ja nalałem syntetyczny jak producent zaleca, FUCHS RENEP 9000 z dwusiarczkiem molibdenu, olej o kolorze ciemnego grafitu...... moim zdaniem bardzo dobry do wszystkich przekładni manualnych.....
P.S.
Wlewam ten olej do wszystkich moich samochodów i już jest zrobione tysiące kilometrów i jest wszystko w porządku...... innego już nie naleje .......
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie
np mini moris mk1.... tzw fasolowóz.... skrzynia biegów jest jednoczesnie miska olejową silnika, całość poskładana jak klocki od dołu do góry.... skrzynia silnik głowica pokrywa ..... lepsze modele turbina mechaniczna z intercoolerem a wszystko na oleju silnikowym......
a
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie
Ostatnio zmieniony przez martini44 2011-05-13, 21:06, w całości zmieniany 2 razy
Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-05-13, 21:47
dziwaczek napisał/a:
A ja zapytam jaki stosować olej do tej skrzyni silnik 2.5D 1988r.? Czytałem różne opinie, jedni mówią ze mineralny inni syntetyk (olej silnikowy) czy tez może specjalny taki do skrzyń biegów, prosiłbym o oznaczenie takowego ew.
Proponuje trzymać się zaleceń producenta i zastosować Tutelle ZC80/S (oryginalny,półsyntetyczny), bezproblemowa eksploatacja.Skrzynie biegów Ducato są "chimeryczne" zwłaszcza 5 bieg.Odbija sie to "czkawką" po czasie, a części nie należą do tanich i w tych rocznikach coraz częściej trudniejsze do zdobycia.
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
Wysłany: 2011-05-13, 23:13
I pamiętać o tym ,by było go troszke więcej niż max. Nic sie nie dzieje złego,natomiast jak ubędzie poniżej minimum to "leci " piątka ,ponieważ jest tzw. biegiem dokładanym do skrzyni czterobiegowej i przy zbyt małym poziomie oleju chodzi na sucho
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
Twój sprzęt: Concorde 620xl, Ducato 2,5td, 91r.
Wysłany: 2011-05-14, 06:08
Dzięki Roger,
między tymi kreskami jest tak mało miejsca, że wydawało mi się to absurdalne aby optimum miało być pomiędzy nimi, a jednak. To trzeba z poziomicą na oku parkować, bo lekka nierówność terenu i już odczyt będzie fałszywy.
Jak będę dziś w kamperku to odczytam symbole z oleju przekładniowego, jaki poprzedni właściciel pozostawił do dolewania.
Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2011-05-16, 18:49
U mnie w instrukcji jest wymieniony olej TUTUELA ZC90 80 W/90 nicht EP a podajecie olej TUTELA ZC 80/S no i zgłupiałem, one chyba są mieszalne?
Oleju mam za mało na bagnecie ok. 0.5cm poniżej minimum i muszę dolać . Co jest zalane nie wiem, ale wygląda na wymieniony bo na bagnecie jest czysty.
Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-05-16, 22:25
TUTELA
ZC90 to mineralny, praktycznie wycofany z obrotu.
ZC80 - półsyntetyczny
ZC75 - syntetyk
dalej do najnowszych sprzetów
Matrix,Technix,Experya i inne, ale wszystkie 75
Jeżeli na dolewkę to loteria i nie ma co przeżywac.Wlewanie oryginalnego oleju ma sens przy wymianie całości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum