Przesunięty przez: janusz 2008-06-12, 11:45 |
Stellplatze |
| Autor |
Wiadomość |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2008-05-12, 18:46
|
|
|
3-4 dni?. Marzenie.
Ja jadąc z żoną i córką Karawaną po Niemczech - CODZIENNIE |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): zbijem |
 |
rafalcho
weteran uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Piwa: 10/12 Skąd: Łódź / Andrespol
|
Wysłany: 2008-05-13, 03:53
|
|
|
U nas (4 osoby 2 dorosłe i 2-óch maluchów) max to 2 dni.
Niestety dość szybko się zapełnia ............
Pozdrawiam
Rafał
|
_________________ Pozdrawiam
rafalcho
www.techrol.eu |
| Ostatnio zmieniony przez rafalcho 2008-05-13, 12:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2008-05-13, 10:25
|
|
|
| kimtop napisał/a: | CODZIENNIE |
Marek,
to może rozważ na poważnie ten pomysł Jawy.
Jeśli nie to pozostaje jeszcze rozwiązanie stosowane na koleii
ale wtedy ja jadę z przodu |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2008-05-13, 11:27
|
|
|
|
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
|
|
|
 |
zbijem
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-05-13, 12:23 porady
|
|
|
| eler1 napisał/a: | | średnio na 3 osoby to 3-4 dni kaseta wyjmowana na zewnątrz ok 15l ale już o tym gdzieś było wiec warto skorzystać z funkcji szukaj. A te małe wynoszone ze środka to praktycznie codziennie lub na dwa dni |
Dzięki - o taki właśnie konkret mi chodziło, reszta to sprawa poukładania sobie w głowie dzięki
[ Dodano: 2008-05-13, 13:33 ]
OK. Ten problem to nie tylko przejazd. Planuję w przyszłości ( jak dobrze się złoży he,he) wykorzystywać go jako małą bazę bez możliwości przemieszczania, a jednosześnie bez konieczności ( to wogóle nie wchodzi w rachubę ) użyźniania przyrody. Sytąd moje pytania o wc ze zbiornikiem na to i owo by te cztery osoby były niezależne co najmniej tydzień. Dzieki wszystkim za zainteresowanie i rady.
[ Dodano: 2008-05-13, 13:52 ]
| Jerzy napisał/a: | | zbijem napisał/a: | | Może lepiej camper powyżej 3,5 tony z toaletą ze zbiornikiem na fekalia... |
...czy mógłbyś dokładniej opisać związek DMC kampera z rodzajem toalety ? |
Przykro mi ale nie mogę opisać związku, bo jeszcze na tyle nie rozeznaję się w temacie. Jestem gringo - to nie jest wstyd, że się czegoś nie wie.
[ Dodano: 2008-05-13, 13:57 ]
| papamila napisał/a: | | kimtop napisał/a: | CODZIENNIE |
Marek,
to może rozważ na poważnie ten pomysł Jawy.
Jeśli nie to pozostaje jeszcze rozwiązanie stosowane na koleii
ale wtedy ja jadę z przodu | |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2008-05-13, 16:56
|
|
|
| zbijem napisał/a: | | by te cztery osoby były niezależne co najmniej tydzień. Dzieki wszystkim za zainteresowanie i rady. |
Ciekawe w ilu chłopa musiałbyś "to" wynosić? |
Polak gorszego sortu
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2008-05-13, 17:15
|
|
|
Trzeba też wziąć pod uwagę pampersy, są przecież modele dla dorosłych. Przy zmianie raz na dobę potrzeba tylko 16 na cztery osoby. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
zbijem
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-05-14, 09:19
|
|
|
A może ktoś ma praktykę na campie ze zbiornikiem ( dużym ) i coś dorzuci ? Czy są problemy ze zrzutem "tego" na stacjach benzynowych w kraju i na obczyźnie. Ponieważ nie mam doświadczenia to nie mam pojęcia, czy takie opróżnianie zbiornika jest możliwe na polach camperowych ???. Zawsze wychodziłem z założenia, że najpierw rozwiązuje się problemy najczęsciej występujące - czyli codzienne, bo one decydują o dobrym samopoczuciu
pozdrawiam |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2008-05-14, 09:44
|
|
|
| zbijem napisał/a: | | Czy są problemy ze zrzutem "tego" na stacjach benzynowych w kraju i na obczyźnie. |
Na stacjach benzynowych w Polsce zawsze miałem duże problemy.
Na obczyżnie zdaża się,że są tablice na wc na parkingach ,zakazujące opróżniania toalet chemicznych.Na stellplatzach są miejsca do zrzutu toalety i brudnej wody(tankowanie czystej za opłatą) |
Polak gorszego sortu
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2008-05-14, 09:59
|
|
|
| zbijem napisał/a: | | A może ktoś ma praktykę na campie ze zbiornikiem ( dużym )... Czy są problemy ze zrzutem "tego" na stacjach benzynowych |
zbijem, o zrzucaniu "tego" z jakiegoś nietypowego, zamontowanego na stałe dużego zbiornika, nie tylko na stacjach benzynowych ale również na kempingach możesz zapomnieć.
Pojemność kasety WC w kamperze dobrana jest przez producentów na podstawie wieloletnich doświadczeń, z uwzględnieniem wszystkich czynników i nie ma tu co kombinować...
Jeżeli chcesz koniecznie coś poprawić w tym temacie, to pomyśl raczej o zaprojektowaniu wentylacji dla kasety WC - na wzór SOG. Z pewnością wielu z nas skorzysta z opisu takiego rozwiązania. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
zbijem
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-05-14, 16:21 wc
|
|
|
no dobrze, czegoś nie kumam. Mimo że jestem gringo to wiem, że są campery ze zbiornikiem i to stosunkowo dużym na " treśc naszego życia " , to jak i gdzie oni to wprowadzają do fekalioobiegu jakiejśtam oczyszczalni ?? Jeszcze raz zaznaczam, to nie może być jakaś tam lewa przeróbka i pokątne usówanie
pozdrawiam |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2008-05-14, 16:29
|
|
|
Był taki amerykański film jak się to robi (spuszcza szambo), zapomniałem tytułu. Może ktoś przypomni. Można scenę spuszczania szamba potraktować jako instruktaż i wszystko zbijem będziesz wiedział do najdrobniejszych szczegółów. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-05-14, 16:40
|
|
|
Miało to miejsce w filmie pt."W krzywym zwierciadle-Witaj Święty Mikołaju" z Cheavy Chease-em w roli głownej..... Ale czy to był instruktaż Raczej jak tego się nie powinno robić... |
|
|
|
 |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2008-05-14, 19:40
|
|
|
| zbijem, Ja nie spotkałem się z większymi zbiornikami na fekalia niż 17l. Można kupić dodatkowy, bądź nawet dwa. Tylko trzeba zrobić na nie schowek. Cztery osoby przy umiejętnym spłukiwaniu "wyprodukują" te 17l max. w 2 dni. Jeżeli będziesz miał 3 sztuki to do tygodnia wytrzymasz. Większe zbiorniki są, ale na szarą wodę po myciu i zmywaniu, ale o te chyba Ci nie chodzi? |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2008-05-14, 20:39
|
|
|
| Nadszedł czas na zadanie pytania natury filozoficzno-egzystencjalnej: czy lubimy wozić z sobą większe ilości g....? |
|
|
|
 |
|
|