Alkowa vs CamperVan |
Autor |
Wiadomość |
perfex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
|
Wysłany: 2011-08-02, 12:23 Alkowa vs CamperVan
|
|
|
Haj,
Bywały już chyba podobne tematy, ale chciałbym tutaj poznać waszą opinię na temat rodzaju kampera, który byście wybrali.
Przeznaczenie kampera: rodzina 2+3 (dzieci małe więc nie mają wielkiej objętości ), wyjazdy możliwie częste - sporo wyjazdów weekendowych po kraju i dłuższe urlopy w cieplejszych krajach.
Wybór auta:
1. Alkowa na ducato lub transicie, 6 miejsc do jazdy, 6 miejsc do spania, kuchnia łazienka z prysznicem, ogrzewanie, markiza, klimatyzacja kabiny itd itp
2. CamperVan na fiacie ducato z takimi samymi parametrami jak powyższa alkowa (oczywiście "upchniętymi" na mniejszej powierzchni) np. taki: http://www.neo-traveller.eu/adventure.htm
I teraz jakie są wasze typy ? Chodzi mi o rzeczowe argumenty za i przeciw, plusy i minusy konkretnych rozwiązań.
I od razu, dla doświadczonych mam parę pytań dodatkowych
- Czy to norma że w alkowach wewnątrz szafki i inne sprzęty skrzypią i ogólnie telepią ? Auto którym jeździłem nie było mocno stare (4 lata w wypożyczalni ale nieduży przebieg ok. 75 tys km) a wewnątrz zabudowy było po prostu głośno! No na bardzo gładkiej drodze jest wszystko ok i prawie cisza, tylko że jakoś u nas występuje duży deficyt takich dróg
- Czy w CamperVanie efekty dźwiękowe są bardziej przyjazne dla ucha ze względu na bardziej monolityczną, sztywniejszą konstrukcję ?
- Jak wygląda sprawa izolacji termicznej w CamperVanie ? Myślę o konstrukcjach "seryjnych" a nie własnych konstrukcjach. Da się tam uczciwie przebywać gdy na zewnątrz cieplej niż +30 lub zimniej niż +5 ?
- Czy na zachodzie podczas zwiedzania miast wjeżdżaliście CamperVanami tam gdzie był zakaz wjazdu dla kamperów ?
- Czy CamperVan, czyli zewnętrznie bus, jest liczony taniej niż kamper na autostradach i promach ? (zakładając że długość mają taką samą czyli ok. 6,5m)
- Dlaczego wybraliście akurat CamperVana jako pojazd rekreacyjny?
Pozdrawiam i liczę na opinie użytkowników, |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-08-02, 12:36
|
|
|
perfex napisał/a: | 2. CamperVan na fiacie ducato z takimi samymi parametrami jak powyższa alkowa (oczywiście "upchniętymi" na mniejszej powierzchni) |
Zacznijmy od uściślenia pojęć, "Alkowa" to taki typ zabudowy w którym spanie nad kabiną kierowcy jest stałym elementem nadwozia. To co przedstawiłeś w linku to nie jest alkowa.
W alkowie jest stałe łóżko które generalnie nie przeszkadza w prowadzeniu samochodu. Są konstrukcje w których jest ono jakoś podnoszone lub składane ale z rozłożonym da się jechać samochodem.
Bardziej CamperVan zbliżony jest do "integrala" i to z takim rodzajem kampera mógłby być porównywany. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
perfex
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-08-02, 12:55
|
|
|
janusz napisał/a: |
Zacznijmy od uściślenia pojęć, "Alkowa" to taki typ zabudowy w którym spanie nad kabiną kierowcy jest stałym elementem nadwozia. To co przedstawiłeś w linku to nie jest alkowa.
W alkowie jest stałe łóżko które generalnie nie przeszkadza w prowadzeniu samochodu. Są konstrukcje w których jest ono jakoś podnoszone lub składane ale z rozłożonym da się jechać samochodem.
Bardziej CamperVan zbliżony jest do "integrala" i to z takim rodzajem kampera mógłby być porównywany. |
To co jest w linku to typowy CamperVan. Doskonale wiem co to jest alkowa - chodziło mi o to że w tym CamperVanie ma być taka sama ilość miejsc sypialnych i do jazdy jak w alkowie (oczywiste jest że w alkowie jedno ze stałych łóżek znajduje się w... alkowie ) A porównanie CamperVana z alkową wynika z pytania czy lepsza mniejsza przestrzeń a większa mobilność (i być może cisza w czasie jazdy?) czy odwrotnie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2011-08-02, 13:15
|
|
|
perfex napisał/a: | A porównanie CamperVana z alkową wynika z pytania czy lepsza mniejsza przestrzeń a większa mobilność |
Generalnie fajny temat do dyskusji.
Szczególnie wyjaśnianie stereotypów. Skąd przeświadczenie, że o większej mobilności?
Takie same samochody 6,5 m długości. Podobne szerokości obydwa maja lusterka w tym samym miejscu, podobna wysokość. Jednakowe silniki.
Akurat argumentu większej mobilności nie przekonuje mnie. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2011-08-02, 13:21
|
|
|
Zadałeś pytania, na które każdy musi sobie odpowiedzieć indywidualnie. W "normalnym" kamperze o długości 6,5 m jest już sporo miejsca. Mając rodzinę 2+3 jak Ty, wybrałbym tylko alkowę. W vanie, którego link przedstawiłeś wyobrażasz sobie przebywanie z 3-ką dzieci podczas np. deszczu? Bo ja nie bardzo sobie wyobrażam. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
perfex
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-08-02, 13:31
|
|
|
wbobowski napisał/a: | W vanie, którego link przedstawiłeś wyobrażasz sobie przebywanie z 3-ką dzieci podczas np. deszczu? Bo ja nie bardzo sobie wyobrażam. |
No to jest właśnie plus ujemny Ale z drugiej strony samo miejsce siedzące - czyli stół i cztery miejsca siedzące są takie same jak w np. w alkowie. Zdaję sobie sprawę z tego że jest ciasnota, ale hmm.. w alkowie prawdę mówiąc też nie było mi za luźno A co do deszczu - to jest zasadniczy plus kamperowania, jak pada to wg mnie trzeba zjeżdżać w inne miejsce |
|
|
|
 |
perfex
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-08-02, 13:34
|
|
|
janusz napisał/a: | Skąd przeświadczenie, że o większej mobilności?
Takie same samochody 6,5 m długości. Podobne szerokości obydwa maja lusterka w tym samym miejscu, podobna wysokość. Jednakowe silniki.
Akurat argumentu większej mobilności nie przekonuje mnie. |
To tylko dyskusja, ja też nie jestem do niczego przekonany Większa mobilność to raczej możliwość mniejszego zwracania uwagi na znaki zakazujące wjazdu kamperom i kamperowania + chyba wyższe prędkości przelotowe na autostradzie. Ale może się mylę. |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2011-08-02, 13:35
|
|
|
perfex napisał/a: | A co do deszczu - to jest zasadniczy plus kamperowania, jak pada to wg mnie trzeba zjeżdżać w inne miejsce |
Z tego widze ze wiesz juz wszystko wiec dlaczego pytasz? |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
perfex
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-08-02, 13:39
|
|
|
andreas p napisał/a: | perfex napisał/a: | A co do deszczu - to jest zasadniczy plus kamperowania, jak pada to wg mnie trzeba zjeżdżać w inne miejsce |
Z tego widze ze wiesz juz wszystko wiec dlaczego pytasz? |
No filozofia kamperowania jest mi bliska Chodzi teraz tylko o jej realizację w praktyce codziennej I dlatego pytam o wasze opinie co i dlaczego wybieracie, czyli Alkowa czy Van. |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2011-08-02, 14:14
|
|
|
Dzieci kochają alkowę! Ja wybrałbym alkowę. |
|
 |
pp
weteran

Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2007 Piwa: 4/20 Skąd: wadowice
|
Wysłany: 2011-08-02, 15:05
|
|
|
z trójką dzieci brałbym tylko alkowę! Zwłaszcza że rosną szybciej zdecydowanie od jakiejkolwiek zabudowy! |
_________________ zawsze jest szerszy kontekst
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2011-08-02, 16:03
|
|
|
Jak dla mnie podstawową zaletą kampera na "kamperze" a nie na Vanie jest kształt nadwozia. Wany z reguły są węższe w partiach szczytowych to i spanko na górze ma tylko 170-175 cm. Przy teoretycznie tej samej powierzchni zabudowy jest znacznie ciaśniej.
Z wjazdem kamperem i buskampem nie ma raczej różnicy. Chyba nigdy nie widziałem zakazu wjazdu kamperem. Zakaz biwakowanie/kempingowania to i owszem ale busa też dotyczy.
Nadwozie typu Van jest przydatne przy budowie klampera typu "sam". Ma ta zaletę, że jest.
Chociaż jeździ bardzo wiele takich samochodów i przynoszą użytkownikom frajdę a o to chodzi. |
|
|
|
 |
gebi6
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW T4/z długą nazwą zabudowy/
Nazwa załogi: GASTAN
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Maj 2009 Piwa: 6/3 Skąd: KATOWICE
|
Wysłany: 2011-08-02, 18:19
|
|
|
Ja uważam,że tą kwestię należy rozważać w zupełnie innym kontekście.A mianowicie należy sobie odpowiedzieć na pytanie jaki styl kamperowania uprawiamy.Jeżeli wyjeżdzamy dwa razy w roku na daleki i długi urlop to alkowa bez dwóch zdań.Jeżeli jednak chcemy wyjezdzać niemalże przez cały rok np.na wekendy,czy nawet wycieczki jedno czy dwudniowe a na długie urlopy sporadycznie to napewno wybrałabym vana.Taki scenariusz sprawdził się doskonale u nas.Ale właśnie dlatego,że wyjeżdzamy często i na krótko a pozatym traktujemy kampera jako bardzo wygodny środek lokomocji dowożący nas do celu .Niemal w każdą choć trochę dłuższą droge jedziemy kamperem a nie osobóką.
Ale to jest mój punkt widzenia podyktowany praktyką.
Chociaz przyznam ,że kilka osób zarzuciło mi już ,że użytkujemy kampera niezgodnie z przeznaczeniem bo kamper służy do kamperowania a nie do jezdżenia nim,bo od tego mamy osobówkę.Nas jednak cieszy właśnie taki sposób podróżowania i dlatego zamienilismy alkowe na vana . |
_________________ Praktyka czyni mistrza. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2011-08-02, 18:44
|
|
|
gebi6 napisał/a: | Chociaz przyznam ,że kilka osób zarzuciło mi już ,że użytkujemy kampera niezgodnie z przeznaczeniem bo kamper służy do kamperowania a nie do jezdżenia nim |
Wolność Tomku w swoim domku. Ważne, że spełnia Wasze wymagania i daje trochę radości.
Kiedyś przymierzałem się do przeróbki "vana" Forda na kampera. Zastrzegam, że nie miałem ani Vana ani dawcy sprzętów. Chciałem zakupić nowy samochód i przebudować go. Dealer Forda zażyczył sobie za takie auto 120 000 zł. Do tego dochodziły koszty zabudowy. Pewnie razem kosztowałoby toto ze 150 -180 tyś. Kupiłem kampera za 30tyś euro i nic nie musiałem przerabiać. Pewnie, że kamper raczej z dolnej półki ale czy Van byłby lepiej zrobiony. Wydaje mi się że auta o podobnym standardzie w nadwoziu Vana są droższe, może te budowane w warunkach nazwijmy to amatorskich nie maja akcyzy i to zmniejsza koszt. Generalnie takiej samej wielkości kamper-kamper jest lżejszy od kamper-vana i więcej można zabrać na wakacje nie martwiąc się o przekroczenie DMC. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2011-08-02, 19:08
|
|
|
gebi6 napisał/a: | Jeżeli jednak chcemy wyjezdzać niemalże przez cały rok np.na wekendy,czy nawet wycieczki jedno czy dwudniowe a na długie urlopy sporadycznie to napewno wybrałabym vana. |
Jeździmy tak samo, i to kamperem alkową, tyle, że o długości 5,5 m.
gebi6 napisał/a: | Chociaz przyznam ,że kilka osób zarzuciło mi już ,że użytkujemy kampera niezgodnie z przeznaczeniem bo kamper służy do kamperowania a nie do jezdżenia nim,bo od tego mamy osobówkę.. |
To musiał stwierdzić ktoś, kto nie ma pojęcia o kamperowaniu. Dla nas każdy wyjazd jest kamperowaniam. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
|