Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kłopoty z ogrzewaniem
Autor Wiadomość
dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2011-05-09, 07:49   

jeśli chodzi o regulację (sterowanie) ogrzewaniem musisz się cofnąć w czasie do epoki Polskiego Fiata 125 lub Poloneza, co do bąbli powietrza czy drugą nagrzewnicę w zabudowie też odpowietrzałeś?
Postaw piwo autorowi tego posta

TURTL 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD Burstner
Nazwa załogi: TURTL
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-05-09, 11:11   

Zaraz, to jest jeszcze jedna nagrzewnica ?
Tak w standardzie czy ludzie sami dokładają ?

TURTL 
doświadczony pisarz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-05-09, 12:04   

Węże istotnie twardnieją, nie jest to skała ale znacznie twardsze niż na zimnym, raczej ciśnienie nieszkodliwe dla układu. Jedno co zauważyłem to to że przed calym procesem odpowietrzania jak pochodził na lzie z 30 min to załączał się wentylator, teraz nie chce przekroczyć 90 st. Jak uporam się z nagrzewnicą (płukanie, dmuchannie) przegonię go trochę ostrzej przez kilkanaście kilometrów i zobaczę co dalej.

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2011-05-09, 13:06   

prawdopodobnie układ jest zapowietrzony, nagrzewnica zabudowy

TURTL 
doświadczony pisarz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-05-10, 06:57   

Jutro zapadnie wyrok : jadę na sprawdzenie uszczelki pod głowicą (obecność CO2 w płynie chłodzącym) Jeżeli nie będzie CO2 zacznę płukać odpowietrzać itd....

TURTL 
doświadczony pisarz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-05-11, 13:17   

No i kucha... płyn zmienił kolor z niebieskiego na blado - zielony, znaczy że uszczelka pod głowicą puszcza spaliny do układu chłodzącego. Auto poszło już do mechanika, może do końca tygodnia uda się zrobić, poinformuję o przebiegu reanimacji ... :)

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2011-05-11, 16:18   

i koniecznie podaj cenę
ja mam wyjęty silnik z auta i zastanawiam się czy nie ruszyc uszczelki bo lekko poci się olejem pod głowicą w piątek mierzę ciśnienie na tłokach i myslę co dalej

TURTL 
doświadczony pisarz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-07-17, 21:44   

Witam po wakacjach a przynajmiej pierwszej części. Wracając do tematu to oddałem auto do polecanego warsztatu i się zaczęło:
wymienili mi uszczelkę pod głowicą - była w stanie rozpadu, uszczelki pod kolektorami, świece żarowe, pompę wodną, rozżąd (niemiec mówił że świerzo wymieniony) rolki były pozapiekane a pasek w agoni, pasek alternatora, za wszystko zapłaciłem 2100 zł. sama pompa wody 550. Pompę wymieniłem gdyż ją sam załatwiłem : jak sprowadzałem to auto z Niemiec to około 400 km przed granicą w Zgorzelcu zerwał się pasek klinowy i silnik się zagotował, sobota godz. 17, auto zotało w niemcach do środy, w środę pojechałem po nie autolawetą (nie ufałem że wymienie pasek i ok). Jak silnik się zagotował to zalałem go wodą, tylko to było pod ręką, w połowie stycznia przy 20 stopniowych mrozach przypomniałem sobie o tym fakcie. Kuchenki gazowe pod silnik, gorąca woda z termosu itd, wreszcie krótki start, zadymił pasek klinowy ale działa, rozgrzałem go kilkoma rozruchami i spóściłem wodę. Po wymianie paska i naprawie alternaora silnik palił jak nowy. Na majówke pojechaliśmy do Sławy, trochę sie grzał ale myślałem że tak ma być ale przy powrocie (pamiętacie było biało) marzniemy, nagrzewnica zapowietrzona, odpowietrzanie itd skończyło się jak wyżej opisałem z tym że pierwsze kręcenie urwało i zmieliło z lodem łopatki z wirnika pompy wodnej. Kochani to złoty motor, tylko na wałku w pompie zamiast wirnika polecialem do Sławy i z powrotem a silnik sie nie przegrzewał. Teraz przeleciałem 1600 km w dwa tygodnie i spisywał się doskonale...

Odpowiedz do tematu