|
Ekonomika zakupu kampera; kupować czy wypożyczać... |
| Autor |
Wiadomość |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-11-16, 21:05
|
|
|
Jak pomyślisz to zrozumiesz .... jeśli tak było to była super oferta ... i trzeba było brać
Na takie rabaty w Lipsku raczej nie licz ale o bardzo dobrych okazjach wiem .... [raktycznie są na każdych targach dobre zakupy do zrobienia ....ale zawsze na tej samej zasadzie "tu i teraz" .... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-11-16, 21:45
|
|
|
Aby natrafic na okazję trzeba bywać na targach systematycznie. Moja rada - na weekend majowy wypożycz, zobaczysz co i jak i jak to przyjmie rodzinka a potem podejmiesz decyzję czy opłaca sie polowac na okazję!!! |
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-11-16, 21:49
|
|
|
Stasienku jasne że się nie opłaca ...... to zwykły bilans zysków i strat kupno nowego nawet okazyjne to cenowa wywrotka na plecy .....ale jeden lubi blondynki drugi nówki nie śmigane .....
PS
Chłopie Ty szampana otwieraj bo Ci się Jola przeziębi w sypialni .... raz dwa co Ty tu robisz .... ? |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2010-11-16, 21:50
|
|
|
Dzieki wszystkim za info i sugestie...
Nie stresujcie sie i piszcie dalej. Moze ten watek i informacje przyda się innym pier...tym... |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-11-16, 21:50
|
|
|
Fux coś mi się zdaje że coś na siłę starasz się przekonać do kamperka.
Nam w prostych obliczeniach (liczyliśmy według naszych potrzeb) wyszło iż najkorzystniej, najpełniej, najczęściej, najwięcej [czasu] i bez stresu - spędzimy w kamperku.
Nie bardzo kumam po co Ci kamper za 200 tyś ?
.
.
.
nie lepiej za 500 tyś ? np. autobus
I podobnie pewnie jak Koczorka gdyby nie przedszkola, szkoła, praca przenieśli byśmy się do kamperka he he
Do lasu mam podobnie jak Ty 200m i każdy spacerek spędzamy w naszych lasa - ale nie mieszkam nad jeziorem, zalewem, morzem itp - a tam nas ciągnie dość często he he
A jeszcze są góry, konie, jaskinie - o zagranicy nie wspominam bo jeszcze nam się Polska nie znudziła |
_________________  |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2010-11-16, 21:54
|
|
|
| pirat666 napisał/a: | | Nie bardzo kumam po co Ci kamper za 200 tyś ? |
Bo takie są ceny za nówki sztuki lub delikatnie chodzone.
Nie wchodzi w grę auto 8-12 letnie.
jeżeli mi przypasi taka forma spędzania weekendów i wakacji, to kupię coś nowego lub ciut chodzonego. |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

|
Wysłany: 2010-11-16, 22:02
|
|
|
Fux, z tym pytaniem to był żarcik taki tylko
Trzymamy kciuki za rychłe podjęcie decyzji i oby od razu była to w 100% trafna decyzja |
_________________  |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2010-11-16, 22:08
|
|
|
Wspominałeś coś o mlodzieży....to chyba tez dylemat bo pewnie bedzie ich interesowało cos innego niż kamperowanie ze "starymi" i teraz co tu ewentualnie kupić? Z drugiej strony zawsze można sprzedac i kupić cos innego. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-11-17, 07:26
|
|
|
| darboch napisał/a: | kamperowanie ze "starymi" |
dobrze prawisz ...
moje coreczki ...juz 2gi rok...nie chca z nami jezdzic...a maja dopiero 17lat..
chyba sprzedam alkowe...i kupie pol integrala...
starego jak zwykle..z ''mojej'' półki cenowej ..ale..bedzie moj....z moja kolderka...moja poduszeczka.....itd itd... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

|
Wysłany: 2010-11-17, 07:32
|
|
|
| gino napisał/a: | moje coreczki ...juz 2gi rok...nie chca z nami jezdzic...a maja dopiero 17lat..
chyba sprzedam alkowe...i kupie pol integrala... |
Gino wytrzymaj jeszcze parę lat i ... będziecie jeździć z wnukami/wnuczkami |
_________________  |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2010-11-17, 14:36
|
|
|
Gino nie martw sie na zapas nasza corka ponownie z nami jezdzi po5 letniej przerwie i nie chce slyszec o ponownej zmianie urlopowania |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
Camp77
zaawansowany

Twój sprzęt: Chausson Fiat Ducato 1,9 TD, 1999r.
|
Wysłany: 2010-11-17, 14:44
|
|
|
Macie rację - camperowanie to filozofia.
Poprzednio jeździłem z przyczepą, własną. Można wypożyczyć - taniej.
Lecz to nie nasze zapachy, nie ta czystość.
Camper bije na głowę przyczepę. Jest bardziej mobilny. Łatwiej zaparkować na postój.
Co do ceny... Po co kupować osobówkę. Są pociągi, autobusy, samoloty - a jednak
Co do utraty warości. Camper nie tanieje tak jak osobówka.
Nadto to przecież styl odpoczywania.
Po co wędkować - sa sklepy z rybami.
ITD... |
_________________ Jeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci. (Paulo Coelho)
 |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2010-11-17, 15:00
|
|
|
Kamper według mojej filozofii jest przedłużeniem domu. Jak gdzieś jade to nie muszę się pakować, mam w nim to co potrzeba. Przecież jestem dalej w domu. Szczególną radość sprawia z dziećmi. Mam znajomą która ma syna z porażeniem mózgowym. Chłopak już dorosły a jednak dalej małe dziecko. pampersy wózek i te sprawy. W zeszłym roku namawiałem ich na kampera. Po roku niewidzialności wczoraj dowiedziałem się że kupili fiata ducato. Wiekowego ale sprawnego. I co, zwiedzili Chorwację, Austrię Włochy, byli też w skandynawii. Wszystko to w jednym roku. Chylę czoła przed takimi ludźmi. Pokażcie mi rodziców z tak chorym dzieckiem które potrzebuje opieki24h na dobę którym się jeszcze coś chce. Wczoraj pokazałem im stronę naszego forum. Mam nadzieję że niedługo staną się jednymi z nas i poznacie tych wspaniałych ludzi. |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2010-11-17, 15:11
|
|
|
A według mojej żony był to zbędny wydatek. A jakie koszty oc, naprawy, przeróbki, zimowanie i takie tam. A ja się cieszę że jest. Jest mój, mam swoje łóżko, swoją pościel i poduszkę. Swój kibelek i swoją lodówkę. Nigdy w wypożyczonym nie czułbym się tak dobrze. Jak jedziemy gdzieś z małym (14 miesiecy) to słyszę-pojedźmy kamperem bo jest więcej miejsca. W jakim samochodzie można przewinąć dziecko w czasie jazdy? Nakarmić piersią? W jakim samochodzie można załatwić się w centrum miasta? ZWŁASZCZA w Stolicy gdzie kibla publicznego nie uświadczysz?
Auto za kilka czy kilkanaście tysięcy przynosi tyle samo radości co dużo droższe. Po co wydawać kilkaset tysięcy na coś co używa się od czasu do czasu. Takie jest moje rozumowanie. |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-11-17, 15:14
|
|
|
| airgaston napisał/a: | | Chylę czoła przed takimi ludźmi. Pokażcie mi rodziców z tak chorym dzieckiem które potrzebuje opieki24h na dobę którym się jeszcze coś chce. Wczoraj pokazałem im stronę naszego forum. Mam nadzieję że niedługo staną się jednymi z nas i poznacie tych wspaniałych ludzi. |
Ja również chylę czoła przed takimi ludźmi. Mam ogromną nadzieję, że staną się naszymi kolegami na forum. Właśnie takich ludzi nam potrzeba tu i teraz. Takich z prawdziwymi problemami, które chcą i potrafią przełamywać, o których zechcą rozmawiać, a ich postawa będzie dla nas dodatkową motywacją. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
|
|