Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-02-02, 00:20
Woda szara wolno spływa
Autor Wiadomość
wmaker 
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Piwa: 5/20
  Wysłany: 2008-06-13, 08:43   Woda szara wolno spływa

Nowa kanalizacja mnie zawiodła, mimo że użyłem takiej samej średnicy rur 25mm spływa bardzo powoli (nawet bez podłączenia do zbiornika wody szarej), zastanawiam się nad odpowietrznikami przy początku odpływu (np. pod zlewem). Może jakieś inne pomysły?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-06-13, 09:22   

Odpowietrzyć należy zbiornik. Zbiorniki szarej wody przeważnie mają przelew wyprowadzony z góry zbiornika na zewnątrz. Wydostaje się tamtędy powietrze wyparte przez ścieki i ewentualny nadmiar wody. I powinieneś zadbać o odpowiednie spady przewodów. Jeżeli odpływ z umywalki czy innego punktu musi posiadać część pionową i poziomą, dobrze jest gdy ta pozioma jest jak najniżej. To znaczy od umywalki powinna odchodzić pionowa rura a dopiero na dole poprowadzona poziomo. W tej części pionowej może powstać ciśnienie hydrostatyczne pomagające przepchnąć wodę przez poziomą rurę.

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/204
Wysłany: 2008-06-13, 10:26   

Miałem podobną historię ze spływem szarej wody w nowo zakupionym kamperze. Próbowałem zlokalizować przyczynę na zlocie w Pajęcznie, korzystając z podpowiedzi kolegów. U mnie jednak woda spływała dobrze w łazience, natomiast bardzo słabo w kuchni. Podczas zlotu nie udało się usunąć usterki :(
Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu Hymera w Krakowie (Elcamp), ale tam uznano, że brak odpowietrzenia zbiornika nie może być przyczyną usterki(?!).
Po otwarciu otworu rewizyjnego w zbiorniku zauważyłem, że wewnątrz są trzy rury ściekowe (dwie z łazienki i jedna z kuchni) o różnej długości. Ta z kuchni była najdłuższa i kończyła się tuż nad dnem zbiornika. Zatem napełnienie zbiornika nawet w niewielkim stopniu powodowało, że koniec tej rurki znajdował się w wodzie i spływ wody był utrudniony! Po skróceniu rurki do długości dwóch pozostałych, woda zaczęła normalnie spływać :wyszczerzony:
W Twoim przypadku, kiedy woda nie spływa nawet bez podłączenia do zbiornika, musi być to chyba wina niedrożnego syfonu :?: :?: :?:

wmaker 
stary wyga

Wysłany: 2008-06-13, 11:07   

dziwna sprawa, nie mam jeszcze syfonu, po prostu rura i zlew, jeżeli wytworzyłem chwilowe podciśnienie na końcu to potem leci jak należy, bez początkowego zassania niestety nie. Jutro wstawię rozgałęźnik pod zlewem i zobaczymy.

wmaker 
stary wyga

Wysłany: 2008-06-15, 10:45   

trujnik pomógł :idea

Dziękuję.

Odpowiedz do tematu