Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygody z zakupem camper-diesel-starten-problemen-motor
Autor Wiadomość
WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2012-01-31, 21:44   

Nie ma ciśnienia w tym systemie (no prawie) woda stoi w rurkach ,a jak kranem włączysz pompę to leci.Jest to układ bezciśnieniowy,jak strzeli wężyk to nie zalejesz kampera całym zbiornikiem wody.Dopiero jak puścisz wode z kranu a ta nie poleci to znaczy że wężyk szlak trafił.Pompa działa na mikro przełącznik w kranie. :) :)

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2012-01-31, 21:52   

Moc ogrzewania bierze sie tylko i wyłącznie z pieca GAZOWEGO,akumulator potrzebny jest tylko do wentylatora,oczywiście gdy nie jesteś podpięty pod 230V. Ja ma tylko jedno pokrętło w piecu gazowym takie jak TY po prawej.Chcąc odpalić piec muszę nacisnąć pokrętło w dół włącza sie wtedy iskrownik i odpala piec (chwile trzeba potrzymać do rozgrzania bimetalu) i potem skalą reguluję siłę grzania piec po osiągnięciu zadnej temperatury wyłącza sie,stygnie,a potem sam włącza.Uwielbiam ten odgłos w nocy trrrrr tyk, puf i słychać jak sie pali gaz w nim.Jak zimno na polu to jest naj geniealniejsze urządzenie w kamperze. :) :)

Wyświetl szczegóły
makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2012-01-31, 21:55   

To w takim razie po co jest przełącznik PUMPE jeśli pompa włącza sie kranami ?
Oczywiście poszło :pifko za pomoc , a w realu pije juz 2 ( cóż, pierwszy raz mam alkowe ).

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2012-01-31, 21:59   

Po to,ze mozesz wyłączyć pompe na panelu głównym,osobno przełącznikiem,lub cały panel tym czerwonym .NO po coś ten panel musi być,może pompa kradnie troche energii i rozładowywuje akku,nie wiem .Jest przełacznik aby można było zadecydować chcesz lub nie :haha: :haha: :) :)

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2012-01-31, 22:11   

a pompa aqua 8 to przecież ciśnieniowa....pompa uruchamia się przy spadku ciśnienia w układzie czyli w momencie odkrecenia kokotka....

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Wysłany: 2012-01-31, 22:14   

WINNICZKI napisał/a:
Jak zimno na polu to jest naj geniealniejsze urządzenie w kamperze

To akurat sie przekonałe na własnej skórze. Była to pierwsza rzecz jaka zamontowałem w kaczce. I można było w listopadzie zaliczyć Zakopane.

W każdy razie : dzięki WINNICZKI za wyjaśnienie trapiących mnie pytań, jeszcze na dobranoc pooglądam sobie wszystki "papiren" którem mam do auta ( a sporo tego ) i pewnie jakieś pytania jeszcze mi sie nasuną.
Na razie "duduś" stoi na polku bo "kaczka" w środku czeka na pompe wtryskową ( z regeneracji ) . I dopiero jak wjade do warsztu to będe mógł nalać wode i przetestować działanie "hydrauliki".

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2012-01-31, 22:21   

martini44 napisał/a:
a pompa aqua 8 to przecież ciśnieniowa....pompa uruchamia się przy spadku ciśnienia w układzie czyli w momencie odkrecenia kokotka....
jak masz czujnik ciśnieniowy to pompa reaguje na spadek ciśnienia,jak sterowanie z przełącznika to nie jest ciśnieniowa.Pompa jak pompa pracuje jak dostanie impuls elektryczny.Ja mam bezciśnieniową instalacje i taką samą pompę. :) :)

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Wysłany: 2012-02-04, 12:38   

Udało mi się wczoraj wcisnąć do warsztatu. W 3 osoby. Ze złożonymi lusterkami miałem po 4 cm luzu na strone. Przez noc autko troche odmarzło i rano poleciałem pobawić sie przyciskami. I tak : piec odpalił po 2 strzale, boiler równiez a lodówka potrzebowała aż 3. I działa . Nie bawiłem sie spłuczką bo widze jeszcze resztki lodu w rurce . Nie ruszałem również wody bo szkoda jej spuszczać do poniedziałku. tak więc gęba dalej mi się cieszy. Może nawet ropa do jutra wieczora odmarznie i ją wytankuje?
Jeszcze jedne rzeczy nie ogarniam. Chodzi o dolne pokrętło :

Pisze "went" i jest przycisk A , O i ~. Taki samo pokrętło mam na piecu do ogrzewania i steruje ono nadmuchem. A to czarne nie reaguje na nic ( miałem podpięty akumulatot i 230V ). Po co ono jest ? Może kiedyś był piec bez pokrętła do nawiewu i wtedy ono działało ? A teraz piec wymienili i ono jest odłączone ( chociaż nie widać żadnych lużnych kabli ) ? W dokumentach mam i to pokretło na piecu i to na ścianie.

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2012-02-04, 12:49   

to jest sterowanie rozprowadzenia ciepłego powietrza po kamperze..rurami.
A- tryb automatyczny czyli jak zrobi się chłodniej to wentylacja sama przyspieszy (ustawiasz na pokrętle)... tryb ręczny, czyli ustawiasz np. na 3 i z tą prędkościom niezależnie od temperatury turbina pracuje...

PS. masz dwa takie regulatory?

PS2. a nie masz przypadkiem jeszcze jednej wentylacji?

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)
Ostatnio zmieniony przez matro 2012-02-04, 12:54, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Wysłany: 2012-02-04, 12:52   

sys napisał/a:
to jest sterowanie rozprowadzenia ciepłego powietrza po kamperze..rurami.
A- tryb automatyczny czyli jak zrobi się chłodniej to wentylacja sama przyspieszy (ustawiasz na pokrętle)... tryb ręczny, czyli ustawiasz np. na 3 i z tą prędkościom niezależnie od temperatury turbina pracuje...

PS. masz dwa takie regulatory?

No właśnie tak działa regulator na obudowie pieca do ogrzewania. Ma takie same symbole jak ten czarny na piecu. Tylko że ten czarny nie reaguje.

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2012-02-04, 12:56   

a nie masz przypadkiem jeszcze jednej wentylacji? takiej turbiny która zaciąga tymi samymi rurami powietrze w kamperze i wyrzuca je kominkiem?

wentylacja.JPG
Plik ściągnięto 3927 raz(y) 24,49 KB

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Wysłany: 2012-02-04, 13:14   

Dzięki sys. Naprowadziłeś mnie i sie sprawa rozwiazała : rozkręciłem listwe w które idą przewody od tego porkętła . I są ... ucięte. Znalazłem rówież za kotarą w łazience ( przy ziemie ) klapke wentylacyjna która przechodzi do szafy ( koło boilera ) . Więc może faktycznie cos było ( jakiś wentylator na 220 V ) i go pierwszy właściciel wywalił ? Znalazłem również pod siedzeniami w kodkowie takie rurki - peszle idące przez podłoge w dół. Jutro ( jak będe na roboczo ) to musze się położyć pod auto i zobaczyc co to jest . Ogólnie , to chyba najfajniejsza chwila. Poznawanie swojego nowozakupionego skrzętu.

miciurin 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Piwa: 17/83
Wysłany: 2012-02-04, 14:49   

Cytat:
Ogólnie , to chyba najfajniejsza chwila. Poznawanie swojego nowozakupionego skrzętu.

Zgadzam się z Tobą :spoko
Mnie dopiero z kamperka wywaliły ostre mrozy, a tak to zawsze siedziałem wieczorami i grzebałem albo siedziałem z kawą i dumałem co by zrobić za modyfikację :mrgreen:

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2012-02-04, 16:41   

makdrajwer napisał/a:

(...)
Ogólnie , to chyba najfajniejsza chwila. Poznawanie swojego nowozakupionego skrzętu.

Uj, ja jaj, jak ja ci zazdraszczam że już masz. A ja czekam i czekam...

Yans 
weteran
wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Piwa: 108/1698
Wysłany: 2012-02-04, 17:05   

WojtEwa napisał/a:
A ja czekam i czekam...

Wróble ćwierkają ,że masz już upatrzonego, ale... :diabelski_usmiech To na co czekasz? :bigok

Każdy, kto porzuci kota w następnym wcieleniu jest myszą.

Tomek

Odpowiedz do tematu