Wskaźnik paliwa w Ducato. |
Autor |
Wiadomość |
Jaśko
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Moncayo
Nazwa załogi: Jaśko
|
Wysłany: 2011-10-20, 07:31
|
|
|
janooo napisał/a: | tez mam problem ze wskaznikiem paliwa w naszym ducato 99r 2,8jtd
pokazuje w caly swiat. nie ma zadnej rutyny
poradzilem sobie tak:
tankuje do pelna i wiem ze moge przejechac 600 km (bak 65l)
musze pamietac zeby zawsze zerowac licznik i tyle |
Robię dokładnie to samo ale jest to jednak nie tak jak być powinno. Skoro jest wskaźnik to powinien wskazywać ! |
_________________ Nie podchodź do byka z przodu, do konia z tyłu a do idioty wogóle! |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2011-10-20, 10:04
|
|
|
Dla tych co mają za małe zbiorniki paliwa na stacjach przygranicznych jest taki gadżet najazdowy do lania pod kokardkę |
|
|
|
 |
okonek
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato 1,9TD Riviera '96
|
Wysłany: 2011-10-20, 21:38
|
|
|
Wniosek z tego taki iż jedni tankując robią tak... a inni siak..
Niezdecydowani zaś mają materiał do przemyśleń
ale w końcu nie wiemy czy kolegom z wskaznikowymi problemami udało się coś poprawić np: przez polecane poprawne zmasowanie instalacji wskaznika..?: |
|
|
|
 |
WALDZIOR
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER BR599 Renault Master
Nazwa załogi: Delfiny
|
Wysłany: 2017-06-24, 17:28
|
|
|
Podłączę się do tematu. Na początku (około 6 lat temu jak kupiłem kampera) miałem podobne objawy jak Wy czyli w czasie jazdy wskazówka paliwa opadała zapalała się kontrolka rezerwy za jakiś czas wszystko wracało do normy. Przeczyściłem styki na tej kostce stabilizującej wskazania oraz na zbiorniku i było ok. Niedawno w czasie jazdy wskazówka poszła na full i zaczęła żarzyć się kontrolka rezerwy, która z czasem gaśnie ale wskaźnik cały czas na full, jeszcze gdyby faktycznie zbiornik był pełny to niech tam ale niestety. Dzisiaj przeczyściłem ponownie styki na stabilizatorze i na kostce przy zbiorniku ale nic to nie dało. Dodatkowo kontrolka rezerwy po włączeniu kierunkowskazu miga. Myślę, że to masa licznika gdyby ktoś podpowiedział gdzie jej szukać. Ducato II 2,8 idTD. Dzięki za wszelkie sugestie. |
|
 |
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2017-06-24, 18:03
|
|
|
Tez sie podlacze bo mam problem ale chyba raczej z odpowietrzeniem baku, poniewaz nie moge wlac wiecej ni 48 litrow, raz udalo sie nalac 51. Dodatkowo czsami jak oskrecam korek wlewu to slychac syk powietrza tak jakby tworzylo sie podcisnienie w baku. Jest jakis odpowietrznik w ducato z 2001? Normalnie powinno wchodzic 65litrow chyba. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2017-06-24, 18:28
|
|
|
wirefree napisał/a: | Jest jakis odpowietrznik w ducato z 2001? Normalnie powinno wchodzic 65litrow chyba. |
Owszem, jest odpowietrzenie. Zbornik miesci 70 litrów paliwa. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2017-06-24, 18:47
|
|
|
A mozesz cos wiecej bo ostatnio bylem u tzw mechanikow i gowno zrobili bo za stare auto bo czesci trzeba zamawiac a najlepiej wymienic bak na nowy. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2017-06-24, 19:10
|
|
|
Zwróć się do naszego kolegi Gewehra. Jest doskonałym mechanikiem i znawcą Dukato. Napisz do Marcina na priv. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
leszekk
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: DUCATO 2.8 idTD WEINSBERG Komet 2000r
Nazwa załogi: Komet
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Gru 2014 Piwa: 2/11 Skąd: Irlandia- Ballylynan
|
Wysłany: 2017-06-24, 22:38
|
|
|
Miałem to samo myślałem że mam mały bak wlewałem okoł 50 litrów i konieci tak w kółko jechałem do Polski co chwilę tankowanie .Okazało się że wskaznik paliwa nie działał jak trzeba i ciągle dolewałem około 40-50 litrów myśląc że jest rezerwa jak pokazywał wskaznik co było błędne w baku było jeszcze z 20 litrów ,wskazówka też wariowała podłączyłem dodatkową masę do wskaznika i na razie spokojnie .Oczywiście po zakupie noweg zbiornika 70l okazało się że są takie same :haha:Teraz po wymianie wskaznika sokojnie jak rezerwa się świeci to wlewan 60-65 litrów chciałem dodać że czyszczenie (stailizatora wskaznika )nic nie dawało cały czas był ten sam problem . |
_________________ LEGOL971
 |
Ostatnio zmieniony przez leszekk 2017-06-25, 11:56, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2017-06-24, 22:44
|
|
|
Musisz tankować na sposób ukraiński
Pod koło podkładają dwa najazdy od strony tankowania i masz 10 l więcej jak pod korek |
|
|
|
 |
leszekk
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: DUCATO 2.8 idTD WEINSBERG Komet 2000r
Nazwa załogi: Komet
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Gru 2014 Piwa: 2/11 Skąd: Irlandia- Ballylynan
|
Wysłany: 2017-06-26, 19:18
|
|
|
Można i tak ale lepiej wyjezdzić paliwo i tankować ,zamiast wozić 20 l i dolewać 50 l |
_________________ LEGOL971
 |
|
|
|
 |
Wito
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato 91 Dethleffs
Nazwa załogi: moczykije
|
Wysłany: 2017-06-30, 16:46
|
|
|
Witam kolegów. Proszę o informację. Mam kampera na fiacie Ducato z roku 1992, silnik z 1985. Niedawno podczas jazcdy na tracie zaczęła mi się zapalać na żółto lampka na desce rozdzielczej przedstawiająca mały kanister. Samochód był zatankowany do pełna. Znaczek na desce znajduje się w dolnym rzędzie, drugi od prawej. Nie mam instrukcji aby dowiedzieć się co ona oznacza. Nigdzie nie jestem w stanie tego ustalić. Nie pomógł mi także mechanik. Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc? |
|
|
|
 |
WALDZIOR
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER BR599 Renault Master
Nazwa załogi: Delfiny
|
Wysłany: 2018-07-06, 20:12
|
|
|
Witam wszystkich zainteresowanych "wariowaniem" wskazań paliwa w Ducato II 94-2002. Postanowiłem jakiś czas temu otworzyć przewód doktorski tytuł pracy "Jak przywrócić prawidłowe wskazania ilości paliwa na desce rozdzielczej". Jakiś czas temu w moim domu na kołach wskaźnik paliwa zaczął pokazywać stale pełny zbiornik a do tego świeciła się kontrolka rezerwy nawet po zalaniu do pełna. Pozostało kasowanie licznika dziennego. Podczas tegorocznej edycji Motor Show w Poznaniu nękałem wszystkich kolegów których udało się dopaść i sporo z nich stosuje metodę kasowania licznika. Mnie to trochę wkurzało bo trzeba uważać żeby nie skasować wskazań przy sięganiu np. po okulary, akurat u mnie to ich miejsce. Sprawdziłem wszystko co mogłem czujnik wyjęty ze zbiornika sprawdzony omomierzem w/g mnie sprawny nawet wyglądał jak nowy. Sprawdzony wskaźnik działa. Sprawdzone przewody wszystkie przewodzą żadnego zwarcia myślę już tylko pozostał ten wynalazek p.t. Stabilizator wskaźnika paliwa, schowany za deską rozdzielczą od strony pasażera. Ponieważ nie umiem wklejać zdjęć w tekst załączę wszystkie poniżej mam nadzieję że okażą się pomocne. Po wymontowaniu tegoż stabilizatora i wyjęciu z puszki powąchałem elementy zamontowane na płytce w okolicy jednego z nich poczułem zapach przypalenia. Ponieważ moja znajomość elektroniki kończy się na podłączeniu aku w samochodzie poprosiłem kolegę o sprawdzenie płytki. Przyniósł po 2 dniach i powiedział, że 3 tranzystory były przepalone (te zaznaczone strzałkami) Poprosił żebym sprawdził czy teraz działa. Podjechałem do kamperka zapiąłem płytkę do kostki kluczyk do stacyjki i szok wskaźnik stanął na połowie zbiornika. Pukam w płytkę nic wskazówka stoi na połowie. W miniony weekend zrobione około 120km wskazówka bardzo wolno spadła pomiędzy 1/4 a 1/2. Myślę SUPER. Teraz opisz żeby inni wiedzieli. Cały koszt coś koło 5 zł za 3 tranzystory i 8-pak piwa dla kolegi za pracę. Jeszce powiedział, że jemu wygląda na to, że te tranzystory przepala żarówka rezerwy. Myślę, że może to i prawda ale jak mówiłem żaden ze mnie elektronik. Mam nadzieję, że ten wywód pomoże niektórym z Was powrócić do stanu normalnego.
P1090622.JPG Za tą stroną deski pod schowkiem jest schowany stabilizator |
 |
Plik ściągnięto 2245 raz(y) 147,18 KB |
P1090620.JPG Pierwszy od lewej ten z kostką 6pin |
 |
Plik ściągnięto 2245 raz(y) 142,98 KB |
P1090621.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 2245 raz(y) 135,38 KB |
P1090619.JPG Tak wygląda po wyjęciu |
 |
Plik ściągnięto 2245 raz(y) 144,04 KB |
P1090618.JPG Po bardzo łatwym rozebraniu tak wygląda płytka |
 |
Plik ściągnięto 2245 raz(y) 147,74 KB |
P1090617.JPG Przy pomocy kabelka poprawiona ścieżka |
 |
Plik ściągnięto 2245 raz(y) 145,06 KB |
Bez nazwy.png Te trzy "strzałki" ton wymienione tranzystory |
 |
Plik ściągnięto 25 raz(y) 524 KB |
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Andrzej R.
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato 2,3 jtd, McLouis Mc2 54 Garage
Nazwa załogi: Wanda i Andrzej
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Wrz 2015 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Pisz
|
Wysłany: 2018-07-06, 21:31
|
|
|
Wito napisał/a: | Witam kolegów. Proszę o informację. Mam kampera na fiacie Ducato z roku 1992, silnik z 1985. Niedawno podczas jazcdy na tracie zaczęła mi się zapalać na żółto lampka na desce rozdzielczej przedstawiająca mały kanister. Samochód był zatankowany do pełna. Znaczek na desce znajduje się w dolnym rzędzie, drugi od prawej. Nie mam instrukcji aby dowiedzieć się co ona oznacza. Nigdzie nie jestem w stanie tego ustalić. Nie pomógł mi także mechanik. Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc? | To jest kontrolka informując o tym że w filtrze paliwa jest woda, pod filtrem jest zamontowany czujnik. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2018-07-06, 21:59
|
|
|
A dokładniej czujnik jest od dołu wkręcony w filtr taki plastikowy z przewidem i wtyczką. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
|