Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana rozrządu
Autor Wiadomość
prezes1960 
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Piwa: 6/1
Wysłany: 2011-08-10, 16:42   Wymiana rozrządu

Witam .
Mam pytanie do kolegów ,czy przy wymianie rozrządu należy wymienić pompę wody?.Wiem że temat rozrzadu był wałkowany już nie raz ale dla mnie nie jest jasne czy w komplecie jaki się kupuje jest wszystko co potrzeba czy trzeba dokupić (jak czytałem ) podpory rolek,oraz gdzie i jaki zestaw kupić mam 2.5d z 93r przebieg 240tysi nie wiem nic na temat kiedy był wymieniany pasek!.Niedawno wróciłem z wyjazdu i silnik sprawuje się całkiem nie żle.
Postaw piwo autorowi tego posta

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 49/65
Wysłany: 2011-08-10, 17:15   

jak nie wiesz nic o dacie założenie paska to lepiej go wymień, a najlepiej cały rozrząd.
pompę wody można, ale nie trzeba wymieniać z rozrządem, na pewno trzeba jak pojawia się luz, albo zaczyna cieknąć.
Ostatnio zmieniony przez Camper Diem 2011-08-10, 17:18, w całości zmieniany 1 raz  

Leo2 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Marzena (VW LT28 Westfalia)
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-08-10, 17:18   

Jeśli nie wiadomo kiedy był wymieniany rozrząd to musowo trzeba go wymienić. Co do pompy wodnej to jeśli ona napina pasek rozrządu to trzeba ją również wymienić. Jeśli nie i nie cieknie to według uznania.

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-08-10, 17:55   

Leo2, no właśnie tego nie wim,czy pompa jest napędzana paskiem rozrządu ,bo jezeli tak to po wymianie paska inne naprężenie paska może zakończyć żywot pompy!?

Leo2 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Marzena (VW LT28 Westfalia)
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-08-10, 18:25   

Chodzi głównie o to czy pompa napina pasek rozrządu. Mocowanie pompy jest na takiej krzywce i nią się reguluje naciąg paska. Musisz to sprawdzić. Ja wymieniłem oprócz pompy i rozrządu wszystkie pozostałe paski, uszczelniacze, wszystkie filtry, i oczywiście olej. Sprawdź również na warsztacie temp zamarzania płynu chłodniczego. Jeśli nic nie wiesz o serwisie Twojego autka to bym również wymienił płyn hamulcowy. Jak to zrobisz to masz spokój na kilka lat.
Pozdro.!
PS
Być może u Ciebie inaczej się napina pasek rozrządu. Ale jak się już wymienia rozrząd to bym wymienił wszystko.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/601
Wysłany: 2011-08-10, 18:49   

Leo2 napisał/a:
Ale jak się już wymienia rozrząd to bym wymienił wszystko.

I pomp wody też, jeśli pracuje na pasku rozrządu- obojętnie czy go napina czy nie :)

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-08-10, 19:34   

w 2.5 D pompa wody nie jest napędzana rozrządem a paskiem klinowym ( dotyczy Fiat )

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-08-10, 21:08   

Leo2, sukcesywnie wymieniam wszystko ,płyny już wymieniłem ,pasek klinowy wymieniłem ale nadal piszczy i szukam przyczyny.Rozrząd kompletuje i z tym mam problem bo pasek i rolki są a nie ma podstaw które to koledzy na forum zalecają przy wymianie paska też wymienić.
martini44, czy piszczenie paska może powodować pompa ?

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-08-10, 21:13   

prezes1960, pisk piskowi nie równy.... jeśli stwierdzasz że piszczy pasek klinowy trzeba luknąć czy aby pasek nie jest za luźny, popękany.... po zdemontowaniu paska klinowego można zobaczyć czy jest luz osiowy na pompie wody a może alternator sie już przyciera ..... przyczyn pisków jest mnóstwo.... napewno nikt nie zdiagnozuje Ci na forum co się dzieje w Twojej maszynce a będą tylko snuć przypuszczenia....... :spoko

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-08-10, 21:16   

prezes1960 napisał/a:
nie ma podstaw

nie prawda..... podstawe zamawiasz w serwisie autoryzowanym i masz na drugi dzien.... kosztuje wraz z śrubą coś ok 40 zł....... ( ze śrubą bo starą szpilkę ze starej podstawy trzeba wykręcić) ...... podstawa ma być nowego typu :spoko

"Mieliśmy" na forum kolegę który takie sprawy wraz z numerami katalogowymi miał w jednym paluszku, lecz niestety........... nie bede komentował.........

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-08-10, 21:38   

martini44, problem paska miałem przed wymianą i po wymianie,wymieniał mechanik ale nie jestem pewien czy go dobrze naciągną !Ja jestem posiadaczem tego typu samochodu od maja (na codzien już od 25 lat jeżdżę mercedesem a tam są napinacze ,a i pasek od dawna wielorowkowy).Kupiłem preparat przeciw piszczeniu paska i na jakiś czas było OK!.
Ps.
Dziś byłem w serwisie FIATA ale o co bym nie zapytał to tylko odpowiedż:wycofane z produkcji !.I tu niestety wyższość mercedesa!można kupić części do 20 latków, drogie ale są!.Niestety mercedes to rzadkość w kamperach ,no i cena oczywiście nie taka jaka bym mógł za akceptować

ekosmak.dabrowska 
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Piwa: 26/111
Wysłany: 2011-08-10, 21:46   

martini44 napisał/a:
"Mieliśmy" na forum kolegę który takie sprawy wraz z numerami katalogowymi miał w jednym paluszku, lecz niestety........... nie bede komentował.........

Kierowca Jolki Polki. Jego masz na myśli?
prezes1960 napisał/a:
Mam pytanie do kolegów ,czy przy wymianie rozrządu należy wymienić pompę wody?

Syn kierowcy Jolki Polki "Kurczak" na pewno Ci pomoże.

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2011-08-10, 21:49   

Osobiście to odnośnie piszczenia to bym nie stawiał na pasek rozrządu. To pasek ząbkowany, on się nie ślizga, po prostu nie ma prawa. Piszczeć może rolka napinająca.
Osobiście stawiam na pasek alternatora lub sam alternator. Piszczenie często występuje jak dostanie się wilgoć w te okolice np. gdy jest wilgotno, po deszczu.
U mnie tak było jak silnik popracował, jak się wszytko wysuszyło to piszczenie przechodzi. Miałem dziurę w rynience na podszybiu - teraz załatałem i przeszło.
Jak miałem focusa to tez piszczał pasek alternatora jak był zimny-wilgotny jak się nagrzał to mu przechodziło.

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-08-10, 21:57   

prezes1960 napisał/a:
.Kupiłem preparat przeciw piszczeniu paska

to usuwanie skutku a nie przyczyny....

prezes1960 napisał/a:
wycofane z produkcji

niewierze..... w kwietniu kupowałem i nie było problemu a mój kamperek jest 88'... to raczej lenistwo pracownika serwisu......

ekosmak.dabrowska napisał/a:
Kierowca Jolki Polki

hmmmm...... :spoko

prezes1960, jeśli pasek był wymieniany myślę że masz problem z osiowością prowadzenia paska klinowego..... pod kołem pasowym pompy wodnej są liczne podkładki i jeśli ilość jest nieprawidłowa wtedy pasek pracuje "kantując" sie co powoduje piski...... zwróć na to uwage......

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-08-10, 22:10   

martini44, pracownicy serwisu sa z reguły nieszczęśliwi że przychodzi klient !.Pytałem co prawda o inne części(spinkę do zamka a raczej klamki wewnętrznej,a i sama klamkę itp),ale znalazłem na forum numer tej podstawy więc pojadę z numerem i zamówię i tu niestety przykrość bo trzeba jechać dwu krotnie !raz zamówić ,a potem odebrać.Do tej pory zamawiałem części telefonicznie a u FIAT niet,nie nada!

Odpowiedz do tematu