Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Romulusów wyprawy do Italii
Autor Wiadomość
eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/128
Wysłany: 2012-02-04, 21:15   

Podobną przygodę z władzą w spódnicy przeżyliśmy na wyjeździe zimowym tylko miała najpierw kolegę a później koleżankę bo było by z nami krucho :spoko :spoko

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
Postaw piwo autorowi tego posta

Santa 
weteran

Twój sprzęt: dreamliner
Nazwa załogi: ROMULUSI
Piwa: 236/171
Wysłany: 2012-02-05, 20:38   

Bez szczególnych poszukiwań - z drogi dostrzegamy wielki plac parkingowy - w jednej części zajęty przez kampery.

"Nasi tu są" :!: :szeroki_usmiech

Jakieś 300 metrów dalej widać morze. Piękne, z łagodnymi falkami i jak się potem okazuje, z głębią, która satysfakcjonuje tych, którym nie wystarczy, że woda jest mokra :szeroki_usmiech
Plaża niezbyt szeroka, ale za to z prysznicami. I to jest kluczowy argument dla mnie - takie lubię najbardziej.

Może to nie jest dokładnie to, czego szukaliśmy ale przynajmniej jesteśmy wśród swoich - zostajemy :!:

Choć jesteśmy tu dwa dni, opowiem o tym tylko w dwóch zdaniach :)

Leniuchujemy, opalamy się, pływamy ile tylko czyja dusza zapragnie :szeroki_usmiech
Plażowych zdjęć nie wkleję, bo Zuzia by mnie zabiła :szeroki_usmiech
Siedzi teraz w Lublinie i zmaga się z sesją, ale relację matki czyta - i pilnuje, czy wszystko się zgadza :lol:

W międzyczasie relaksujemy się koło swojego domku i spokojnie popijamy kawkę :)

Ta jest zaparzona sposobem Soni - pewnej muzułmanki, właścicielki kempingu w Utjeha.
Ale kawa jest włoska i filiżanki też - właśnie zakupione w mercato :)

Wreszcie bez pośpiechu można posłuchać muzyki . U nas wszyscy mają inne gusty muzyczne, które wzajemnie się wykluczają :szeroki_usmiech

Ja słucham swojej np. takiej:

Moja rodzina już przywykła, że w tej dziedzinie, to ja zmienna jestem - i gdy jestem w Chorwacji, to cromuza, jak w Grecji to Alkinoos Ioannidis itd...
Matce też się trochę tolerancji należy (raz w roku) :wyszczerzony:

Jednak w ten błogi nastrój wkrada się nuta niepokoju :roll:
Jakoś dotąd udało mi się o tym nie myśleć, ale przed nami Rzym, a on nie kojarzy mi się najlepiej. Przypominają mi się nasze zeszłoroczne przejścia i zaczynam odczuwać obawę przed kolejną odsłoną Rzymu.
Z drugiej strony już tak bardzo chciałabym tam być, że to wylegiwanie się na plaży, zaczyna mi się wydawać stratą czasu.

Nikomu o tym nie mówię, bo przecież rodzinie należą się wakacje - nie będę ich wciągać w swoje paranoje :-/

Po dwóch dniach, zwijamy się i w drogę. Im bliżej, tym emocje bardziej napięte :roll: Podchodzimy do tego Rzymu jak pies do jeża :roll: :evil:

A może by tak jeszcze podjechać do Fiumicino :?: :!: Jedziemy, startujące samoloty koszą nam głowy,...nie bardzo jest gdzie się zatrzymać, więc odpuszczamy :)

A może by tak zobaczyć ruiny starego Rzymu :?: :!:
Czemu nie :!: :!:
Jedziemy :!: Pół dnia wytężania wyobraźni..., bo na tym głównie polega zwiedzanie ruin :)
Ale skoro już tu jesteśmy, to można się wysilić. Nie wiadomo kiedy trafi się następna okazja.

Pascal w rękę, aparat w drugą, na plecy zapas wody i idziemy...

A teraz spośród paru setek zdjęć wypadałoby wybrać kilka :roll: , ale jak to zrobić ... :mrgreen:
:szeroki_usmiech

Wyświetl szczegóły
Santa 
weteran

Wysłany: 2012-02-06, 20:57   

Pomysł wycieczki do Ostia Antica nie wzbudził w naszej ekipie zbyt dużego entuzjazmu. Pewnie dlatego, że sama nie potrafiłam odnaleźć go w sobie i udzielić innym :roll:
Oglądanie ruin nie jest wystarczająco silnym bodźcem do pobudzenia moich zmysłów. Do tego potrzebna jest wyobraźnia - no i oczywiście jakaś elementarna wiedza :)

Przypomina mi się, jak w pierwszej klasie ogólniaka (gdy przerabiało się starożytność) - nasz profesor "Kombajn" (tak go nazywaliśmy bo kosił równo) :wyszczerzony: - próbując nas natchnąć swoją pasją do starożytności - powtarzał nam "jeśli ty czegoś nie widzisz, to ty to sobie wyobraź" :!:
Łatwo powiedzieć "wyobraź" - skoro na stronie podręcznika dwa czarno-białe obrazki o wymiarach 3x2 :gwm

I tak ku jego rozpaczy, próbowaliśmy udawać, że sobie wyobrażamy te greckie agory i te rzymskie colosea itd, itd, itp...
Dziś trafia się okazja, żeby pomóc wyobraźni oglądając chociażby te kamienie, które pozostały po tamtych czasach...

Pascal mi mówi, że tu gdzie dzisiaj znajduje się Ostia Antica - kiedyś był najważniejszy port imperium rzymskiego. Trzęsienie ziemi i tsunami zniszczyło port i miasto. W ciągu wieków morze cofnęło się i dopiero w XX wieku znaleźli się tacy, co postanowili miasto odkopać.
Dziś miejsce to jest oddalone od brzegu morskiego o 7 km.

Najważniejsze, że jest gdzie zaparkować

Czasem Pascal wystawia moją wyobraźnię na dużą próbę, nastawiam się na Bóg wie co, a tu tylko tyle...

No, nie tylko... Niektóre obiekty zachowały się w lepszym stanie - np. kompleks łaźni cesarskich

Po takich posadzkach spacerowali sobie starożytni Rzymianie

Teatr funkcjonuje do dziś... Dzięki temu, że trochę go Mussolini podreperował :szeroki_usmiech

Świątynie nie przetrwały - ale nic dziwnego - w końcu pogańskie były...

Ale niektóre fragmenty budynków - zupełnie nie wyglądają na swoje lata

Takie kwiatuszki tutaj na każdym kroku...

Żeby tak jeszcze trochę lepiej się na tym znać :roll:

Muzeum i sklep z pamiątkami

Lubię pamiątki użytkowe, więc zakupiłam... filiżanki... :szeroki_usmiech

Proszę zwrócić uwagę, że są najbardziej rzymskie z rzymskich ;)

W muzeum wystawiają oryginalne skarby odkopane z ruin

Niektórych nie opłaciło się chować pod dach

Niektórym zrobiono tylko plastikowy daszek

A Tybrowi to wszystko jedno - płynie tak jak płynął...

Ten to widział kawał historii... :!:

Ale nas tu jeszcze nie widział :szeroki_usmiech

Panie profesorze "Kombajn" - pamiętam, że wahał się pan, czy postawić mi z tej starożytności piątkę :szeroki_usmiech
Mam nadzieję, że dzisiaj już nie miałby pan takich wątpliwości :diabelski_usmiech

Wyświetl szczegóły
Elwood 
weteran

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 1
Nazwa załogi: elwood'ki
Piwa: 84/50
Wysłany: 2012-02-06, 23:18   

Wiesz Santa z tymi Profesorami różnie bywa, a i skala ocen dziś inna.
Z tą wyobraźnią też bywa różnie, ale całkowicie podzielam w tej kwestii Twoje odczucia.
Jedno jest natomiast pewne - Twoja relacja nadal przykuwa moją uwagę - jest świetna. :spoko :spoko :spoko

Santa 
weteran

Wysłany: 2012-02-07, 17:24   

Elwood napisał/a:
... Twoja relacja nadal przykuwa moją uwagę - .... :spoko :spoko :spoko

I dzięki temu mógł powstać dzisiejszy odcinek :szeroki_usmiech
Bardzo dziękuję :kwiatek2
...................................................................................................................................

Ruiny opuszczamy późnym piątkowym popołudniem. W moim przypadku - z dużym zmęczeniem i lekkim przygnębieniem. Z takiej ogromnej potęgi, został tylko przysłowiowy kamień na kamieniu... :roll:

Ale to nie tylko antyczna Ostia jest powodem mojego obniżonego nastroju. Większym jest czekający na mnie (albo bardziej ja na niego) - współczesny Rzym :!:

Dziś - po prawie 4 latach, tamto wydarzenie wspominam jak wiele innych, które zostały odłożone w obszary niepamięci. Ale wtedy jeszcze nie :!: Może dlatego, że ten rok skoncentrowany na odrabianiu strat, upłynął tak szybko, jakby nam go kto ukradł razem z tą przyczepą... :?

Zbliża się niedziela - w Rzymie czas spotkania z papieżem (którego ostatnio nie było), więc wyjazd prawie nieważny :)

Trzeba jechać :!: Dłużej już nie można odwlekać - teraz albo nigdy :szeroki_usmiech

W trudnych sytuacjach można sobie pomóc - muzyką :szeroki_usmiech
U mnie - na zawołanie - stosownie do sytuacji pojawia się odpowiedni utwór :)
Niektóre osoby z mojego otoczenia to drażni, ale najważniejsze, że mnie pomaga :szeroki_usmiech

Klimat może nie italiano, ale za to internazionale :szeroki_usmiech

- To co robimy :?: (pisałam już kiedyś, że jestem pilotem) ;)
- No to jedziemy do Rzymu :!:
- No dobrze, ale dokąd konkretnie :?: :!:
- No jak to dokąd :?: :!:

Nawet mi do głowy nie przyszło, żeby sobie zadać takie pytanie :!:
Wiadomo dokąd :!: Tam gdzie skończyła się nasza poprzednia podróż :!:

Z dojazdem żadnego problemu nie ma. Wiadomo, wszystkie drogi prowadzą do Rzymu :)

Dojeżdżamy do centrum. Jest już nasz Tevere. Kto choć raz był w centrum Rzymu, to już na zawsze będzie pamiętał jego położenie. Tybr jest tym odnośnikiem, który nikomu nie pozwoli się zgubić.

Pamiętam to, jakby to było wczoraj. Skoro Bazylika po jednej, to znaczy, że my mamy przejechać na drugą stronę i dojechać do czwartego mostku licząc od Zamku Świętego Anioła.

Jedziemy... Już jest - nasz Ponte Nenni, jest nasz parking, znów prawie pusty - tak jak wtedy - choć to piątkowy wieczór i o rzut beretem od Piazza del Poppolo. Powinien być zapchany, ale nie jest... Dziwne...

Romek zatrzymuje kampera dokładnie tak samo jak w ubiegłym roku

Jeszcze trochę bliżej

Wysiadamy...

Patrzę..., wszyscy moi siadają na murku - tak samo jak Romek w ubiegłym roku...

W jakimś skupieniu, zadumie...

Wszystko mi się przypomina..., robię im fotkę (choć nie chcą)...
W tamtym roku jakoś mi to nie przyszło do głowy, żeby uwiecznić, to "nasze" miejsce w Rzymie :roll:

Ja też poproszę...

Ponieważ Leszka wtedy z nami nie było, to próbuję mu unaocznić, jak to tutaj wyglądało w ubiegłym roku..., ale widać, że nie słucha mu się tego dobrze, więc daję spokój...

Czasem zamiast gadać, lepiej pomilczeć...

Nie pamiętam, jak długo tam tak pomilczeliśmy...
Wystarczająco długo, żeby sobie uświadomić, że choć nasza historia w ciągu tego roku zatoczyła koło, choć znów jesteśmy w tym samym miejscu, to jednak jesteśmy o wiele dojrzalsi i bogatsi. I wcale tu nie chodzi o tego naszego poczciwego kamperka (który jest z nami zwykłym przypadkiem), tylko o to, że mamy za sobą takie doświadczenie, że z każdej sytuacji trzeba szukać wyjścia i próbować się podnieść i że w gruncie rzeczy na takich doświadczeniach więcej się w życiu zyskuje niż traci :szeroki_usmiech

Mnie tam już ta mądrość nie była koniecznie potrzebna, ale młodzi patrzą... niech się uczą, wszak każdy musi przeżyć w życiu swoje straty - i dobrze mieć takie pozytywne przykłady że, mimo wszystko, "życie toczy się dalej" :)

Ale też ważne jest, żeby pamiętać, że aby z rodością i nadzieją iść do przodu, trzeba najpierw pozamykać i podopinać stare sprawy. I chyba właśnie wtedy to uczyniliśmy :)

Każdy z nas pewnie opowiedziałby to inaczej..., gdyby był takim gadułą jak ja :szeroki_usmiech

W końcu Romek (który z całą pewnością opowiedziałby to tylko samemu sobie) :mrgreen: - rzuca swoje sakramentalne "a teraz dokąd" :?: :!:

A teraz ... teraz możemy już wreszcie zacząć cieszyć się Rzymem - Kochanie :szeroki_usmiech
...

Wyświetl szczegóły
Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2012-02-07, 22:46   

Taki troszkę smutny ten odcinek, ale - jak to w życiu - nie zawsze jest wesoło. Ważne, że dalej umiecie cieszyć się podróżami: "Strata, która uczy, to zysk" :spoko

Santa 
weteran

Wysłany: 2012-02-09, 14:21   

Aulos napisał/a:
Taki troszkę smutny ten odcinek, ale - jak to w życiu - nie zawsze jest wesoło. Ważne, że dalej umiecie cieszyć się podróżami: "Strata, która uczy, to zysk" :spoko

Pięknie powiedziane :szeroki_usmiech
A pasuje tu też sentencja, którą Tadeusz ma w swoim profilu " W życiu powinno być trochę dobrze, a trochę źle, bo jak za dobrze, to też niedobrze" :szeroki_usmiech

A od siebie tylko dodam, że znam ludzi, którzy przeżyli życie i jest im dobrze, tylko o tym nie wiedzą :szeroki_usmiech :roll:

Obiecuję, że to już koniec biadolenia :szeroki_usmiech i zabieram się za następny odcinek...

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Tadeusz
Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2012-02-09, 16:21   

Santa napisał/a:
Obiecuję, że to już koniec biadolenia

Jakoś to Twoje biadolenie nam nie przeszkadza. Powiem więcej - ten smuteczek wniósł do opowieści coś, co uczyniło ją ciepłą i bardzo osobistą. Zaiste, jak nie przyznać racji ks. Twardowskiemu?

Santa...dobrze, że z nami jesteś. :roza:

Santa 
weteran

Wysłany: 2012-02-09, 21:26   

Tadeusz napisał/a:
...ten smuteczek wniósł do opowieści coś, co uczyniło ją ciepłą i bardzo osobistą...

Tadeuszu - bardzo Ci dziękuję za te słowa :kwiatki:
Kiedyś natknęłam się na taki tekst autorstwa Heinricha Heinego, który stwierdził, że "nie ma nic nudniejszego na tym świecie jak czytanie opisów włoskich podróży - chyba produkowanie tych opisów. I tylko w ten sposób autor może je uczynić do pewnego stopnia znośnymi, jeżeli o samych Włoszech postara się mówić jak najmniej" :mrgreen:

Tak się tym przejęłam, że prawie 4 lata nie mogłam ruszyć z relacją :haha:
...................................................................................................................................

Rzymem cieszyliśmy się od tego pamiętnego piątkowego wieczoru do późnego popołudnia we wtorek. W międzyczasie w sobotę wieczorem pojechaliśmy do Dżordżiów, gdzie na wspólnym biesiadowaniu spędziliśmy noc z soboty na niedzielę. Od nich pojechaliśmy do Castelgandolfo na audiencję (na którą się spóźniliśmy) a wieczorem znów wróciliśmy do Rzymu :szeroki_usmiech

Przeglądając zdjęcia z tego pobytu widzę, że to zwiedzanie przebiegało wtedy dosyć chaotycznie. Prawdopodobnie było to podyktowane możliwością zaparkowania kampera :szeroki_usmiech
Ale gdy się tak głębiej zastanowić, to widać, że ta pozorna przypadkowość miała jednak swój sens :!: :szeroki_usmiech

:szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Gdy już tak sobie posiedzieliśmy na tym murku i pomilczeliśmy na tym "złodziejskim" parkingu, to w końcu rozłożyliśmy naszą "złodziejską" mapkę (która okazała się najlepsza ze wszystkich, które mieliśmy i wcześniej i potem) i skierowaliśmy się w stronę antycznego Rzymu (skupionego wokół Coloseum).
Po wykopaliskach w Ostii - będziemy mieli ciągłość historyczną :)

Miejsce do zaparkowania znaleźliśmy bez problemu nieco dalej - w pobliżu Bazyliki San Giovanni in Laterano (na obrzeżach placu przed głównym wejściem do bazyliki).

Powoli zbliżała się noc, co w Rzymie oznacza, że miasto właśnie budzi się do życia :szeroki_usmiech
Przypomniało mi się, jak strasznie mi było żal w ubiegłym roku opuszczać miasto przed nocą, ale dziś znów tu jestem... :)

Jeśli gdzieś jestem po raz pierwszy, to dla zachowania orientacji i porządku w zdjęciach, staram się zawsze uwiecznić jakiś punkt, który mi potem (po latach) pozwoli rozeznać się gdzie byłam i co widziałam.
W Rzymie - okazało się to rozwiązaniem zbawiennym, bo przy takim ogromnym natężeniu różnorodności i wspaniałości, łatwo można się pomylić :szeroki_usmiech

Pierwszy przykład realizacji mojego sposobu:

Kilka wieczornych ujęć bazyliki i okolicy...

Robi się coraz ciemniej... Parking zapełnia się z minuty na minutę. Mamy przegląd włoskiej elegancji w każdym calu (na ogół czarno-białej). Dochodzimy do wniosku, że Włoszki w dzień są zupełnie zwyczajne, ale wieczorem ... wyglądają imponująco :szeroki_usmiech
Większość podąża w kierunku Coloseum. My też...

Nocne ulica Rzymu

W tym miejscu nie sposób nie zachwycić się Rzymem. Można tu przesiedzieć całą noc...

Nie mogę się oprzeć, żeby tu nie włożyć pewnej piosenki o tym, jaka piękna jest noc :szeroki_usmiech

Łuk Konstantyna - wraz z Koloseum najczęściej fotografowane miejsce w Rzymie (my też mamy z 50 ujęć :szeroki_usmiech )

Po wydeptaniu własnych ścieżek wokół Coloseum, Forum Romanum, Łuku Konstantyna...
antyczną Via dei Fori Imperili udajemy się na pobliski Piazza Venecja...

Być może ta kolumna pamięta czasy Cesarstwa - ale taka szczegółowa wiedza była mi wtedy niedostępna, więc traktuję ją po barbarzyńsku - jako drogowskaz :wyszczerzony:

Pomnik Wiktora Emanuela - pierwszego króla zjednoczonych Włoch nazywany też Ołtarzem Ojczyzny.
Obiekt nie lubiany przez Rzymian :!: Wymyślają dla niego różne lekceważące nazwy np. "sztuczna szczęka Rzymu" :szeroki_usmiech :mrgreen:
Skąd my to znamy :?: :!: :mrgreen:
Widocznie każdy naród musi mieć swój Pałac Kultury ;)

Ja jestem tą szczęką zachwycona :lol: (no ale może ja się nie znam) ;) :!:
Jedyne co do niego można mieć to to, że stoi na części Kapiotu, zrównanej przez współczesnych mu Rzymian z ziemią.
Widocznie Rzymianie mają już to we krwi, żeby eksponować swoją potęgę - i kolejne pokolenia rywalizują między sobą, nie do końca szanując osiągnięcia poprzedników. Trudno to pojąć... :roll:

Nasze nocne manewry po antycznym Rzymie trwały do ostatnich sił...

Oczywiście zawsze ktoś zostawał w kamperku. Ale nie ja :!: :szeroki_usmiech
Zawsze byłam chętna do wyjścia ;) Na wyjazdach jestem nie do zdarcia :szeroki_usmiech

Tę krótką noc spędziliśmy w centrum antycznego świata. Czy byłoby to możliwe, gdybyśmy nie mieli kamperka :?: :!:

Wyświetl szczegóły
Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2012-02-09, 22:22   

Tego Rzymu nocą to Wam trochę zazdroszczę. My, ze względu na podróżowanie z dziećmi, nie mogliśmy sobie pozwolić na ten luksus. Ja doświadczyłem nieco Rzymu "by night", ale byłem bez moich najbliższych, a okoliczności też nie sprzyjały kontemplowaniu walorów estetycznych miasta, bo byłem na pogrzebie Jana Pawła II. W 2011 planowaliśmy być z chłopakami na drodze krzyżowej w Koloseum w Wielki Piątek, ale nasza podróż nie doszła do skutku :wyszczerzony:

Elwood 
weteran

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 1
Nazwa załogi: elwood'ki
Piwa: 84/50
Wysłany: 2012-02-09, 22:48   

Santa napisała:
Cytat:
Kiedyś natknęłam się na taki tekst autorstwa Heinricha Heinego, który stwierdził, że "nie ma nic nudniejszego na tym świecie jak czytanie opisów włoskich podróży - chyba produkowanie tych opisów. I tylko w ten sposób autor może je uczynić do pewnego stopnia znośnymi, jeżeli o samych Włoszech postara się mówić jak najmniej"

Tak się tym przejęłam, że prawie 4 lata nie mogłam ruszyć z relacją

I powiedzcie czy ludziom niewykształconym, nieoczytanym i nic niewiedzącym nie żyje się łatwiej.
A Ty Santa nie czytaj tyle, tylko pisz - gdyuby ten niemiecki poeta epoki romantyzmu, żył w dzisiejszych czasach i czytał Twoje relacje z Włoch to jestem pewny, że zmieniłby zdanie. :spoko :spoko :spoko

Santa 
weteran

Wysłany: 2012-02-10, 09:08   

Aulos napisał/a:
Tego Rzymu nocą to Wam trochę zazdroszczę. My, ze względu na podróżowanie z dziećmi, nie mogliśmy sobie pozwolić na ten luksus...

Ale Wam można zazdrościć, że Rzym"by night" jest jeszcze przed Wami :szeroki_usmiech A im dłużej się czeka, tym bardziej smakuje :szeroki_usmiech

Aulos napisał/a:
...Ja doświadczyłem nieco Rzymu "by night", ale byłem bez moich najbliższych, a okoliczności też nie sprzyjały kontemplowaniu walorów estetycznych miasta, bo byłem na pogrzebie Jana Pawła II...

Ale tego rzymskiego doświadczenia, to już się nie da odrobić :roll:
My w ubiegłym roku - 1 maja - też przeżyliśmy niepowtarzalną i do żadnej innej nieporównywalną noc w Rzymie - ale to już całkiem inna historia :szeroki_usmiech
Mam nadzieję, że kiedyś ją tu opowiem :szeroki_usmiech

Santa 
weteran

Wysłany: 2012-02-10, 09:21   

Elwood napisał/a:
...I powiedzcie czy... nie żyje się łatwiej...

:haha: :ok Na pewno zdrowiej :lol:

Elwood napisał/a:
...A Ty Santa nie czytaj tyle, tylko pisz... :spoko :spoko :spoko

:lol: Pisać to dla mnie przyjemność (zwłaszcza dla życzliwych odbiorców), ale gorzej ze zdjęciami - wertowanie i wybieranie - to już wymaga czasu :szeroki_usmiech
Ale skoro już mi ich nikt nie ukradł, to nie ma wyjścia ... :szeroki_usmiech

Dziękuję :kwiatki:

Santa 
weteran

Wysłany: 2012-02-14, 22:14   

Sobota rano - centum Rzymu. Budzą mnie odgłosy ulicy i zaczynający dawać się we znaki upał. Nikt nas nie zaczepia, ale może to tylko kwestia czasu.
Postanawiamy stąd odjechać. Może w jakiś cień :?: :!: A najlepiej nad wodę :?: :!: :szeroki_usmiech

Romek odpala i za niedługo znajdujemy piękne zacienione miejsce, z widokiem... na to co wszyscy lubimy :szeroki_usmiech

Sobota rano nad Tybrem - spokojna. Na parkingu aut mało, bo dziś nie ma przyjeżdżających do pracy.

Najpierw śniadanko i kawka nad Tybrem :szeroki_usmiech
Uwielbiam te spokojne, poranne kawki - na które w ciągu roku ciągle brakuje czasu :)
Ale kawka nad Tybrem..., to mi się nawet nie śniło :szeroki_usmiech

Jest nas czworo, więc planujemy, że pójdziemy zwiedzać w dwóch etapach - dwa razy po 3+1 :)
Niektórzy szczęśliwi podwójnie (wiadomo kto najbardziej), inni też szczęśliwi, bo nie każdy jest takim zapaleńcem jak ja :szeroki_usmiech

Na początek ...Ponte Rotto (złamany most) - mniej więcej półtora wieku przed Chrystusem :shock:

Jesteśmy o dwa kroki od Awentynu, więc idziemy zobaczyć słynne Bocca della Verita znajdujące się w przedsionku Kościoła Santa Maria in Cosmedin

Fasady kościoła nie mam ale jest kawałek wnętrza

Legenda o tym, że usta mogą zacisnąć się, gdy włoży w nie dłoń kłamca, w tym miejscu staje się naprawdę realna. Ja tam wolę nie ryzykować ... :szeroki_usmiech
W rzeczywistości jest to antyczna osłona wylotu rynny :szeroki_usmiech

Po drodze mijamy jakieś antyczne cudeńka. Lubię wiedzieć co widzę... Ale Pascal mówi mi, że Rzymianie sami dobrze tego nie wiedzą :szeroki_usmiech

Świątynia Fortuny (tej od szczęścia) zawdzięcza nazwę pomyłce brzmieniowej - w rzeczywistości służyła kultowi Portunusa (boga portów)

Świątynia Westy (w istocie była poświęcona Herkulesowi)

Naprzeciwko świątyni - fontanna z muszelką - nazwana przeze mnie na własny użytek (dla odróżnienia od innych)

Stamtąd obok Circo Massimo (który okazał się wielkim placem), a następnie wzdłuż Pallatynu udaliśmy się w kierunku widzianego w nocy Łuku Konstantyna i Koloseum.
W dzień jest tu zupełnie inaczej. Można podziwiać szczegóły na fasadach (żeby się tak jeszcze trochę lepiej na tym znać). Może kiedyś znajdę czas, żeby to dokładnie rozszyfrować...

Jeszcze rzut oka na fora cesarskie, ale tylko z zewnątrz, żeby tam iść, trzeba się dobrze przygotować.

Ruiny tego, czym kiedyś była Świątynia Wenus i Romy

Stamtąd spacerkiem na Piazza Wenecja i rundka wokół Ołtarza Ojczyzny

Naprzeciwko - Forum Trajana z Kolumną Trajana i Kościołem Santissimo Nome di Maria
Posąg Trajana na szczycie kolumny zaginął ale został zastąpiony przez Świętego Piotra

A teraz już na Kapitol, który był dzisiaj naszym głównym celem

Posągi przystojniaków Dioskurów na balustradzie Piazza del Campidoglio

Kopia konnego pomnika Marka Aureliusza

Z Kapitolu inne spojrzenie na Forum Romanum

Łuk Semptymiusza Sewera

Pozostałości Świątyni Saturna i (po prawej) Świątyni Wespazjana

Po Rzymie mogłabym się tak błąkać bez pamięci ale na dzisiejszy wieczór mamy inne plany.

Wracając spotykamy jeszcze jakieś rzymskie matrony, które wzbudzają nie mniejsze zainteresowanie niż zabytki sprzed dwóch tysięcy lat :szeroki_usmiech

Kierując się w stronę Tybru, mijamy jeszcze teatr Marcellusa, który poprzez swe podobieństwo do Koloseum trochę mnie wytrąca z mojego przekonania o tym, że już nabrałam orientacji w tej okolicy Rzymu. Jeszcze nie raz się na to nabiorę ... :szeroki_usmiech

Wieczorem opuściliśmy nasze wygodne miejsce z widokiem na Tybr i pojechaliśmy do Dżordżiów. Nie chcieliśmy za wcześnie, ponieważ dowiedzieliśmy się, że właśnie podejmują innych gości z Polski - nowożeńców, będących w swojej podróży poślubnej.

Nasze podziękowania i inne formy wdzięczności za ubiegłoroczną pomoc mieliśmy już okazję wcześniej wyrazić, bo po naszym ubiegłorocznym smutnym powrocie - żonę Dżordżia zastaliśmy jeszcze w Polsce. Co prawda Dżordzia już zawsze będziemy wychwalać "po wszystkich odpustach" - ale jakaś symboliczna, materialna forma wdzięczności też jest wskazana :szeroki_usmiech

W efekcie wywiadu środowiskowego, wybrałam żubrówkę w żubranku :szeroki_usmiech

Żubranka występują również w innych, dostosowanych do gustu odbiorcy formach

Gdy do nich dotarliśmy biesiadowanie miało się już ku końcowi. Ale nasi niezmordowani gospodarze, mimo naszych protestów, zarządzili powtórkę z rozrywki :szeroki_usmiech

Nowożeńcy co prawda nie dali rady i uciekli, ale my - młodzi duchem, niezmordowani i zahartowani życiem - wytrzymaliśmy jeszcze wiele, wiele godzin :szeroki_usmiech

Wspomnienia nie miały końca - sięgały dawnych imprez w remizie strażackiej i dożynek pod gołym niebem :ok
Kto by wtedy pomyślał, że spotkamy się dzisiaj w takich okolicznościach :szeroki_usmiech

Z Dżordżiem o mały włos nie zostaliśmy swatami, bo według jego opinii - jak Italia długa i szeroka, nie ma takich fajnych dziewczyn, jak młode Polki (których uosobieniem na ten moment stała się nasza Zuzia) :szeroki_usmiech - i nie było ważne, że jego syn zajęty a nasza Zuzia za młoda :wyszczerzony:

Ale największą frajdę sprawił Dżordżiowi nasz kamperek.
Opisując ubiegłoroczną podróż nie wspominałam, że przy ulicy gdzie mieszkają nasi gospodarze, w sąsiedztwie - pod wiatą stał sobie zaparkowany kamper. Dżordżio opowiadał nam o swoim tajemniczym sąsiedzie, o tym jak to sobie wyjeżdża co roku z rodzinką na 2-3 miesiące i uchodzi w sąsiedztwie za szczęściarza i burżuja. Zażartowałam wtedy, że gdyby sąsiad chciał kampera sprzedać, to my kupimy. Ale Dżordżio - widząc nas w tak opłakanym stanie, widać nie potraktował tego serio :szeroki_usmiech
Dziś przypomniał sobie tę rozmowę i stwierdził, że jednak czasem trzeba brać na poważnie to co mówią kobiety :szeroki_usmiech
Ale największą satysfakcję sprawiło mu to, że "makarony" zobaczą, że do Dżordżia przyjechali goście z Polski kamperem :wyszczerzony:

Dżordzio co prawda mocno zintegrowany z sąsiedzką społecznością, ale mówi, że jeszcze ze dwa pokolenia muszą przeminąć, zanim przestaną go tu traktować jako "straniera" (tak się tu nazywa obcokrajowców).

Szkoda, że niektóre noce są takie krótkie :!: :szeroki_usmiech

Nasi gospodarze na niedzielę mieli w planie zawieźć swoich gości do Asyżu, do czego nas również zachęcali, ale my chcieliśmy do Castel Gandolfo. Już przecież raz byliśmy w Rzymie i nie widzieliśmy papieża :szeroki_usmiech

Gdy się rano obudziliśmy, dom był pusty.
Zrobiliśmy parę fotek, zamknęliśmy bramę, klucz w umówione miejsce... i w drogę...

cdn :szeroki_usmiech

Wyświetl szczegóły
Santa 
weteran

Wysłany: 2012-02-18, 00:34   

Przyznam szczerze, że ten nastrój poprzedniego dnia i nocy, nie sprzyjał wytworzeniu odpowiedniego nastawienia do spotkania z papieżem. Wtedy - w natłoku wrażeń i przeżyć - za bardzo nie zdawałam sobie z tego sprawy ale teraz wiem, że to że go wtedy nie zobaczyliśmy, to nie był przypadek. Przekonam się o tym za rok - ale nie uprzedzajmy faktów :!:

Ponieważ na tej wyprawie byliśmy wtedy jeszcze bez nawigacji, a mapę Włoch mieliśmy tylko taką standardową, więc wcześniej przepytaliśmy Dżordżia jak do tego Castel dojechać.
Z jego instrukcji wynikało, że dojazd jest prosty i w jakieś 40 minut będziemy na miejscu. No i pewnie by tak było, gdyby nie pewien mały szczegół, który umknął Dżordżiowi - jako tubylcowi, a nas wykierował w stronę przeciwną :roll:
Szybko zorientowaliśmy się, że trzeba zawrócić, ale w plątaninie podrzymskich dróg - zmiana kierunku ruchu wymaga czasem nadrobienia kilkunastu kilometrów.

Zanim odnaleźliśmy właściwy kierunek, już wiedziałam, że mamy marne szanse, żeby zdążyć na czas. Trochę mnie to na początku zdołowało, ale jako pilot zawsze staram się nie tracić fasonu i zaraz dorobiłam ideologię, że w tej sytuacji dziś pojedziemy tam tylko krajoznawczo, bo przecież historyczny i geograficzny obszar Castelli Romani (zamków rzymskich), to dla próbującego poznać Italię - punkt obowiązkowy :szeroki_usmiech
A poza tym, skoro przez prawie 5 wieków papieżom spodobało się tu spędzać wakacje, to musi być w tym miejscu coś wyjątkowego :szeroki_usmiech

Castel Gandolfo jest to też jedna z kilku perełek na terenie Włoch, ponieważ pałac papieski oraz Willa Barberini i jej ogrody posiadają status eksterytorialności (jako posiadłości papieskie).

W związku z powyższym nie dziwią nas mijane po drodze patrole policji.

Rozległy parking znajdujemy bez trudu, bo jest przeznaczony dla takich jak my :)

Z parkingu - piękny widok na okolicę

Żeby dojść do celu, trzeba jeszcze pokonać różnicę wysokości (potem znaleźliśmy skróty)

I przemierzyć ostatnią ulicę

Gdy wchodzimy na plac...

... jest już za późno, gwardziści strzegą wejścia na teren pałacu papieskiego

A na placu przed pałacem radosna krzątanina. Wtapiamy się w ten tłum, ale czuję, że do nich nie pasujemy. Oni tacy uduchowieni, radośni, pogodni, a my... niekoniecznie :? Zastanawiam się, jak to możliwe, żeby spóźnić się na takie ważne wydarzenie, skoro na co dzień jestem punktualna, dotrzymująca terminów i umów. Widać, coś w tym musi być, pomyślę o tym później :roll:

Wśród tych szczęściarzy oczywiście dominuje mowa polska :szeroki_usmiech
Wymiany uśmiechów, za chwilę miłe powitania, przepytywanki - kto skąd i na jak długo, wymiana wrażeń. Poznaliśmy wtedy sympatycznych seminarzystów spod Konina, którym towarzyszyła jakaś wiekowa seniora. Zdali nam relację ze spotkania z papieżem, potem poprosili do wspólnej fotki - i tym sposobem odzyskaliśmy dobry nastrój na resztę dnia :szeroki_usmiech

Plac powoli zaczął się opróżniać, więc i my zadecydowaliśmy o odwrocie. Skoro już tu jesteśmy, to trzeba się chociaż rozejrzeć po miasteczku i ogarnąć horyzont.

Oglądając transmisje telewizyjne z wakacyjnych audiencji papieża Jana Pawła II w Castel Gandolfo i obowiązkowy przy tej okazji rzut oka kamery na turkusowe Jezioro Albano, zawsze zastanawiałam się skąd się tam na szczycie góry wzięła taka wielka woda :szeroki_usmiech
Odpowiedzi jak zwykle udzielił mi Pascal, który twierdzi, że miasteczko powstało na kraterze wygasłego wulkanu Lacjum.

Turkus jeziora Albano - dokładnie taki jak znamy z telewizji

Zupełnie niespodziewanie odnaleźliśmy w Castel Gandolfo kawał historii Polski. Idąc główną ulicą wstąpiliśmy do kościoła św. Tomasza z Villanova, którego projektantem był sam wielki Bernini - twórca Placu św. Piotra i wielu innych wspaniałych kościołów Rzymu.

Ale dla nas ciekawsze jest to, że znajdują się w nim liczne elementy polskie. W jednej z kaplic znajduje się kopia obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej. A na polecenie Piusa XI powstały tu freski przedstawiające obronę Jasnej Góry oraz Cud nad Wisłą :szeroki_usmiech

Ołtarz główny kościoła

Boczny ołtarz z portretem Jana Pawła II - z prawej

A z lewej tablica poświęcona Janowi Pawłowi II

Boczny ołtarz - z lewej strony kościoła

Ale co ja się tu będę wysilać :szeroki_usmiech
http://www.santommasodavi...illanova_in_vr/
Wykorzystując ikonki na dole, można go sobie obejrzeć w najdrobniejszych szczegółach (tryb pełnoekranowy - pierwsza z prawej).

Niestety będąc w Castel Gandolfo trzeba też w dużym stopniu opierać się na wyobraźni. Dostęp do tego co najistotniejsze jest niemożliwy. Można sobie tylko spojrzeć przez głowy gwardzistów :szeroki_usmiech Nawet zwiedzanie ogrodów papieskich jest niedostępne dla zwykłego śmiertelnika…

Po kilku godzinach niespiesznego plątania się po ulicach miasta, nabyliśmy takiej orientacji w okolicy, która za rok pozwoli nam na zrealizowanie pewnego celu, który dziś nawet nie przyszedłby nam do głowy :szeroki_usmiech

cdn :szeroki_usmiech

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu