Zmiana bocznych kierunkowskazów |
Autor |
Wiadomość |
pabloo
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Bez przydziału :(
Nazwa załogi: Pabloo
|
Wysłany: 2009-11-27, 19:08 Zmiana bocznych kierunkowskazów
|
|
|
Witam
Mam pytanko dotyczące zmiany bocznych kierunkowskazów na "bardziej wystające". Ale może od początku. Zauważyłem, jeżdżąc głównie w mieście, że przy zmianie pasa ruchu wielu kierowców jadących równolegle do mnie nie zwraca uwagi na wrzucony kierunkowskaz gdyż tylny jest zasłonięty samochodem jadącym za mną a bocznego po prostu nie widać bo jest z kolei zasłonięty przez "budę" kampera (o wiele szerszą od kabiny). Między innymi dla tego w samochodach ciężarowych (szczególnie z szerszą paką) ale i w autobusach stosuje się kierunkowskaz boczny skierowany światłem DO TYŁU.
I teraz pytanko - czy jest możliwa taka przeróbka kierunkowskazu bocznego w Ducato 2000r aby kierunkowskaz został bardziej wysunięty albo np dodanie kierunkowskazu na lusterku (o kącie światła 180 st) a odłączenie tego "niewidocznego" bocznego ew. podłączenie go na stałe jako "obrysówka"????
Dzięki za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
Pabloo |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2009-11-27, 20:06
|
|
|
Są kierunkowskazy typowo na grubych odstawieniach około 10cm.W lusterkach masz zamało miejsca chyba że ledy,tylko nie kupuj przyklejanych bo są do .......... |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-11-27, 20:11
|
|
|
Cześć pabloo !!! Dawno cię nie było
Co do tych nieszczęsnych kierunków w tym modelu wystających nie widziałem, ale może dało się zaadaptować z modelu 2002 jakie kiedyś miałem w swoim kamperku.
kirunek.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 4666 raz(y) 15,13 KB |
|
|
|
|
 |
maga
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Piwa: 79/186 Skąd: Zaniemyśl (Wlkp)
|
Wysłany: 2009-11-27, 20:23
|
|
|
Pabloo ,jak ja Cię długo nie widziałem,gdzie Ty się podziewałeś ?
Co do bocznych kierunkowskazów,myślę,że jest to do przerobienia,czy do założenia.Wydaje mi się,że "izotermy" na nowczych ducatach,tych po 2002 roku,mają takie wystające lampy kierunkowskazu.Zorientuję się i dam znać.
Pozdrawiam gorąco
P.S. eler1 był szybszy,o takich samych właśnie myślałem. |
_________________ Pozdrowienia z Pyrlandii !
Czołem wiaruchna kochana !!
 |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

|
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

|
Wysłany: 2009-11-27, 20:26
|
|
|
maga napisał/a: | P.S. eler1 był szybszy,o takich samych właśnie myślałem. | tylko są dwa czy trzy rodzaje moje były najgrubsze |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

|
Wysłany: 2009-11-27, 20:39
|
|
|
Najlepszy od Transita po 07
801939184.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4649 raz(y) 14,83 KB |
|
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

|
Wysłany: 2009-11-27, 21:00
|
|
|
AUTOJUR napisał/a: | Najlepszy od Transita po 07 | może i tak ale w transicie więcej miejsca aby go przykręcić może być problem w ducato są kierunki mocowane na metalowe kołki najpierw przykręcone do błotnika |
|
|
|
 |
pabloo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2009-11-27, 22:36
|
|
|
Cześć
Witam Was serdecznie , a pozmieniało mi się w życiu troszku więc i czasu mniej, nawet na kamperowanie - w tym roku udało się tylko raz na tydzień ech, może w przyszłym się uda trochę pojeździć
Co do kieruneczków od Ducato 2002 - w tym modelu były wytłoczenia na błotniku pod te trójkąciki - wysięgniki, u mnie tego nie ma więc będą odstawać. Co do Transitowych - właśnie się nad nimi zastanawiam ale z kolei ciężko zamocować w tym samym miejscu bo....drzwi. Jak się otworzy max to urwą ten zypcyś znaczy wysięgnik (on jest dość "tłusty") - w Transicie jest on dalej od drzwi. A nie chciałbym mocować "dalej" a dziur po starych zaślepiać...
Dlatego właśnie chciałbym coś "dodać" na lustra na przykład - tylko czy nikt się nie czepi jak ustawię boczne kierunki jako "obrysówki"??? W Transicie chyba właśnie tak działają?
Pozdróweczki
Pabloo |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-11-27, 22:43
|
|
|
Witaj Pabloo! Czyżbyś powrócił z Hiszpanii? |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-11-27, 22:51
|
|
|
KURCZAKI napisał/a: | Można zamontować lampkę do obudowy lustra od dołu i extra . |
Nie chcę wywołać następnej awantury ale nie można.
Tak naprawdę to nic nie można co nie jest homologowane do konkretnego samochodu.
Powolutku dojdziemy i do tego, że po polskich drogach nie przejedzie się samochodem z nieoryginalnymi częściami.
Niemiec tuningując samochód musi wozić w dokumentach samochodu homologację na nieoryginalne (tuningowe) elementy. Unia i na tej niwie nas wypatroszy.
Cierpliwości. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
pabloo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2009-11-28, 12:01
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Witaj Pabloo! Czyżbyś powrócił z Hiszpanii? |
Witam - ano trzeba było wracać. Jak widać trochę pogody hiszpańskiej przywiozłem
Co do kierunków - czyli generalnie nic się nie da zrobić bo zostanę "utrącony" na badaniu tech? Nawet z tymi kierunkami od Ducato... Smutne, bo w zasadzie to żaden "tuning", a raczej poprawa bezpieczeństwa żeby można było bez problemu pas zmienić. Z tego wynika, że trza pomyśleć o zmianie kampera ale chyba na przyczepę, przy częstotliwości moich wyjazdów
Pozdrawiam
Pabloo |
|
|
|
 |
martes
weteran "Miła Karawana"
Twój sprzęt: baz campera
|
Wysłany: 2009-11-30, 14:14
|
|
|
Pabloo jak miło Cię czytać z tą cycepą to się nie wygłupiaj, już miałeś (nie że jestem wrogiem cycep broń boże ...) ale byłem z Tobą na wyjeździe gdy zapadła decyzja o zmianie na kamperka ...
Może poprostu założyć migającą odrysówkę na wystającej części kampera , nie sądzę że zabiorą za to dowód lub nie dadzą przeglądu (obrysówki są chyba z homologacją )
Pozdrawiam |
_________________ MARTESIK...
 |
|
|
|
 |
pabloo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2009-11-30, 20:37
|
|
|
Witaj Witaj Martesie drogi
Migająca obrysówka to raczej nie bo na przeglądzie nie przejdzie a i panowie misie mogą się czepić, chciałem wszystko "po dobroci" czyli zgodnie z przepisami ale chyba się nie da więc zostanę przy tym co jest...
Pozdróweczki
Pabloo |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2009-12-01, 21:40
|
|
|
Może jednak lusterko tylko z nowego modelu Fiata razem z kierunkowskazem. W związku z tym,ze jest to z Fiata diagnosta nie powinien mieć zastrzeżeń,zwłaszcza,że na pewno homologację ma. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
|