Stelaż alkowy |
Autor |
Wiadomość |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-03-12, 10:52 Stelaż alkowy
|
|
|
W poniedziałek będę montował baterie słoneczne.Dwie baterie będą umieszczone na alkowie po dwóch stronach okienka.Baterie będą przykręcone do aluminiowych kątowników,które przykleję do alkowy (sikaflex-252).Wypadałoby jeszcze wzmocnić wkrętami. I tu moje pytanie.
Po dokładnym opukaniu alkowy wychodzi na to,że idą tylko dwie listwy w poprzek.Nie ma żadnej wzdłuż osi samochodu.Jak to wygląda u Was. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2011-03-12, 11:35
|
|
|
Marek z tego co patrzyłem u siebie wydaje mi się że wzdłuż osi są tylko przy wywietrzniku dachowym reszta idzie prostopadle do osi ..... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-03-12, 11:48
|
|
|
Niestety przy wywietrzniku może być tylko ramka i stąd wrażenie że idzie listwa wzdłuż.Jak pamiętam przekrój alkowy z targów Expo w Krakowie to listwy idą tylko w poprzek.Oczywiście mówię o alkowie.Widziałem solary montowane na dachu na alkowie ale za szczytem na części między płaskim dachem a wznoszącą sie częścią do przodu.Strasznie namieszałem ,ale trudno to wytłumaczyć.Po prostu na tzw.zawietrznej i solary były przykręcone do bagażnika a ten mocowany do ram brzegowych.W ten sposób nie jest naruszona powierzchnia dachu(szczelność), a montaż po zawietrznej zabezpiecza solary przed oderwaniem sie.Myślę,że jak ktoś chce montować solary na alkowie to to miejsce i taki sposób jest najlepszy. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-03-12, 13:29
|
|
|
kimtop, Marku jedyny mocny element na dachu to same brzegi przy bokach samochodu i miejsca w których przymocowane są od środka szafki lub ściany łazienki. Te listewki w poprzek dachu to cieniutkie są bardzo i trudno będzie w nie ucelować. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2011-03-12, 14:23
|
|
|
Na dachu nie ma problemu bo listwy się "odznaczają".Są szerokie na 5-6cm.Po alkowie się raczej nie chodzi to i listew nie widać.Spróbuję trafić.Jak się nie uda zostanie na kleju. |
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 80/27 Skąd: Lubartów
|
Wysłany: 2011-03-12, 20:57
|
|
|
Co prawda dużo starszy model od twojego, ale u mnie tak wygląda rozmieszczenie listew (dokładnie tak jak w oryginale)
obraz_037_351.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2347 raz(y) 69,42 KB |
|
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2011-03-12, 22:56
|
|
|
Nawet jak trafisz w listewkę,nie zapomnij "umoczyć" każdą śrubkę w sikaflex-ie i potem wkręcać |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2011-03-12, 23:23
|
|
|
Marku kombinujesz z tą alkową i baterią ,,,,,,,,,przyjeżdżaj z Krysią do nas,to tak baterię przykleimy ,że nie odpadnie na dołkach |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2011-03-13, 00:15
|
|
|
A jak ją zerwie to z całym dachem
Darku nie bierz tego przypadkiem poważnie |
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2011-03-13, 07:55
|
|
|
Dzięki Darek za zaproszenie.Nawiedzę Cię na pewno.Ale już z solarami.
Obawiam się,że gdybyśmy zaczęli kleić we dwóch, to mogłoby wyjść nam to troszkę krzywo
Pozdrawiam i trzymam kciuki za budowlańców |
Polak gorszego sortu
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2011-03-21, 13:16 Re: Stelaż alkowy
|
|
|
kimtop napisał/a: | W poniedziałek będę montował baterie słoneczne.Dwie baterie będą umieszczone na alkowie po dwóch stronach okienka.Baterie będą przykręcone do aluminiowych kątowników,które przykleję do alkowy (sikaflex-252).Wypadałoby jeszcze wzmocnić wkrętami. I tu moje pytanie.
Po dokładnym opukaniu alkowy wychodzi na to,że idą tylko dwie listwy w poprzek.Nie ma żadnej wzdłuż osi samochodu.Jak to wygląda u Was. |
Nie wiem czy to wazne ale ja swojego solara mam zamontowanego w taki sposób ze miedzy aluminiowymi katownikami "uchwytami" przykreconymi do dachu a sama bateria sloneczna sa gumowe elastomery , znaczy to ze sam solar jest jakby izolowany od reszty kampera wlasnie przez te elastomery .Nie wiem czemu tak jest , czy dla amortyzacji czy jakiegos zabezpieczenia przed przepieciem czy moze z innego powodu . |
|
|
|
 |
|