Wentylacja pod lodówką? |
Autor |
Wiadomość |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2013-04-12, 21:23 Wentylacja pod lodówką?
|
|
|
Jestem w trakcie montażu lodówki,zastanawiam się czy wykonać otwór wentylacyjny w podłodze pod lodowką w okolicy przyłącza gazowego.(Tak jak w skrzynce na butle)
Co sądzicie na ten temat i jak macie w swoich Kamperkach? |
|
|
|
 |
mario91
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: fiat DUCATO 1.9 TDI / 1998r
Nazwa załogi: Amisy
Dołączył: 18 Lip 2012 Postawił 2 piw(a) Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 2013-04-12, 22:18
|
|
|
W kamperkach fabrycznie kratki wentylacyjne są na dole i na górze ścianki na zewnątrz. Oczywiście w tym miejscu gdzie jest lodówka.
Moim skromnym zdaniem, jeżeli chcesz wykonać taką kratkę od spodu to zepsujesz cyrkulację powietrza.
Chyba że twoja lodówka nie jest na gaz.
DSCF7701.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2141 raz(y) 151,09 KB |
|
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-04-12, 22:28
|
|
|
Dolne kratki są najczęściej z boku ale jak się nie da to w podłodze ... nie ma znaczenia dla lodówki ... górne są z boku ściany albo czasami odprowadzenie ciepła i spalin rurą na dach ...
W blaszakach często kratka wchodzi na drzwi suwane , więc nawet fajnie pasuje by jednej się pozbyć i z podłogi wyprowadzić wentylacje lodówki ...
|
|
|
|
 |
seba1
doświadczony pisarz
Nazwa załogi: seba1
|
Wysłany: 2013-04-12, 22:30
|
|
|
Nie koniecznie zepsuje, ja miałem w poprzednim kampiurku wlot powietrza w podłodze, a wylot kominkiem przez dach. Tył lodówki nie był na ścianie zewn. , za lodówką była łazienka. |
_________________ pozdrawiam seba |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2013-04-12, 22:57
|
|
|
W moim kamperku oryginalnie wlot jest w podłodze natomiast wylot nad lodówką pod oknem kuchennym, lodówka jest w narożniku tylnym przy wejściu - lodówka również jest na gaz. |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2013-04-12, 23:00
|
|
|
Doprecyzuje pytanie,boczne kratki mam,a otwór w podłodze to dla bezpieczeństwa w razie wycieku gazu z przyłącza i tu się zastanawiam czy nie przesadzam z nadmiarem bezpieczeństwa.
Temat o tyle istotny że lodówkę montuje i uszczelniam na tzw stałe ,demontaż tylko w razie "W" |
|
|
|
 |
mario91
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: fiat DUCATO 1.9 TDI / 1998r
Nazwa załogi: Amisy
Dołączył: 18 Lip 2012 Postawił 2 piw(a) Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 2013-04-12, 23:32
|
|
|
Na moje oko w takim układzie to zbędna robota. Ale zrobisz jak uważasz. |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2013-04-13, 09:45
|
|
|
HENRYCZEK napisał/a: | Doprecyzuje pytanie,boczne kratki mam,a otwór w podłodze to dla bezpieczeństwa w razie wycieku gazu z przyłącza i tu się zastanawiam czy nie przesadzam z nadmiarem bezpieczeństwa.
Temat o tyle istotny że lodówkę montuje i uszczelniam na tzw stałe ,demontaż tylko w razie "W" |
w moim sa 2 boczne i w gornej jest kominek zamontowany
w podlodze mam tez z siatka tak na oko 8x20cm-- to jest fabrycznie |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 356/141 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2013-04-13, 11:44
|
|
|
Witam. W mojej lodówce przy okazji montowania wiatraczków wykonałem dodatkowe uszczelnienia całej tylnej ścianki wełną mineralną do kominków. Uszczelniłem pod lodówką (była tam wolna przestrzeń ok. 6cm) i nad lodówką (od tylnej ściany lodówki do blatu kuchennego) . Wiało z zewnątrz do kabiny przez panel lodówki i pod lodówką , w zimie nawet do tego stopnia, że para wodna wykraplała się na panelu lodówki. Uszczelnienie radykalnie poprawiło ten stan. Ponadto w razie jakiejkolwiek nieszczelności w rejonie palnika lodówki gaz czy też spaliny nie będą wciągane do kabiny tylko pozostaną w przestrzeni za lodówką, tam gdzie są kratki i wentylatory. Odradzam jakiekolwiek dodatkowe otwory bo efekt może być przeciwny od zamierzonego. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|