Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Webasto VW
Autor Wiadomość
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2009-11-20, 23:19   Webasto VW

Na allegro można nabyć sporo tych urządzeń w atrakcyjnych cenach.
WIększość opisana kodami VW i opisana konkretnie autami rocznikami itp itd.
Pytanie laika:
Rozumiem że to główny moduł ogrzewania postojowego, palnik - być może z pompką. Co jeszcze trzeba nabyć i za ile by mieć z tego ogrzewanie postojowe ?
Czy ma znaczenie czy moduł jest z Tourana czy z T5 ?
Pytanie czy da się zrobić z tego zwykły grzejnik (bez programatora - na zasadzie włącz i grzej ) ?

Webasto.jpg
Plik ściągnięto 16902 raz(y) 87,77 KB

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2009-11-20, 23:28   

mam gdzieś takie rozebrane w częsciach nówka ztuka ale raczej nie kompletna jutro zobaczę jest to dewasto wodne
jak interesuje to pisz na pw oddam za darmo
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2009-11-21, 12:36   

no te na zdjęciu mają tłumik więc pewnie chodzą ciszej :)
co do nagrzewania - jestem trochę zdziwiony ... Mój LT relatywnie szybko się nagrzewa - po 2-3 minutach normalnej jazdy z nawiewu zaczyna płynąć miłe ciepełko. Jumper pierwszej generacji (czyli Ducato II) potrzebował ponad 10 minut ...ale sam ich silnik TDI ogólnie miał dość niski reżim teperatury.
Dlatego dla mnie samo ogrzewanie postojowe takie typowe do silnika jest sprawą drugoplanową - ale jak stać mnie będzie na zegar to w znaczący sposób zmieni to komfort jazdy zimą. Najpierw jednak przemyśleć trzeba ogrzewanie paki. Link poczytam.

Baal 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Tabbert 570
Wysłany: 2009-11-21, 15:32   

Webasta są różne.Te wodne tanie od nowych modeli nie uruchomisz bo są na magistrali CAN,sterowane z komputera.Pozatym pobierają dużo prądu.Silnik dmuchawy webasta, pompka paliwa, pompka wody, wentylatory nagrzewnicy.Tak że po paru godzinach pracy akumulator nie żyje.Najleprzym rozwiązaniem jest ogrzewanie powietrzne ale jest dużo droższe.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2009-11-28, 00:14   

Dziękuję Irku za nową zabawkę - rozpoczynam gromadzenie dokumentacji. Piwo oczywiście stawiam. :kufel

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 331/84

Wysłany: 2009-11-28, 19:29   

Witam ,

Ja mam w T4 webasto fabrycznie montowane bo to Caravelle :szeroki_usmiech i tak jak kolega Kurczaki napisał chodzi 30min. i koniec . :gwm
Tak jest zaprogramowane oryginalnie może jest sposób inaczej go zaprogramować ? :roll:

Pozdrawiam :spoko

Baal 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Tabbert 570
Wysłany: 2009-11-28, 20:50   

Webasto w multiwanie t4, t5 działa cały czas.Pobiera ok 25-30w ale jest to webasto powietrzne i ma własne zasilanie z osobnego akumulatora pod siedzeniem kierowcy.
Takie webasto kosztuje niestety powyżej 2000zł.Są na aledrogo.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 331/84

Wysłany: 2009-11-28, 21:35   

Baal napisał/a:
Webasto w multiwanie t4, t5 działa cały czas.

Pracuje maksymalnie do 30min. i się automatycznie wyłącza .

IAAN 
weteran

Wysłany: 2009-11-28, 21:57   

nie wiem jak to moje czy dało by się odpalic bez układu elektroniki tak jak pisałem
na pw myslałem nad połączeniem tego ze sterowaniem zagarem pokojowym od pieaca gazowego jest ono kompletne jest dysza iskrownik bimetl który sadze że po nagrzaniu rozłącza według mnie nie może chodzic ono cały czas bo zagotowało by układ musi byc jakiś termostat sądze że przy odrobinie sprytu i pomyslunku dało by coś z tego wysmyczyc fakt jego wada to dewasto wodne i sterowanie musiałoby byc z oddzielnego akumulatora
nie wiem czy ten mały element z dwoma kabelkami to pompka paliwa czy tylko jakiś elektrozawór do paliwa jak będę miał następne to przyjrzę się mu dokładnie

za piwo dziękuję

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2009-11-28, 23:05   

Obiecuję sobie co wieczór że najpierw dom potem reszta - i co wieczór teraz grzebię po sieci i patrzę na Twój prezent. :)
Oto fragment tego co znalazłem. Nich mi tylko niemieckojęzyczni koledzy podpowiedzą ... Umwalzpumpe to chodzi o pompę paliwa ?Nie wydaje mi się by ten model miał wbudowaną.
Biała kostka i przewody - to żarnik.
Czarna kostka i białoczarne przewody - to na pewno elektrozawór (nie ma przedmuchu na układzie paliwowym :) ) i ...chyba jeszcze obecności paliwa - raczej nie termopara.
Względnie ten elektrozawór to może być prosta pompka membranowa - elektromagnes i kołek stalowy jako element tłoczący. Widziałem takie rozwiązanie w tanim pistolecie natryskowym (wybitnie nietrafione - to był dopiero badziew), ale nie za bardzo jestem w stanie dostrzec tu elektromagnes....
Duża czarna kostka i niebiesko czerwone przewody - to CHYBA czujniki temperatury na wlocie i wylocie płynu

anschluss-thermotop-v.jpg
przyłącza
Plik ściągnięto 16648 raz(y) 138,06 KB

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2009-11-28, 23:33   

Sorki za jakość fotki - to tylko telefon, jak po remoncie wygrzebię ładowarkę i doładuję aparat fot. to poprawię.
Po rozebraniu i złożeniu stwierdzam że nie ma ani pompy paliwa ani pompy płynu chłodniczego. Ciekawe - trzeba będzie rozeznać jaką maja wydajność i albo kupić drogie oryginały - albo coś wymyśleć w zastęstwie.
Kwestia okablowania też będzie ciekawa bo są dość oryginalne wtyczki... U zachodnich sąsiadów można kupić całe zestawy kablowe.

Zdjęcie0111a.jpg
Palnik
Plik ściągnięto 482 raz(y) 129,5 KB

Mr.Mclaren 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T3 Westfalia
Piwa: 6/2
Wysłany: 2009-11-29, 02:49   

maszakow napisał/a:
Umwalzpumpe to chodzi o pompę paliwa ?

Witaj

"Umwaelzpumpe" to pompa wymuszająca obieg układu wodnego. "Dosierpumpe" to pompa paliwowa.

Pozdrawiam

IAAN 
weteran

Wysłany: 2009-11-29, 08:45   

wtyczki zawsze można wymienic nawet na zwykłą kostkę ciekawe co wjdzie pompka paliwa to ok 130 na allegro widziałem też pompki obiegu wody kiedyś niałem omegę 2,5v6 z 96 roku i ona miała przy chłodnicy dwie elektryczne pompki z przyłączeniem węża o sr ok 2cm może a raczej napewno można by taką wykorzystac a i cena pewnie będzie mniejsza niż orginał
chodzi mi o taką pompkę jak tu
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=803937328

arrtur 
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2009-11-29, 10:20   

Jak juz na pewno sie zorientowales, webasto wodne nie zda egzaminu jesli myslisz o uzywaniu w samochodzie kempingowym - jak juz ktos pisal ze wzgledu na zuzycie pradu
Szkoda czasu i baterii (swoich i auta:)). Powietrzne kpl uzywki kosztuja 1500 zl.
Jest tez inne rozwiazanie. Mozna kupic od starej przyczepy np trumatic 3200. YTo jest taki grzejnik gazowy suchy. Sposob ogrzewania stosowany w wielu przyczepach i kamperach. Do tego jest wentylator i rozprowadzenia ale nie koniecznie trzeba je stosowac. Takie cos kupisz kpl za 300 zl. Jesli auto uzywasz jako kempingowe to gaz tez masz.

Przerabialem ten temat bo w T3 ktos mi wykrecil ogrzewanie.
Proste, tanie , najcichsze - zadnej pompki ani wentylatora - bywa z termostatem, poza regulowaniem wielkoscia plomienia. Jedyna na co trzeba zwrocic uwage przy zakupie to czy dziala iskrownik, zwlaszcza jak jest piazoelektrycczny a nie na baterie.

Powodzenia

bawariusz 
trochę już popisał
Korzystaj z życia póki czas

Twój sprzęt: biwakowóz C4 Grand Picasso
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-11-29, 14:29   

arrtur napisał/a:
Jak juz na pewno sie zorientowales, webasto wodne nie zda egzaminu jesli myslisz o uzywaniu w samochodzie kempingowym - jak juz ktos pisal ze wzgledu na zuzycie pradu
Szkoda czasu i baterii (swoich i auta:)). Powietrzne kpl uzywki kosztuja 1500 zl.
Jest tez inne rozwiazanie. Mozna kupic od starej przyczepy np trumatic 3200. YTo jest taki grzejnik gazowy suchy. Sposob ogrzewania stosowany w wielu przyczepach i kamperach. Do tego jest wentylator i rozprowadzenia ale nie koniecznie trzeba je stosowac. Takie cos kupisz kpl za 300 zl. Jesli auto uzywasz jako kempingowe to gaz tez masz.

Przerabialem ten temat bo w T3 ktos mi wykrecil ogrzewanie.
Proste, tanie , najcichsze - zadnej pompki ani wentylatora - bywa z termostatem, poza regulowaniem wielkoscia plomienia. Jedyna na co trzeba zwrocic uwage przy zakupie to czy dziala iskrownik, zwlaszcza jak jest piazoelektrycczny a nie na baterie.

Powodzenia

Witam, piszesz, ze miałeś takie urządzenie w T-3, a jak rozwiązałeś odprowadzenie spalin?
Szukałem na allegro, ale są na 24V i trochę droższe, ja potrzebuję do T-4 ;)

Odpowiedz do tematu