|
|
|
Greckie Wakacje. |
| Autor |
Wiadomość |
Jan Olejnik
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D
Nazwa załogi: Jano
|
Wysłany: 2013-03-04, 20:22
|
|
|
Nasze wakacje powoli zbliżają się do końca, w poniedziałek 24 lipca musimy być w pracy, dlatego wyjazd z kampingu planujemy na godzinę piątą rano, uzgadniając to wieczorem w recepcji campingu. Niestety zastajemy bramę zamkniętą na kłódkę, nasze próby obudzenia recepcjonistki nie przynoszą rezultatu. Chodzimy od okna, do drzwi stukając coraz głośniej i dopiero po 15-tu minutach, wychodzi młoda zaspana dziewczyna w szlafroku. Chwilę szamotała się z pękiem kluczy, wreszcie natrafiła na ten właściwy i otwarła nam bramę.
Jedziemy do autostrady w kierunku Budapesztu, następnie na Bratysławę i dalej do Żyliny. Obok miasteczka Beckov zatrzymujemy się na obiad, z parkingu rozciąga się wspaniały widok na górujące nad okolicą ruiny zamku.
Namiary na parking Beckov: N48st. 47’55,52” E17st. 53’ 37,21”
Za Żyliną skręcamy na Zwardoń, następnie przez Żywiec, Bielsko i Częstochowę, po 18-stej docieramy do domu. Nasze dwutygodniowe wakacje dobiegły końca, przejechaliśmy 4343 km, spalając 480l ON. Paliwo i opłaty autostradowe stanowiły największy koszt naszego wyjazdu i wyniosły przeszło 3tys. zł. Byliśmy 5 razy na campingu, kosztowało nas to 600 zł. Cały wyjazd dwutygodniowy, dla 4 osób zamknął się kwotą około 5tys. zł.
Jadąc tak daleko trzeba mieć przynajmniej miesiąc wakacji, my nie mieliśmy tyle wolnego, jednak wyjazd uważamy za udany. Wysoka temperatura w lipcu bardzo nam dokuczała, ale czyste, ciepłe morze, wspaniałe plaże oraz piękne widoki wynagrodziły nam tę niedogodność.
Będąc przejazdem w Macedonii zostaliśmy mile zaskoczeni urokiem tego kraju, zabytkami oraz jego mieszkańcami.
Na pewno w przyszłości wrócimy do Grecji na dłużej, ale nie w okresie wakacyjnym, kiedy to policja uaktywnia swoją działalność i temperatura jest nie do zniesienia.
Koniec.
P7220050.JPG Zamek Beckov- Słowacja. |
 |
| Plik ściągnięto 3333 raz(y) 82,6 KB |
P7220051.JPG Parking niedaleko zamku Beckov. |
 |
| Plik ściągnięto 3333 raz(y) 78,95 KB |
P7220060.JPG Wiadukt za Zwardoniem. |
 |
| Plik ściągnięto 3333 raz(y) 80,54 KB |
P7220065.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3333 raz(y) 72,66 KB |
P7220068.JPG Niedaleko Żywca. |
 |
| Plik ściągnięto 3333 raz(y) 77,99 KB |
P7220063.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3333 raz(y) 89,45 KB |
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2013-03-04, 20:31
|
|
|
| Jan Olejnik napisał/a: | | Nasze dwutygodniowe wakacje dobiegły końca, przejechaliśmy 4343 km, spalając 480l ON. Paliwo i opłaty autostradowe stanowiły największy koszt naszego wyjazdu i wyniosły przeszło 3tys. zł. Byliśmy 5 razy na campingu, kosztowało nas to 600 zł. Cały wyjazd dwutygodniowy, dla 4 osób zamknął się kwotą około 5tys. zł. |
dzięki, że napisałeś o kosztach, relatywne do naszych |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Filip
zaawansowany
Twój sprzęt: Bavaria T73
|
Wysłany: 2013-03-04, 21:55
|
|
|
"Na pewno w przyszłości wrócimy do Grecji na dłużej, ale nie w okresie wakacyjnym, kiedy to policja uaktywnia swoją działalność i temperatura jest nie do zniesienia.
Koniec."
Gratulacje a czy możesz rozwinąć temat z tą POLICJĄ? Na czym, polega Jej aktywność?
Pozdrawiam
Filip |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2013-03-04, 23:24
|
|
|
| Camper Diem napisał/a: | | Jan Olejnik napisał/a: | | Nasze dwutygodniowe wakacje dobiegły końca, przejechaliśmy 4343 km, spalając 480l ON. Paliwo i opłaty autostradowe stanowiły największy koszt naszego wyjazdu i wyniosły przeszło 3tys. zł. Byliśmy 5 razy na campingu, kosztowało nas to 600 zł. Cały wyjazd dwutygodniowy, dla 4 osób zamknął się kwotą około 5tys. zł. |
dzięki, że napisałeś o kosztach, relatywne do naszych | Toście poszaleli ?Ja podliczyłem koszta swojej podrózy po za sezonem do Grecji i kosztowały mnie 6.5 tys.No ale u mnie to było przy podobnej ilości km i trzech autokampingach ale w sumie na nich 8 dni .Wstępy do miejsc zabytkowych jak Olimpia ,Mykeny ,Delfy i pare muzeów w Atenach oraz paru restauracji .No i róznica w czasie bo bylismy dwa i pół mieśiąca ,Fakt że wzielismy ze sobą troche zapasów jedzenia ale to takie podstawowe . |
|
 |
qcza
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: HYMER 524
|
Wysłany: 2013-03-05, 01:31
|
|
|
Rewelacja, extra było warto posiedzieć przed kompem. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-05, 12:06
|
|
|
| artanek napisał/a: | | Toście poszaleli ?Ja podliczyłem koszta swojej podrózy po za sezonem do Grecji i kosztowały mnie 6.5 tys. |
wierzyć się nie chce, czy aby na pewno rzetelnie policzyłeś koszty?
co jest znacznie tańsze poza sezonem? za wyjątkiem kempingów ceny raczej takie same
no i raczej nie porównuj dwóch osób do czterech oraz krótkiego wyjazdu do długiego, bo przecież połowa kosztów to paliwo i drogi |
|
|
|
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2013-03-05, 13:10
|
|
|
No właśnie własnym oczom nie wierzę... chciałbym ponieść koszty w takiej kwocie... szacunek za wspaniałą relację i końcowe podsumowanie |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-05, 13:46
|
|
|
Kuba L., Twój podpis wskazuje na pewną plażę na Pelionie... czy mógłbyś podać więcej miejsc wartych zahaczenia
wszystkim pisałem Peloponez, Peloponez... nie wiem czy jednak oszczędności w tym roku nie skrócą mojego pochodu na południe na trasie alternatywnej jest Pelion- właśnie rozszyfrowujemy Wo-Mo Schultza, szukamy też polskojęzycznych wskazówek |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 351/396 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2013-03-05, 15:19
|
|
|
| Kuba L. napisał/a: | No właśnie własnym oczom nie wierzę... chciałbym ponieść koszty w takiej kwocie... szacunek za wspaniałą relację i końcowe podsumowanie |
Ale oni pisza tylko o kosztach pobytu w Grecji,/nie dojazd promem/.Zalezy gdzie ty podrozujesz,czy przebywasz na kempingach,w knajpkach,to wszystko podraza wyjazd.My np,chcielismy byc na polw.Iberyjskim,ale tam musi sie wydac 2 lub 3 razy tyle Pewnie bedzie Grecja,a wiosna Wlochy |
|
|
|
 |
Jan Olejnik
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-03-05, 20:40
|
|
|
| Filip napisał/a: | " czy możesz rozwinąć temat z tą POLICJĄ? Na czym, polega Jej aktywność?
Pozdrawiam
Filip |
Pisałem w mojej relacji o porannej wizycie policji na dzikim cammpingu, a i niektórzy koledzy też wspominali o przeganianiu ich przez stróżów prawa. Kryzys w Grecji skłania władze do działań w celu napełnienia pustej kasy. Turystyka to znacząca pozycja w dochodzie narodowym, dlatego chcą zapełnić płatne campingi, które w Grecji nie są tanie.
Odnośnie kosztów, to zależy jak się oszczędza, my staramy się popróbować dań w kraju, w którym jesteśmy. Pobyt co kilka dni na campingu, wymuszony jest koniecznością pozbycia się ścieków w cywilizowany sposób i nabrania czystej wody. |
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-05, 21:00
|
|
|
| Jan Olejnik napisał/a: | | Kryzys w Grecji skłania władze do działań w celu napełnienia pustej kasy. |
Janie, przeganianie kamperów to nie wymysł czasów kryzysu, formalnie ciągle istnieją przepisy zakazujące biwakowania
zwykle wystarczy spojrzeć czy nie ma znaku zakazu. jeśli nie ma to co najwyżej policjant przyjedzie Cię poinformować, że w tym miejscu nie wolno i albo pozwoli zostać do rana, albo każe odjechać, ot taka niedogodność |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2013-03-09, 09:21 Wyjazd do Grecji
|
|
|
Na wyjazd do Grecji chcę maksymalnie odchudzić mojego Campera,czy jest sens zabrania
ze sobą rowerów,czy sa ścieżki rowerowe,albo chociaż dogodne i bezpieczne warunki dla rowerzystów.Proszę o poradę. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Jan Olejnik
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-03-09, 12:59 Re: Wyjazd do Grecji
|
|
|
| rawicki@op.pl napisał/a: | Na wyjazd do Grecji chcę maksymalnie odchudzić mojego Campera,czy jest sens zabrania
ze sobą rowerów. |
My byliśmy tylko na Halkidiki, a tam nie było ścieżek rowerowych. Mieliśmy jeden rower, który przez dwa tygodnie użyliśmy jeden raz do przywiezienia kanistra z wodą z pobliskiej stacji paliw. Upał jaki tam panuje w miesiącach wakacyjnych nie skłania do wycieczek rowerowych, chyba że ktoś ma super kondycje. Tam byłby wskazany skuter. |
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 351/396 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2013-03-09, 13:01
|
|
|
Zalezy w jaki jedziesz rejon.My w 2011 uzylismy rowerow 5 razy.Natomiast Jurek i Krysia,bedacy 2 miesiace w Stavros na Halkidiki,uzywaja tych rowerow codzienne. :oksciezek rowerowych/tak jak np.w Hiszpanii/,w Grecji nie ma |
| Ostatnio zmieniony przez Barbara i Zbigniew Muzyk 2013-03-09, 13:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-03-09, 13:06
|
|
|
| My w Grecji używamy tylko motorków , na rowery jet za gorąco , no i wszechobecne góry , a ścieżek rowerowych brak. |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|