|
Gdzie tankować? |
| Autor |
Wiadomość |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2011-11-07, 19:05
|
|
|
| Moja żona przez kilka lat pracowała na stacji Shell aż do 1-szego tego miesiąca bo przeszła na emeryture i wiem jedno na pewno że kilka razy w miesiącu miała nie zapowiedziane wizyty z Shella która sprawdzała jakosć paliwa i wiele innych spraw z bezpieczenstwem czy organizacją pracy. Takie kontrole odbywały sie z nienacka i nawet potrafili wpadac w godzinach nocnych .Mówiła mi że nie było możliwosci zrobic cos takiego aby chrzcic paliwo. To było nie możliwe .Nawet gdyby to sie stało po za stacją gdzies po drodze to Paliwo kontrolował zaraz szef stacji.Żaden ajent stacji by sobie nie pozwolił na taki numer bo wiążało by sie to rozwiązaniem umowy z Shellem i wysokimi karami .Tak że ajent popełnił by finansowe samobójstwo. Ja zawsze tankuje na Shellu oczywiscie jak go widze na trasie . |
|
 |
Kocer
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Lunar Premiere
|
Wysłany: 2011-11-07, 19:23
|
|
|
Na stacjach Orlen, Lotos, BP, Statoil jest tak samo.
Mobilne laboratoria, kontrole operacyjne, tajemniczy klient i t.d.
Skończyły się już czasy rodem z serialu Zmiennicy... |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2011-11-07, 19:34
|
|
|
| Kocer napisał/a: | Na stacjach Orlen, Lotos, BP, Statoil jest tak samo.
Mobilne laboratoria, kontrole operacyjne, tajemniczy klient i t.d.
Skończyły się już czasy rodem z serialu Zmiennicy... |
Dokładnie tak jak piszesz - "" tajemniczy klient " .Postrach stacji paliwowych. |
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2011-11-07, 20:32
|
|
|
[quote="Kocer"]Tak krótko:
nie ma w Polsce stacji sieciowej która, nie kupuje od Orlenu, lub Lotosu. Te dwie firmy podzieliły się rynkiem i tylko zachodnie koncerny od czasu do czasu zmieniają zaopatrzenie
kocer ma racje
niestety wszyscy biorą z jednego miejsca olren lub lotos
a wszelkie v power to tylko dodatki do tego co jest lane w bazie paliw
nie wiem jak z zimowym paliwem ale jest okres od którego nie produkuje się paliwa letniego i wszystko idzie jako zimowe a przy zbiorniku ok 30000 litrów na stacji to góra 3 dni i letniego nie ma bo każda dostawa to zimowe
wiem coś o tym 12 lat pracowałem w paliwach teraz rynek się trochę oczyścił z niewiadomego pochodzenia paliwa choc myslę że nie do końca zawsze jest jakies ale |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 78/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-11-07, 21:44
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | natomiast co do cen paliw, jeżdżę na bioestrze, w sobotę miałem wrażenie że cofnąłem się w czasie do lat '80-tych. w ciągu dwóch tygodni z 4,49, na 4,69, potem 4,95, aby zostać na 5,05 i mam wrażenie, że nie jest to ich ostatnie słowo. |
Właściciele maxymalizują zyski. no i koszą kasę jak kapustę niestety. Wczoraj wlałem na drugiej stacji Bliska (nowo przerobionej z Orlenu) bio po 4,59 gdzie ON był po 5,39. taka różnice rozumiem a tych pierwszych to chyba ugaszę następnym razem dzwoniąc do koncernu, że tak się klientów nie traktuje.
Aha - dzis jeszcze na wieśc o cenach paliw kolega podesłał mi propozycję - olej rzepakowy nierafinowany po 1 PLN/litr. Minimalne zamówienie 25 ton. Ktoś ma zbędną cysternę ??
A wracając do jakości paliw - Mechanik mi mówił że te dopalone paliwa są podrasowane naftą - i to w większości nafta i być może coś jeszcze.
Pamiętacie kiedyś jak się do baku Fiata 125P wrzucało kulki z naftaliny ?
Woda nie jest jedynym tanim środkiem którym można rozcieńczać paliwo.
Może i macie rację ale historie z zatankowaniem i stopem nadal się zdarzają.
W Turbo Kamerze stwierdzili że żeby dojść wtedy jakichkolwiek prawie trzeba natychmiast wezwać odpowiednią instytucję - Inspekję Handlową bodajże i trzeba pobrać próbki ze stacji i z baku. Paradoks tkwi w tym ze wezwanie natychmiastowe jest niemożliwe bo urząd nie dysponuje środkami ani możliwościami by zareagowac na takie wezwanie. Póbowali to zrobic na antenie no i niestety rzecznik z rozbrajającą szczerością przyznała że są bezradni.
A tu inny przypadek
http://www.youtube.com/watch?v=mtbsqUqWbDM |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2011-11-08, 14:59
|
|
|
makdrajwer | Cytat: | | I są to 90% BP, 5% Statoli i 5% Shell. |
Jak podjedziecie pod rafinerię w Gdańsku to zobaczycie, że cysterny tych oraz wszystkich innych marek grzecznie stoją w kolejce i tankują paliwo z tego samego kranu do swoich firmowo oznakowanych autocystern. Najprawdopodobniej minęły czasy kiedy ARAL sprowadzał do Polski swoje paliwo.
Z węglem też jest dziwna sprawa. Pociągi z czarnym złotem kursują z głębi kraju do Gdyni ale w powrotną drogę węglarki nie jadą puste - wywożą z Gdyni węgiel. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Witek zbooY
zaawansowany kamperuję odwrotnie

Twój sprzęt: C25D '88r , wcześniej J5 '90
Nazwa załogi: zbóje
|
Wysłany: 2011-11-08, 17:59
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | natomiast co do cen paliw, jeżdżę na bioestrze, w sobotę miałem wrażenie że cofnąłem się w czasie do lat '80-tych. w ciągu dwóch tygodni z 4,49, na 4,69, potem 4,95, aby zostać na 5,05 i mam wrażenie, że nie jest to ich ostatnie słowo. |
no szok a jeszcze jagodzianka 7zyla za 1/2L
| maszakow napisał/a: |
Aha - dzis jeszcze na wieśc o cenach paliw kolega podesłał mi propozycję - olej rzepakowy nierafinowany po 1 PLN/litr. Minimalne zamówienie 25 ton. Ktoś ma zbędną cysternę ??
|
coś było o małych przydomowych rafineriach rzepaku na potrzeby własne gospodarstwa...
ale 25000l to i w Pajęcznie by się nie rozeszło |
_________________ najważniejsze rzeczy w życiu to nierzeczy
http://kamperwmiescie.blogspot.com | f: http://fb.com/KamperWMiescie |
grupa: kamper elektryczny na słońce http://fb.com/groups/1095821153781949/
300 dni wakacji wsparcie: http://fb.com/groups/612760585590737/
 |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2011-11-09, 18:41
|
|
|
zbooY | Cytat: | | ale 25000l to i w Pajęcznie by się nie rozeszło | Nie kracz |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/170 Skąd: Gliwice w przelocie

|
Wysłany: 2011-11-09, 19:07
|
|
|
| zbooY napisał/a: |
ale 25000l to i w Pajęcznie by się nie rozeszło |
Dalibyśmy radę.................. |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 78/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-11-09, 20:10
|
|
|
ooo..jasne - kolega offroadowiec ze ze SKOTEM wziąłby połowę |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Kocer
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Lunar Premiere
|
Wysłany: 2011-11-09, 20:29
|
|
|
I oto pierwszy raz w historii zlotów, zamiast zapachu piwa i innych mocniejszych napojów wyskokowych, po okolicy rozniósłby się zapach smażonego oleju...
|
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/170 Skąd: Gliwice w przelocie

|
Wysłany: 2011-11-09, 20:52
|
|
|
| Kocer napisał/a: | I oto pierwszy raz w historii zlotów, zamiast zapachu piwa i innych mocniejszych napojów wyskokowych, po okolicy rozniósłby się zapach smażonego oleju...
|
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 199/112 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2011-11-09, 21:01
|
|
|
Trzeba by pomyślec o zlocie w okolicach granicy wschodniej tam nadal ropka po 3,90
Skusiłem się na wypad za wschodnią granicę przy okazji pobytu w Bieszczadach zatankowałem 85 l z karnisterkiem zaopatrzyłem barek w przednie koniaczki. i przy okazji powrotu miałem przyjemność wjechania do odprawy celnej specjalnie dla mnie czyli na kanał w pomieszczeniu ogrzewanym. Mogłem oglądnąc kamperka dzięki trzem miłym celnikom od podszewki czyli każdy zakamarek , nie wiedziałem że ma tyle schowków
Wszystko w bardzo miłej i kulturalnej atmosferze się odbyło.Ciekawe jak by była reakcja najazdu 50 kamperków na to przejscie na raz |
|
|
|
 |
Bogusław i Ewa
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato HYMER PREMIUM 678 TRAMP
Nazwa załogi: EB
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Kwi 2010 Piwa: 75/28 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2011-11-09, 21:07
|