|
Przygody z zakupem camper-diesel-starten-problemen-motor |
| Autor |
Wiadomość |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-01-31, 21:44
|
|
|
Nie ma ciśnienia w tym systemie (no prawie) woda stoi w rurkach ,a jak kranem włączysz pompę to leci.Jest to układ bezciśnieniowy,jak strzeli wężyk to nie zalejesz kampera całym zbiornikiem wody.Dopiero jak puścisz wode z kranu a ta nie poleci to znaczy że wężyk szlak trafił.Pompa działa na mikro przełącznik w kranie. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2012-01-31, 21:52
|
|
|
Moc ogrzewania bierze sie tylko i wyłącznie z pieca GAZOWEGO,akumulator potrzebny jest tylko do wentylatora,oczywiście gdy nie jesteś podpięty pod 230V. Ja ma tylko jedno pokrętło w piecu gazowym takie jak TY po prawej.Chcąc odpalić piec muszę nacisnąć pokrętło w dół włącza sie wtedy iskrownik i odpala piec (chwile trzeba potrzymać do rozgrzania bimetalu) i potem skalą reguluję siłę grzania piec po osiągnięciu zadnej temperatury wyłącza sie,stygnie,a potem sam włącza.Uwielbiam ten odgłos w nocy trrrrr tyk, puf i słychać jak sie pali gaz w nim.Jak zimno na polu to jest naj geniealniejsze urządzenie w kamperze. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-01-31, 21:55
|
|
|
To w takim razie po co jest przełącznik PUMPE jeśli pompa włącza sie kranami ?
Oczywiście poszło za pomoc , a w realu pije juz 2 ( cóż, pierwszy raz mam alkowe ). |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2012-01-31, 21:59
|
|
|
Po to,ze mozesz wyłączyć pompe na panelu głównym,osobno przełącznikiem,lub cały panel tym czerwonym .NO po coś ten panel musi być,może pompa kradnie troche energii i rozładowywuje akku,nie wiem .Jest przełacznik aby można było zadecydować chcesz lub nie |
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2012-01-31, 22:11
|
|
|
| a pompa aqua 8 to przecież ciśnieniowa....pompa uruchamia się przy spadku ciśnienia w układzie czyli w momencie odkrecenia kokotka.... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
makdrajwer

|
Wysłany: 2012-01-31, 22:14
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | | Jak zimno na polu to jest naj geniealniejsze urządzenie w kamperze |
To akurat sie przekonałe na własnej skórze. Była to pierwsza rzecz jaka zamontowałem w kaczce. I można było w listopadzie zaliczyć Zakopane.
W każdy razie : dzięki WINNICZKI za wyjaśnienie trapiących mnie pytań, jeszcze na dobranoc pooglądam sobie wszystki "papiren" którem mam do auta ( a sporo tego ) i pewnie jakieś pytania jeszcze mi sie nasuną.
Na razie "duduś" stoi na polku bo "kaczka" w środku czeka na pompe wtryskową ( z regeneracji ) . I dopiero jak wjade do warsztu to będe mógł nalać wode i przetestować działanie "hydrauliki". |
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2012-01-31, 22:21
|
|
|
| martini44 napisał/a: | | a pompa aqua 8 to przecież ciśnieniowa....pompa uruchamia się przy spadku ciśnienia w układzie czyli w momencie odkrecenia kokotka.... | jak masz czujnik ciśnieniowy to pompa reaguje na spadek ciśnienia,jak sterowanie z przełącznika to nie jest ciśnieniowa.Pompa jak pompa pracuje jak dostanie impuls elektryczny.Ja mam bezciśnieniową instalacje i taką samą pompę. |
 |
|
|
|
 |
makdrajwer

|
Wysłany: 2012-02-04, 12:38
|
|
|
Udało mi się wczoraj wcisnąć do warsztatu. W 3 osoby. Ze złożonymi lusterkami miałem po 4 cm luzu na strone. Przez noc autko troche odmarzło i rano poleciałem pobawić sie przyciskami. I tak : piec odpalił po 2 strzale, boiler równiez a lodówka potrzebowała aż 3. I działa . Nie bawiłem sie spłuczką bo widze jeszcze resztki lodu w rurce . Nie ruszałem również wody bo szkoda jej spuszczać do poniedziałku. tak więc gęba dalej mi się cieszy. Może nawet ropa do jutra wieczora odmarznie i ją wytankuje?
Jeszcze jedne rzeczy nie ogarniam. Chodzi o dolne pokrętło :
Pisze "went" i jest przycisk A , O i ~. Taki samo pokrętło mam na piecu do ogrzewania i steruje ono nadmuchem. A to czarne nie reaguje na nic ( miałem podpięty akumulatot i 230V ). Po co ono jest ? Może kiedyś był piec bez pokrętła do nawiewu i wtedy ono działało ? A teraz piec wymienili i ono jest odłączone ( chociaż nie widać żadnych lużnych kabli ) ? W dokumentach mam i to pokretło na piecu i to na ścianie. |
 |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2012-02-04, 12:49
|
|
|
to jest sterowanie rozprowadzenia ciepłego powietrza po kamperze..rurami.
A- tryb automatyczny czyli jak zrobi się chłodniej to wentylacja sama przyspieszy (ustawiasz na pokrętle)... tryb ręczny, czyli ustawiasz np. na 3 i z tą prędkościom niezależnie od temperatury turbina pracuje...
PS. masz dwa takie regulatory?
PS2. a nie masz przypadkiem jeszcze jednej wentylacji? |
| Ostatnio zmieniony przez matro 2012-02-04, 12:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
makdrajwer

|
Wysłany: 2012-02-04, 12:52
|
|
|
| sys napisał/a: | to jest sterowanie rozprowadzenia ciepłego powietrza po kamperze..rurami.
A- tryb automatyczny czyli jak zrobi się chłodniej to wentylacja sama przyspieszy (ustawiasz na pokrętle)... tryb ręczny, czyli ustawiasz np. na 3 i z tą prędkościom niezależnie od temperatury turbina pracuje...
PS. masz dwa takie regulatory? |
No właśnie tak działa regulator na obudowie pieca do ogrzewania. Ma takie same symbole jak ten czarny na piecu. Tylko że ten czarny nie reaguje. |
 |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2012-02-04, 12:56
|
|
|
a nie masz przypadkiem jeszcze jednej wentylacji? takiej turbiny która zaciąga tymi samymi rurami powietrze w kamperze i wyrzuca je kominkiem?
wentylacja.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3925 raz(y) 24,49 KB |
|
|
|
 |
makdrajwer

|
Wysłany: 2012-02-04, 13:14
|
|
|
| Dzięki sys. Naprowadziłeś mnie i sie sprawa rozwiazała : rozkręciłem listwe w które idą przewody od tego porkętła . I są ... ucięte. Znalazłem rówież za kotarą w łazience ( przy ziemie ) klapke wentylacyjna która przechodzi do szafy ( koło boilera ) . Więc może faktycznie cos było ( jakiś wentylator na 220 V ) i go pierwszy właściciel wywalił ? Znalazłem również pod siedzeniami w kodkowie takie rurki - peszle idące przez podłoge w dół. Jutro ( jak będe na roboczo ) to musze się położyć pod auto i zobaczyc co to jest . Ogólnie , to chyba najfajniejsza chwila. Poznawanie swojego nowozakupionego skrzętu. |
 |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2012-02-04, 14:49
|
|
|
| Cytat: | | Ogólnie , to chyba najfajniejsza chwila. Poznawanie swojego nowozakupionego skrzętu. |
Zgadzam się z Tobą
Mnie dopiero z kamperka wywaliły ostre mrozy, a tak to zawsze siedziałem wieczorami i grzebałem albo siedziałem z kawą i dumałem co by zrobić za modyfikację |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2012-02-04, 16:41
|
|
|
| makdrajwer napisał/a: |
(...)
Ogólnie , to chyba najfajniejsza chwila. Poznawanie swojego nowozakupionego skrzętu.
|
Uj, ja jaj, jak ja ci zazdraszczam że już masz. A ja czekam i czekam... |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Yans
weteran wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Piwa: 108/1698 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2012-02-04, 17:05
|
|
|
| WojtEwa napisał/a: | | A ja czekam i czekam... |
Wróble ćwierkają ,że masz już upatrzonego, ale... To na co czekasz? |
_________________ Praca jest najgorszą formą spędzania wolnego czasu....
A każdy dzień jest raz w życiu...
Każdy, kto porzuci kota w następnym wcieleniu jest myszą.
Tomek
 |
|
|
|
 |
|
|