|
czujnik czadu |
| Autor |
Wiadomość |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2012-02-20, 22:01 czujnik czadu
|
|
|
polecamdo kamperka taki czujnik:
http://allegro.pl/czujnik...2116122858.html
mam go w domu rok czasu. działa na baterie paluszki-czas działania na akumulatorkach to 1 rok. Jak żywotnosc baterii się kończy czujnik sygnalizuje nam to któtkimi sygnałami i wyswietla sie na wyswietlaczu informacja. |
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2012-02-28, 06:34
|
|
|
i jak się sprawuje ten czujnik? ile czasu trzymają baterie? |
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2012-02-28, 08:23
|
|
|
kiedyś kupiłem na allegro czujnik gazu dałem coś ok 70 zł i tak jakos nie jestem przekonany że dziala
gdy zbliżam do otwartego palnika kuchenki to zadziała ale nie zawsze czym to może być spowodowane przecież gaz jest blisko czujnika |
|
|
|
 |
MrTommy
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fendt Diamant 650
Nazwa załogi: Tommy's Family
|
Wysłany: 2012-02-28, 08:33
|
|
|
Ja bardziej rozglądam się za czujnikiem, który wykryje wiecej gazów, a w szczególności te usypiajace!
Ma ktoś może jakies doświadczenia z takim czujnikiem? |
_________________ Come fly with me.................
Zamieniłem Kampera na przyczepę, cieszyć sie czy płakać?
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2012-02-28, 09:52
|
|
|
ja polecam tego
http://moto.allegro.pl/ur...2156891000.html
wykrywa propan butan i wszystkie narkotyczne
montowałem go u siebie w zeszłym roku, podczas prób działał idealnie, na szczęście odpoczywał podczas podróży...... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2011 Piwa: 245/114 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2012-02-28, 10:30
|
|
|
| Irek napisał/a: | kiedyś kupiłem na allegro czujnik gazu dałem coś ok 70 zł i tak jakos nie jestem przekonany że dziala
gdy zbliżam do otwartego palnika kuchenki to zadziała ale nie zawsze czym to może być spowodowane przecież gaz jest blisko czujnika |
Z tego co rozumiem to sprawdzałeś czujnik CO. Taki sposób nie jest miarodajny.
Zrób tak;
Weź suchy słoik, albo butelkę, postaw do góry dnem,
a w środku umieść zapaloną świeczkę.
Poczekaj, aż sama zgaśnie i wtedy przyłóż, albo umieść w środku czujnik.
Po chwili alarm powinien się uruchomić. Jeśli nie - to nie działa.
Tlenek węgla ma taką samą gęstość jak powietrze, więc możemy umieścić go w dowolnym miejscu.
Gazy narkotyczne są cięższe dlatego czujnik trzeba zamontować nisko. Może być ok. 0,5m nad podłogą. |
_________________ Basia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
szadok
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: przyczłapka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Piwa: 7/20 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2012-02-28, 22:40
|
|
|
Agostini, za wikipedią:
Tlenek węgla w temperaturze pokojowej jest to bezbarwny, bezwonny i niedrażniący gaz. Temperatura wrzenia: −191,5 °C. Temperatura topnienia: −204 °C. Jest trudno rozpuszczalny w wodzie.
Tlenek węgla ma nieco mniejszą gęstość od powietrza, jako produkt spalania paliw (czad) powstaje jednak w mieszaninie z ciężkim dwutlenkiem węgla, co sprawia, że spaliny mają sumaryczną gęstość większą od powietrza i gromadzą się w dolnych partiach pomieszczeń.
Więc czujnik CO też trzeba nisko umieszczać. |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

|
Wysłany: 2012-02-29, 09:00
|
|
|
Swoją informacje mam z instrukcji obsługi, którą posiadam G.A.S.-pro, niemieckiego alarmu, dedykowanego do między innymi samochodów kempingowych.
Nie będę się spierał, nie sprawdzałem, być może masz rację, choć wikipedii bezgranicznie ufać się nie powinno.
W takim razie trzeba montować niżej i będzie dobrze. |
 |
|
|
|
 |
Krzysztof M
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
|
Wysłany: 2012-02-29, 16:48 Re: czujnik czadu
|
|
|
| mobili napisał/a: | polecamdo kamperka taki czujnik:
http://allegro.pl/czujnik...2116122858.html
mam go w domu rok czasu. działa na baterie paluszki-czas działania na akumulatorkach to 1 rok. Jak żywotnosc baterii się kończy czujnik sygnalizuje nam to któtkimi sygnałami i wyswietla sie na wyswietlaczu informacja. |
Mam taki i miałem już nieprzyjemność być budzony przez niego w nocy. Co prawda w poprzednim kamperku (rocznik, 1985) w którym odprowadzenie spalin z lodówki pozostawiało wiele do życzenia, ale zadziałał i do czasu wywietrzenia nie chciał się uspokoić.
Jeśli chodzi o żywotność baterii to cały sezon trzymały padły dopiero w okresie zimowym |
|
|
|
 |
marcylrex
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Frankia 1,9 td
|
Wysłany: 2012-02-29, 17:11
|
|
|
Agostini, szadok, Polecam lekturę a swoja drogą CO jest cięższe od powietrza jak i propan-butan oraz opary alkoholu i dlatego instaluje się czujniki nisko wg. VDS max. to 1 m. dla tlenku węgla. |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

|
Wysłany: 2012-02-29, 17:58
|
|
|
| marcylrex napisał/a: | Agostini, szadok, Polecam lekturę a swoja drogą CO jest cięższe od powietrza jak i propan-butan oraz opary alkoholu i dlatego instaluje się czujniki nisko wg. VDS max. to 1 m. dla tlenku węgla. |
marcylrex to fragment polecanej przez Ciebie lektury:
Optymalne warunki pracy i działania detektora gazu można uzyskać, kierując się następującymi wskazówkami:
1. W przypadku gazu ziemnego lub tlenku węgla (gazy te są lżejsze od powietrza i zaczynają gromadzić się w górnych partiach pomieszczenia):
- wlot czujnika (w przypadku gazu ziemnego) należy umieścić pod sufitem, w odległości 15- 30cm od sufitu (np. na ścianie)
- wlot czujnika (dla tlenku węgla, który jest nieco lżejszy od powietrza i łatwo się z nim miesza) zaleca się umieszczenie wlotu czujnika na wysokości 150- 200cm od podłoża (np. na ścianie)
- czujnik należy umieścić nie dalej niż 6m od potencjalnego źródła emisji gazu
- wlot czujnika powinien znajdować się powyżej górnej krawędzi okien lub drzwi a także z dala od otworów wentylacyjnych
- na drodze, pomiędzy potencjalnym źródłem wycieku gazu a czujnikiem, na suficie, nie powinny znajdować się przegrody sięgające poniżej poziomu wlotu czujnika (tj. belki, kasetony)
To jak to jest z tym tlenkiem węgla? Czy ktoś wie? |
 |
|
|
|
 |
marcylrex
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Frankia 1,9 td
|
Wysłany: 2012-02-29, 18:16
|
|
|
Agostini, w tego typu broszurach pisza tak jak rozumiesz, ale VDS określa jednoznacznie max 100 cm dla czadu, 30 cm dla propanu-butanu. Nie polecam tej broszury tylko zaprezentowałem to co czytacie i o co się sprzeczacie
Jesli chcesz się zapoznać z zasadami i po dyskutować to POLECAM Normy PN-EN lub VDS |
|
|
|
 |
|
|