Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
olej podcieka z silnika
Autor Wiadomość
agalw 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: BURSTNER, 1992 rok
Wysłany: 2011-08-15, 18:38   olej podcieka z silnika

Witajcie, jestem nowym użytkownikiem.
Mam zamiar kupić camperka i mam już nawet upatrzonego. Stan wizualnie jest super z tym że jest jeden mankament w postaci podciekającego silnika. Proszę podpowiedzcie czy decydować się na zakup czy lepiej sobie go odpuścić. Jeżeli chodzi o inne części wszystko śmiga jak należy.
Postaw piwo autorowi tego posta

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2011-08-15, 18:46   

NO właśnie jesteś nowy na forum :-/ ,nie przedstawiłeś się całościowo :diabelski_usmiech ,a mamy ci doradzać ,,,,,,,,kurde co to za zwyczaje ,,,wynajmij mechanika to ci doradzi gdzie masz krwotok ,,,,normalnie ci nowi to chyba przesadzają :zastrzelic wiem CT to kopalnia wiedzy ,ale zupełnie mnie to nie kręci :gwm :gwm :gwm :gwm :bigok ,takich to od razu do kosza

agalw 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: BURSTNER, 1992 rok
Wysłany: 2011-08-15, 18:59   

ARCADARKA napisał/a:
NO właśnie jesteś nowy na forum :-/ ,nie przedstawiłeś się całościowo :diabelski_usmiech ,a mamy ci doradzać ,,,,,,,,kurde co to za zwyczaje ,,,wynajmij mechanika to ci doradzi gdzie masz krwotok ,,,,normalnie ci nowi to chyba przesadzają :zastrzelic wiem CT to kopalnia wiedzy ,ale zupełnie mnie to nie kręci :gwm :gwm :gwm :gwm :bigok ,takich to od razu do kosza

Faktycznie nie przedstawiłam się wiec spróbuję się poprawić.
Nazywam się Agnieszka jestem z Warszawy.
Nie powiem żebyś specjalnie mi pomógł a nawet stwierdziła bym że jadem tryskało z twojej wypowiedzi. Ale mimo wszystko dzięki.

ARCADARKA 
Kombatant

Wysłany: 2011-08-15, 19:25   

No widzisz Agnieszko ,że można ,chociaż wiem jak masz na imię ,ale z krwotokiem nie pomogę ,ja tylko od zabudowy ,witam cię na forum :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-08-15, 21:01   

Nie ma czegoś takiego jak "podciekający "silnik.Trzeba dokładnie zlokalizować skąd cieknie olej lub gdzie się "poci" i jaka jest tego przyczyna.Może być uszczelka pod miską olejową,uszczelniacze rozrządu,uszczelniacze wału,uszczelka pod pokrywą klawiatury,nieszczelne pierścienie tłokowe itp.itd.Możliwości mnóstwo.Weź auto do mechanika i niech to sprawdzi.To nie jest trudne.Usunięcie powodu nieszczelności bardzo proste i tanie (np.uszczelka pod klawiaturą)do wręcz kapitalki silnika (np.nieszczelne pierścienie i uciekanie kompresji pod tłoki).

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

ekosmak.dabrowska 
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Piwa: 26/111
Wysłany: 2011-08-15, 21:13   

kimtop napisał/a:
.Weź auto do mechanika i niech to sprawdzi.

Nic dodać nic ująć, sama kwintesencja problemu.

jedrek49 
weteran
badz zawsze usmiechniety

Twój sprzęt: sprinter CDI 2,7 316
Nazwa załogi: jedrek49
Piwa: 52/3
Wysłany: 2011-08-16, 06:59   

witam serdecznie
Bardzo mi sie podoba odpowiedz Kimtopa ,jest szczera prosta i nie zlosliwa ,bez zbednych zlosliwych uwag slownych i rysunkowych ,kilku na forum CT uderzyla woda sodowa do glowy ,sa juz prawie przedstawicielami firm produkujacych wypasione camperki,ich servisantami a ich wypowiedzi sa bardzo niskiego lotu ,nie pasujace nawet do wiejskiego kowala ,ktory naprawia motyke

Fajnie byloby ,by bylo na CT mniej zlosliwosci,wiecej tolerancji nawet dla niezasadnych ,prostych pytan nowych czlonkow CT,ktorzy sie teraz ucza nowego tematu ,ktory nie jest prosty ,nie kazdy moze byc od razu super znawca
Pozdrawiam i przepraszam za uszczypliwe uwagi
jedrek49

ARCADARKA 
Kombatant

Wysłany: 2011-08-16, 09:06   

jedrek49 napisał/a:
witam serdecznie
Bardzo mi sie podoba odpowiedz Kimtopa ,jest szczera prosta i nie zlosliwa ,bez zbednych zlosliwych uwag slownych i rysunkowych ,kilku na forum CT uderzyla woda sodowa do glowy ,sa juz prawie przedstawicielami firm produkujacych wypasione camperki,ich servisantami a ich wypowiedzi sa bardzo niskiego lotu ,nie pasujace nawet do wiejskiego kowala ,ktory naprawia motyke

Fajnie byloby ,by bylo na CT mniej zlosliwosci,wiecej tolerancji nawet dla niezasadnych ,prostych pytan nowych czlonkow CT,ktorzy sie teraz ucza nowego tematu ,ktory nie jest prosty ,nie kazdy moze byc od razu super znawca
Pozdrawiam i przepraszam za uszczypliwe uwagi
jedrek49

:bigok :bigok :bigok :bigok

olcha20 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak :( Aktualnie przyczepa
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2011-08-16, 09:21   

zgadzam się w 99% z kimtop,

kimtop napisał/a:
Możliwości mnóstwo.Weź auto do mechanika

Podjedź nawet z jakimś znajomym co miał kiedyś starsze auto, jest spora szansa, że rzut okiem i będzie wiadomo gdzie cieknie.. i jakie koszty.

Ale raczej nie ma stachu, więszkość moich pełnoletnich wozów miała jakieś podciekania, pocenie się...jak mały wyciek to czasem nawet nie warto tego robić... estetyka pod maską tylko cierpi...

Np w moim camperze, się zabieram do wymiany uszczelki pod klawiaturą już od początku sezonu... kiedyś w końcu zrobię, bo koszt jakieś 50pln uwzględniając czerwony silikon,

P.s. Jak masz zdjęcie (zdjęcia) silnika to spora szansa, że wszystko stanie się jasne jak wrzucisz na forum

ekosmak.dabrowska 
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Piwa: 26/111
Wysłany: 2011-08-16, 21:43   

jedrek49 napisał/a:
a ich wypowiedzi sa bardzo niskiego lotu ,nie pasujace nawet do wiejskiego kowala ,ktory naprawia motyke

jedrek49 napisał/a:
Fajnie byloby ,by bylo na CT mniej zlosliwosci,wiecej tolerancji nawet dla niezasadnych ,prostych pytan

Ciekawe, hmm ciekawe.

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2011-09-15, 23:25   

ze starego dizla jak cieknie olej to znaczy jest w silniku:)

cieknie tzn.?? zostawia kałużę po sobie?

że jest wilgotna misa olejowa to nic takiego, tak samo spod pokrywy zaworów. gorzej jak zaczyna cieknąć z podstawy filtra oleju.

dizel będzie zawsze upaprany olejem, zwłaszcza fiatowski:)

Odpowiedz do tematu