|
|
|
Nasze Wielkie Greckie Wakacje 2012 |
| Autor |
Wiadomość |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2013-03-13, 11:48 Nasze Wielkie Greckie Wakacje 2012
|
|
|
Ponieważ wybieram się w czerwcu do Grecji, prze/czyta/jrza/łem Wasze relacje z podróży do Grecji
Są tak wspaniałe,ze majac troche wyobraźni nie trzeba już tam jechać,czuję się tak jak bym tam już był.Jadę więc tam tylko ze względu na moją rodzinę oraz smaki i zapachy.
Byłem juz w Grecji w roku 1986 Skodą 105 z przyczepą Niewiadów 125,ale niewiele zwiedziłem widziałem tylko Saloniki,plażę w Nea Carvali i przetwórnie papryki w której musiałem zarobić na powrót.Wasze problemy z chłodzeniem silnika ,przypomniały mi moje,gdy na każej górce otwierałem maskę do spuszczenia pary,schłodzenia i uzupełnienia wody w chłodnicy.Nie obyło się też też bez pomocy drogowej,która pochłonęła pieniadze na powrót.(Mam slajdy z tej podrózy,musze je wywołać bo to jest już historia prawie starożytna).CDN. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2013-03-18, 21:46
|
|
|
Zbyszku, dzięki za miłe słowa
Cieszymy się, że nasze relacje potrafią pobudzić wyobraźnię, bo o to przecież chodzi
Zarówno Twojej rodzinie, jak i swojej życzę udanych wakacji w Grecji
ps. wczoraj znów rozmawiałem z Adonisem. mówił, że w Grecji zimno, ale u niego wszystko w porządku.
upewniał się czy przyjedziemy, tak jakby nie do końca wierzył a wyjeżdżamy już za 3 miesiące |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-18, 22:15
|
|
|
| Nie już za trzy miesiace,tylko aż za trzy miechy,pozdro. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-23, 20:39
|
|
|
Zbyszku (rawicki@op.pl) i Zbyszku (zbychu) - z Waszego polecenia kupiłem translator, jak zaczniemy używać opiszę wrażenia- dzięki |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-24, 11:25
|
|
|
| Miłej zabawy translatorem ! a tak przy okazji jak wypowiadacie po grecku dzień dobry (piszę fonetycznie),czy " hjerete", czy" śherete" a może inaczej ?Pozdro. |
|
|
|
 |
Roza
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Eura Mobil 770 HB
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Mar 2010 Piwa: 103/18 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-03-24, 13:30
|
|
|
Zbyszku- dzień dobry (rano) kalimera, dzień dobry (w południe) kalo mesimeri, dobry wieczór kalispera, a kalinichta dobranoc
bardziej bezpośrednio zwracamy się jassas, jasu - słowo-wytrych: witaj, żegnaj |
_________________ "...wszyscy jesteśmy Grekami na wygnaniu..." |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-24, 16:13
|
|
|
| Dzięki , to ja wybieram "Jasu" będzie najłatwiej, to takie polskie " cześć " |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-24, 17:27
|
|
|
Zbyszku tylko zapamiętaj, jak kogoś widzisz pierwszy raz, w sklepie, w muzeum - raczej kalimera |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-28, 17:23
|
|
|
Jasu ! , a będziecie w Poznaniu ?
Mieszkacie we Wrzeszczu, tam było kiedyś lotnisko , załączam zdjęcie pilota ,mojego ojca,latał tam 3 lata.Pamiętam z dzieciństwa to lotnisko , teraz pozostał tylko ostatni hangar, przerobiony na dom handlowy.To tak abstrahując od tematu , bo lubię Gdańsk ,
miałem tam mieszkać ale wyszło inaczej.Jasu.
.._s0.zmniejszacz.pl_Tata 001_zmniejszacz-pl_952222.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4624 raz(y) 52,91 KB |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-28, 18:06
|
|
|
Zbyszku, stawiam Ci piwo za zdjęcie taty-lotnika
jam wprawdzie z Katowic, ale o lotnisku słyszałem dużo. żona tam chodziła z babcią się opalać jak była mała. pamięta samoloty, stada królików
teraz faktycznie tylko centrum handlowe ETC w ostatnim hangarze, dawny pas startowy w dużej części zagospodarowany...
w Poznaniu raczej nas nie będzie, tydzień później jedziemy do Uniejowa, a kto to widział co tydzień w Polskę gnać
γειά σου |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-29, 11:10
|
|
|
| Pewnie jak bedziemy na emeryturach , dzieci usamodzielnia się, to będziemy gnać kamperami co tydzień ,bo co jest przyjemniejsze? |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2013-03-29, 12:47
|
|
|
| rawicki@op.pl napisał/a: | | Pewnie jak bedziemy na emeryturach |
perspektywa emerytury mnie nie rajcuje, ale jeśli dożyję to chyba zabiorę żonę grzać kości do Grecji, albo gdzie nas poniesie |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-04-01, 13:36
|
|
|
Ad.emerytury,mam młodszych kolegów, którzy już wiele lat są na emeryturach, takich jak byli pracownicy kopalni Bełchatów, strażacy, wojskowi, itp. Ja niestety, prywatna inicjatywa to do 67 lat.Ale nie ma co się tym przejmować , ważne jest zdrowie.Poza tym , jak jestem na południu zbyt długo, to nudzi mi się, latem jest tam zbyt gorąco i chętnie wracam do naszego umiarkowanego klimatu.
A co Wy na to , mam kolegę ,który wybudował sobie dom na północy Norwegii, tam spędza wszystkie wolne chwile, własnie wrócił z połowu dorsza,mówił , że było fajnie, były ciepłe prądy ,tylko fala wysoka na 12 m. Ludzkie upodobania są rozmaite.Pozdro. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2013-04-03, 08:18
|
|
|
Kazdy ma swoje preferencje i upodobania. W naszym uwielbieniu Grecji jest cos wiecej niz cieple morze. Zartobliwie mowiac (parafraza cytatu z podpisu Rozy) czujemy sie w naszym kraju jak Grecy na wygnaniu |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-04-03, 09:56
|
|
|
Mam kolegę z Piotrkowa Tryb. który również uwielbia Grecję i wymyślił sposób na życie tam, a mianowicie znalazł pracę jako grecki rezydent polskiej firmy turystycznej.
Myslę, jak ja mógłybym się tam usadowić , ale nie wpada mi do głowy nic rozsądnego.
Może Wy, jako już znawcy Grecji, macie jakiś pomysł. W biznesie najważniejsze jest znaleść jakąś lukę. Chętnie bym tam popracował, pod warunkiem , że na lipiec,sierpień, wrzesień dostanę urlop i przyjadę do Polski.
Przypomniał mi się dowcip górali z Bukowiny Tatrzańskiej," U nos to są tsy miesionce lata, a resta to jus samo zima",chyba teraz na czasie. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Grecji, jaki jest tam najlepszy sposób na internet.Pozdro |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|