Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Calira EVS 15/12 "d"
Autor Wiadomość
zibikruk 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Piwa: 93/116
Wysłany: 2013-01-23, 21:59   Calira EVS 15/12 "d"

Kolejny raz mam problem z energoblokiem - jak w temacie.
Poszukuję albo specjalistę, który go naprawi, albo kupię.
Był w ubiegłym roku w naprawie, chociaż został uruchomiony, jednak nie działa w nim układ zabezpieczenia przed przeładowaniem - po naładowaniu aku zabudowy nie wyłącza się i dalej ładuje.
Części elektroniczne w postaci triaków oraz diod posiadam. :spoko

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2013-01-24, 00:05   

Prawdopodobnie nie będziesz ich potrzebował .. będziesz potrzebował innych części.
Są tanie.
1. Jeśli wcześniej nie zostało to zrobione - Dobrze radzę wymienić wszystkie stare kondensatory elektrolityczne. Mogą wyglądać OK ale spora szansa że już OK nie będą - u Krzyśka F68 tak się zdarzyło :)
Na zdjęciach zaznaczyłem okręgami. POtrzebujesz:
220uF/40V - 1 szt - to ten największy - na zdjęciu akurat wymieniony już na nowy
4,7uF/25V - 3 szt (2 na płytke Calira, 1 na płytke Tremat )
22uF/25V - 1 szt
i na drugiej płytce (Tremat)
1uF/25V - 1szt

Ten pierwszy może być na na wyższe napięcie (50V).
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że układ pomiarowy jest właśnie na Tremacie i ten 1u/25 może być dość istotny...
Schematy masz bo śledziłeś poczynania innych W INNYM WĄTKU

2. Układ zabezpieczenia przed przeładowaniem może działać - ale może nie być ustawiony właściwie, czyli np ktoś ruszył potencjometr i przestawił napięcie odcięcia ładowania na wyższe progi...domyślnie znów zakładam że to potecjometr 25k na płytce Tremat.
Pytanie czy ktoś wcześniej nim grzebał....
teoretycznie sprawdzenie jest proste potrzebny nam zasilacz regulowany do 15 lub 18V obowiązkowo z ograniczeniem prądowym - i to będzie chyba najtrudniejsze ...:)
podłączamy zasilacz do pinów pomiarowych na złączu 15stykowym (imho 9<masa> i 10 jako +) ustawiony na 12V. Sprawdzamy multimetrem napięcie na styku13. Powinno być 14,4 albo coś koło tego.
ZMiana napięcia na pinie 10 do 14,4 lub 15V - powinno odłączyć napięcie na styku 13.
Można teraz pokręcić potencjometrem i sprawdzić czy odcina czy nie. Finalnie ja bym ustawił 13,8 na zasilaczu i tak kręcił potencjometrem żeby przy 13,8 odcięło napięcie na styku 13 gniazda.
jeśli nadal nie działa ... hmmm... to pomyślimy później :)
Czy kóryś z lepszych elektroników może sprawdzić moje przemyślenia ? Schemat dostępny w podlinkowanym temacie...

3. DO sprawdzenia bezpiecznik 2A gdzieś na wejściu styku 10 - to zabezpieczenie wejścia pomiarowego układu. jest poza płytkami drukowanymi a przynajmniej tak to wygląda na schemacie.

Calira EVS1512_LGa.JPG
Plik ściągnięto 353 raz(y) 94,38 KB

Calira EVS1512_Tremata.JPG
Plik ściągnięto 323 raz(y) 105,81 KB

Odpowiedz do tematu