Rozładowane akumulutary |
Autor |
Wiadomość |
Miłosz
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Dołączył: 04 Wrz 2008 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Rzuchowa k.Tarnowa
|
Wysłany: 2009-11-29, 19:41
|
|
|
W moim Ducato '96 w ubiegłym roku często podpinałem 220 do zabudowy , ale jak chciałem odpalić kamperka okazało się , że akumulator w komorze silnika rozładowany (mój blok nie ładuje tego akumulatora muszę go ładować osobno prostownikiem) czy u Was jest podobnie? |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-11-29, 20:18
|
|
|
W wiekszości starszych modeli kamperków energoblok po podłączeniu do 230V, ładuje wyłącznie akumulator pokładowy. Akumulator rozruchowy jest odcięty.
Dlatego jeśli przez całą zimę zamierzasz kamperka nie używać, warto akumulator rozruchowy wyjąć, albo cyklicznie podładowywać używając osobnego prostownika.
Akumulatory w dobrym stanie i naładowane do pełna nic nie robią sobie z mrozów do minus 18. Jeśli raz na dwa tygodnie uruchomisz silnik i dasz mu popracować przez kwadransik, a jeszcze lepiej, jeśli się przejedziesz kamperkiem, to akumulatorowi nic nie będzie.
Wszystko to pod jednym warunkiem - że nie ma upływu prądu, czyli, że jakieś urządzenie go nie rozładowuje ( jak choćby już omawiane radia ). |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
Ostatnio zmieniony przez Tadeusz 2009-11-30, 18:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2009-11-29, 20:21
|
|
|
Witam ,
w moim przypadku ładuje dwa akumulatory , ale jak to jest podłączone tego za bardzo nie wiem jutro trochę pooglądam to coś w tym temacie napiszę , lecz specem w elektryce nie jestem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2009-11-29, 23:11
|
|
|
Sławku- jest to akumulator Energy-stacjonarny głębokiego rozładowania aż do 20% pojemności.Zastosowanie : łódki, wózki ,poj campingowe
Ps. Ten numer 957 052 to numer katalogowy Varty. |
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2009-11-29, 23:43
|
|
|
StasioiJola napisał/a: | Ps. Ten numer 957 052 to numer katalogowy Varty. |
Stasiu ten numer to wiem, tylko co to oznacza pod nim. Ile on ma pojemności i co to za godziny |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-11-30, 09:03
|
|
|
Ja też miałem taką wartę nic nie wartą wstawiłem żelowy 120Ah i zapomniałem o problemach z prądem. Slawek Dehler napisał/a: | tasiu ten numer to wiem, tylko co to oznacza pod nim. Ile on ma pojemności i co to za godziny | Jak chcesz kwasówke proponuję poszukać takiego samego lub zwykłą kwasówkę 90Ah tylko sprawdź wymiary czy wejdzie oraz czy są 90 bo wydaje mi się że jest 75 i 110 ale pewny nie jestem? |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2009-11-30, 10:36
|
|
|
Moja informacja zamieszczona w tym poście wcześniej była błędna , za co wszystkich przepraszam , ale błednie udzielona była mi przez dystrybutora Varty. Jak się okazuje akumulatorów głębokiego rozładowania nie wolno używać do rozruchu silnika , ponieważ może on ulec zniszczeniu- tzn ten akumulator! Odnośnie innych danych zamieszczonych na tym akumulatorze-wypowie sie Tadeusz, ponieważ nie chciałbym
wprowadzić ponownie kolegów w błąd.
Ps To dla mnie nauczka; Jak czegoś dokładnie nie wiesz lub nie sprawdziłeś - nie pchaj sie przed szereg! Przepraszam!! |
Ostatnio zmieniony przez StasioiJola 2009-11-30, 13:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2009-11-30, 12:49
|
|
|
KURCZAKI napisał/a: | w moim LMC ładuje dwa akumulatory a auto wiekowe 1989... wczoraj włąśnie też to sprawdzałem |
Adasiu, w bardzo wielu kamperach dokonano przeróbek w instalacji, aby ładować oba akumulatory. Na naszym forum są tematy, w których o tym mówimy. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2009-11-30, 14:42
|
|
|
Dzięki bezcennej wiedzy Naszego Tadzia na temat aku wiem już co oznacza te 75Ah (5h) i 90Ah (20h). |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2009-11-30, 16:11
|
|
|
Slawek Dehler napisał/a: | Dzięki bezcennej wiedzy Naszego Tadzia na temat aku wiem już co oznacza te 75Ah (5h) i 90Ah (20h). |
Gdzie to wyczytałeś , też mnie ten temat interesuje???? |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2009-11-30, 17:51
|
|
|
Koledzy, o budowie akumulatorów napisałem w oddzielnym temacie. Tu odpowiem Wam na pytanie o ten "kod".
To jest zwykła informacja o możliwościach akumulatora. Wiadomo, że oddając prąd o wyższej wartości akumulator zmniejsza swoją pojemność. Tu właśnie podano, że przy poborze prądu tzw. 20 -godzinnego pojemność wynosi 90 Ah, a przy poborze prądu 5 godzinnego tylko 75 Ah. Dla tego akumulatora te wartości wynoszą odpowiednio 4,5 A i 15 A. Nie znaczy to wcale, że skoro 75:15=5 to można przez 5 godzin doić z niego owe 15 amperów. Absolutnie nie! Każdy akumulator ołowiowo-kwasowy można rozładowywać tylko do 50% jego pojemności. Oznacza to, że ten konkretny akumulator napędzający silnik elektryczny do łodzi Minkota, mający zapotrzebowanie na kilkanaście amperów, doprowadzi ten akumulator do stanu krytycznego, czyli wartości siły elektromotorycznej na pojedyńczej celi w wysokości 1,8 V już po 2,5 godziny.
Przy poborze 90:20= 4,5 A można go używać przez 10 godzin.
I o tym musimy pamiętać.
Dodam jeszcze, że tego typu akumulatorów, o małych wartościach prądu rozładowania nie wolno używać jako rozruchowych.
No! Może i można, ale tylko raz! |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
baja02
weteran "Mała Karawana" CT-Pomorze

Twój sprzęt: Fiat Ducato LMC
Nazwa załogi: baja
|
Wysłany: 2009-11-30, 18:14
|
|
|
KURCZAKI napisał/a: | w moim LMC ładuje dwa akumulatory a auto wiekowe 1989... wczoraj włąśnie też to sprawdzałem |
W moim LMC identycznie, ładuje akumulator podwozia i nadwizia, a wskaźnik na energobloku pokazuje stopień naładowania i jednego i 2 nadwozia. Amperomierz na energobloku pokazuje wartość prądu ładowania z alternatora i z sieci. |
_________________ O wiele lepiej spotkać się na szczycie niż nad brzegiem przepaści. |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2009-11-30, 19:34 ARCADARKA
|
|