|
|
|
rozwiercanie silnika |
| Autor |
Wiadomość |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 70/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2013-02-19, 21:40
|
|
|
| Majsterek jeśli lubisz v-ałki to polecam Ci V6 2,9 litra PSA spokojnie wejdzie Ci pod maskę razem ze skrzynią (może nawet być i automat-ale nie polecam) Jeden z fajniejszych silników ale szukaj wersji bez zmiennych faz rozrządu i pojedynczych cewek np od citroena xantii -ostatnio taką xantiunie sprzedał znajomy za 1000 zł z walniętym hydro. Jak byłem piękny i młody to wsadziłem taki silnik do citroena bx-a, ale to nie jeździło ze względu na zbyt dużą masę przed przednią osią. Ja też czasem mam jakieś jazdy i ciągle coś kombinuje teraz chodzi mi po głowie wszędołaz trzyosiowy na sztywnym zawieszeniu i pędzonych wszystkich kołach skręcający na zasadzie czołgu (przyhamowanie jednej strony) oczywiście fajnie by było jakby jeszcze pływał :-) |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 70/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2013-02-19, 21:56
|
|
|
| ten silnik ma obd |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
jacenty
trochę już popisał
Twój sprzęt: VW T4 Syncro -wyprawowy
|
Wysłany: 2013-02-19, 23:34
|
|
|
Tzw rozwiercanie silnika jest mozliwe technicznie ,ale bez sensu ekonomicznego .
Przy rozwiercaniu na najwiekszy wymiar naprawczy ,wzrost pojemności i mocy jest symboliczny do 3 % . Przy mocnym tuningu z dopasowaniem innych tłoków można w zależności od silnika uzyskać przyrosty 10-15 % . Ale tu zaczynaja się schody z blokiem , uszczelkami pod głowice , odprężaniem głowic , dawkowaniem paliwa . Kiedyś w sporcie gdzie liczył sie każdy koń mech. wycisniety z silnika tak robiono . Do normalnej eksploatacji bez sensu. Dziś do podciągnięcia mocy stosuje się sprężarki mechaniczne i do niektórych silników są nawet gotowe KIT-y. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2013-02-20, 07:48
|
|
|
zgadzam się z tym, że doświadczenie w naprawach ,czy nawet pełnych remontach silników, jest zupełnie inne niż w przeróbkach siników...
to zupełnie inna półka doświadczeń , zupełnie innej wiedzy , często podpartej tylko i wyłącznie włąsnymi doświadczeniami, zniszczonymi głowicami, wałkami, korbami, tłokami...bo, za lekko, za ostro, za nisko albo, zupełnie na odwrót |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
keler
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Opel Combo Active, Niewiadów N126
|
Wysłany: 2013-02-20, 11:05
|
|
|
Moim zdaniem rozwiercanie silnika to nie ta droga
Największy wzrost mocy uzyskuje się poprzez zmiany zarówno dolotu jak i wydechu.
Zmiana sposobu dostarczenia powierza jak i w głównej mierze zmiana kolektora wydechowego.
Zwróć uwagę na różnice w budowie kolektorów wydechowych w autach sportowych tam z każdego cylindra wyprowadzona jest oddzielna rura, a nie tak jak w standardzie jest jeden odlew.
Kolejna zmiana to wałek i mapy wtrysków - ale to chciałeś pominąć.
Potem jeszcze planowanie głowicy - zwiększa stopień kompresji
Ogólnie co byś nie zrobił to wzrośnie spalanie i spada żywotność jednostki, i co najważniejsze do takich przeróbek musi być odpowiedni warsztat z zapleczem i ktoś kto się na tym zna, zapomniałem dodać, że wzrasta też temperatura silnika i trzeba dać wydajniejszą chłodnice. |
|
|
|
 |
Tata
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Renault Traffic
|
Wysłany: 2013-02-20, 17:02
|
|
|
Samo rozwiercenie silnika nie zwiększy jego mocy a zwiększy pojemność, bo moc mierzona jest zawsze na wale a nie w cylindrze.
Temp. zapłonu w cylindrze może dochodzić do ok 500 st. więc rozwiercenie spowoduje to, że bedą cieńsze ścianki i może to silnik rozsadzić.
Może najłatwiej było by splanowanie głowicy { tak jak kiedyś robili fachowcy w maluchach}
bo wtedy komora spalania się zmniejszy a stopień sprężania się zwiększy i uzyskamy większą moc. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2013-02-20, 17:15
|
|
|
ale ja nie chce na sile ile mozna tylko ile jest sens.
dlatego potrzebuje obliczen ktorych sam nie potrafie zrobic.
jesli ma byc 2120 pojemnosci i taki a taki walek i zawory to ja to zrobie i bede mial nie ful moc ale troche lepiej i napewno kupe satysfakcji , bo to napewno wiecej da ( ta swiadomosc wzrostu mocy) niz zeczywista moc
placebo ale poparte radosna tworczoscia , RADOSNA a nie zlosliwa |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-02-20, 19:21
|
|
|
| Gdy w dawnych czasach chcialem zbudowac silnik wyczynowy bazowany na silniku LADA 1600ccm na lancuchu ,musialem prosic o pomoc ludzi ,ktozy sie tym zajmuja od lat.I tak walek rozrzadu specjalne krzywki wyliczone ,glowica ze zmienionym zaworami powiekszona komora spalania,tlok inny niz seryjny w dwoch opcjach z garbem i bez garba,korbowody kute specjalne zamowienie roznica wagowa pomiedzy poszczegolnymi tlokami wraz z korbowodem miescily sie w bledzie 0,002grama.Inne kolo zamachowe i to nie wszystko nawet tzw.plywajacy smok pompy olejowej by nie bylo duzych odplwow oleju podczas jazdy z duza predkoscia na zakretach.Po wszytskich przerobkach silnikowych i ze sprzeglem specjaknym wyczynowym moc z seryjnego silnika LADA wzrosla do 160KM a szybkosc na prostej na Torze Poznan 235km.Taki silnik wytzrymywal na torze tylko 3 rundy wyscigowe a zamontowany w samochodzie seryjnym czyli ulicznym wystarczal tylko na przejechanie 500km |
|
|
|
 |
malyzpolic
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Sprinter 312
Nazwa załogi: BiedroNetto
|
Wysłany: 2013-02-20, 21:06
|
|
|
szkoda że nie ma odpowiedzi na pytanie bo troche z czystej ciekawości mnie zainteresował temat
w sumie to zauwazyłem że na każdym forum bardzo często można się dowiedzieć wszystkiego z wyjątkiem postawionego pytania więc kto ma a kto nie ma warsztat a kto w nim pracuej a kto nie itp nawet można przeczytac cytat "lema" ale w temacie no cóż niewiele
a tak mi się chciało ponażekać
http://grabowski.com.pl/
proponuję tu zajrzeć może napisać zapytać osobiście czekam na rozwój histori z czystej ciekawości |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|