|
|
Domowa lodówka w kamperze |
Autor |
Wiadomość |
adej
stary wyga

Twój sprzęt: fiat ducato
Nazwa załogi: martantek
|
Wysłany: 2013-03-12, 08:37 Domowa lodówka w kamperze
|
|
|
Witam.
Czy ktoś z Was próbował zamontować domową lodówkę, (oczywiście w odpowiednich wymiarach, kompresorową) np. klasy A+ lub A++ w kamperze? Mam solar 140W + aku 100Ah i wydaje mi się że powinno to z zapasem wystarczyć na zasilanie urządzeń kampera.
Kusi mnie to, ponieważ absorpsyjna mnie nie fatysfakcjonuje. Nie chciałbym wyważać drzi do lasu, a pomysł mnie kusi, tym bardziej, że cena takiej lodówki to ok. 500 zł, gdy podobna do kampera to koszt ponad 2000 PLNów. Ot mam zagwozdkę.
Dziękuję za ewentualne uwagi, krytyczne również. Coś wybiorę.
Pozdrawiam. |
_________________ Spotykajmy się tak, abyśmy czekali na każde następne z radością.
 |
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2013-03-12, 09:29
|
|
|
witaj
a bierzesz pod uwagę ciagłe wstrząsy podczas jazdy?
ponadto hałas jaki powoduje kompresor?
za 500zł kupisz juz uzywaną lodówkę 12V/230V/gaz. |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2013-03-12, 09:32
|
|
|
ja próbowałem z zamrażalką o wymiarach podobnych do tej z kampera ,która pobiera 75 wat w czasie pracy niestety nie startuje nawet przy 500 watowej przetwornicy brak tego uderzenia pradu przy rozruchu kompresora z lodówką pewnie będzie to samo |
|
|
|
 |
dyha
zaawansowany
|
Wysłany: 2013-03-12, 11:46
|
|
|
My właśnie korzystamy z takiej lodówki o której piszesz.Nam również żal było wydać kasę na "kempingową".Sprawdza się znakomicie z tą różnicą ,że nie mamy jej podpiętej do żadnego energobloku czy innej przetwornicy .Na czas jazdy do ok.12 godzin temperaturę utrzymują wkłady a wieczorem zawsze lądujemy gdzieś (przeważnie na campingu)gdzie 220volt znowu robi swoje. |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-03-12, 12:21
|
|
|
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i uwagi.
Zachciało mi się usprawnić, w poprzednim kamperze miałem oryginalną lodówkę ze sprężarką, cacko! W tym który teraz użytkuję jest owszem, tak jak zwykle absorpcyjna, (sprawna, chętnie zamienię) a ta jest niezwykle żarłoczna, zużywa tyle energii w godzinę ile sprężarkowa w ciągu doby. Jak pisałem mam solar i przetwornicę 1000W nominalnie.
Z wypowiedzi "dyhy" zdaje mi się, że powinno się udać, chyba spróbuję. Dam znać.
Dzięki, pozdrawiam. |
_________________ Spotykajmy się tak, abyśmy czekali na każde następne z radością.
 |
|
|
|
 |
cirrustravel
weteran CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Gru 2010 Piwa: 82/77 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2013-03-12, 13:27
|
|
|
Witaj, ja zastosowałem taką lodówkę w moim BoXerku, przetrwała cały sezon, w tym wysokie temperatury na Bałkanach. Mam zamontowany solar 130W, aku żelowy 100Ah, przetwornicę 12V/230V/1000W. Lodówka pracowała non stop przez 25 dni w ciągu dnia, zniosła podjazdy, zjazdy i albańskie dziury. Na noc włączałem wentylator, a wyłączałem lodówkę. Pobór prądu lodówki - 50W, wentylatora 45W.
Po całodziennej pracy lodówki w czasie jazdy stan naładowania aku pokładowego max, po nocy z włączonym non stop wentylatorem (ok.8h pracy) z czterech diod na panelu zgasła jedna.
Tu fotki lodówki i przetwornicy:
 |
_________________ Mariusz
www.cirrus-travel.pl
 |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-03-12, 14:08
|
|
|
cirrustravel napisał/a: | Lodówka pracowała non stop przez 25 dni w ciągu dnia, zniosła podjazdy, zjazdy i albańskie dziury. |
A więc można. Wielkie dzięki, o to mi chodziło. Działam!
Też w tym miejscu zamontowałem przetwornicę. Suszarka do włosów (750W) hula na niej spokojnie.
Pozdrawiam. do zobaczenia. |
 |
|
|
|
 |
Mikesz
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2012 Piwa: 16/68 Skąd: Warszawa Praga.poł
|
Wysłany: 2013-03-12, 14:16
|
|
|
Do zasilania takiej lodówki musi być przetwornica co na wyjściu daje prąd przemienny ok 50 hz sinusoidalna,wtedy nie ma żadnego problemu z użytkowaniem, ponieważ budowa silnika sprężarki w lodówkach na 230v wymaga takiego zasilania. |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-03-12, 16:11
|
|
|
Mikesz napisał/a: | Do zasilania takiej lodówki musi być przetwornica co na wyjściu daje prąd przemienny ok 50 hz sinusoidalna |
Taką właśnie mam zamontowaną, o czym wyżej, chodzi mi głównie o uwagi na temat użytkowania takiej lodówki w kamperze z uwzględnieniem ewentualnej wrażliwości na pracę w różnych warunkach drogowych i postojowych.
Dziękuję, no i jak zwykle do zobaczenia. |
 |
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2013-03-13, 13:28
|
|
|
cirrustravel napisał/a: | Witaj, ja zastosowałem taką lodówkę w moim BoXerku, przetrwała cały sezon, w tym wysokie temperatury na Bałkanach. Mam zamontowany solar 130W, aku żelowy 100Ah, przetwornicę 12V/230V/1000W. Lodówka pracowała non stop przez 25 dni w ciągu dnia, zniosła podjazdy, zjazdy i albańskie dziury. Na noc włączałem wentylator, a wyłączałem lodówkę. Pobór prądu lodówki - 50W, wentylatora 45W.
Po całodziennej pracy lodówki w czasie jazdy stan naładowania aku pokładowego max, po nocy z włączonym non stop wentylatorem (ok.8h pracy) z czterech diod na panelu zgasła jedna.
Tu fotki lodówki i przetwornicy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek |
te gniazdko w podstawie fotela pasażera... na takim to bym tylko posadził teściową bo jak by było przebicie to sruuuu... i nie ma babay:) |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-03-13, 13:41
|
|
|
Ducaciak napisał/a: | te gniazdko w podstawie fotela pasażera... na takim to bym tylko posadził teściową bo jak by było przebicie to sruuuu... i nie ma babay:) |
No toś ładnie trafił |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
erow1
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: IVECO 4x4
|
Wysłany: 2013-03-13, 18:27
|
|
|
ja też użytkuję lodówkę z 230V na agregacie 75W. Objechała BG i TR i działa.
Pędzę ją przetwornicą pełny sinus 800W. Jak była całkiem nowa to miała problemy ze startem ale po 500km startuje jak złoto - dotarła się
Niestety w mojej za 270zł z marketu nie ma chłodnicy z tyłu tak jak w dużych lodówkach to zamontowałem wentylatorek z zasilacza PC na agregacie.
p.s. dźwięk pracującego agregatu od razu nasuwa wspomnienia o domu
i planuję spiąć termostat lodówki z załączaniem przetwornicy, moja przetwornica w stanie jałowym ciągnie około 1,5A - trochę szkoda prądu |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-03-13, 19:19
|
|
|
Ducaciak napisał/a: | na takim to bym tylko posadził teściową |
A jeździ ktoś z teściową? Chyba nie, nawet jakby to był camper przez nią sponsorowany. erow1 napisał/a: | ja też użytkuję lodówkę z 230V na agregacie 75W. Objechała BG i TR i działa. |
Dzięki za info, moja ma niby 39 dB, rzeczywiście pracuje bardzo cicho, zobaczymy jak będzie po wojażach. Na razie zastanawiam się czy już wypruć starą absorpcyjną, kusi tym bardziej, że ta nowa jeszcze ma o wiele większą pojemność, a i zamrażalnik 10l to też nie bez znaczenia, no i radzi sobie 12 h bez zasilania! Na razie teoretycznie.
erow1 napisał/a: | planuję spiąć termostat lodówki z załączaniem przetwornicy, | Też warte zastanowienia, choć nie takie łatwe ze wględu na duży prąd i żałączenie przetwornicy pod sporym obciążeniem (lodówka). Chyba że ze zwłoką.
Dzięki. do zobaczenia. |
 |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-03-20, 08:10
|
|
|
Od kilku dni testuję nową lodówkę (cały czas załączona) Candy A+, (550 zł) hula super, bez zastrzeżeń, po akumulatorze nie widać rozładowania, a jest raczej słabo doładowywany przez solar, bo i pogoda nie najlepsza. Jestem pełen optymizmu, wmontowuję ją do kamperka, obawiam się tylko wrażliwości na podróże, ale to się okaże w praniu.
Podrawiam i do zobaczyska |
 |
|
|
|
 |
cirrustravel
weteran CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Gru 2010 Piwa: 82/77 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2013-03-20, 08:16
|
|
|
adej, nie martw się - będzie działać. Pozdrawiam i powodzenia. |
_________________ Mariusz
www.cirrus-travel.pl
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|