Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper do codziennego użytku
Autor Wiadomość
Rupert 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Rower+namiot :)
Wysłany: 2013-06-19, 13:40   Kamper do codziennego użytku

Jak już napisałem w dziale powitań przymierzamy się z moją Połówką pomału do zakupu kampera. Jako osobnik zielony w tym temacie chciałbym prosić o porady oraz naprostowanie spaczonego myślenia ;)

Na chwilę obecną nie bardzo wyobrażam sobie utrzymanie dwóch aut- osobowego i kampera. Koszty, problemy z garażowanie itp. itd. Wpadłem więc na pomysł w mej pokrętnej psychice genialny- sprzedać osobówkę i kupić kampera który ją zastąpi, a dodatkowo stanie się bazą wszelakich wakacyjnych wypadów. Myśl przednia, ale jako laik nie wiem, czy realna. Z auta obecnie korzystam średnio raz na tydzień, warszawskie korki zdecydowanie zachęcają do zdrowego trybu życia i śmigania wszędzie rowerem. W zimie przesiadam się na komunikację miejską. Tak, że potencjalny nabytek nie był by zbyt intensywnie wykorzystywany. Okazyjnie do podjechania do pracy, na jakieś zakupy, czy wypad za miasto. Ba, stwierdziłem nawet, że nie tylko mogę nim godnie zastąpić osobówkę, ale może poszerzyć moje możliwości transportowe i w przyszłości służyć również do przewożenia różnych różności.

Ciężko mi powiedzieć czego bym oczekiwał od strony kempingowej takiego nabytku. Ciężko z tego prostego powodu, że nie miałem nigdy doświadczenia z kamperami. Nasza obecna turystyka opiera się na obładowanych sakwami rowerach i namiocie 3 osobowym z przedsionkiem, także każdy kamper jest dla nas czymś nowym i nieznanym. To co mogę sprecyzować to, że poza funkcjami auta miejskiego w wakacje miał by służyć 2 osobom, może okazyjnie trzem,być na tyle niezawodnym, żebym nie bał się ruszyć w dalekie zakątki Europy i zabrać na pokład nasze 2 rowery. Jak już wyżej napisałem, chcielibyśmy, żeby był też autem miejskim, a więc będzie raczej dość mały, więc było by dobrze, a aby móc go rozbudować w jakiś sposób podczas wyjazdów (przedsionki, markizy, czy co tam jeszcze stworzono).

Czy mój tok rozumowania jest kompletnie pozbawiony sensu, czy też jest szansa na znalezienie czegoś co było by dla nas odpowiednie? Budżet jakim dysponujemy jest dość elastyczny, na pewno chcemy przeznaczyć na to około 30 tyś., ale jeśli się okaże, że po zwiększeniu go do powiedzmy 50 tyś. będziemy mogli zakupić coś dużo ciekawszego to pewnie będziemy woleli się spiąć, odłożyć i poczekać. Nie spieszy nam się, ten sezon spędzimy jeszcze na rowerach.

Pierwsza myśl jaka mi się przy tych założeniach klaruje po lekturze forum i najdalszych czeluści internetu to VW Westfalia, ale jako rzekłem- jestem laikiem i stąd prośba o porady :)
Postaw piwo autorowi tego posta

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2013-06-19, 14:39   

Rupert napisał/a:
Pierwsza myśl jaka mi się przy tych założeniach klaruje po lekturze forum i najdalszych czeluści internetu to VW Westfalia, ale jako rzekłem- jestem laikiem i stąd prośba o porady

i to jest dla was dobra koncepcja, budzet po powiekszeniu powinien starczc na cos sensownego. Cwiczylem wczoraj jazde po "stolycy" pelnowymiarowym kamperem - jednak sie to nie nadaje. Chyva ze tylko w weekendy :bigok

stasiu
trochę już popisał

Twój sprzęt: brak
Wysłany: 2013-06-19, 15:35   

Kolego napiszę ci z mojego doświadczenia .Ja też pozbyłem się osobówki i kupiłem VW T3 Westfalia (auto bez wspomagania) w lato ogumienie 16x205 i tu dramat z parkowaniem było trzeba nie małej siły zeby kręcić kierownicą a to mały kamperek jest w zimie orginalne gumy 14x185 C dużo lepiej ale znowu problem z nagrzaniem środka samochodu tym bardziej że ja jeździłem nim codziennie do pracy zakupy itp , ogólnie parę dni temu sprzedałem moją westfalię i kupię jakieś tanie wozidełko po mieście cienkiego corse polo albo coś w tym stylu żeby ubezpieczenie było niskie a kamperka już dużego z alkową no i musisz zdawać sobie z spalania tak dużego auta po mieście na krótkich dystansach co prawda moja westa paliła koło 9l/100km ale i tak taniej wyjdzie dodatkowy nawet cienki na gaz plus kamper jak sam kamper z jazdą po mieście.Ale jak byś chciał tak na przymus to tylko i wyłącznie jakaś westfalia , albo na bazie T3 , T4 lub transita (osobiście polecam T3 ) lecz to drogie zabawki ostatnio poniżej 15 tyś ciężko w polsce wyrwać a w Niemcowni też po15 tyś tyle że ojro

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 354/23
Wysłany: 2013-06-19, 17:13   

ja mam dwa auta i muszę powiedzieć, że nie najważniejsze jest utrzymanie, ale gdy bym trzymał kampera pod domem, co robię osobówką za dwa-trzy wypłaty, to od razu zalęgliby mi się w nim jacyś dzicy lokatorzy lub zostałby zdewastowany.

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 353/135
Wysłany: 2013-06-19, 17:56   

Rupert napisał/a:
to VW Westfalia, ale jako rzekłem- jestem laikiem i stąd prośba o porady

Koledzy bedą tu Ci opowiadać najróżniejsze swoje "widzi mi się". Wiadomo, każdy ma jakieś swoje doświadczenia, ale zasada jest jedna... dopiero 3.ci kamper będzie taki jaki Ci odpowiada... a wracając do pytania... chyba dobrze wybrałeś.

Nasze kamperki

YAN 
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
Piwa: 36/27
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2013-06-19, 18:02   

Mnie przyswiecały podobne wyobrażenia co do użytkowania. Przeciętnie dziennie robię ok 100km w tym sporo po W-wie. Parkuję na miejscach dla osobowych w ścisłym centrum,
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2013-06-20, 06:41   

Witaj ja moim kamperkiem caly rok pod para do pracy ,na zakupy, no i na urlopy,sobotnio niedzielne wypady.
To ma zalety" zawsze jestem w domku"

Troche wiekszy koszt paliwa ale jaka wygoda. :spoko :kamp2

ccsrally 
zaawansowany

Twój sprzęt: Był FENDT 640 , vw T4multivan teraz szukamy
Nazwa załogi: Kotek i Słoneczko
Piwa: 3/5
Wysłany: 2013-06-20, 07:13   

hej
nigdy nie pogodzisz osobówki z kamperem. Policz ile kosztowałoby ubezpieczenie na jakieś malutkie autko na miasto i na kamperka i okaże się że być może troszkę więcej bedziesz płacić za oba auta razem niż za jeden duży. Ja mam cinquecento multivana t4 i kamperka i za ubezpiecznie cieniasa i kamperka razem płacę tylko troszkę więcej niż za busa. Co do westfalii to tak jak koledzy pisali za ogromne pieniądze kupisz t4 bez kibelka i prysznica. Są to drogie auta a za to możesz mieć pelnowartościowego kampera ze wszystkimi bajerami. jedynie większy koszt to przegląd co roku na dwa auta ale tu mówimy o 100zł więc to jeden grill mniej i jest na przegląd.
pomyśl policz i zastanów się
pozdrawiam

Rupert 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Rower+namiot :)
Wysłany: 2013-06-20, 14:53   

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

@JJJB RE-WE-LA-CJA :) Gratuluję pomysłów, wykonania i finalnego efektu. U mnie niestety brak czasu i zdolności manualnych na budowę samemu...

Co do posiadania dwóch aut- w tej chwili mam już auto na miasto, mieszkam w starej kamienicy, więc samochód jest parkowany w okolicznych uliczkach. Jest to czasami ryzykowne, w ciągu ostatniego roku 3 razy miałem nieprzyjemność bliskich spotkań mojego auta z innymi- nie piszę tu o parkingówkach i przytarciach, a o konkretnych dzwonach- "a bo cofałem i nie widziałem, że Pana auto tam stoi", "mogłabym przysiąc, że zostawiłam auto na ręcznym" i "deszcz padał to przecież nic nie widziałam". Na szczęście przy każdym zdarzeniu trafiałem albo na uczciwych kierowców co to mi wizytówki zostawiali albo na uczciwych świadków którzy trzymając a fraki wymuszali kontakt z właścicielem.
Zakładam, że przy 2 samochodach ryzyko zdarzeń wzrośnie dwukrotnie, więc po co mam się denerwować dodatkowo :)
Kolejną sprawą jest moja niechęć do posiadania kamperka wartego kilkadziesiąt tysięcy złotych, który przez powiedzmy 10 miesięcy w roku będzie stał bezproduktywnie. Można oczywiście wejść w tym momencie w spółkę albo wypożyczać auto, ale ja tak bym nie mógł. Toż to jak zdrada ;) Dlatego wolał bym stać się posiadaczem jednego pojazdu, za to takiego który będzie wielozadaniowy.

Pewnie, że za takie same pieniądze mógłbym kupić coś dużego z kibelkiem i łazienką, ale myślę, że po przesiadce z namiotu, mały kamperek nadal będzie dla mnie luksusem i przynajmniej na jakiś czas będzie wystarczający.
W zeszłym roku zrobiliśmy sobie rowerowy rajd po Borholmie, na kempingach mieliśmy spory przegląd caaałej gamy kamperów- od maluczkich Westfalii po jakieś gigantyczne tiro-autobuso-kampery. Stwierdziliśmy, że dla nas taka Westfalia lub coś jej wielkości było by idealne.

Czy wśród aut tego typu (mowa o gabarytach i uniwersalności) można znaleźć coś w stylu "pełnowartościowego" kampera? Co oprócz Westfalii warto brać pod uwagę?

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2013-06-20, 14:58   

Cytat:
Co oprócz Westfalii warto brać pod uwagę?

Transita w wersji Nugget. :spoko

stasiu
trochę już popisał

Twój sprzęt: brak
Wysłany: 2013-06-20, 17:02   

ccsrally napisał/a:
kupisz t4 bez kibelka i prysznica. Są to drogie auta a za to możesz mieć pelnowartościowego kampera

na autoscaut24 gdzieś wczoraj widziałem T4 z kibelkiem i prysznicem :bigok

mpazera 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer Car Magic
Wysłany: 2013-06-21, 15:56   

Ja też jestem zwolennikiem Westfali. Również przestałem używać auta na rzecz roweru. Niestety szukam swojej już od kilku miesięcy z marnym skutkiem. Mało jest ofert a jeszcze mniej sensownych. Ja się ostatnio jednak przestawiłem na szukanie wersji z wysokim dachem zamiast otwieranego. Względy termiczne, przestrzenne i ogólnej wygody przeważają. Życzę powodzenia w szukaniu. Jakbyś coś widział ciekawego to publikuj linki.

Załoga G 
stary wyga

Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Piwa: 20/3
Wysłany: 2013-06-21, 20:25   

Dla mnie kamper to domek a w domku łazienka kuchania oraz gaz, więc śpiewam jescze raz... inaczej mówiąc wszyskto co normalnie trzeba, są kamperki 2 osobowe o długości 4,90 i mają alkowę, czyli wyrko w każdej chwili. Bardzo się bałem przed kupnem mojego kamperka który ma 6m długości i 2,10 szerokości, że jak to będzie jak jak zaparkuje a teraz wiem, że w mieście nie ma z tym większych problemów, tył zawsze można zarzucić na trawnik, pod wielopowierzchniowymi sklepami to już żadnych problemów, szerokość też nie jest problem czasem, przy zwykłych drogach osiedłowych drzewa nie są podcięte na 3m i tu może być problem.
Podsumowując to ja bym na Twoim miejscu kupił małego kamperka
np:

http://suchen.mobile.de/w.../180100386.html

GregdeWal 
stary wyga

Twój sprzęt: ALIELIDOMEK IV - Globebus I2
Nazwa załogi: GA2E
Piwa: 50/45
Wysłany: 2013-06-21, 20:50   

Mi na ten przykład cholernie podoba się toto:

http://otomoto.pl/peugeot...g-T3164498.html

I spełniało by wszystkie potrzeby (może cena w górnej granicy). :)

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2013-06-21, 21:00   

A może taki na lato i na zimę ; http://allegro.pl/kamper-...3321115160.html

Odpowiedz do tematu