|
|
Deszczowy weekend z kuzynkami i Orlimi Gniazdami |
Autor |
Wiadomość |
GregdeWal
stary wyga

Twój sprzęt: ALIELIDOMEK IV - Globebus I2
Nazwa załogi: GA2E
|
Wysłany: 2012-05-16, 18:04 Deszczowy weekend z kuzynkami i Orlimi Gniazdami
|
|
|
Chcąc wypełnić jesienne zobowiązanie wobec córek kuzyna (10 i 12 lat - muszę sprawdzić - najwyżej wyedytuję ), a zarazem chcąc rozruszać kamperka po zimie i przetestować przed majowym weekendem postanowiliśmy w weekend 14-15 kwietnia wyruszyć na Jurę na Orle Gniazda.
ETAP I Cieszyn - Jaworzno - Tuliszów
13.04.2012
139 km
Feralna piątkowa data, ani niezbyt pozytywne prognozy pogody nie zniechęciły nas i po wcześniejszym powrocie z pracy o 14:30 ruszyliśmy z bazy w Cieszynie.
Podczas tankowania w Pawłowicach wracając lżejszy o 350 zł z kasy spostrzegłem pod samochodem powiększającą się plamę oleju i istny wodospad (a raczej olejospad). Zastanowiło mnie tylko miejsce wycieku - ze skrzyni biegów, a konkretnie ze śrubki znajdującej się na jej ściance. Oczywiście, że to skrzynia biegów to tylko się domyślałem . Biorąc pod uwagę, że kilka dni wcześniej byłem samochodzikiem u mechanika (a raczej w serwisie, gdzie mechaników chyba za wielu z zasady nie ma ) i że kiedyś w moim Tico miałem podobną historię chciałem uwierzyć, że wina tkwi po stronie przelanego poziomu oleju w skrzyni. Wiara ta pozwoliła mi na jazdę dalej z zatrzymaniem na każdej przygodnej zatoczce w celu sprawdzenia stanu. W Żorach zdecydowałem się na podjechanie pod salon Fiata (myślę - spece od Fiata powiedzą mi co i jak). Oczywiście w recepcji serwisu nikt nawet się mną nie zainteresował (ważny Pan przez piewsze 10 minut rozmawiał z interesantem, a później nie patrząc na mnie rozpoczął rozmowę przez telefon). Jako że wyciek moim zdaniem już ustał (możliwe dwie przyczyny - nadmiar oleju się wylał/cały olej się wylał ) z duszą na ramieniu pojechałem myśląc, że w końcu nie jadę na drugą stronę Europy i że nawet laweta może by mnie nie zrujnowała. Dalsze postoje w Mikołowie, w Katowicach i w Jaworznie brak dalszego wycieku potwierdziły, skrzynia się nie grzała (co moim zdaniem mogłoby świadczyć o braku oleju) więc i humor mój trochę się poprawiał wpadając powoli w stan godny wyjazdu kamperkiem.
W Jaworznie odebraliśmy nasze załogantki wraz z klamotami i za pomocą Hołka (w czeskiej wersji językowej) przez Sosnowiec podjechaliśmy pod zamek w Będzinie. Sam zamek ładny i pomimo niewielkich rozmiarów - sprawiający spore wrażenie. Najbliższe otoczenie - familoki i hasioki . Z Będzina (ja z Berą nie wchodziłem na dziedziniec) ruszyliśmy w stronę zalewu Siewierskiego na dobrze znaną CT-Silesii lokalizację w Tuliszowie (którą dzięki forum zlokalizowałem ).
NOCLEG: 50st26'42"N 19st12'03"E
DSCF0868.JPG Cała załoga i zamek w Będzinie |
 |
Plik ściągnięto 6044 raz(y) 50,34 KB |
DSCF0892.JPG Zalew Siewiersko-Przeczycki w Tuliszowie |
 |
Plik ściągnięto 6044 raz(y) 27,85 KB |
|
_________________ Navigare necesse est, vivere non est necesse
Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca
 |
|
|
|
 |
GregdeWal
stary wyga

|
Wysłany: 2012-05-16, 18:56
|
|
|
ETAP II
Tuliszów - Smoleń
14.04.2012
151 km
Rano, wbrew prognozom, przywitała nas piękna słoneczna pogoda. Po spacerku z Berą i śniadanku nastąpił wyjazd.
Już o 9:00 staliśmy pod zamkiem w Siewierzu. Zamek i rynek Siewierza obeszliśmy, a potem, przez rubieże Częstochowy, drogą na Jędrzejów dojechaliśmy do, moim zdaniem najlepiej się prezentującego, zamku (a raczej rozległych ruin) w Olsztynie.
Płatny parking na zapleczu miejskich szaletów oferuje fajną perspektywę na zamek (a i nocleg pewnie byłby możliwy) po raz pierwszy płacąc za wstęp (a na zamku już chyba z 5 razy byłem). Choć jeśli ma to sprzyjać poprawie infrastruktury i utrzymaniu samego zamku w stanie niepogorszonym to jestem za. Co do poprawy infrastruktury - droga do bramy wzgórza zamkowego rozkopana (zapomniałem dodać, że okolice będzińskiego zamku również w okopach) - ciąg dalszy naszej remontowej odysei :-D.
Dalszym znalezionym na mapie celem turystycznym była Julianka i "Niebieskie źródła". Stawy znaleźliśmy - niebieskiego zabarwienia - niezbyt . Stąd do Ostrężnika - "brawa" za oznakowanie dojścia do jaskini i ruin . Co do Ostrężnika - widziałem bardziej okazałe ruiny :haha. Ale jaskinia całkiem ciekawa. Choć mi się z czymś innym niż płucami kojarzyła (top secret :-D). Zejście ze wzgórza zamkowego starym szlakiem troszku karkołomne - jedna z dokooptowanych załogantek kilka fikołków zrobiła (nie ostatnich zresztą ). Tymczasem powoli chmury szczelnie zaczęły wypełniać niebo...
Po Ostrężniku następny postój wypadł w Mirowie (ogrodzonym i w remoncie ). Stamtąd szlakiem pod pięknie wyremontowany (choć jeszcze parę rusztowań zostało) zamek w Bobolicach. Możecie się ze mną nie zgodzić (a nawet na pewno się nie zgodzicie), ale na mnie Bobolice zrobiły większe wrażenie niż Neuschwanstein (przepraszam jeżeli coś w pisowni pokiełbasiłem - dopiero następną relacją potrenuję te ich niemieckie łamacze jęzora i pióra, czy raczej klawiatury ). Spacer w drogę powrotną z Bobolic do Mirowa odbyłem tylko w towarzystwie Bery. Panie się zbutnowały z powodu siąpiącego deszczyku i obolałych nóg coponiektórych (pozdrowienia dla Kamilki ).
Kiedy rydwan zajechał pod Bobolice załoga znów się skompletowała i można było przejechać przez Włodowice, Morsko i Skarżyce (mała podróż sentymentalna) do zamku w Podzamczu (zamek Ogrodzieniec). Zamek, podobnie jak park miniatur, obejrzeliśmy zza ogrodzenia, górę Birów z odległości i nastawiliśmy się na znalezienie noclegu.
Poszukiwania skończyłem na asfaltowej zatoczce pod zamkiem Smoleń (na placyk powyżej wyjechać mi się nie udało - za ślisko). Wieczorny spacerek na ruiny, trochę opowiadań historii niestworzonych o zamkowych duchach, które spowodowały małe napady strachu u coponiektórych (pozdrowienia dla Karoliny ) i w akompaniamencie stukającego o dach deszczu można iść spać.
NOCLEG: 50st26'23"N 19st40'33"E
DSCF0901.JPG - Tata!! Plum plum - A co tam pływa? - Kwa Kwa
Taka mała interpretacja :) |
 |
Plik ściągnięto 6014 raz(y) 29,1 KB |
2012-04-14 09.33.19.jpg Parking pod siewierskim zamkiem |
 |
Plik ściągnięto 6014 raz(y) 55,17 KB |
DSCF0929.JPG Od Siewierza jechał wóz, malowane panny wiózł... |
 |
Plik ściągnięto 6014 raz(y) 56,38 KB |
DSCF0943.JPG Olsztyn - strona prawa |
 |
Plik ściągnięto 6014 raz(y) 41,77 KB |
DSCF0958.JPG Olsztyn - strona lewa |
 |
Plik ściągnięto 6014 raz(y) 34,07 KB |
DSCF0962.JPG Jaskinia Ostrężnicka |
 |
Plik ściągnięto 6014 raz(y) 60,63 KB |
DSCF0972.JPG Ostrężnicka Warownia |
 |
Plik ściągnięto 6014 raz(y) 88,04 KB |
DSCF0975.JPG Z górki na pazurki |
 |
Plik ściągnięto 6014 raz(y) 80,01 KB |
DSCF0989.JPG Zamek w Mirowie |
 |
Plik ściągnięto 6014 raz(y) 40,38 KB |
|
Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca
 |
Ostatnio zmieniony przez GregdeWal 2012-05-16, 19:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
GregdeWal
stary wyga

|
Wysłany: 2012-05-16, 19:03
|
|
|
Jeszcze trochę jurajskich zdjęć
DSCF0995.JPG Bobolice w rusztowniach... |
 |
Plik ściągnięto 6001 raz(y) 27,02 KB |
DSCF1019.JPG ...i bez rusztowań |
 |
Plik ściągnięto 6001 raz(y) 41,17 KB |
DSCF1033.JPG Nowy asfalt pod Okiennik Wielki - też niezłe miejsce na spokojną noc |
 |
Plik ściągnięto 6001 raz(y) 35,62 KB |
DSCF1049.JPG Sanktuarium M.B.Skarżyckiej - 08.09.2007 i sakramentalne TAK |
 |
Plik ściągnięto 6001 raz(y) 47,75 KB |
DSCF1067.JPG Ogrodzieniec |
 |
Plik ściągnięto 6001 raz(y) 45,6 KB |
DSCF1073.JPG Co Ci przypomina Co Ci przypomina Widok znajomy ten... ;) |
 |
Plik ściągnięto 6001 raz(y) 59,73 KB |
DSCF1079.JPG Zmierzch nad zamkiem Smoleń |
 |
Plik ściągnięto 6001 raz(y) 64,54 KB |
DSCF1082.JPG I na zamku |
 |
Plik ściągnięto 6001 raz(y) 40,18 KB |
|
Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
GregdeWal
stary wyga

|
Wysłany: 2012-05-16, 19:30
|
|
|
ETAP III
Smoleń-Jaworzno-Cieszyn
15.04.2012
250 km
Poranek to niestety mgła i jakieś mokre g**** lecące z nieba. Ale w końcu wyprawa to wyprawa. Bera swoje wymogi ma, więc ponowny poranny spacer na zamek, śniadanko w wygrzanym kamperku i pajdiom wpieriod. Ze Smolenia wyjechaliśmy przez Wolbrom do Olkusza, by stanąć przy zamku w Rabsztynie (wstęp dopiero od 10-tej więc pocałowaliśmy klamkę).
Z Olkusza rzut beretem do pięknej doliny Prądnika, której znakiem rozpoznawczym jest zamek w Pieskowej Skale, gdzie po raz pierwszy na skutek reorganizacji bez biletów dostaliśmy się na dziedziniec i po raz pierwszy z biletami zwiedziliśmy ekspozycję we wnętrzach. Rozbroiła nas Pani kasjerka mówiąc, że być może po raz ostatni mamy okazję używać muzealnych "papci", jako że wszyscy z nich rezygnują. Dziewczyny miały frajdę ślizgając się, a ja miałem fory, że jako niosący Alę nie zostałem zobligowany do obuwia zastępczego . Przy drugim charakterystycznym punkcie Ojcowskiego Parku Narodowego - Maczudze Herkulesa - nastąpiło drugie - już nie tak widowiskowe ale o wiele bardziej bagniste wycięcie orła przez tą samą bohaterkę.
Króciutką sesję zdjęciowa przy kościółku na wodzie przerwała dość spora ulewa, dzięki której darowaliśmy sobie postój w Ojcowie (na dość kosztownym parkingu).
Koło Krzeszowic znajduje się zamek Tenczyńskich w Rudnie, pod którym na parkingu tylko zjedliśmy obiad, jako że ten sam deszcz i zmęczenie gości naszej załogi skłoniło mnie do gonienia załogantów na następne ruiny .
Za to nie zamek, a skansen w Wygiełzowie pozwolił wykrzesać z dziewczyn jeszcze trochę sił . Później już tylko przejazd przez Płazę i Chrzanów i żegnamy zmęczone, ale chyba szczęśliwe dziewczyny . Chwilę gościny u teściów i wieczorem stajemy na naszym podwórku.
PODSUMOWANIE:
Dni w drodze: 3
Noclegów na dziko: 2
Przejechanych km: 540
Koszt paliwa: +/- 415zł
Zużycie paliwa: 11,75 l/100 km
Pozostałe koszty: 2x5 zł - parkingi + bilety za zwiedzanie
Następny odcinek (jak na razie ostatni): Cała (prawie) Romantische Strasse z północy na południe
DSCF1103.JPG W mgle ledwo widać kontury kamperka pod Smoleniem |
 |
Plik ściągnięto 5975 raz(y) 36,09 KB |
DSCF1117.JPG Rabsztyn |
 |
Plik ściągnięto 5975 raz(y) 35,61 KB |
DSCF1120.JPG Pieskowa Skała |
 |
Plik ściągnięto 5975 raz(y) 47,44 KB |
DSCF1143.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 5975 raz(y) 47,63 KB |
DSCF1182.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 5975 raz(y) 29,64 KB |
DSCF1176.jpg Maczuga Herkulesa |
 |
Plik ściągnięto 5975 raz(y) 31,64 KB |
DSCF1184.JPG Kościółek zbudowany NA Prądniku |
 |
Plik ściągnięto 5975 raz(y) 48,88 KB |
DSCF1211.JPG Domek biedoty wiejskiej w Skansenie w Wygiełzowie |
 |
Plik ściągnięto 5975 raz(y) 42,96 KB |
DSCF1224.JPG A to domek sołtysa |
 |
Plik ściągnięto 5975 raz(y) 70,19 KB |
|
Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
OldPiernik
stary wyga

Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Gru 2008 Piwa: 50/19 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-05-17, 10:41
|
|
|
Dobrze, że napisałeś tą relację. Dzięki niej widać, że nie potrzeba od razu robić wielkich wypraw na inny kontynent tylko nawet na naszym podwórku i na łykend też można jechać i zobaczyć ciekawe miejsca. |
_________________ Życie jest za krótkie na siedzenie w domu i zazdroszczenie innym. |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-05-17, 20:15
|
|
|
Ode mnie piwko za możliwość inspiracji. Na pewno w najbliższym czasie powiele twoją wycieczke. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2012-05-18, 10:08
|
|
|
dołączam się do huraoptymistów i stawiam piwko za tą relację
Poza tym w 100% zgadzam się z OldPiernik'iem |
|
|
 |
Frajda
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Adria
Nazwa załogi: Aneta,Andrzej,Gabi,Zuza i Tosia
|
Wysłany: 2012-05-18, 14:06
|
|
|
Super wycieczka!
Jak tylko będzie to możliwe to wybierzemy się ta samą trasą,nasze dziewczyny będą zachwycone uwielbiają zamki i ich ruiny.pozdrawiamy |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Wito
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato 91 Dethleffs
Nazwa załogi: moczykije
|
Wysłany: 2012-05-19, 09:20
|
|
|
Niezwykle sympatyczna wyprawa i relacja. Stawiam zasłużone piwko. |
|
|
|
 |
GregdeWal
stary wyga

|
Wysłany: 2012-05-19, 20:55
|
|
|
Dziękuję serdecznie za wszystkie bursztynowe płyny i ciepłe słowa .
Dwie małe erraty: wiek załogantek to 11 i 14 lat; na zamek w Rudnie nikogo NIE goniłem
Pozdrawiam. I powoli dojrzewam do stworzenia kolejnej relacji |
Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-05-19, 21:50
|
|
|
Pisz, pisz. Odlicze 30 km i mam gotowe trasy z cennikiem |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
Miniuszek
trochę już popisał
Twój sprzęt: Citroen Challenger 502
Nazwa załogi: Miniuszki
|
Wysłany: 2012-05-26, 08:19
|
|
|
Fajnie, wiadomo bedzie gdzie jechac Ale na widok oleju cisnienie Ci pewnie skoczylo Ode mnie tez piwko |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|