B 36 |
Autor |
Wiadomość |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
Wysłany: 2013-10-21, 09:59 B 36
|
|
|
Wjeżdzam w uliczkę taką osiedlową o małym natężeniu ruchu i po prawaj stronie widzę znak B 36
http://www.eti.agh.edu.pl/brd/znaki/mb36.html
zatrzymuję się po lewej stronie tak jak inne samochody i idę na rehabilitacje bo tam znajduje sie przychodnia. Po powrocie widzę stojący radiowóz i gdy ruszm zostaję zatrzymany z informacją że tu nie wolno się zatrzymywać i parkować ponieważ 200m dalej też jest znak B 36 i dotyczy strony gdzie stałem. Według policjanta powinienem upewnić się czy nie ma takiego znaku. Odpowiedziałem że dotycza mnie znaki których oznaczenie widzę wjeżdzając w ulicę. Ukarać mnie nie ukarano tylko poinstruowano żeby tu więcej nie stawał. Nasuneły się pewne wątpliwości - znak ma jednoznaczną formułkę czego dotyczy. ?
A jakie jest wasze zdanie ? |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2013-10-21, 10:05
|
|
|
JJJB napisał/a: | znak ma jednoznaczną formułkę czego dotyczy. ? |
Tak...
Cytat: | dotyczy tej strony jezdni, przy której się znajduje (dotyczy również chodnika), także na drodze jednokierunkowej. Jeśli jest ustawiony poza terenem zabudowanym, dotyczy zarówno jezdni, jak i pobocza, chyba że na poboczu wyznaczono miejsce do parkowania, |
dlatego nie zostałeś ukarany |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
YAN
weteran

|
Wysłany: 2013-10-21, 10:22
|
|
|
Moje wątpliwości sa teraz bo już wiem że tam taki znak jest/w przeciwnym kierunku/. Mają moje dane i to że mnie informowali a ja na rehabilitacje jeżdzę dalej i zamierzam dalej sie tak zatrzymywać. |
_________________ Yan
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2013-10-21, 10:35
|
|
|
ok...czyli droga jest 2 kierunkowa..i w obu kierunkach jest znak B36
więc..zgodnie z oznakowaniem, parkować nie możesz...
i za którymś razem, zabawy w kotka i myszkę...mandat Ci wlepią ,i to niestety, ale słusznie
zasada jest taka, że mam ruch prawo strony..więc obowiązują Cie znaki po prawej stronie, czyli....''w kierunku jazdy''
jeśli parkujesz ''pod prąd'' czyli po stronie lewej/oczywiście prawo tego nie zabrania/ to tak jak powiedział Policmajster, musisz sprawdzić, jakie znaki obowiązują jadących w przeciwną niż Ty stronę.. i do nich się dostosować |
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
gfizyk
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC 6400 Lord Liberty/Ducato
Nazwa załogi: Fizyki
|
Wysłany: 2013-10-21, 14:32
|
|
|
Ogólna zasada jest taka, że z uwagi na ruch prawostronny możesz parkować tylko z prawej strony ulicy. Wyjątek stanowi ulica jednokierunkowa. W domu sprawdzę podstawę prawną. |
_________________ pozdrawiam!
Grzesiek |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2013-10-21, 15:41
|
|
|
No i będę nie miły.
Jak Wam się udało zdobyć prawo jazdy skoro zadajecie takie pytania.
Codziennie spotykam się z wykroczeniami.
Ale skargi ze strony tych co łamią przepisy to już skandal. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-10-21, 15:55
|
|
|
http://portalnaukijazdy.p...-przepisow-2913 |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2013-10-21, 16:09
|
|
|
kimtop napisał/a: | http://portalnaukijazdy.pl/pl/news/blog/jesli-widzac-po-prawej-stronie-jezdni-znak-b-36-i-parkujesz-po-lewej-stronie-drogi-dwukierunkowej-sprawdz-czy-nie-lamiesz-przepisow-2913 |
w/g tego artykułu..można bezkarnie parkować...czyli, mozna odmówić przyjęcia mandatu..
oczywiście jest to interpretacja autora artykułu...
co innego można wyczytać w podpisach pod artykułem...
np.
Cytat: | Uzasadnienie Sądu Rejonowego: wina nie ulega wątpliwości Uzasadnienie Sądu Apelacyjnego: "Jest rzeczą oczywistą. że osoby poruszajace się "pod prąd" nie będą widziały wielu znaków drogowych ale przez to nie przestaną ich te znaki obowiązywać. Jadąc lewą stroną drogi dwukierunkowej (np. przy wyprzedzaniu - dopisek mój) obowiązują znaki ustawione dla przeciwnego kierunku ruchu." Komentarz chyba zbyteczny...Od apelacji jednak nie ma odwołania, każda bzdura musi więc być przyjęta z pokorą. Będąc na Policji, dowiedziałem się, że Zarządca Drogi nie ma obowiązku ustawiania znaków po obu stronach i to jest podstawą do wystawiania mandatu. Będąc u Zarządcy Dróg dowiedziałem się, że przepisy dopuszczają ustawianie znaków B-36 po obu stronach - dopuszczają, a więc nie nakazują. Nie będą więc wydawać niepotrzebnie pieniędzy. Pogrzebałem więc w tych przepisach - jest to rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 w sprawie szczegółowych warunków technicznych znaków drogowych i zasad ich rozmieszczania. Punkt 3.2.36 brzmi: "Dopuszcza się wykonywanie znaków B-35 jako dwustronnych, ich umieszczanie na drogach dwukierunkowych ułatwia orientację kierowcom zamierzającym podjechać do lewej strony jezdni" - i to sprawca zamieszania. Ale przecież to rozporządzenie nie dotyczy kierowców! Poza tym mylone jest jednak pojęcie znaku dwustronnego ze znakami po obu stronach drogi. Definicja znaku dwustronnego znajduje się w punkcie 5.1.1 w/w rozporządzenia: "..znak dwustronny (wykonany po obu stronach tarczy).." |
|
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
gfizyk
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-10-21, 20:42
|
|
|
Zgodnie z obietnicą:
ustawa - Prawo u Ruchu Drogowym.
Art. 49
Pkt 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
1.
2 ....
7.na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;
Po za tym, obowiązuje przecież zapis:
Art. 47.
1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1 na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
Nie dziwię się, że Łoś "był niemił". Według takiego toku myślenia można jechać pod prąd. Wystarczy w połowie drogi jednokierunkowej wsiąść do stojącego pojazdu, zawrócić i pojechać, tłumacząc się, że nie widziałem znaku, bo stał 200 metrów dalej.
Mam nadzieję, że Łoś się ze mną zgodzi ;-) |
Grzesiek |
|
|
|
 |
YAN
weteran

|
Wysłany: 2013-10-22, 12:48
|
|
|
Hehe wczoraj wieczorem zasiałem niepokój w głowach funkcjonariuszy. |
_________________ Yan
|
|
|
 |
gfizyk
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-10-25, 22:38
|
|
|
Bez przesady. Jaki niepokój? Jakim funkcjonariuszom? :-) |
Grzesiek |
|
|
|
 |
szadok
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: przyczłapka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Piwa: 7/20 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2013-10-25, 23:01
|
|
|
gfizyk napisał/a: | Bez przesady. Jaki niepokój? Jakim funkcjonariuszom? :-) | Niedouczonym |
_________________ z pozdrowieniami,
szadok
__
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles |
|
|
|
 |
|