|
skrzynia biegów pomocy |
| Autor |
Wiadomość |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2012-05-15, 13:28
|
|
|
tojfel, a jak już skrzynię wyciągniesz to sprawdź i sprzęgło |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
tojfel
trochę już popisał
Twój sprzęt: chwilowo jeep cheroke i namiot
|
Wysłany: 2012-05-15, 14:02
|
|
|
mam nadzieję że zostało wymienione ! w zeszłym roku kupiłem komplet i dałem do poleconego mechanika razem z uszczelniaczami na skrzyni.
Uszczelniacze były ceglanego koloru...dziś widać że nie zostały wymienione a tylko zasilikonowane...nie wiem po co to zrobili...dlatego już tam nie pojadę
P1050069.JPG ładny silikonik |
 |
| Plik ściągnięto 2978 raz(y) 72,69 KB |
|
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2012-05-15, 14:58
|
|
|
moje sprzęgło działało dobrze, ale jak mechanik zajrzał kazał przywieźć nowe |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-05-15, 19:39
|
|
|
| Co do 2 : aby wymienić synchronizator 2 trzeba rozebrać skrzynie i wałek. Średnio fajna praca. Ja był wymienił 5 , wypłukał skrzynie, zalał nowym olejem, zrobił pare tysięcy km i wtedy poobserwował ( posłuchał ) co sie dzieje dalej. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
tojfel
trochę już popisał
|
Wysłany: 2012-05-15, 20:14
|
|
|
Dokładnie do takiego samego wniosku doszedłem.
Jutro zamawiam łożyska, synchronizator, przesuwkę i do dzieła. |
|
|
|
 |
Yekater
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Home made
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Gru 2011 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: EU
|
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 78/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2012-05-15, 22:37
|
|
|
No ciekawe ... Ducato II BOxer Jumper też miały problemy z 5 biegiem - padały na obciążonych wozach.
lata temu wymieniałem 2x piątkę. te auta nigdy nie lubiły niskich obrotów i wysokich biegów. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
tojfel
trochę już popisał
|
Wysłany: 2012-05-17, 11:58
|
|
|
ludziska...ma ktoś jakieś informację gdzie kupić łożysko nr 95631583 - w serwisach i wielu sklepach niedostępne bez możliwości zamówienia...co robić
kupować skrzynie to mała loteria czy akurat będzie sprawna.
macie jakiś pomysł ? |
|
|
|
 |
Yekater
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Home made
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Gru 2011 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: EU
|
Wysłany: 2012-05-17, 12:33
|
|
|
| Kupić w sklepie handlującym łożyskami. |
|
|
|
 |
Jerzyk
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Paź 2010 Piwa: 130/6 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 2012-05-17, 12:56
|
|
|
| jeśli będziesz miał kłopot, to zadzwoń do mnie, podam tel do kolegi, który handluje łożyskami - może pomoże. J |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2012-05-30, 18:19
|
|
|
Jestem świeżo po naprawie skrzyni biegów w moim aucie. Wymieniono jedno łożysko wałka, synchronizatory drugiego i piątego biegu oraz profilaktycznie pierwszego. Przy okazji zlikwidowano nadmierne luzy na łożyskach dyferencjału, wymieniono uszczelniacze przy wyjściu na półosie. Te wszystkie usterki zdjagnozował mechanik przejeżdżąc kamperem 2 km ostro pod górę i w dół oraz siedząc w kanale a następnie zaprezentował na rozebranej skrzyni. Wymieniane synchronizatory były docierane na płycie traserskiej. Obudowa skrzyni przed ponownym montażem została dokładnie umyta i wysuszona, tak samo wszystkie, nawet najdrobniejsze elementy przekładni. Wszystkie współpracujące ze sobą mechanizmy mechanik na bieżąco oceniał - zwłaszcza synchronizatory i co było w kiepskim stanie natychmiast podlegało naprawie lub wymianie. Od siebie dołożył nowe zatrzaski aby biegi zdecydowanie wskakiwały i w swoich miejscach tkwiły bez luzów. Te wszystkie prace spowodowały, że skrzynia pracuje jak nowa, gładko i bez wibracji. Biegi wchodzą bez zacięć. Skrzynia szumi lekko na piątym biegu - spowodowane jest to wiekowymi zębatkami a o nowe trudno. Te wszystkie prace zostały wykonane w ciągu 8 godzin łącznie z wyjęciem i włożeniem skrzyni do pojazdu oraz jazdą próbną. Ponadto mechanik stwierdził nadmierny luz na przegubie dłuższej półosi co kwalifikuje ją do wymiany. Zauważył również nadmierny luz na gumowej tulei wahacza którą już załatwiłem i przy okazji wymienię sam.
Zadecydowałem, że nie warto bawić się w częściową wymianę elementów tak precyzyjnego mechanizmu jakim jest skrzynia biegów nie mając odpowiedniej wiedzy i co jest równie ważne - doświadczenia i dlatego pojechałem do warsztatu.
Cena za usługę wbrew oczekiwaniom nie rzuciła na kolana a co najważniejsze byłem cały czas w warsztacie i widziałem co i jak było robione.
Łożysk do skrzyni biegów Fiata Ducato nie kupi się w sklepie z łożyskami. Są to łożyska specjalne i do nabycia tylko w wyspecjalizowanych hurtowniach i to nie zawsze. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
| Ostatnio zmieniony przez lepciak 2012-05-30, 18:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2012-05-30, 18:25
|
|
|
| lepciak napisał/a: | | a co najważniejsze byłem cały czas w warsztacie i widziałem co i jak było robione. |
Cena 50% w górę |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
andrzej34sto
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5TD zabudowa Fendt
|
Wysłany: 2012-05-30, 18:53
|
|
|
Witam,jestem też swieżo po naprawie skrzyni ,u mnie była piatka iprzesuwka piątego biegu do wymiany,kupiłem używana skrzynie od peugota,jakby ktoś potrzebował jakies czesci to dać znać,trochę tego zostało |
|
|
|
 |
tojfel
trochę już popisał
|
Wysłany: 2012-05-30, 19:19
|
|
|
Właśnie się uporałem ze swoją skrzynią.
Wymieniłem dwa łożyska i synchronizator.
Na sucho wchodzi bezproblemowo, w czasie jazdy nie wiem bo przy okazłi zepsułem pompę wtryskową.
ale to już będzie inny wątek.
P1050193.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2643 raz(y) 56,06 KB |
|
|
|
|
 |
andrzej34sto
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5TD zabudowa Fendt
|
Wysłany: 2012-05-30, 21:18
|
|
|
a które łóżyska? jestem ciekaw,bo sam mam do wymiany na dyfrze,wymieniłem tylko uszczelniacze,ale luz jest spory ,najwyżej w trasie wymienię ,bo nie trzeba przy nich demontować całej skrzynii |
|
|
|
 |
|
|