Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bałtyk, Wielkopolska i nigdzie indziej
Autor Wiadomość
GregdeWal 
stary wyga

Twój sprzęt: ALIELIDOMEK IV - Globebus I2
Nazwa załogi: GA2E
Piwa: 50/45
Wysłany: 2013-09-10, 18:52   

brams napisał/a:
cholernie kiepską pogodę mieliście, aż szkoda...

Znowu nie było tak, źle ;) . Gorzej, że Ala niezależnie od chłodu czy ciepła koniecznie chciała się kąpać :)

brams napisał/a:
tyle kilometrów nad morze mieliście...

To chyba nie cynizm? ;) Są miejsca bardziej oddalone, a też pogody nie wybierzesz :) ... Ja się cieszę, że mamy wybrzeże od Świnoujścia po Nową Karczmę/Piaski z małymi lukami objechane :)

brams napisał/a:
cieszę się, że ktoś to w ogóle czytał.

Czyżbyś się zniechęcił? Ja czytałem na pewno, a pewnie i kilku innych by się znalazło. Ale skoro na forum teraz taka dyskusja światopoglądowa się toczy (a to jeszcze nie zima) to kto by na jakiś śmiesznych polskich relacjach oko zatrzymał :)

EBRP670 napisał/a:
POLSKA jest Piękna,warto ją też zwiedzać

A jakże! Za piwko dziękuję :)

janus napisał/a:
szkoda, ze nie dałeś znac o podróży

Tak naprawdę kierunek obraliśmy w momencie wyjazdu (a raczej w Żorach, kiedy pojechałem na Katowice, a nie na A1) :) ... A tak w ogóle pozwolę sobie do Ciebie PW z zapytaniem o Bogacs wysłać, jako że zauważyłem w Tobie eksperta w tym temacie ;) , a chyba po 21-szym (i weselu na które się kamperkiem wybieram) na południe w tamte strony wyruszę (chyba, że pogoda będzie eksportowa to w Bieszczadach skończę :) )

Pozdrawiam i postaram się relację w niedługim czasie skończyć :spoko

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca
Postaw piwo autorowi tego posta

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2013-09-10, 18:58   

GregdeWal napisał/a:
(...)... A tak w ogóle pozwolę sobie do Ciebie PW z zapytaniem o Bogacs wysłać, jako że zauważyłem w Tobie eksperta w tym temacie ;) , a chyba po 21-szym (i weselu na które się kamperkiem wybieram) na południe w tamte strony wyruszę (chyba, że pogoda będzie eksportowa to w Bieszczadach skończę :) )

Pozdrawiam i postaram się relację w niedługim czasie skończyć :spoko

Pisz, pisz, a jeszcze lepiej przyjeżdżaj bo my tam właśnie 20 września się wybieramy na jakieś 10 dni i możliwe też, że 27 na weekend eMWu wpadnie :spoko
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-10, 19:36   

ETAP IX
Danabórz-Mosina
15.08.2013
135 km

Rano, po króciutkim spacerze spakowaliśmy 4 litery i ruszyliśmy przez Kopaszyn i Wągrowiec pod kościół w Tarnowie Pałuckim. Biorąc pod uwagę bardzo zabytkową atmosferę (najstarszy drewniany kościół w Polsce), przypadające na ten czwartek święto, zbliżającą się godzinę mszy i postanowiliśmy w niej uczestniczyć. Wokalne zapędy Ali szybko mnie ze środka świątyni wygoniły i przeczekaliśmy resztę uroczystości zwiedzając jej otoczenie.

Później z powrotem do Wągrowca, by obejrzeć tak zwaną bifurkację wągrowiecką (skrzyżowanie rzek) i przespacerować się po tym miasteczku.

Z Wągrowca spory przeskok na [11] do podpoznańskiego Moraska. Tam przy pięknie świeżo zagospodarowanym parkingu (toalety np. czekały na przetarg ;) ) znajduje się miejsce upadku meteorytu Morasko. Mało spektakularne doły w ziemi, ale warto być dla znaczenia tego miejsca.

Tranzytem przez Poznań (z przystankami na stacjach benzynowych usiłując kupić mapę Wielkopolskiego Parku Narodowego) do Stęszewa. Tam udało mi się trochę rozeznać w miejscowej topografii dzięki mapie-billboardowi przy rynku. Jej analiza skierowała mnie w stronę Mosiny, gdzie na wjeździe do miasta instynktownie rzutem na taśmę (a raczej przez ciągłą linię oddzielającej pas do skrętu) zjechałem zgodnie z kierunkowskazem na "wieżę widokową". Wybór był na tyle ciekawy, że zdecydowaliśmy o pozostaniu na noc na pobliskim parkingu przy kąpielisku Glinianki. Dalszą część popołudnia udało się spędzić na wodnych igraszkach na kąpielisku. Wieczorem kąpiel z Berą (a raczej jej siłowe wciągnięcie do wody) i pełni pozytywnych wrażeń śpimy.

NOCLEG: 52st.15'20,89"N 16st.50'11,09"E

DSCF3070.JPG
73 niepozorny kościółek w Tarnowie Pałuckim
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 51,29 KB

DSCF3067.JPG
74 i jego nieprzeciętne wnętrze
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 42,59 KB

DSCF3077.JPG
75 skrzyżowanie Wełny i Nielby
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 46,6 KB

DSCF3081.JPG
76 wągrowiecki Rynek
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 45,46 KB

DSCF3083.JPG
77 i klasztor pocysterski
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 41,02 KB

DSCF3089.JPG
78 kratery w Morasku
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 67,73 KB

DSCF3100.JPG
79 wieża w Mosinie
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 56,54 KB

DSCF3105.JPG
80 z niej panorama
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 54,48 KB

Zdjęcie0299.jpg
81 a to już na plaży w starych wyrobiskach - Glinianki
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 69,92 KB

DSCF3115.JPG
82 kolejna bardzo fajna nocna miejscówka
Plik ściągnięto 6677 raz(y) 42,44 KB

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

Wyświetl szczegóły
GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-10, 19:42   

janus napisał/a:
jeszcze lepiej przyjeżdżaj

A to rzeczywiście jest szansa na spotkanko. Bo po poprawinach planuję wyruszyć na Slovensky Kras/Aggteleg (parę dni w zależności od pogody), a później środa/czwartek do soboty/niedzieli do Bogacs. I w drodze powrotnej jeszcze Eger i najbliższa okolica :)

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2013-09-10, 21:37   

GregdeWal napisał/a:
To chyba nie cynizm?

No coś Ty :mrgreen:

GregdeWal napisał/a:
skoro na forum teraz taka dyskusja światopoglądowa się toczy (a to jeszcze nie zima) to kto by na jakiś śmiesznych polskich relacjach oko zatrzymał

Ja jedno zatrzymam. :spoko

ps - wywal to edit z tytułu relacji ;)

GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-17, 22:10   

Koledzy się z relacjami rozpędzili, więc i ja muszę trochę podgonić ;)

ETAP XI
Mosina - Kamińsko
16.08.2013
78 km

Po przebudzeniu i krótkim spacerze z Berką zostawiłem naszego rekonwalescenta w samochodzie i wspólnie z resztą rodzinki wybraliśmy się spacerkiem do nieodległych granic Parku Narodowego ścieżką do jeziora - rezerwatu Kociołek. Szlak po drodze mija głaz Zamoyskiego, studnię Napoleona i jeden z najbardziej uczęszczanych w dwudziestoleciu międzywojennym dworzec Wielkopolski - przystanek w Osowej Górze.

Zaraz po przyjściu do samochodu wystartowaliśmy w kolejny etap podróży - do Rogalina po drodze dotankowując prawie pusty bak kwotą 50 zł. W Rogalinie pałac i założenie parkowe monumentalne, choć w troszkę gorszym stanie technicznym podobnie jak i dęby (szczególnie Czech, który już jest chyba martwym Pepikiem :) )

Z racji wczesnej pory i praktycznie żadnego zaplecza turystycznego nic nie wydaliśmy i pojechaliśmy dalej, a raczej z powrotem do Mosiny i jeszcze kawałek dalej by dojechać do Jeziorska i Dyrekcji WPN. Tam otrzymaliśmy dwa bileciki parkingowe (z racji większych gabarytów) za łączną kwotę 10 zł i podeszliśmy nad jezioro Góreckie. Niestety na wyspę do znajdujących się tam ruin praktycznie można dostać się tylko w zimie po lodzie, więc się nie dostaliśmy, ale znaczek turystyczny i pocztówkę zakupiliśmy

Dalszą planowaną drogę na Komorniki i auchanowską stację benzynową zniszczył znak ograniczający wysokość do 2,8 m. Auchan więc pominęliśmy i Szosą Poznańską przez Luboń dotarliśmy do wielkopolskiej stolicy. Nieopatrznie wybrany parking w strefie parkowania (kosztujący nas 10 zł za nie całe 3 godziny), przy czym można było za free zaparkować na przykład na Ostrowie Tumskim i z ulicy św.Marii Magdaleny wyruszyliśmy w miasto. 3 godziny z małym hakiem nam wystarczyły na przejście przez miasto i skorzystaniu z oferty kebabu. A Poznań? Hmmmm.... Mieliśmy okazję oglądać już ładniejsze, czystsze i mniej zapuszczone duże miasta. Niezbyt korzystne wrażenie potęgował jeszcze tłum ludzi na rynku kłębiący się koło sporej ilości budek związanych z jakimś festiwalem smaków (pajda chleba ze smalcem 7 zł - nie dziękuję), zamek królewski w rusztowaniach i coraz większy katar Ali.

Przekroczenie terminu postoju nie niosło za sobą negatywnych skutków (kiedyś nam ten fuks się skończy). Na Maltę nie udało się zawitać z racji nie znalezienia miejsca parkingowego po jej południowej stronie (na północ się nie zapuszczaliśmy). Na wylocie w Tesco zrobiliśmy zakupy i uzupełniliśmy bak i [196] ruszyliśmy w Puszczę Zielonka.

Znaleziony na automapie "leśny parking nad kąpieliskiem" okazał się strzałem w 10-kę. Objawy przeziębienia u Ali pozwoliły tylko mi, a później i Berze cieszyć się kąpielą, ale i tak było świetnie i Kamińsko można zapisać po stronie wielkich plusów.

NOCLEG: 52st.32'26,19"N 17st.02'59,38"E

DSCF3120.JPG
83 kamień Władysława Zamoyskiego
Plik ściągnięto 6514 raz(y) 67,57 KB

DSCF3122.JPG
84 Studnia Napoleona
Plik ściągnięto 6514 raz(y) 69,61 KB

DSCF3132.JPG
85 rezerwat na Kociołku
Plik ściągnięto 6514 raz(y) 52,27 KB

DSCF3144.JPG
86 stacja na Osowej Górze - widać ślady świetności
Plik ściągnięto 6514 raz(y) 65,16 KB

DSCF3178.JPG
87 Rogalin od frontu
Plik ściągnięto 6514 raz(y) 38,86 KB

DSCF3155.JPG
88 Rogalin od parku
Plik ściągnięto 6514 raz(y) 57,91 KB

DSCF3167.JPG
89 Rogalin od dębów
Plik ściągnięto 6514 raz(y) 50,57 KB

DSCF3179.JPG
90 mniej spektakularny pałacyk w Jeziorkach - dyrekcja Parku Narodowego
Plik ściągnięto 6514 raz(y) 67,36 KB

DSCF3180.JPG
91 altana widokowa nad Jeziorem Góreckim
Plik ściągnięto 6514 raz(y) 42,4 KB

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

Wyświetl szczegóły
GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-17, 22:20   

A teraz poznanie Poznania

DSCF3196.JPG
92 na pierwszy ogień poszedł Ostrów Tumski - katedra
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 51,55 KB

DSCF3198.JPG
93 Złota Kaplica z nagrobkami pierwszych Piastów
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 55,82 KB

DSCF3204.JPG
94 romańskie podziemia - na ekranie wygląd katedry przed wojenną pożogą
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 28,74 KB

DSCF3194.JPG
95 kościół NMP - w tym miejscu ponoć było pallatium Mieszka I
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 50,92 KB

DSCF3223.JPG
96 poznański ratusz - lepszej perspektywy z powodu budek trudno było złapać. Koziołki trykają się tylko w południe - nie zdążyliśmy
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 50,44 KB

DSCF3225.JPG
97 Rynek
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 62,31 KB

DSCF3230.JPG
98 Zamek Królewski za płotem i w rusztowaniach
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 54,16 KB

DSCF3235.JPG
99 Zamek Cesarski - na pierwszym planie pomnik pogromców Enigmy
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 52,51 KB

DSCF3243.JPG
100 fontanna na Placu Wolności
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 45,09 KB

DSCF3246.JPG
101 prawie basen
Plik ściągnięto 6499 raz(y) 54,83 KB

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

Wyświetl szczegóły
GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-17, 22:25   

Ale się dzisiaj zdjęć mi nawybierało

DSCF3250.JPG
102 fontanna z delfinami za plecami Golema
Plik ściągnięto 6493 raz(y) 59,78 KB

DSCF3257.JPG
103 te koziołki się nie schowały (ale też nieruchome)
Plik ściągnięto 6493 raz(y) 57,04 KB

DSCF3265.JPG
104 dawne pole namiotowe (chyba) - obecnie parking w Kamińsku
Plik ściągnięto 6493 raz(y) 65,27 KB

Zdjęcie0327.jpg
105 i kąpielisko poniżej
Plik ściągnięto 6493 raz(y) 91,59 KB

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

Wyświetl szczegóły
GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-19, 19:20   

Qrcze (zmieniono automatycznie na NO NAMEK ;) )... W sobotę nowe materiały do opisania, a mi jeszcze trochę poprzedniej relacji zostaje

ETAP XII
Kamińsko - Lipki
17.08.2013
102 km

Analiza przebiegów leśnych traktów zaważyła na decyzji o objechaniu Puszczy od południa. I tak po porannej wizycie na placu zabaw nad jeziorem potoczyliśmy się z powrotem przez Owińska. Tu na chwilę przystanęliśmy, by obejrzeć zespół klasztorny i od 11 lat "remontowany" pałac.

Później przejazd do miejscowości Czerwonak, gdzie na parkingu Dziewicza Góra (piękny unijny projekt) udało się uzupełnić zapas czystej wody (niestety posiadane końcówki do węża miałem za małe, więc poszło w ruch wiadro) i skąd wyruszyliśmy na "wysokogórską" wędrówkę na szczyt i pożarniczą wieżę obserwacyjną.

Poznaną poprzedniego dnia drogą dojechaliśmy do rogatek Poznania. Chwila zagapienia wywiozła nas prawie pod Swarzędz. Nawrót i po chwili mkniemy [5] tak szybko, że o mały włos przegapiliśmy park miniatór w Pobiedziskach. Całkiem przyjemna (a przede wszystkim nie kosmicznie droga) atrakcja.

Przed Lednogórą bardzo krótki postój przy wiatrakach i kierujemy się do "rybich" Pól Lednickich. W zależności od światopoglądu monumentalne albo marnotrawne założenie :) .

Po oglądnięciu świętych łąk bocznymi (chwilami polnymi) drogami nad Jeziorem Lednickim szukając ewentualnego miejsca noclegu przejeżdżamy do Dziekanowic w pobliże skansenu na Ostrowie Lednickim. Pierwsza mysl - zostajemy na noc, druga myśl - ani tu zbyt ładnie, ani ciekawie, plaża przepełniona (a i tak z Alą uwzględniając jej przeziębienie kąpiel odpoda), a skanseny otwierają dopiero o 10:00. I tak nachodzi nas myśl trzecia - zwiedzamy Ostrów Lednicki i jedziemy dalej.

Słowo czynem się stało. Przegapienie jednego promu z wyspy skutkowało pszczelim żądłem w mojej stopie, ale w końcu po zwiedzeniu kolejnej (już którejś z kolei ;) ) kolebki państwowości polskiej znaleźliśmy się w samochodzie, a po kilku kilometrach na leśnym parkingu przy drodze do Czerniejewa przed miejscowością Lipki. Wieczorem jeszcze krótka posiadówka przed autkiem, w czasie której odkryliśmy pierwsze oznaki rozwijającego się u mojej żonki przeziębienia.

[b]NOCLEG: 52st.26'33,10"N 17st.24'41,43"E

DSCF3270.JPG
106 rano z kąpieliska znów tylko ja z Berą korzystałem - dla Ali miejscówka oferowała coś innego
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 53,06 KB

DSCF3281.JPG
107 pocysterski klasztor w Owińskach
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 43,6 KB

DSCF3283.JPG
108 pałac von Treskow
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 47,36 KB

DSCF3285.JPG
109 leśny parking Dziewicza Góra z kurkiem wodnym (kurką wodną?? ;) )
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 56,95 KB

DSCF3289.JPG
110 Bera pomogła Ali zdobyć szczyt
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 67,45 KB

DSCF3292.JPG
111 punkt obserwacyjny
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 43,05 KB

DSCF3298.JPG
112 na szczyt na szczycie Ala wspięła się na plecach. Bera pilnowała wieży od dołu :)
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 66,94 KB

DSCF3302.JPG
113 Rogalin w miniaturze
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 57,68 KB

DSCF3317.JPG
114 mini Gniezno
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 67,38 KB

DSCF3342.JPG
115 część dziekanowickiego skansenu - wiatraki i zagroda przed Lednogórą
Plik ściągnięto 6436 raz(y) 48,59 KB

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

Wyświetl szczegóły
GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-19, 19:30   

Jeszcze kilka fotek

DSCF3349.JPG
116 rybi ołtarz w Polach Lednickich
Plik ściągnięto 6420 raz(y) 45,1 KB

DSCF3365.JPG
117 na promie na Ostrów Lednicki
Plik ściągnięto 6420 raz(y) 48,95 KB

DSCF3370.JPG
118 tu prawie wszystko się zaczęło :)
Plik ściągnięto 6420 raz(y) 64,71 KB

DSCF3391.JPG
119 zdobycie wzgórza obserwacyjnego stało się przyczyną przegapienia promu (i żądła)
Plik ściągnięto 6420 raz(y) 55,33 KB

DSCF3404.JPG
120 skansenowa brama
Plik ściągnięto 6420 raz(y) 63,33 KB

DSCF3355.JPG
121 może tu zostaniemy?
Plik ściągnięto 6420 raz(y) 70,18 KB

DSCF3409.JPG
122 chyba jednak tu
Plik ściągnięto 6420 raz(y) 60,74 KB

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

Wyświetl szczegóły
brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2013-09-19, 19:53   

No. To misie podoba, śladami pierwszych Piastów, a nie - na ten przykład - jakichś tam cezarów, czy faraonów. :spoko :pifko

GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-19, 22:35   

ETAP XIII
Lipki - Wylatkowo
18.08.2013
140 km

Zaraz po pobudce i porannym posiłku podjechaliśmy do pałacu w Czerniejewie. Szybki rekonesans objawiający nienajlepszy stan tej rezydencji i jedziemy dalej. W Nekli trafiliśmy na otwarcie Biedronki (niedziela, a stan zapasów marny), a w Gieczu na otwarcie skansenu archeologicznego - bramy otwarte a kasy zamknięte - połączenie idealne do gratisowego oglądnięcia miejsca narodzin Bolesława Chrobrego. W drodze powrotnej do kamperka stojącego przy kościele św.Mikołaja (już kolejny) Bera w błotnistym kanale zapragnęła zmienić kolor na czarny. Próby cofnięcia tej zmiany odbywały się za pomocą po raz pierwszy użytego prysznica zewnętrznego. Nie do końca udane.

Próbę wyczyszczenia do końca Bera podjęłapod naszą nieobecność ładując się na kanapę we Wrześni dokąd bardzo dziwnymi drogami pokierowała nas Automapa i gdzie zostawiwszy Berę w samochodzies wyszliśmy na krótki spacer w okolicy rynku. Z Wrześni wyjechaliśmy na [A2], gdzie na MOP-ie w Gozdowie dokonałem serwisu kampera otwierając między innymi chyba nigdy jeszcze nie używaną klapę do zrzutu ścieków z autobusowych WC. Później wiadrami dopełniłem wodę, Ala w międzyczasie szalała na placu zabaw - czyli wszyscy byliby zadowoleni, gdyby nie coraz gorsze samopoczucie mojej lepszej połówki.

Wyjazdem na Słupcę (bramki - 6 zł) skierowaliśmy się na południe - do Ciążenia i znajdującego się tam pałacu biskupiego. Pałac poobchodzony dookoła i jedziemy do Lądu do kolejnego pocysterskiego zespołu klasztornego.

W dalszym miejscu naszej wędrówki - Słupcy w pierwszej kolejności skierowałem się nad tamtejsze jezioro (przejazd przez miasto zbytnio nie zachęcił do wysiadania). Chcąc oszczędzić Angelice dalszej drogi w dniu dzisiejszym myślałem o znalezieniu miejsca w tych okolicach. I fajne miejsce znalazłem zaraz przy tamie. A raczej fajne by było, gdyby nie podejrzanie zielona woda i brak kąpiących, co przy sympatycznej plaży i niedzielnym słonecznym wczesnym popołudniem było dość niezwykłe.

W końcu zjedliśmy tu tylko obiad i chcąc niechcąc ruszyliśmy dalej. Bocznymi drogami (w tym sporym odcinkiem plombotłuka - panelówki) dojechaliśmy do Powidza, w którym plażujących i kąpiących (i parkujących wszędzie) było na nasz gust zdecydowanie za dużo. Podjazd w kierunku Ostrowa sytuacji nie zmienił (albo tłumy albo brak dostępu do wody), przejazd do Staszewa nad jezioro Niedzięgiel również.

Lekko zdeterminowany jadąc do Wylatkowa w ostatniej chwili skręciłem w leśną drogę z kierunkowskazem na punkt poboru wody (tam musi być jezioro). Korzystając z pomocy krzakoodsuwacza w postaci żony dojechałem do wyznaczonego przez nadleśnictwo punktu postoju o 100m w każdą stronę od bezludnych dostępów do wody, a jekiś 300-400 m od konkretnej plaży (choć nie strzeżonej). Innej decyzji niż o pozostaniu być nie mogło. Popołudnie na plaży (Ala już na tyle dobrze wyglądała, że trochę taplać się mogła - dalej nie wchodziła bo ją rybkami nastraszyliśmy :diabelski_usmiech ), wieczorem zabawa przy kamperze, a później kąpiel z Berą.

NOCLEG: 52st.27'27,32"N 17st.55'01,83"E

DSCF3424.JPG
123 pałac Czerniejewo
Plik ściągnięto 6380 raz(y) 37,13 KB

DSCF3432.JPG
124 kościół w Gieczu (stan po niedawnej przebudowie - w XII-XIII w.)
Plik ściągnięto 6380 raz(y) 58,75 KB

DSCF3442.JPG
125 Giecz - fundamenty pallatium i rotundy
Plik ściągnięto 6380 raz(y) 63,92 KB

DSCF3444.JPG
126 skansen - tam nie wchodziliśmy :)
Plik ściągnięto 6380 raz(y) 49,88 KB

DSCF3448.JPG
127 Bera po przemianie
Plik ściągnięto 6380 raz(y) 52,73 KB

DSCF3451.JPG
128 Września - kościół
Plik ściągnięto 6380 raz(y) 50,74 KB

DSCF3453.JPG
129 miejsce po synagodze
Plik ściągnięto 6380 raz(y) 36,58 KB

Zdjęcie0334.jpg
130 Ala nam przyrządza kawkę na A2
Plik ściągnięto 6380 raz(y) 92,65 KB

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

Wyświetl szczegóły
GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-19, 22:39   

i znów w jednym poście się nie zmieszczą :)

DSCF3463.JPG
131 Ciążeń
Plik ściągnięto 6373 raz(y) 56,19 KB

DSCF3468.JPG
132 Ląd
Plik ściągnięto 6373 raz(y) 58,54 KB

DSCF3474.JPG
133 nad Jeziorem Słupeckim
Plik ściągnięto 6373 raz(y) 52,41 KB

DSCF3478.JPG
134 parking leśny nad Jeziorem Skorzęcińskim (Niedzięgiel)
Plik ściągnięto 6373 raz(y) 70,23 KB

Zdjęcie0350.jpg
135 na prawie oficjalnym kąpielisku w Wylatkowie
Plik ściągnięto 6373 raz(y) 85,47 KB

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

Wyświetl szczegóły
GregdeWal 
stary wyga

Wysłany: 2013-11-01, 09:21   

Może bym wreszcie ostatni etap opisał?

ETAP XIV
Wylatkowo - Cieszyn
19.08.2013
529 km

Rankiem przeziębienie, które od paru dni męczyło moją żonkę zaczęło coraz bardziej się rozwijać. Pomimo tego podjęliśmy decyzję, że jedziemy dalej.

Przejechaliśmy znów przez Powidz, by w Witkowie zboczyć do pałacyku w Kołaczkowie (naprzeciwko gorzelni Sobieskiego). W Niechanowie na stacji (z racji całkiem atrakcyjnej ceny) wymieniłem pustą od Mosiny zapasową butlę (teraz stała się zapasem w Mobilvetce ;) ) i tak dojechaliśmy do Gniezna.

Tam w pierwszej kolejności odwiedziliśmy aptekę. Następujący spacer po prawie całym mieście zajął na zdecydowanie mniej niż 3 godziny (na które wykupiłem bilet parkingowy). Z powodu coraz gorszej kondycji mojej żonki nie zaliczyliśmy Drzwi Gnieźnieńskich ani wieży katedry.

Z Gniezna ruszyliśmy w kierunku północnym na Biskupin, Wenecję i Żnin. Niestety w Gąsawie żonka poległa, Ala kaszlała ze szklanymi oczyma i w związku z tym z bólem serca zapadła decyzja o awaryjnym powrocie. Wiejskimi drogami dojechałem do [254]. Za Mogilnem GPS poprowadził mnie przez Przyjezierze, Wilczyn i Kleczew do Konina (to wszystko zwiedzić chciałem :( ). Stąd prosta [25] do Kalisza, za którym zdecydowałem się na przejazd obawianym przed rokiem 3m wiaduktem w nitce drogi na Grabów, później przejazd aleją za Wieruszowem i [11] na Olesno. Do Zawadzkiego nie dotarłem, bo w Gutentagu ;) zamknięta droga zmusiła mnie do powrotu na [11] i przejazd przez Tarnowskie Góry. Już po zmroku wiedziony GPS-em (czemu nie instynktem?) przedzierałem się przez dziurawe drogi GOP-u, by "Wiślanką" punktualnie o 22-giej dotrzeć do domu.

PODSUMOWANIE:
14 dni (z czego 13 w trasie)
10 noclegów na dziko, 3 na kempingu
2190 km ogółem co daje 156 km/dzień oraz 168 km/dzień zwiedzania
1390 zł za paliwo
255 l paliwa co daje 11,4 l/100 km
139 zł koszt noclegów

Dziękuję Państwu za uwagę :)

DSCF3484.JPG
136 jedna z dzikich plaży w Wylatkowie
Plik ściągnięto 5930 raz(y) 40,92 KB

DSCF3498.JPG
137 zamieszkany pałac w Kołaczkowie
Plik ściągnięto 5930 raz(y) 37 KB

DSCF3502.JPG
138 reminiscencje z Gniezna
Plik ściągnięto 5930 raz(y) 45,95 KB

DSCF3504.JPG
139
Plik ściągnięto 5930 raz(y) 46,44 KB

DSCF3522.JPG
140
Plik ściągnięto 5930 raz(y) 53,31 KB

DSCF3531.JPG
141 i tu relacja nagle i niespodziewanie się urywa...
Plik ściągnięto 5930 raz(y) 47,79 KB

Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
matro, Yans
matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/110
Wysłany: 2013-11-01, 12:50   

GregdeWal napisał/a:
i tu relacja nagle i niespodziewanie się urywa...

:niewiemm :nono

ech...szkoda. Bo relacja super. Ale zdrowie najważniejsze! Stawiam piwo :spoko
;) :spoko

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

Odpowiedz do tematu