne rozwiazanie. Mozna kupic od starej przyczepy np trumatic 3200. YTo jest taki grzejnik gazowy suchy. Sposob ogrzewania stosowany w wielu przyczepach i kamperach. Do tego jest wentylator i rozprowadzenia ale nie koniecznie trzeba je stosowac. Takie cos kupisz kpl za 300 zl. Jesli auto uzywasz jako kempingowe to gaz tez masz.
Przerabialem ten temat bo w T3 ktos mi wykrecil ogrzewanie.
Proste, tanie , najcichsze - zadnej pompki ani wentylatora - bywa z termostatem, poza regulowaniem wielkoscia plomienia. Jedyna na co trzeba zwrocic uwage przy zakupie to czy dziala iskrownik, zwlaszcza jak jest piazoelektrycczny a nie na baterie.
Powodzenia |
Witam, piszesz, ze miałeś takie urządzenie w T-3, a jak rozwiązałeś odprowadzenie spalin?
Szukałem na allegro, ale są na 24V i trochę droższe, ja potrzebuję do T-4 |
_________________ POZDRAWIAM BAWARIUSZ Z ŁODZI ;-)
 |
|
|
|
 |
|