Patent na alarm? |
Autor |
Wiadomość |
stach63
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 87 Frankia
Nazwa załogi: Pomezanie.
|
Wysłany: 2011-02-14, 15:01 Patent na alarm?
|
|
|
Pomyslałem,że jak mam już wszystko rozbabrane to mogę położyć kable do alarmu.Czy ktoś ma patent na w miarę tani alarm do kamperka.Jakaś przeróbka ze zwykłego?To co czytałem na forum n.p. 1000 zł. za sztukę jest dla mnie za drogie. Co podpowiecie? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-02-14, 15:06
|
|
|
Przy budowie/montażu alarmu dyskusja na publicznym forum trochę głupio wygląda.
Najlepszy jest taki alarm o którym nikt oprócz właściciela nie wie. Może być mniej skuteczny ale powinien być tajny. Czasami ukryty jakiś wyłącznik skuteczniej zabezpieczy samochód niż wypasiony alarm za tysiące złotych. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2011-02-14, 18:41
|
|
|
ja uważam że na allegro można kupić dość tanie dobre alarmy z wieloma funkcjami, warunek jest taki zamontować go samemu dobrze przemyśliwszy, niestandartowo, wtedy nikt się niczego nie domyśli.
Jest tylko jeden problem w nowych samochodach, gdzie wszystkim steruje komputer i sygnał do wielu urządzeń przesyłany jest paroma kabelkami, wówczas pozostaje tylko serwis fabryczny. |
|
 |
marcylrex
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Frankia 1,9 td
|
Wysłany: 2011-02-14, 19:17
|
|
|
Dobry alarm to skuteczny alarm. Sygnał alarmowy bez reakcji właściciela, otoczenia , centrum nadzoru jest bez skuteczny. Nikt już nie reaguje na alarm w samochodzie. Rozblokowanie alarmu fabrycznego to około 15s. Nie jest tajemnicą, że każda nowy system alarmowy jest rozpracowywany przez odpowiednie "służby". Montaż alarmu w autoryzowanym serwisie jest totalna pomyłką. Do montażu alarmu potrzebna jest wiedza z zakresu zabezpieczeń. W pewnych warunkach pytałbym też o koncesję lub choć o licencję I lub II -go stopnia.
A tak bez wymądrzania jeśli kolega wie w czym poruszają się elektrony i umie czytać schematy a za razem ma zmysł konstruktorski, choć chyba wszyscy go Tu mają , to proponuję kupić dobrą centralkę trochę peryferii, własnych przemyśleń i mamy najlepszy alarm. |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2011-02-14, 21:06
|
|
|
właśnie właśnie to miałem na myśli |
|
 |
stach63
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-02-14, 22:18
|
|
|
Nie sądzę żeby do mojego pojazdu pofatygował się fachowiec.Bardziej chodzi o jakichś przypadkowych gówniarzy.Może macie sprawdzoną markę z allegro? |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2011-02-15, 08:22
|
|
|
Znam przypadek, kiedy kawałek metalu uniemozliwił kradzież samochodu.
Szkoda tylko, że w tamtych czasach cos takiego, jak elektronika nie funkcjonowalo.
Radzę rozważyć kombinacje zaworu, ręcznego, i linii paliwowej
Wtedy pozostaje raczej tylko laweta... |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2011-02-15, 08:26
|
|
|
Ja dawno temu kupiłem FreeWay ale on występuje pod różnymi nazwami, jak na razie jestem zadowolony, ale pewnie są dużo lepsze alarmy > czekamy na wypowiedzi większych specjalistów ( ja jestem tylko amatorem ) |
|
 |
stach63
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-02-15, 08:41
|
|
|
Bardziej chodzi mi o zabezpieczenie budy dzienne i nocne. Sprawa z zabezpieczeniem przed kradzieżą całości jest klasyczna: prosty alarm i ukryte dodatkowe odciecie. Ale buda to co innego.N.p jak zabezpieczyć okno w ròżnych pozycjach uchylenia? Jakie zastosować czujki? |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-02-15, 11:08
|
|
|
Można założyć prosty alarm domowy.Jesli jesteś w fazie remontu to możesz rozprowadzić przewody w ścianach.Na okna i drzwi kontaktrony,czujka zbitej szyby,czujka ruchu.
Przecież kamperek to nic innego jak dom. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
marcylrex
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-02-15, 14:42
|
|
|
stach63 napisał/a: | ....... Ale buda to co innego.N.p jak zabezpieczyć okno w ròżnych pozycjach uchylenia? Jakie zastosować czujki? |
Proponuję czujniki mikrofalowe WM a najlepiej dualna.
kimtop napisał/a: | Można założyć prosty alarm domowy.Jesli jesteś w fazie remontu to możesz rozprowadzić przewody w ścianach.Na okna i drzwi kontaktrony,czujka zbitej szyby,czujka ruchu.
Przecież kamperek to nic innego jak dom. |
rozumowanie dobre ale pomysł , inne warunki pracy. Czujki tłuczonego szkła nie działana na szybacz zespolonych i hartowaniych. Jak już to polecam sejsmiczną. |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2011-02-15, 16:28
|
|
|
co do alarmów domowych to można kupić fajny alarmik za np 550zl nie dość że alarmuje, czujki bezprzewodowe nie trzeba się męczyć z kablami to jeszcze ma powiadomienie gsm na komórkę wraz z podaniem jaka czujka zadziałała można się z alarmrm połączyć i posłuchać co się dzieje, można przez niego rozmawiać, a będąc w domciu (kamperku) korzystając z klawiatury dzwonić
Ja właśnie jestem na etapie zakładania alarmu w domku i taki alarm wpadł mi w oko, można go ładnie rozbudowywać ...
http://www.gsmsolutions.p...orem-p-251.html |
|
 |
marcylrex
doświadczony pisarz

|
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2011-02-15, 19:21
|
|
|
można kupić już ładny zestaw satela za zbliżoną cenę do 550 zł z 4 czujkami ale nie ma powiadomienia gps dodatkowy modół można dokupić ale nie ma możliwości sterowania centralką przez telefon. Zapewne zestaw jest lepszy jakościowo ale to tak jak w systemach audio marantz z sony sony jest tani popularny i ma mnóstwo dostępnych opcji, które gdyby były dostępne z maraztzu kosztowałyby fortunę.
Alarm który przedstawiłem jest tani bogaty w opcje i zabezpieczenia no i co właśnie ciekawe ma bardzo rozwinięte opcje gsm od powiadamiania do sterowania.
Bardzo ciekawie się temat rozwinął z alarmu samochodowego przeszliście na domowy do samochodu, natomiast ja z braku kasy właśnie dostosowuje alarm samochodowy na potrzeby domowe
Jak nazbieram kasę zamienię najprawdopodobniej na alarm który powyżej przedstawiłem i uzupełnię go o rejestrator z 4 kamerami z możliwością dostępu podglądu i sterowania z internetu. W sumie koszt obliczam na jakieś 1300 zł ale będą wszystkie opcje dostępne, montaż samodzielny tak że żaden włamywacz go nie rozszyfruje |
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2011-02-15, 20:02
|
|
|
Rockers tak mi się dziwnie wydaje, ale podstawowy system alarmowy powinien być przewodowy, dalsze opcje mogą być już bezprzewodowe. Sorry, że się wtrącam. To jest podobnie jak z kamerkami cofania bezprzewodowymi, te dobre to jednak "marantz". |
|
 |
|