Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Patent na alarm?
Autor Wiadomość
stach63 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 87 Frankia
Nazwa załogi: Pomezanie.
Piwa: 9/8
Wysłany: 2011-02-14, 15:01   Patent na alarm?

Pomyslałem,że jak mam już wszystko rozbabrane to mogę położyć kable do alarmu.Czy ktoś ma patent na w miarę tani alarm do kamperka.Jakaś przeróbka ze zwykłego?To co czytałem na forum n.p. 1000 zł. za sztukę jest dla mnie za drogie. Co podpowiecie?
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2011-02-14, 15:06   

Przy budowie/montażu alarmu dyskusja na publicznym forum trochę głupio wygląda.
Najlepszy jest taki alarm o którym nikt oprócz właściciela nie wie. Może być mniej skuteczny ale powinien być tajny. Czasami ukryty jakiś wyłącznik skuteczniej zabezpieczy samochód niż wypasiony alarm za tysiące złotych.

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2011-02-14, 18:41   

ja uważam że na allegro można kupić dość tanie dobre alarmy z wieloma funkcjami, warunek jest taki zamontować go samemu dobrze przemyśliwszy, niestandartowo, wtedy nikt się niczego nie domyśli.
Jest tylko jeden problem w nowych samochodach, gdzie wszystkim steruje komputer i sygnał do wielu urządzeń przesyłany jest paroma kabelkami, wówczas pozostaje tylko serwis fabryczny.

marcylrex 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Frankia 1,9 td
Piwa: 2/4
Wysłany: 2011-02-14, 19:17   

Dobry alarm to skuteczny alarm. Sygnał alarmowy bez reakcji właściciela, otoczenia , centrum nadzoru jest bez skuteczny. Nikt już nie reaguje na alarm w samochodzie. Rozblokowanie alarmu fabrycznego to około 15s. Nie jest tajemnicą, że każda nowy system alarmowy jest rozpracowywany przez odpowiednie "służby". Montaż alarmu w autoryzowanym serwisie jest totalna pomyłką. Do montażu alarmu potrzebna jest wiedza z zakresu zabezpieczeń. W pewnych warunkach pytałbym też o koncesję lub choć o licencję I lub II -go stopnia.

A tak bez wymądrzania jeśli kolega wie w czym poruszają się elektrony i umie czytać schematy a za razem ma zmysł konstruktorski, choć chyba wszyscy go Tu mają :wyszczerzony: , to proponuję kupić dobrą centralkę trochę peryferii, własnych przemyśleń i mamy najlepszy alarm. :idea

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2011-02-14, 21:06   

właśnie właśnie to miałem na myśli :diabelski_usmiech :ok

stach63 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-02-14, 22:18   

Nie sądzę żeby do mojego pojazdu pofatygował się fachowiec.Bardziej chodzi o jakichś przypadkowych gówniarzy.Może macie sprawdzoną markę z allegro?

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2011-02-15, 08:22   

Znam przypadek, kiedy kawałek metalu uniemozliwił kradzież samochodu.
Szkoda tylko, że w tamtych czasach cos takiego, jak elektronika nie funkcjonowalo.
Radzę rozważyć kombinacje zaworu, ręcznego, i linii paliwowej :idea:
Wtedy pozostaje raczej tylko laweta... :mrgreen:

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2011-02-15, 08:26   

Ja dawno temu kupiłem FreeWay ale on występuje pod różnymi nazwami, jak na razie jestem zadowolony, ale pewnie są dużo lepsze alarmy > czekamy na wypowiedzi większych specjalistów ( ja jestem tylko amatorem ) :ok

stach63 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-02-15, 08:41   

Bardziej chodzi mi o zabezpieczenie budy dzienne i nocne. Sprawa z zabezpieczeniem przed kradzieżą całości jest klasyczna: prosty alarm i ukryte dodatkowe odciecie. Ale buda to co innego.N.p jak zabezpieczyć okno w ròżnych pozycjach uchylenia? Jakie zastosować czujki?

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-02-15, 11:08   

Można założyć prosty alarm domowy.Jesli jesteś w fazie remontu to możesz rozprowadzić przewody w ścianach.Na okna i drzwi kontaktrony,czujka zbitej szyby,czujka ruchu.
Przecież kamperek to nic innego jak dom.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

marcylrex 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-02-15, 14:42   

stach63 napisał/a:
....... Ale buda to co innego.N.p jak zabezpieczyć okno w ròżnych pozycjach uchylenia? Jakie zastosować czujki?

Proponuję czujniki mikrofalowe WM a najlepiej dualna.
kimtop napisał/a:
Można założyć prosty alarm domowy.Jesli jesteś w fazie remontu to możesz rozprowadzić przewody w ścianach.Na okna i drzwi kontaktrony,czujka zbitej szyby,czujka ruchu.
Przecież kamperek to nic innego jak dom.

rozumowanie dobre ale pomysł :stop: , inne warunki pracy. Czujki tłuczonego szkła nie działana na szybacz zespolonych i hartowaniych. Jak już to polecam sejsmiczną.

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2011-02-15, 16:28   

co do alarmów domowych to można kupić fajny alarmik za np 550zl nie dość że alarmuje, czujki bezprzewodowe nie trzeba się męczyć z kablami to jeszcze ma powiadomienie gsm na komórkę wraz z podaniem jaka czujka zadziałała można się z alarmrm połączyć i posłuchać co się dzieje, można przez niego rozmawiać, a będąc w domciu (kamperku) korzystając z klawiatury dzwonić :ok
Ja właśnie jestem na etapie zakładania alarmu w domku i taki alarm wpadł mi w oko, można go ładnie rozbudowywać ...
http://www.gsmsolutions.p...orem-p-251.html

marcylrex 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-02-15, 18:05   

może przed instalacją rozważyć montaż takiej http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=1782 w zestawie http://www.e-alarmy.pl/14...-aqua-plus.html cena wyższa ale system ma atest Klasy C , może być montowany w obiektach wymagających systemu klasy III.
Wiem, że nie jest to forum instalatorów SSWiN ale może kogoś zainteresuje skoro rozwiną się teki wątek.
A nie jestem w żaden sposób powiązany z Satelem.

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2011-02-15, 19:21   

można kupić już ładny zestaw satela za zbliżoną cenę do 550 zł z 4 czujkami ale nie ma powiadomienia gps dodatkowy modół można dokupić ale nie ma możliwości sterowania centralką przez telefon. Zapewne zestaw jest lepszy jakościowo ale to tak jak w systemach audio marantz z sony sony jest tani popularny i ma mnóstwo dostępnych opcji, które gdyby były dostępne z maraztzu kosztowałyby fortunę.

Alarm który przedstawiłem jest tani bogaty w opcje i zabezpieczenia no i co właśnie ciekawe ma bardzo rozwinięte opcje gsm od powiadamiania do sterowania.
:ok
Bardzo ciekawie się temat rozwinął z alarmu samochodowego przeszliście na domowy do samochodu, natomiast ja z braku kasy właśnie dostosowuje alarm samochodowy na potrzeby domowe :haha: :haha: :haha:
Jak nazbieram kasę zamienię najprawdopodobniej na alarm który powyżej przedstawiłem i uzupełnię go o rejestrator z 4 kamerami z możliwością dostępu podglądu i sterowania z internetu. W sumie koszt obliczam na jakieś 1300 zł ale będą wszystkie opcje dostępne, montaż samodzielny tak że żaden włamywacz go nie rozszyfruje :haha: :haha: :box :diabelski_usmiech

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2011-02-15, 20:02   

Rockers tak mi się dziwnie wydaje, ale podstawowy system alarmowy powinien być przewodowy, dalsze opcje mogą być już bezprzewodowe. Sorry, że się wtrącam. To jest podobnie jak z kamerkami cofania bezprzewodowymi, te dobre to jednak "marantz".

Odpowiedz do tematu