Rock (ang. skała, kołysać się) – ogólna nazwa całego szeregu stylów muzycznych, wywodzących się z rock and rolla oraz rhythm and bluesa i bluesa. Sama nazwa "rock" jest właściwie skrótem od "rock and roll", choć można uznawać owe dwa pojęcia za odmienne od siebie gatunki muzyczne. Wszystkie style rockowe charakteryzują się brzmieniem opartym na różnego rodzaju gitarach (zwykle elektrycznych, elektrycznych basowych) i perkusji, z wyraźnie zarysowanym rytmem i śpiewem, wywodzącym się z bluesa, oraz sposobem wolnej improwizacji w trakcie grania utworów, wywodzącym się z jazzu. Ważną cechą muzyki rockowej, nieobecną w muzyce poważnej, jest zespołowość w procesie tworzenia; muzyka jest bowiem tworzona zespołowo i trudna do odtworzenia, gdy nie jest grana przez oryginalny zespół (zob. tribute band), często jest też zespołowo komponowana. Niekiedy w sposób dynamiczny, kiedy to zainicjowany motyw muzyczny w serii jamów przetwarzany jest w utwór, który w swej końcowej fazie rzadko przypomina swą wyjściową formę. W muzyce rockowej, podobnie jak w jazzie, kompozytor i wykonawca to najczęściej ta sama osoba lub grupa osób, a komponowanie i wykonywanie muzyki są często jednym procesem. . . . . .
Rock (ang. skała, kołysać się) – ogólna nazwa całego szeregu stylów muzycznych, wywodzących się z rock and rolla oraz rhythm and bluesa i bluesa. Sama nazwa "rock" jest właściwie skrótem od "rock and roll", choć można uznawać owe dwa pojęcia za odmienne od siebie gatunki muzyczne. Wszystkie style rockowe charakteryzują się brzmieniem opartym na różnego rodzaju gitarach (zwykle elektrycznych, elektrycznych basowych) i perkusji...
problem w tym, że w pierwszych zespołach R'n'R nie było gitar basowych.
ich sekcja rytmiczna była taka jak w ówczesnych zespołach jazzowych więc kontrabas.
patrz - Comets zespół akompaniujący Billowy Haleyowi.
Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2013-01-31, 10:37
Wstawiacie tu teledyski i większość z poprzedniego stulecia.
Dołożyłem ankietkę. Bardzo tendencyjną i ogólną. Napisałem muzyka najfajniejsza, nie najlepsza, najciekawsza i każda inna "naj". Chodzi o subiektywne wrażenia.
Można byłoby na pytanie "dlaczego ta" odpowiedzieć, bo mi się podoba.
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-01-31, 10:42
Elwood napisał/a:
...Wszystkie style rockowe charakteryzują się brzmieniem opartym na różnego rodzaju gitarach (zwykle elektrycznych, elektrycznych basowych)...
po prostu chyba w wikipedii trochę nie precyzyjnie określili to.
natomiast według mnie R'n'R był w początkach tej muzyki i służył tylko do tańca.
notomiast w momencie, gdy przeistoczył się w oddzielny gatunek muzyki ze swoimi odmianami, to moim zdaniem wtedy ja rozumiem go jako rock.
Twój sprzęt: Rimor Katamarano 1
Nazwa załogi: elwood'ki Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2008 Piwa: 84/50 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2013-01-31, 14:48
Cyrylu - jak przeczytasz całe zdanie to kwestionowane przez Ciebie gitary elektryczne basowe dotyczą Rocka a nie R'n'R. Przynajmniej ja to tak odbieram. Zacytuję jeszcze raz za Wikipedią
Cytat:
Wszystkie style rockowe charakteryzują się brzmieniem opartym na różnego rodzaju gitarach (zwykle elektrycznych, elektrycznych basowych) i perkusji, z wyraźnie zarysowanym rytmem i śpiewem, wywodzącym się z bluesa, oraz sposobem wolnej improwizacji w trakcie grania utworów, wywodzącym się z jazzu.
I w tym tkwi sedno różnicy pomiędzy R'n'R a Rock'iem - zastrzegam, że ja się na tym nie znam, a tylko interpretuję różne internetowe dywagacje. Tak prawdę mówiąc to do czasu zadania pytania przez Janusza moje wyobrażenie o tych pojęciach było takie, że pierwsze /R'n'R/ to taniec, a drugie /Rock/ to gatunek muzyczny. Jak widać można dzięki bytności na naszym forum czegoś się nauczyć na stare lata. Pozdrawiam serdecznie.
Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Piwa: 26/115 Skąd: toruń
Wysłany: 2013-02-08, 19:52
Być może się wymądrzam, ale oba utworki to raczej "bluesiki".
Wyczytałem w Wikipedii:
Otis Rush zaczął grę na gitarze, mając 8 lat. W 1949 roku przeniósł się do Chicago, gdzie swoją karierę rozwijał właśnie jego idol, Muddy Waters. 4 lata później Rush zagrał swój pierwszy solowy koncert jako Little Otis. W 1955 Willie Dixon zapewnił mu kontrakt z Cobra Records, gdzie Rush nagrał hit "I Can't Quit You, Baby", wykonywany później między innymi przez Led Zeppelin.
_________________ Jak chcesz rozśmieszyć Pana Boga to opowiedz Mu
o swoich planach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum