|
Antena satelitarna I-sat |
| Autor |
Wiadomość |
Waldii
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Karmann
Nazwa załogi: ABW
|
Wysłany: 2012-04-16, 18:22 Antena satelitarna I-sat
|
|
|
Hej,
Jakby to rzecz... Nabyłem antenę satelitarną automatyczną I-SAT po całkiem okazyjnej cenie No i w cholerę nie chce się ustawić na hotbirda- po prostu nie znajduje! Ma ktoś z Was takie cudo i może pomóc? Próbowałem już różnych możliwości i po woli moja cierpliwość się kończy...
Ps. Byłem nawet z tym u sprzedawcy, ale sam nie wie "o co kaman"... |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2012-04-16, 19:41
|
|
|
Jeżeli nie posiadasz instrukcji obsługi to poniżej do ściągnięcia w wersji pdf
http://www.mobiltech.it/i...isat_manual.pdf
Powinno pomóc jeśli to ten sam model.
Po krótce:
Przycisk ON/OFF włącz/wyłącz po włączeniu dioda przy ostatnio wybranym satelicie będzie świecić na zielono
Krótkimi przyciśnięciami klawisza wyboru satelity wybierasz satelitę
Wybranego satelitę zatwierdzasz tym samym klawiszem przytrzymując go przez 3 sekundy.
Rozpocznie się wyszukiwanie. Dioda w tym czasie będzie mrugać na czerwono aż do momentu znalezienia odpowiedniego satelity. Możesz przerwać wyszukiwanie klikając jeszcze raz przycisk SAT.
Konwerter (czyli ta wystająca część do odbioru sygnału) powinna być ustawiona na zero stopni (nie wiem czy jest tam jakaś podziałka). To bardzo ważny paramter który jest często pomijany przy ustawianiu anten. Antena ta posiada możliwość korekcji tego parametru jednak w skrajnych położeniach może nie być to możliwe dlatego trzeba zrobić to ręcznie.
PS. Nie posiadam tej anteny a ww. porada wynika z częsciowego przeczytania instrukcji i doświadczenia w ustawianiu anten satelitarnych.
Powodzenia w ustawianiu |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2012-04-16, 20:18
|
|
|
| Nie chcę Cię zniechęcać .Proponuje użyć naszej wyszukiwarki .O antenach sat było już chyba wszystko.Tego typu anteny wielu z nas posiada i mieliśmy rózne problemy.Na pewno coś znajdziesz dla siebie. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2012-04-16, 21:07
|
|
|
| Waldii napisał/a: | | ...Nabyłem antenę satelitarną automatyczną I-SAT po całkiem okazyjnej cenie No i w cholerę nie chce się ustawić na hotbirda- po prostu nie znajduje!... |
Wszystko wskazuje na to, że pozycjoner jest w analogu a Hotbird już chyba od pół roku pracuje wyłącznie na sygnale cyfrowym.
Natomiast Astra analog całkowicie wyłancza...18-go kwietnia - czyli pojutrze |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
Waldii
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-04-17, 14:56
|
|
|
Zaradek - dzięki za info, instrukcje mam, ale mimo tego nie idzie spróbuję jeszcze ustawić ten konwenter na zero stopni, tak jak radzisz-to ostatnia szansa
Mawi - troche już szperałem po forum, wpisując antena satelitarna, spróbuje jeszcze inne słowne kombinacje
Endi - to chyba najgorszy z możliwych scenariuszy nawet nie chcę myśleć, że w jakikolwiek sposób realny, bo musiałbym wtedy kogoś za jajca powiesić |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2012-04-17, 15:13
|
|
|
| Spróbuj jeszcze z dekoderami .Poczytaj moje posty na ten temat .Ja zrobiłem z takiego ustrojstwa ręczniaka,i jestem zadowolony.Jak chcesz to zadzwoń to Ci opowiem i podpowiem. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 77/73 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2012-04-17, 22:00
|
|
|
Waldii
mam pytanko,czy Ty masz na pokładzie swojego kamperka przetwornicę.
Jeśli tak,to problem z naprowadzaniem anteny przy mojej małej pomocy sam rozwiążesz.
pozdrawiam
Stefan |
|
|
|
 |
Waldii
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-04-18, 18:44
|
|
|
Mawi- wiesz, nie po to kupowałem automata, żeby go teraz ręcznie stroić ale poczytam, tak jak radzisz o dekoderach- może tu tkwi problem... Jak bedziesz mieć jutro chwilę to faktycznie zadzwonię, może coś razem uradzimy
Di Stefano- nie mam, ale jak to pomoże rozwiązać problem to mogę mieć.
Ogólnie sprawa wygląda tak:ustawiając na hotbirda (znalazł się wreszcie dzisiaj, ale zjeździłem pół dnia, w kilkanaście miejsc, za każdym razem próbując odpalić i wreszcie w jednym miejscu załapał) pokazuje siłe (80%) i jakość (50%), ale obrazu nadal brak. I na tym skończył się mój dzisiejszy "sukces" |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 77/73 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2012-04-18, 22:48
|
|
|
Waldii
Niekoniecznie musisz kupować.nawet dobrze,że nie masz.
Tak na odległość mi wychodzi,że na pokładzie masz włączone urządzonko,które "sieje" tj. zakłóca Ci namiar anteny.
Najczęściej takie numery robi przetwornica ale również może to być jakiś zasilacz.
Posprawdzaj przyłącza przewodów antenowych i je oczyść.
Powoli i na spokojnie podziałaj,bez nerwacji musi zadziałać.
powodzenia
Stefan |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2012-04-19, 07:14
|
|
|
| Waldii napisał/a: | | pokazuje siłe (80%) i jakość (50%) |
Ewidentnie zły kąt skręcenia konwertera, moze nawet zły punkt ostrości. Zawsze ustawiałem anteny na dolnym śląsku i na pamięć ustawiałem konwerter praktycznie w pionie. Jakież było moje zaskoczenie gdy ostatnio ustawiałem antenę przy samym morzu... Siła 90% jakość 30%... przekręcenie konwertera o 10-15 stopni dało wynik siła 80 jakość 100. Później przyszedł czas na zabawę. Nawet mocne przekręcenie anteny w lewo czy w prawo nie wpływało na jakość (90 do 100%) a jedynie na siłę (czasem spadała do 30%) a jakość wciąż 80-90% i cyfrowy dekoder pięknie pracował....
Tu trochę teorii. Może się komuś przyda....
http://laki.dvhk.pl/faq/montaz_sat.htm |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2012-04-19, 08:42